W tym poście chyba masz błąd - jak rozumiem chodzi o efekt, że naciskasz hamulec - a rydwan dalej pcha naprzód.ZielonyJamnik pisze: ↑wczoraj, 19:44Jak dla mnie mógł zawór Westgate się przyciąć, to jest wada tych silników. Miałem tak kiedyś, że ja naciskam >>gaz<<, a autobus jedzie. Trzeba było dosyć mocno wcisnąć hamulec. Szczególnie to widoczne było w 43xx gdy na 1 biegu przy 1700obr puściło gaz i szybko naciskało hamulec to autobus potrafił jechać. Ale do tej pory się po dłuższej chwili zatrzymywał. A skrzyżowanie Bitwy x Grójecka przejechał na pełnych obrotach, sam słyszałem bo widziałem go po skoszeniu tramwaju
Wypadki i awarie - 2026
Moderator: vernalisadonis
Publicznie nikt Ci tego nie wykaże, natomiast znane są już przyczyny i wnioski komisji technicznej w spółce po akcji z 7305.
Skoro przyczyną była ta sama usterka co w poprzednich wozach to dlaczego nie skontrolowano tego elementu w całej serii albo nie wymieniono? 2 pożary były akurat w dość krótkim odstępie czasu - jeden mały, drugi duży. Mi się wnioski same nasuwają.

Staram się pomijać teorie spiskowe, a nie mam dostępu do raportów komisji technicznej. Poza tym, czy oni tam wsadzają wąż ogrodowy czy przewód z katalogu?Bywalec pisze:Publicznie nikt Ci tego nie wykaże, natomiast znane są już przyczyny i wnioski komisji technicznej w spółce po akcji z 7305.
Skoro przyczyną była ta sama usterka co w poprzednich wozach to dlaczego nie skontrolowano tego elementu w całej serii albo nie wymieniono? 2 pożary były akurat w dość krótkim odstępie czasu - jeden mały, drugi duży. Mi się wnioski same nasuwają.
ŁK
Jest nagranie z kamerki samochodowej ze skrzyżowania Bitwy/Grójecka, czy mi się zdaje czy w tym miejscu 7717 jeszcze nie miał dużej prędkości?
Swoją drogą znowu 186 i znowu SU18 IV CNG, choć inny przewoźnik i inna część miasta.
Niecały miesiąc temu podobny przypadek był w Gliwicach. Tam też prowadząca nie mogła zatrzymać SU18 IV. Tylko trochę szczęście w nieszczęściu dopisało i skończyło się na niewielkich stratach i nikt nie ucierpiał.
Swoją drogą znowu 186 i znowu SU18 IV CNG, choć inny przewoźnik i inna część miasta.
Niecały miesiąc temu podobny przypadek był w Gliwicach. Tam też prowadząca nie mogła zatrzymać SU18 IV. Tylko trochę szczęście w nieszczęściu dopisało i skończyło się na niewielkich stratach i nikt nie ucierpiał.
- ZielonyJamnik
Tak, pomyłka pisarska dzięki.8239 pisze: ↑wczoraj, 21:40W tym poście chyba masz błąd - jak rozumiem chodzi o efekt, że naciskasz hamulec - a rydwan dalej pcha naprzód.ZielonyJamnik pisze: ↑wczoraj, 19:44Jak dla mnie mógł zawór Westgate się przyciąć, to jest wada tych silników. Miałem tak kiedyś, że ja naciskam >>gaz<<, a autobus jedzie. Trzeba było dosyć mocno wcisnąć hamulec. Szczególnie to widoczne było w 43xx gdy na 1 biegu przy 1700obr puściło gaz i szybko naciskało hamulec to autobus potrafił jechać. Ale do tej pory się po dłuższej chwili zatrzymywał. A skrzyżowanie Bitwy x Grójecka przejechał na pełnych obrotach, sam słyszałem bo widziałem go po skoszeniu tramwaju
@Lukasz co do Solbusów to po 11latach od produkcji, wszelkie tego typu awarie naturalnie spadają na serwis
@ashir tamtego nie porównuj do tego, tam był narkoman, typ wozu nie ma znaczenia
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
-
Warsopolis5253
Ja tu czegoś nie rozumiem, mamy hamulec zwykły, ręczny, przystankowy i jeszcze za fotelem można odłączyć napęd, poza tym chyba mógł go po prostu zgasić i zrzucić bieg, czy ta wada o której było tu pisane odcina wszystkie możliwości hamowania? Chciałbym wierzyć, że kierowca bohatersko robił co mógł, ale no coś mi nie pasuje wersja wydarzeń gdzie w autobusie padają wszystkie możliwości zatrzymania autobusu w tym te które są stworzone właśnie do takich sytuacji.
- ZielonyJamnik
Przede wszystkim N, N i jeszcze raz N, a po za N, N.
Brawa należą się motorniczemu, który widać że zauważył co się dzieje i wcześniej wyhamował
Brawa należą się motorniczemu, który widać że zauważył co się dzieje i wcześniej wyhamował
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Zjazd do przejścia podziemnego był w tym wszystkim zamierzony czy też był przypadkowy? Dobrze, że akurat nie było pieszych ani rowerzystów?
Części do autobusów niestety bardzo często przychodzą miernej jakości. Reklamacji jest cała masa, a cena niekoniecznie ma tutaj wpływ na jakość. Oryginałów do Solbusa nie ma.Łukasz pisze: ↑wczoraj, 22:28Staram się pomijać teorie spiskowe, a nie mam dostępu do raportów komisji technicznej. Poza tym, czy oni tam wsadzają wąż ogrodowy czy przewód z katalogu?Bywalec pisze:Publicznie nikt Ci tego nie wykaże, natomiast znane są już przyczyny i wnioski komisji technicznej w spółce po akcji z 7305.