Nowa Zajezdnia

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 27 lip 2007, 14:53

bastian] - ich zapytaj nie mnie. I podaj w koncu przyklad rzeczonego przypisu, bo w dalszym ciagu jestes goloslowny !

[fikander] - tak, ROTFL ROTFL. Tylko raczej z ciebie, bo Witek ci juz wyklarowal to czego nie wiedziales. Tak wiec zapamietaj na przyszlosc, dzielny chlopczyk :> A jak nie 'ogarniasz' roznicy miedzy kwadratem a prostokatem, to czas powtorzyc podstawowke...

[MeWa] - ja tam sie nie kloce, ja tylko odpowiadam na srednio celne argumenty adwersarzy, ktorzy probuja blyskac wiedza. Ale jak pokazuje przyklad fikand(e)ra niezbyt im to wychodzi :P I gwoli scislosci - materialy prasowe zrozumialem DOBRZE. To nie moja wina, ze tam byly niescislosci! I wiesz, oni pewnie by sie cieszyli jakbysmy sie mieli ukamienowac - widac dzieciaki nic konkretnego w zyciu nie zrobily i takie pyskowki, na tak "elitarnym" forum jakim jest wafelkom, sa po prostu szczytem ich mozliwosci :] A jesli ktos w ten sposob leczy kompleksy, to jest tylko i wylacznie jego problem... Zieeeew.

[Glonojad] - swiete slowa. Chetnie zobaczymy texty inne niz posty na forum panow bastiana i fikandera. Bo jak juz pisalem wczesniej, gadac (a tym bardzej krytykowac) jest naprawde latwo. Za to napisac cos z sensem juz trudniej nieco... No, i cale szczescie ja dziennikarstwa nie konczylem :)

Aaa, a moral piaty jest taki, ze nie wpieprza sie miedzy wodke a zakaske jesli sie nie ma nic do powiedzenia. Zwlaszcza jesli ma sie dodatkowo klopoty ze wzrokiem, bo o przyjmowaniu krytyki bylo juz wczesniej :]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 lip 2007, 15:23

Lipton pisze:ich zapytaj nie mnie
Ale ja ani ciebie nie pytam, ani ich! Ja tylko zwróciłem uwagę, że oni pytali ciebie...
Lipton pisze:I podaj w koncu przyklad rzeczonego przypisu, bo w dalszym ciagu jestes goloslowny !
Gołosłowny w czym? Glonojad już uściślił rozróżnienie między czasopismami naukowymi a popularno - naukowymi. Zgodziłem się, że przypis w tym przypadku nie był konieczny, natomiast informacja, skąd pochodziły informacje (nie w formie przypisu, tylko wpleciona w tekst lub podana na jego końcu) pozwoliłaby uniknąć nagabywań (podkreślam: nie moich!) o źródła błędnych danych. Żadnego zarzutu ci nie uczyniłem ani nie zamierzam, z wzmianki o plagacie - jako przesadzonej - się wycofuję. Czego, u licha jeszcze ode mnie chcesz? :shock:
Lipton pisze:Chetnie zobaczymy texty inne niz posty na forum panow bastiana i fikandera.
Mojego textu nigdzie nie ujrzysz, masz to jak w banku - możemy co najwyżej pogadać o tekstach. Nie widzę powodu, bym miał pisać o rzeczach, na których się nie znam, więc udzielam się raczej inaczej lub gdzie indziej. Cieszy mnie, że są ludzie, którzy się znają i swą wiedzą się dzielą, pozwalając także i mi się czegoś ciekawego dowiedzieć. Natomiast każdy, kto coś pożytecznego czyni, powinien być przygotowany na krytykę i umieć przyjąć uzasadnioną, zaś odeprzeć nieuzasadnioną. Wtedy się zdobywa szacunek, a nie urządzając "obronę Częstochowy", gdy tylko ktoś piśnie słówko nie w smak. Taka oznaka dojrzałości...
MeWa pisze:Autor przeciez nie wypiera sie, ze w tekscie jest niescislosc, ktora byc moze w przyszlosci bedzie wymagala doprecyzowania. Czego chcecie - zeby sie ukrzyzowal, spalil na stosie? A moze jeszcze cala redakcja ma zostac ukamieniowana?
Hmm... A gdzie tu się ktokolwiek czegokolwiek domaga (może prócz Liptona męczącego mnie o przykład przypisu :P)? Nieścisłości zostały (mam nadzieję) wyjaśnione i chyba tyle...
Lipton pisze:Primo, nigdzie sie nie musze tlumaczyc, a juz na pewno nie na wafelkowmie! Hehehe... To moja dobra wola, ze wyjasniam kto splodzil takie a nie inne (bledne) informacje prasowe...
No pewnie, że nie musisz, choć, skoro jakiś wewnętrzny imperatyw sprawia, że jednak z nami dyskutujesz, chyba prościej byłoby to czynić nie przez rzecznika? To z kolei by była oznaka szacunku... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 lip 2007, 23:29

chruscik pisze:tak, ROTFL ROTFL. Tylko raczej z ciebie, bo Witek ci juz wyklarowal to czego nie wiedziales.
lol

sjp:
gazeta «pismo codzienne; też: egzemplarz takiego pisma»
czasopismo «pismo periodyczne wydawane w stałych terminach; też: egzemplarz takiego pisma»
widac dzieciaki nic konkretnego w zyciu nie zrobily i takie pyskowki, na tak "elitarnym" forum jakim jest wafelkom, sa po prostu szczytem ich mozliwosci :] A jesli ktos w ten sposob leczy kompleksy, to jest tylko i wylacznie jego problem...
wyłącznie twoim problemem jest zaś reagowanie wyzwiskami na wypunktowanie niewiedzy. moim problemem jest zaś natomiast to, że mnie nieodmiennie i niemal nieustannie śmieszysz tego typu zachowaniami.
Chetnie zobaczymy texty inne niz posty na forum panow bastiana i fikandera
widzę, że się pogubiłeś - nie mam nic do twojego artykułu. na oczy go nie widziałem. krytykuję i punktuję jedynie twoje histeryczne zachowanie i brak wiedzy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 28 lip 2007, 0:14

[bastian] - super, nagle sie okazuje, ze plagiatu nie bylo oraz ze przypis nie byl w tym wypadku konieczny - lol :D To po co byla cala ta dyskusja? Chciales sobie pogadac, blysnac wiedza czy co? Apropos krytyki i 'obrony Czestochowy' - wroc do mojej pierwszej wypowiedzi i przeczytaj to co jest na koncu. Ja na krytyke jestem gotowy, byle konstruktywna. Bo dziwnym trafem wiekszosc z was pomylila adresata - jak juz bylo mowione, to _nie ja_ pisalem prezentacje TW, w ktorej byly niescislosci. I rowniez nie mam ochoty zbierac za to jobow... A faktycznie najlatwiej jest krytykowac - zreszta teoretykom wychodzi to najlepiej :] A sam sie wlasnie przyznales, ze pisac nie masz zamiaru. Szkoda, wtedy role by sie odwrocily :P Co do ukamienowywania, to do Witka prosze - to jego watek :) A skoro wyzej przyznales, ze przypis nie byl potrzebny, to juz sie niczego nie domagam. Bo takich przypisow po prostu sie nie robi! I jeszcze co do moich odpowiedzi - odpowiadam, bo dlaczego ja mam 'zbierac' za niekompetencje kogos w TW? Ja artykul napisalem rzeczowo, a ze cos ktos wczesniej popier**lil, to juz nic na to nie poradze... No, ale chociaz przez cala ta dyskusje wyjasnilismy wszystko do konca ;)

[fikander] - coraz bardziej smieeeszny jestes :> Wskaz mi choc jedno wyzwisko, ktorego rzekomo tutaj uzylem ! Bo widze, ze twoje kompleklsy sa wieksze niz myslalem, a brak argumentow sprawia, ze twoj tok myslowy zaczyna przypominac kompletny belkot :] No coz... I o moja wiedze naprawde sie nie martw. Abstrahuje juz od tego, ze znow jestem zlym adresatem (powtarzam po raz n-ty, bo do niektorych nie dociera jak widze: nie ja pisalem prezentacje TW), to generalnie zycze wszystkim takiej 'niewiedzy'. A ostatnie zdanie to juz cymes - punktujesz moja niewiedze, mimo, ze to nie ja jestem jej autorem - lol. No to punktuj sobie dalej - powodzenia generalnie... Aaa, i to co nazywasz 'histerycznym zachowaniem' jest po prostu dyskusja. No, ale skoro ktos wali na slepo argumentami, to faktycznie moze to odbierac tak jak ty :] Adios...

I generalnie naprawde proponuje EOT - wszystko zostalo juz powiedziane. Bo, ze "specjaliste" fikandera costam smieszy, to mnie naprawde obchodzi tyle co zeszlorczny snieg...

(KL)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 lip 2007, 0:19

o moja wiedze naprawde sie nie martw. Abstrahuje juz od tego, ze znow jestem zlym adresatem (powtarzam po raz n-ty, bo do niektorych nie dociera jak widze: nie ja pisalem prezentacje TW)
rotfl, czytasz ty chociaż czasami to, co jest napisane:
Fikander pisze:- nie mam nic do twojego artykułu. na oczy go nie widziałem.
dziękuję niniejszym za dowiedzenie prawdziwości moich słów.
Wskaz mi choc jedno wyzwisko, ktorego rzekomo tutaj uzylem !
'dzieciaki leczące kompleksy' - wystarczy?

eot.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2007, 1:06

Lipton pisze:dlaczego ja mam 'zbierac' za niekompetencje kogos w TW?
Bo podpisałeś artykuł swoim nazwiskiem? Gdybyś podał, że opierasz się na informacjach z TW, to by było od razu jasne, kto sknocił. A że uważasz, że to niepotrzebne, to i zbierasz cięgi ty sam. No i wychodzi, że:

- artykuł bez błędów - dobrze wykonana praca Liptona
- artykuł z błędami - źle wykonana praca TW.

Jest to po prostu niekonsekwencja. Podpisujesz się pod cudzymi bredniami (abstrahuję tu od tego, czy to są brednie, czy nie), to spijaj to piwo :P

Tym niemniej życzę, by następne teksty były interesujące, dane jak najlepiej sprawdzone i rzetelnie podane przez informatorów i by takie dyskusje nie były już więcej potrzebne. Bo wszyscy popełniamy błędy i obyśmy się na nich też i wszyscy uczyli - ku ogólnemu pożytkowi, gdyż dobrych tektów o KM nigdy za wiele :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2007, 1:40

inż. Glonojad pisze:Morał z tego też inny - jeśli się w prasie widzi błędy w swojej dziedzinie, należy się zastanowić nad jej wiarygodnością w innych. :-$
pelna zgoda, na czyms obraz swiata jednak budowac trzeba.
inz. Glonojad pisze:Jest też morał trzeci - najlepsi dziennikarze są nie po dziennikarstwie, lecz po przekwalifikowaniu się z pracy w dziedzinie, w/o której mają pisać.
tak oczywiscie byloby najlepiej, watpie jednak, by inzynier, czesto zarabiajacy wiecej, chcial zostac dziennikarzem. Poza tym dziedzin i specjalizacji zycia jest tak duzo, ze w sumie ten postulat (niestety) jest praktycznie nie do zrealizowania.

[ Dodano: 2007-07-28, 01:45 ]
Fikander pisze:
chruscik pisze:tak, ROTFL ROTFL. Tylko raczej z ciebie, bo Witek ci juz wyklarowal to czego nie wiedziales.
lol

sjp:
gazeta «pismo codzienne; też: egzemplarz takiego pisma»
czasopismo «pismo periodyczne wydawane w stałych terminach; też: egzemplarz takiego pisma»
Fik, SJP nie jest zrodlem informacji dla medioznawow. Reszta - w poprzednim moim poscie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2007, 2:00

MeWa pisze:Fik, SJP nie jest zrodlem informacji dla medioznawow.
No i wszystko się zgadza, Fik nie jest medioznawcą, ja też nie, Lipton chyba też nie, więc dla nas źródłem informacji może być :]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2007, 2:02

Bastian pisze: Jest to po prostu niekonsekwencja. Podpisujesz się pod cudzymi bredniami (abstrahuję tu od tego, czy to są brednie, czy nie), to spijaj to piwo :P
Materialy prasowe w swojej naturze powinny byc miarodajne, ale rzeczywistosc czesto okazuje sie inna. Dziennikarz, opierajac sie na materialach prasowych, zawierajacych suche dane, zalozyc, ze sa one wiarygodnym zrodlem informacji.
Dziennikarz, autor tekstu jest ostatnim ogniwem w przekazie tekstu i uwierz mi, ze nie jest milo ani latwo zbierac ciegi za wszystkie grzechy swiata, a bez wzgledu na to co bys nie napisal w swojej obronie, zlosliwi i tak beda Ci po 2-3 latach przypominac...
Moze niektorzy moga odniesc inne wrazenia, osoby piszace generalnie bardzo przejmuja sie dalszym odbiorem tekstu. Kazdy ma jednak inne mechanizmy obrony, wynikajace z osobowosci, doswiadczen itp. :)
Fikander pisze: nie mam nic do twojego artykułu. na oczy go nie widziałem.
czyli klocenie sie dla samego klocenia ;) Fiku - nikt nie jest idealny, z Toba tez nie bylo zawsze "latwo" ;) natomiast trzeba bylo do mnie napisac na PW, to bym w tym przypadku z checia poswiecil moj autorski numer.
KL w poscie chruscika pisze: I gwoli scislosci - materialy prasowe zrozumialem DOBRZE.
Zle zrozumial w sensie inaczej niz gdyby mogl sobie tego zyczyc ten, ktore te materialy opracowywal ;)
Bastian pisze:Wtedy się zdobywa szacunek, a nie urządzając "obronę Częstochowy"
a jak ma sie do czynienia z "atakiem na Czestochowe"? :D :D

Bastian pisze: Tym niemniej życzę, by następne teksty były interesujące, dane jak najlepiej sprawdzone i rzetelnie podane przez informatorów i by takie dyskusje nie były już więcej potrzebne. Bo wszyscy popełniamy błędy i obyśmy się na nich też i wszyscy uczyli - ku ogólnemu pożytkowi, gdyż dobrych tektów o KM nigdy za wiele :)
Dziekuje, tez mam taka nadzieje :P

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2007, 2:06

Bastian pisze:
MeWa pisze:Fik, SJP nie jest zrodlem informacji dla medioznawow.
No i wszystko się zgadza, Fik nie jest medioznawcą, ja też nie, Lipton chyba też nie, więc dla nas źródłem informacji może być :]
SJP nie wyklucza INNYCH takze potocznych ujec.
Poza tym juz predzej opieralbym sie w takim razie na encyklopedii.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2007, 2:12

MeWa pisze:Materialy prasowe w swojej naturze powinny byc miarodajne, ale rzeczywistosc czesto okazuje sie inna. Dziennikarz, opierajac sie na materialach prasowych, zawierajacych suche dane, zalozyc, ze sa one wiarygodnym zrodlem informacji.
Ależ nie przeczę :)
MeWa pisze:Dziennikarz, autor tekstu jest ostatnim ogniwem w przekazie tekstu i uwierz mi, ze nie jest milo ani latwo zbierac ciegi za wszystkie grzechy swiata, a bez wzgledu na to co bys nie napisal w swojej obronie, zlosliwi i tak beda Ci po 2-3 latach przypominac...
Taki już urok tego zajęcia, niejeden dziennikarz się na tym ciężko przejechał. Trzeba być po prostu przygotowanym na to, że jeśli się skorzystało z błędnych materiałów, to trzeba będzie samemu zjeść tę żabę i nie da się na nikogo zwalić. Ryzyko zawodowe :D
MeWa pisze:Moze niektorzy moga odniesc inne wrazenia, osoby piszace generalnie bardzo przejmuja sie dalszym odbiorem tekstu.
Ależ to bardzo dobrze, że się przejmują! Inaczej w ogóle nie byłoby sensu się w to bawić. Natomiast chyba w interesie każdego piszącego jest nauczenie się, że krytyka tekstu jest krytyką tekstu, a nie krytyką autora jako osoby. To pomaga obiektywnie i znacznie spokojniej ocenić własną pracę - i wynieść z krytyki jakieś wnioski na przyszłość. A zarazem nie dać się zagdakać, gdy rzeczywiście ma się rację. Czego wszystkim piszącym w pełni życzę :)

[ Dodano: 2007-07-28, 02:16 ]
MeWa pisze:Poza tym juz predzej opieralbym sie w takim razie na encyklopedii.
Ależ proszę bardzo!
Wielka Encyklopedia Powszechna pisze:GAZETA [wł.], publikacja ukazująca się periodycznie, co najmniej 2 razy w tygodniu, przekazująca aktualne wiadomości;(...)
Życzę wam, by "Zajezdnia" ukazywała się tak często, by zasłużyć na miano gazety, ale trudno jednak obronić tezę, że już nią jest :P :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2007, 2:23

Bastian pisze: Ależ to bardzo dobrze, że się przejmują! Inaczej w ogóle nie byłoby sensu się w to bawić. Natomiast chyba w interesie każdego piszącego jest nauczenie się, że krytyka tekstu jest krytyką tekstu, a nie krytyką autora jako osoby. To pomaga obiektywnie i znacznie spokojniej ocenić własną pracę - i wynieść z krytyki jakieś wnioski na przyszłość. A zarazem nie dać się zagdakać, gdy rzeczywiście ma się rację. czego wszystkim piszącym w pełni życzę :)
oczywisce, choc w tak malym srodowisku jak nasze, ktore niestety jest podzielone, znaczenie ma chyba tez osoba krytykujacego, choc nie czuje sie kompetentny do okreslenia jak w tym przypadku jest ;)
Bastian pisze: Życzę wam, by "Zajezdnia" ukazywała się tak często, by zasłużyć na miano gazety, ale trudno jednak obronić tezę, że już nią jest :P :D
Widzisz, definicja nieco inna niz SJP. Nie zmienia to faktu, ze potocznie, w jezyku mowionym okresla sie mianem gazety takze periodyki rzadziej ukazujace sie. Tak po prostu latwiej jest. I naprawde dziwie sie, ze w ogole o to toczy sie dyskusja. Jest to wszak temat daleki od zrodla "rozmowy".

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 lip 2007, 2:29

MeWa pisze:w tak malym srodowisku jak nasze, ktore niestety jest podzielone
Ono znacznie bardziej jest podzielone, niż małe ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2007, 2:34

Bastian pisze:
MeWa pisze:w tak malym srodowisku jak nasze, ktore niestety jest podzielone
Ono znacznie bardziej jest podzielone, niż małe ;)
Ano, niestety... duzo "energii" sie marnuje przez to ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 wrz 2007, 15:31

Numer 5 "Nowej Zajezdni" jest już w drukarni i powinien ukazać się w przyszłym tygodniu, a w nim m.in.:
- w skrócie z 47 notkami z 30 ośrodków;
- Krakowski tele-bus - jak wygląda usługa w teorii i w praktyce;
- Zmiany w metrze, czyli jak sobie metro radzi z tłokiem (w tym mowa o zwiększeniu prędkości);
- Otwarcia linii tramwajowych w Krakowie (na Krowodrzę Górkę) i w Poznaniu (przez most św. Rocha);
- O modernizacji linii kolejowej do Okęcia;
- Geneza i kalendarium strajku w Kielcach;
- WKD - co dalej (+garść faktów o WKD);
- o problemach samorządów w tworzeniu, nadzorowaniu i zarządzaniu komunikacją publiczną;
- o komunikacji we Włoszczowie;
- o problemach kadrowych MZA;
- 25 lat tyskich trolejbusów;
- metro, tramwaje i trolejbusy w Kijowie;
- do tego aktualności (o ajentach i ich testach, 120N, potrójniaki i inne), z życia klubów (o Jelczu-cabrio, wizyta niemieckich miłośników), opis modelu, no i tabelka z imprezami;

Numer będzie można nabyć poprzez www, a także w Parowoziku, na targach Transexpo oraz w trakcie DTP. Gdy numer trafi do sprzedaży, umieszczona zostanie odpowiednia informacja.

Zapraszam do kupowania po ukazaniu się numeru.

ODPOWIEDZ