Tarchomin i Nowodwory (III)
Moderator: Wiliam
Po pierwsze, nigdy nie będzie linii zewsząd dowsząd, ani nawet zewsząd na Centralny.
Po drugie, do Legionowa jest pociąg.
Po drugie, do Legionowa jest pociąg.
Nic chyba dodawać nie trzeba.konri pisze:Sam mam babcię, która przyjezdża od czasu do czasu pociągiem na Centralny.

- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Masz całkowitą rację - nie jest to wygodnekonri pisze: Sam mam babcię, która przyjezdża od czasu do czasu pociągiem na Centralny. Aby dotrzeć do Legionowa wie, że musi wsiąść do 518 i przesiąść się na Modlińskiej w 723/731. A po likwidacji to w jak sposób ma dojechać? Wyjść z podziemi, spacerek do M1, zejście na peron, wyjście na młocinach, jazda 101 które ma się zatrzymywać na każdym zadupiu i dopiero przesiadka w 723 na Modlińskiej. Sorry, ale wygodne to to nie jest.
.
Dlatego możesz powiedzieć babci żeby sobie wysiadła na Centralnym, poszła na sąsiedni peron i dojechała do Legionowa w ok. 30 minut S3, albo RL
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Przesiadka na DWZ na peron 8.konri pisze: Sam mam babcię, która przyjezdża od czasu do czasu pociągiem na Centralny. Aby dotrzeć do Legionowa wie, że musi wsiąść do 518 i przesiąść się na Modlińskiej w 723/731. A po likwidacji to w jak sposób ma dojechać?
Osoby starsze stanowią niewielki odsetek pasażerów? Polemizowałbym. Wg mnie to jedna z grup, która najbardziej aktywnie korzysta z komunikacji miejskiej. I często dlatego, że w przeciwieństwie do innych grup - nie ma wyboru.Georg pisze:W dobie biletów czasowych nie można komunikacji dostosowywać do osób starszych i niepełnosprawnych, bo te stanowią niewielki odsetek pasażerów.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Za taki bulszit o babciach jeżdżących raz na ruski rok i za sugerowanie na podstawie własnych obserwacji, jakoby osoby starsze stanowiły strategiczną grupę korzystającą ze zbiorkomu chyba powinny być punkty.
Co daje do myślenia że po cholerę 17 z Tarchomina na Służewiec i dalej jako 18 skoro rozkład jest tylko na papierze.pawcio pisze:I jeżeli tej nie rozsypie Woronicza i rondo Radosława. Dobrze że tam nie jeżdżę.
Moja propozycja
17 M.Marymont- Woronicza
27 Tarchomin -Cm Wolski
18 Żerań FSO -M.Wilanowska
14 jako 42 tylko w szczycie do Woronicza bez postoju
tatra
? Ale to do mnie?Emyl pisze:Za taki bulszit o babciach jeżdżących raz na ruski rok i za sugerowanie na podstawie własnych obserwacji, jakoby osoby starsze stanowiły strategiczną grupę korzystającą ze zbiorkomu chyba powinny być punkty.
Nie będę odbierać prawa do autokompromitacji.Emyl pisze:Za taki bulszit o babciach jeżdżących raz na ruski rok i za sugerowanie na podstawie własnych obserwacji, jakoby osoby starsze stanowiły strategiczną grupę korzystającą ze zbiorkomu chyba powinny być punkty.

Ale o co chodzi? Punkty za stwierdzenie, że komunikacją miejską porusza się sporo osób starszych? Nie rozumiem.
Z jednostkową babcią zgoda, ale co jest złego w przypomnieniu, że osoby starsze w większym stopniu polegają na transporcie zbiorowym?
Przecież wystarczy w ciągu dnia wejść do dowolnego autobusu czy tramwaju i zobaczyć, jaki odsetek ludzi stanowią osoby starsze. Oczywiście w godzinach wieczornych i nocnych liczba osób starszych się drastycznie zmniejsza, ale to z wiadomych względów (choć jak czytam czasem niektóre wasze wpisy, to już chyba nic tu nie jest oczywiste
).
Ty chyba nie korzystałeś z komunikacji miejskiej w takich miastach jak Skarżysko-Kamienna czy Włocławek, to byś szybko zmienił zdanie. 
W Włocławku nie jest tak źle (no dobra, pomijam linie jadące z Wienieckiej), ale Skarżysko czy Starachowice, to masakra (szczególnie to pierwze, ale tam to komunikacja miejska jest tylko jej karykaturą).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Tak, a potem jej powiem, żeby spacerowała przez 30 min po Legionowie w drodze ze stacji. Zwłaszcza w mróz lub deszcz...Kleszczu pisze:Masz całkowitą rację - nie jest to wygodnekonri pisze: Sam mam babcię, która przyjezdża od czasu do czasu pociągiem na Centralny. Aby dotrzeć do Legionowa wie, że musi wsiąść do 518 i przesiąść się na Modlińskiej w 723/731. A po likwidacji to w jak sposób ma dojechać? Wyjść z podziemi, spacerek do M1, zejście na peron, wyjście na młocinach, jazda 101 które ma się zatrzymywać na każdym zadupiu i dopiero przesiadka w 723 na Modlińskiej. Sorry, ale wygodne to to nie jest.
.![]()
Dlatego możesz powiedzieć babci żeby sobie wysiadła na Centralnym, poszła na sąsiedni peron i dojechała do Legionowa w ok. 30 minut S3, albo RL![]()
Kiedy niektóre osoby zrozumieją, że Legionowo to nie 3 stacje kolejowe i kilka bloków wokoło nich. Jakby tak było to 723/731 mogłyby pójść do piachu.
Tak, osoby starsze to "strategiczna" grupa pasażerów KM. 99,9% emerytów korzysta z komunikacji z dwóch powodów. Po pierwsze większość nie ma prawa jazdy lub własnego auta. Po drugie po 70 roku życia przejazdy są darmowe. Także Emyl, nie wiem czym jeździsz ale chyba tylko koleją, metrem i nocnymi bo tam emerytów prawie nie ma.
W Legionowie jest to samo. Znaczna część pasażerów 723/731/736 to osoby starsze, natomiast koleją dojeżdżają głównie osoby pracujce lub uczniowie i studenci.