Przenumerowania taboru MZA

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 16 wrz 2008, 20:02

Jezu Chryste przecież napisałem jak wół, że Pani Prezydent zagwarantowała środki na przedsięwzięcie pt: przemalowanie i przenumerowanie taboru MZA. Czy teraz jest jasne?
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 16 wrz 2008, 20:10

Kozik pisze:Jezu Chryste przecież napisałem jak wół, że Pani Prezydent zagwarantowała środki na przedsięwzięcie pt: przemalowanie i przenumerowanie taboru MZA. Czy teraz jest jasne?
Synu Boży co ma Prezydent Warszawy do spraw MZA sp. z o.o., która to firma posiada własny budżet?
To nie jest sprawa magistratu jak są numerowane busy.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 16 wrz 2008, 20:13

Staryyyyyyyyyyyy. Prezydent Warszawy jak nazwa stanowiska wskazuje rządzi całą warszawą, czyli wszystkimi jednostkami organizacyjnymi i wszystkimi spółkami skarbu miasta. Chyba nie twierdzisz że Pani Prezydent nie ma żadnej władzy w stosunku do MZA?
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 16 wrz 2008, 20:15

Kozik pisze:Jezu Chryste przecież napisałem jak wół, że Pani Prezydent zagwarantowała środki na przedsięwzięcie pt: przemalowanie i przenumerowanie taboru MZA. Czy teraz jest jasne?
Jeżeli już, to pieniądze może dać tylko Rada Warszawy w drodze uchwały zmieniającej starą uchwałę budżetową. Sama obietnica nie jest nic warta.
O ile ta informacja jest prawdziwa - bo numery taborowe nikogo już nie obchodzą. W dobie komputerów i baz danych numery można nadawać nawet kolejno jak leci. A jak będzie potrzeba zidentyfikować pojazd pod kątem zajezdni to wystarczy wstukać numer do komputera.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 16 wrz 2008, 20:38

Kozik ma rację. Prezydent Warszawy może przeznaczyć środki. Wystarczy spojrzeć na treść uchwały dotyczącej przyznania podwyżek płac w Miejskich Zakładach Autobusowych od 1 października 2007 roku.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 18 wrz 2008, 1:28

Adam G. pisze:pachnie fikcją...
Wcale nie. Brzmi logicznie i jestem w stanie w to uwierzyć. Zakres numeracji tegorocznych SU18 88xx zdaje się potwierdzać tę koncepcję. Szkoda tylko, że pierwsza cyfra to długość wozu, a nie jego typ. No chyba, że MZA stawia docelowo wyłącznie na solarisy... ;p

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 01:32 ]
mateusz72 pisze:Co ma Prezydent Warszawy do przenumerowania taboru?
A MZA nie ma nic wspólnego z miastem? To czemu miasto dało pieniądze na podwyżki dla kierowców MZA?

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 01:34 ]
Jamnik pisze:Wystarczy spojrzeć na treść uchwały dotyczącej przyznania podwyżek płac w Miejskich Zakładach Autobusowych od 1 października 2007 roku.
No właśnie...

R-11

Post autor: R-11 » 18 wrz 2008, 5:17

Chłopaki zamiast się kłócić , to niech ktoś z was przejdzie się do Pani prezydent i jej to powie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 wrz 2008, 7:49

levar pisze:
Adam G. pisze:pachnie fikcją...
Wcale nie. Brzmi logicznie i jestem w stanie w to uwierzyć. Zakres numeracji tegorocznych SU18 88xx zdaje się potwierdzać tę koncepcję. Szkoda tylko, że pierwsza cyfra to długość wozu, a nie jego typ. No chyba, że MZA stawia docelowo wyłącznie na solarisy... ;p
A po co miałby być typ wozu? ZTM zamawia długość, więc kluczowa jest właśnie o długości informacja.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 18 wrz 2008, 12:57

Nie. Stary system był dobry. 3xxx - MAN-y, 8xxx - Solarisy, 7xxx - odkurzacze itd. Jasno i przejrzyście!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 wrz 2008, 13:24

Nie. Stary system był zły. A może jakiś argument praktyczny, bo ja akurat taki podałem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 18 wrz 2008, 14:33

Dokładnie popieram wypowiedź inż. Glonojada. Kluczowa jest długość autobusu. Mogłoby być jeszcze jednocyfrowe oznaczenie zajezdni, w której stacjonuje autobus, ale wtedy numer taborowy musiałby się składać z 5 cyfr lub z 4 cyfr i jednej litery, która oznaczałaby zajezdnię. Do obecnie wdrażanego systemu proponowałbym dodać literę na końcu o połowę mniejszą niż cyfry, żeby było tanio. Wtedy przy przenoszeniu autobusu z zajezdni do innej zajezdni zmieniałoby się tylko jeden znak w numerze taborowym, tylko tą literkę. Literki mogłyby być np. takie: W-Woronicza, K-Kleszczowa, O-Ostrobramska, S-Stalowa, R-Redutowa.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 18 wrz 2008, 19:06

Czyli sugerujesz przystąpienie do pomysłu Krakowa?
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 19 wrz 2008, 2:03

W Krakowie oprócz jednoliterowego oznaczenia zajezdni jest też jednoliterowe oznaczenie marki autobusu. To drugie uważam za nonsens i marnowanie pieniędzy.
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 wrz 2008, 12:41

...o ile w ogóle przenumerowanie ma sens jakiś.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 19 wrz 2008, 14:05

Ma sens MeWo. Albo się teraz uprzątnie ten pierdzielnik, albo już zawsze będzie pierdzielnik w numeracji autobusów.
pozdrawiam Kozik

ODPOWIEDZ