Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 sty 2014, 21:53

KwZ pisze:Czy na Grzybowskiej powinno coś zostać, czy za bardzo będzie w strefie dojścia do metra?
Powinno. Dla mieszkających na północ od Grzybowskiej metro nie będzie jakoś specjalnie blisko. Ostrzegam na przyszłość: proszę mi nie wyskakiwać z przypadkiem Kazimierzowskiej, bo odległości od tej ulicy do al. Niepodległości i Puławskiej są relatywnie małe. W przypadku Grzybowskiej odcinek od niej do al. Solidarności jest już znaczący.

osa

Post autor: osa » 16 sty 2014, 21:56

111 przez most Świętokrzyski w zamian za 102, które wtedy tylko do Metra Stadion? To jest jakiś pomysł. Wtedy zostaje tylko decyzja o odcięciu 102 od tramwajów w al. Waszyngtona (ale z Szaserów są jeszcze 188 i 523 do Wiatracznej) i zastępstwo na Grzybowskiej - Siedmiogrodzkiej. Moim zdaniem potrzebne (nowe inwestycje, szkoła przy Rogalińskiej).

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 sty 2014, 22:12

Czemu 109 ma być wyróżnione Centralnym a 105 nie? 10?

111 przez Świętokrzyski jest ciekawe. Tylko czy można je zdjąć z Nowego Światu? Jedno Muzeum Narodowe może jeszcze wytrzyma, ale do tego jeszcze Foksal i Ordynacka.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 sty 2014, 22:17

Wtedy zostaje tylko decyzja o odcięciu 102 od tramwajów w al. Waszyngtona (ale z Szaserów są jeszcze 188 i 523 do Wiatracznej)
O ile kojarzę kolegę, to mówił o tych tramwajach jako dojeździe do Śródmieścia, a w tym zakresie właśnie będzie metro. Dlatego też promuję ten pomysł.

Edit: i pozostają 2 sloty z al. Zielenieckiej.

Edit 2: I przyszedł mi jeszcze jeden pokręcony pomysł: z jednej strony skrócić 123 do Zwycięzców, a z drugiej wydłużyć przez Lubelską do M Stadion. Nie tylko jako dojazd Kamionka do metra, ale także z metra do dworca autobusowego.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 sty 2014, 7:16

KwZ pisze:111 przez Świętokrzyski jest ciekawe. Tylko czy można je zdjąć z Nowego Światu? Jedno Muzeum Narodowe może jeszcze wytrzyma, ale do tego jeszcze Foksal i Ordynacka.
Z punktu widzenia Gocławia, to prawie bez znaczenia, ale żal przede wszystkim połączenia Trakt-PKP Powiśle, gdzie 111 ma całkiem pokaźną grupę pasażerów.
KwZ pisze:I przyszedł mi jeszcze jeden pokręcony pomysł: z jednej strony skrócić 123 do Zwycięzców, a z drugiej wydłużyć przez Lubelską do M Stadion. Nie tylko jako dojazd Kamionka do metra, ale także z metra do dworca autobusowego.
Intrygujące.
osa pisze:Macie rację, ale gdyby 102 miało zawracać na Grochów przy Metrze Stadion, wtedy na Powiślu widziałbym raczej powrót 155 i dalej do Młynowa jak dziś 102.
Taką opcję można rozważyć z jednego powodu. Coś jeszcze trzeba zrobić z 162, które z Targówka ma bardzo duże szanse wylecieć w ramach wzmacniania 160 TGK-DWW. Jeżeli by zostało na Pradze (Pl. Hallera na przykład, co moim zdaniem pozbawione sensu nie jest), to pojawiają się dwie linie na Moście Świętokrzyskim. A to może być za dużo. Trzeba więc, moim zdaniem, równolegle myśleć o 162, by podjąć decyzję o rozcinaniu 102.
A może to 162 przez Mariensztat i tunel do Metra Ratusz jako północny wyjazd z Powiśla?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2014, 10:33

Przecież jest dojazd z metra do dworca autobusowego. Pociąg co chwila :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 17 sty 2014, 11:04

111 interesujące, choć obawiam się trochę pomijania palmy.
Pawciowe 162 zdecydowanie za bardzo zakręcone. Na północny wyjazd z Powiśla (jejku, jak fajnie gdyby to powstało) nadawało by się coś z porównywalnym potokiem na drugim końcu (na południu). Tu mi się wydaje że nieocenione mogło by być takie 171 z Politechniki, Piękną, pl. Trzech Krzyży i Książęcą.
Co do pętli pod CNK to ja widzę możliwość postoju albo na Zajęczej (3 pasy na odcinku między Wybrzeżem a Dobrą) albo na Wybrzeżu między jezdniami mostu (opcja chyba tylko na jakieś małe busiki typu 108 z Siekierek). Tak czy siak miejsce jest, kwestia organizacji ruchu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2014, 11:20

171?! Mi dziwnie przypomina 118 :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 17 sty 2014, 12:30

111 już było na takiej trasie i odpływ pasażerów był widoczny. Zresztą po zabraniu go z PKP Powiśle to dodajemy ten przystanek czerwonym?
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 sty 2014, 12:35

floyd pisze:111 już było na takiej trasie i odpływ pasażerów był widoczny.
Samo w sobie takie zjawisko nie jest złe. Istotne jest, czy się w ten sposób wyrównuje z innymi odcinkami trasy, czy wręcz przeciwnie, oraz gdzie ci pasażerowie "wypływają".
floyd pisze:Zresztą po zabraniu go z PKP Powiśle to dodajemy ten przystanek czerwonym?
Co mają czerwone do 111 na PLP Powiśle? Żaden czerwony nie jedzie stamtąd tam, gdzie 111, czyli na Trakt i dalej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 sty 2014, 13:32

Przecież jest dojazd z metra do dworca autobusowego. Pociąg co chwila :>
Faktycznie :-k Ale imo do rozważenia jest i tak, bo Stadion dla Gocławia jest po nic, a Kamionkowi się przyda.
Z punktu widzenia Gocławia, to prawie bez znaczenia, ale żal przede wszystkim połączenia Trakt-PKP Powiśle, gdzie 111 ma całkiem pokaźną grupę pasażerów.
Pociągi na zachód: 175/128/518 do Śródmieścia. Pociągi na wschód: nowość, metro do Stadionu.
111 już było na takiej trasie i odpływ pasażerów był widoczny. Zresztą po zabraniu go z PKP Powiśle to dodajemy ten przystanek czerwonym?
Ale jakim czerwonym? 521 i 517 do zabrania a 507 do uczernienia (od Wału Gocławskiego - na pewno).
Co do pętli pod CNK to ja widzę możliwość postoju albo na Zajęczej (3 pasy na odcinku między Wybrzeżem a Dobrą) albo na Wybrzeżu między jezdniami mostu (opcja chyba tylko na jakieś małe busiki typu 108 z Siekierek). Tak czy siak miejsce jest, kwestia organizacji ruchu.
Ale jeszcze raz: jakie bloki?? Te przy Ludnej? Wóz albo przewóz, albo 127 do centrum, albo metro. Bo inaczej linie się rozkróliczą.

Luźny pomysł: żeby Wybrzeże Kościuszkowskie zrobić dwukierunkowe (i odwrócić Jaracza?) i puścić tamtędy (do metra) 108 i/lub 166 do Browarnej. Albo i nie Jaracza, tylko przez Tamkę/Zajęczą.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 17 sty 2014, 23:06

Jakie bloki? Jaka Ludna?
Obrazek

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sty 2014, 7:25

No właśnie ja też nie wiem.
osa pisze:lokalna linia Powiśle - Uniwersytet. A taka relacja będzie niezbędna po otwarciu metra z powodu fatalnej lokalizacji stacji Centrum Nauki "Kopernik" z dala od powiślańskich bloków.
pawcio pisze:Dokładnie. Przy Koperniku pętli nie na jak sensownie zorganizować.
Cały czas toczy się dyskusja o jakieś dowozówce z jakichś bloków na Powiślu do stacji Kopernika. Pytam się już 3 raz:
:?: Jaka dowozówka (osowe 155?)?? Jaka pętla pod Kopernikiem, dla kogo?
:?: Jakie bloki? Zgaduję, że chodzi o Ludną, bo inaczej jest 162.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 18 sty 2014, 13:29

No ale cytujesz mój wpis o możliwości pętli pod Kopsem. Tyle że ja rozważam tylko dowóz Siekierek i Czerniakowskiej do M2, a nie jakieś bloki do Nowego Światu. To już jest bezsens.
Natomiast jestem za osłono-socjalem nad metrem tyle że decyzje o braku przystanków przy Pl. Powstańców Warszawy i Emilii Plater trochę niweczą sens takiej linii.
Tutaj mój pomysł na 155:
viewtopic.php?f=32&t=6516&p=854614#p854614
Obrazek

patryk148

Post autor: patryk148 » 21 sty 2014, 22:59

Ogólnie z Powiślem jest problem, bo trafić ma tam 174, a zostać 118, a to dla Solca za mało. Nie wiadomo co z 166 i 127 ( w końcu zastępuje 174). Jeśli jeszcze chcemy dać to 171 czy cokolwiek do Bankowego to robi się za gęsto. Może jednak 185 załatwiłoby sprawę. BTW w 1996 r. ze względu na zamknięcia Nowego Światu 111 jeździło Mostem Poniatowskiego ślimakiem, Wioślarską Ludną Solcem Dobrą Tamką i do Krakowskiego.

Wcześniej się upierałem, aby "Ochoty" nie wozić do metra, ale aż prosi się zakrańcować tam 191 i 517. W końcu wzdłuż Alej jest SKM (tak wiem, Skorosze nie mają, ale mają na Zachodni).

Wcześniej zamieściłem plik z trasami. Teraz jak ktoś chce się pobawić w rozpisania, to tez ma brygady. W sumie w moim projekcie w DA oszczędza się 33 brygady. Dla "koneserów" rozpisane także tramwaje wg mojej propozycji ze wskazaniem na niskopodłogowce (w szczycie wychodzi mi zwiększony plan o 11 brygad przy Tarchominie i Powstańców Śląskich, traci JPII, bo inaczej jest większa o 25).
Załączniki
poM2Cpatryk148brygady.xls
(48.5 KiB) Pobrany 86 razy

ODPOWIEDZ