Kiedyś też bywała zakorkowana. 177 trochę musiało odstać.R-11 Kleszczowa pisze:Nawet Potrzebna od Odolan była mocno zakorkowana
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Mieszkam we Włochach od 16 lat i w życiu nie widziałem tak zakorkowanej tej ulicy. Samochody stały aż do skrzyżowania z Gniewkowską, a może i dalej- tyle juz nie dojrzałemHieronim pisze:Kiedyś też bywała zakorkowana. 177 trochę musiało odstać.R-11 Kleszczowa pisze:Nawet Potrzebna od Odolan była mocno zakorkowana
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
GW pisze:Arkadia dołoży się do sygnalizacji
kło, ostatnia aktualizacja 2006-10-21 00:48
Sygnalizację świetlną na dawnym rondzie Babka chcą montować dwie firmy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu miasto porozumie się z zarządcą pobliskiej Arkadii co do jej udziałów w finansowaniu tego przedsięwzięcia.
Właśnie mijają dwa lata, odkąd otwarto to największe w stolicy centrum handlowe. Warszawiacy już się do niego przyzwyczaili - Arkadię zna aż 95 proc. mieszkańców naszego miasta, a 57 proc. ocenia ją pozytywnie.
Jednak kierowcy, którzy muszą przejeżdżać obok, cały czas mają powody do narzekań. Dawne rondo Babka i jego okolice wciąż blokują wielkie korki, zwłaszcza w godzinach popołudniowego szczytu. Na początku tego roku Zarząd Dróg Miejskich wspólnie z Arkadią obiecali, że zainstalują tam sygnalizację świetlną, która usprawni ruch. Na przetarg wpłynęły właśnie dwie oferty: firmy Vialis, która za montaż świateł chce 2 mln 275 tys. zł, oraz Podkowy, Planeta, EVE z ceną 2 mln 562 tys. zł.
Na razie nie wiadomo jeszcze, jaką część pieniędzy wyasygnuje miasto, a ile dołoży Arkadia - cały czas trwają na ten temat rozmowy. W centrum nieoficjalnie mówi się o tym, że tylko budowa podziemnych przejść czy estakady zlikwidowałyby problem korków. Na to jednak brakuje pieniędzy.
P.S. Jak widać, Gazeta konsekwentnie używa starej nazwy ronda.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wpychanie ludzi w przejścia podziemne tam, gdzie jest ich dużo, jest trochę nie fair... Ja osobiście widziałbym tam estakadę w ciągu obwodowym plus światła. Przepustowośći na ciągu N-S dla aut nie należy absolutnie zwiększać!
A mikrosymulacje wykazały, że światła powinny sytuację poprawić.
A mikrosymulacje wykazały, że światła powinny sytuację poprawić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Problem jest z wyjazdem z centrum, a nie z wjazdem do niego. A tę przepustowość należy jak najbardziej zwiększać. W zwiększenie natężenia strumienia kolizyjnego (pieszych) zmniejszyło przepustowość punktu kolizji.inż. Glonojad pisze:Przepustowośći na ciągu N-S dla aut nie należy absolutnie zwiększać!
A moderator infrastruktury bezgranicznie wierzy w Vissima.inż. Glonojad pisze:A mikrosymulacje wykazały, że światła powinny sytuację poprawić.
To co? Przejścia podziemne budować tak, gdzie przechodzących jest mało?inż. Glonojad pisze:Wpychanie ludzi w przejścia podziemne tam, gdzie jest ich dużo, jest trochę nie fair...
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, nie należy.Hieronim pisze:Problem jest z wyjazdem z centrum, a nie z wjazdem do niego. A tę przepustowość należy jak najbardziej zwiększać.
A czy użytkownik Hieronim wierzy w teorię, że Polska jest jakaś inna i się nie da rozwiazań sprawdzonych na świecie stosować?A mikrosymulacje wykazały, że światła powinny sytuację poprawić.
W pewnym sensie - tak. W strefach, gdzie ruch samochodowy mam mieć priorytet. Nie jest tą strefą z pewnością Śródmieście?To co? Przejścia podziemne budować tak, gdzie przechodzących jest mało?Wpychanie ludzi w przejścia podziemne tam, gdzie jest ich dużo, jest trochę nie fair...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Uzytkownik Hieronim wie czym jest model i potrafi go odróżnić od rzeczywistości. Poza tym użytkownik Hieronim zdaje sobie sprawę, że umiejętnie programując symulację w Vissimie można łatwo przekonać drugiego człowieka o słuszności danego rozwiązania.inż. Glonojad pisze:A czy użytkownik Hieronim wierzy w teorię, że Polska jest jakaś inna i się nie da rozwiazań sprawdzonych na świecie stosować?
A jakieś uzasadnienie tej tezy? Bo według mnie im mniej pojazdów w strefie centralnej miasta tym lepiej.inż. Glonojad pisze:Nie, nie należy.
Rondo Babka jest kilkaset metrów od granicy administracyjnej Śródmieścia. I to właśnie na trasie Słomińskiego-Okopowa-Towarowa jest moim zdaniem granica śródmieścia funkcjonalnego. A budowa przejscia wielopoziomowego (podziemnego lub nadziemnego) ma 2 cele: zwiększenie bezpieczeństwa oraz podniesienie przepustowości.inż. Glonojad pisze:W pewnym sensie - tak. W strefach, gdzie ruch samochodowy mam mieć priorytet. Nie jest tą strefą z pewnością Śródmieście?
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Moderator infradtruktury także. Tylko co ten ogólnik ma niby tu udowodnić?Hieronim pisze:Uzytkownik Hieronim wie czym jest model i potrafi go odróżnić od rzeczywistości.inż. Glonojad pisze:A czy użytkownik Hieronim wierzy w teorię, że Polska jest jakaś inna i się nie da rozwiazań sprawdzonych na świecie stosować?
Zatem na podstawie swojego "nosa" twierdzisz, że mikrosymulacja została zafałszowana?Poza tym użytkownik Hieronim zdaje sobie sprawę, że umiejętnie programując symulację w Vissimie można łatwo przekonać drugiego człowieka o słuszności danego rozwiązania.
A poprawa warunków wyjazdu ze Śródmieścia spowoduje, że chętniej także będą do niego wjeżdżać samochody.A jakieś uzasadnienie tej tezy? Bo według mnie im mniej pojazdów w strefie centralnej miasta tym lepiej.inż. Glonojad pisze:Nie, nie należy.
Ilość pieszych dobitnie świadczy, że ta granica przesunęła się na północ od Arkadii.Rondo Babka jest kilkaset metrów od granicy administracyjnej Śródmieścia. I to właśnie na trasie Słomińskiego-Okopowa-Towarowa jest moim zdaniem granica śródmieścia funkcjonalnego.inż. Glonojad pisze:W pewnym sensie - tak. W strefach, gdzie ruch samochodowy mam mieć priorytet. Nie jest tą strefą z pewnością Śródmieście?
Bezpieczeństwo poprawią także światła, zaś przepustowość podnosić należy, jeśli już, tylko na kierunku wschód - zachód. Dla tego ciągu zresztą i tak decydujące jest skrzyżowanie przy Feminie.A budowa przejscia wielopoziomowego (podziemnego lub nadziemnego) ma 2 cele: zwiększenie bezpieczeństwa oraz podniesienie przepustowości.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja czasem mam wrażenie, że Glon żyje w jakimś virtual reality. Owszem, należy zastosować wszystkie dostępne środki techniczne, by przewidzieć skutki wprowadzanych rozwiązań. Ale trzeba pamiętać, że nie zwalnia to od stosowania zdrowego rozsądku. Widziałem już parę idiotyzmów uzasadnionych za pomocą VISUM-a - bo program programem, a dane wprowadza i wyniki interpretuje człowiek.
A co do Babki - jak się ciąg N-S zakorkuje, to myślisz, że na obwodową się te korki nie przeniosą? Będziemy mieli wiadukty, do których trzeba będzie dobrnąć przez korek. Ja dziękuję
Rondo sobie doskonale radziło, póki ruch pieszych się nie wzmógł. Więc chyba logiczne jest, że najprościej byłoby się pozbyć tego ruchu, zamiast budować wiadukty za grubą kasę i tylko w jednym kierunku. Sygnalizacja świetlna to ostateczny środek dla odblokowania przejazdów, ale na pewno nie dla upłynnienia ruchu.
A co do Babki - jak się ciąg N-S zakorkuje, to myślisz, że na obwodową się te korki nie przeniosą? Będziemy mieli wiadukty, do których trzeba będzie dobrnąć przez korek. Ja dziękuję
Rondo sobie doskonale radziło, póki ruch pieszych się nie wzmógł. Więc chyba logiczne jest, że najprościej byłoby się pozbyć tego ruchu, zamiast budować wiadukty za grubą kasę i tylko w jednym kierunku. Sygnalizacja świetlna to ostateczny środek dla odblokowania przejazdów, ale na pewno nie dla upłynnienia ruchu.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow