Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 wrz 2006, 21:59

inż. Glonojad pisze: Z tych wszystkich powodów, a także ze względu na ilość pasażerów, od modernizacji ciągów centralnych trzeba zacząć, bo mają największą wartość ekonomiczną tam.
Gdy, oględnie mówiąc, koszt czasu Warszawiaka wzrośnie, będzie można powrócić do ewentualnych poparawek na ciągach wybiegowych, które obecnie skuteczność ekonomiczną mają średnią ze względu na mniej do zyskania dla mniejszej liczby pasażerów.
No właśnie co do ciągów "wybiegowych" mam troszke odmienne zdanie. Wielu pasażerów również dojeźdża z odległych miejsc i spędza w wleczącym się tramwaju nawet ponad pół godziny i właśnie to jest powodem odchodzenia od tego środka komunikacji. Dlatego żeby ta podróż była "przyjemniejsza" wydaje mi się że nalezy postawić na wybiegówki. Wtedy liczba pasażerów na dłuższych odcinkach może znacznie wzrosnąć, nie tylko mozna przejąć samochodziarzy, ale też wielu tych, co wybierają autobusy, które dzisiaj w wielu przypadkach są szybsze. Także system P+R wymaga przecież przesiadania się na peryferiach, a nie prawie w centrum, jak to ktoś mądry wymyślił Włościańską. W śródmieściu te podróże są przeważnie kilkuprzystankowe, na zasadzie "podjechania", więc tu się wiele czasu nie da zyskać. Poza tym żeby znaleźć sie w śródmieściu trzeba właśnie do niego dojechać...
Niemniej oczywiście uważam, że system "priorytetu" musi być robiony jednocześnie w całym mieście.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 22:05

inż. Glonojad pisze:najsmutniejsze jest to, że to nie są wcale "projekty TW robione przez TW". To są opracowania robione przez zewnętrzne firmy (co jest istotną kwestią), w sporej części zamówione przez miasto (które powinno być kreatorem poltyki), wsparte decyzjami poliycznymi. Pustymi, ale podjętymi...
Ano właśnie. Ja wiem, że ty głównego wroga widzisz w metrze (proszę, nie dyskutujmy o tym tutaj), ale moim zdaniem nie masz racji. Metro jest beneficjentem pewnych decyzji, ale problemem jest brak pomysłu władz miasta na komunikację. Są tylko doraźne pomysły. Pytanie: czy to się w ogóle jakoś da zmienić?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2006, 22:13

Bastian pisze:[e]
Ano właśnie. Ja wiem, że ty głównego wroga widzisz w metrze (proszę, nie dyskutujmy o tym tutaj), ale moim zdaniem nie masz racji.
A ja Cię bardzo proszę, żebyś wzorem niektórych nie bawił się we wszystkowiedzącego wszystkoprzenikającego, a zwłaszcza, co uważam, a co nie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 22:23

inż. Glonojad pisze:
Bastian pisze:[e]
Ano właśnie. Ja wiem, że ty głównego wroga widzisz w metrze (proszę, nie dyskutujmy o tym tutaj), ale moim zdaniem nie masz racji.
A ja Cię bardzo proszę, żebyś wzorem niektórych nie bawił się we wszystkowiedzącego wszystkoprzenikającego, a zwłaszcza, co uważam, a co nie.
No to widzisz: ja niczego nawet nie staram się przenikać, ja tylko czytam twoje posty. Może też powinieneś je czytać? :P

Ale przede wszystkim - czy to ważne, wobec wspólnych wniosków, do których doszliśmy powyżej?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 22:26

Bastian pisze:Pytanie: czy to się w ogóle jakoś da zmienić?
Moim zdaniem jest rozwiązanie- presja społeczna. Trzeba ludzi przeonać, że tramwaje są modne, trzeba im sprzedać podróżowanie tramwajem. Powrócę do metra(wybacz), metro dostaje pieniądze, bo metro jest modne. deweloperzy reklamują sie- blisko planowanej stacji metra nawet gdy ma ona powstać dalej, widział ktos, aby pisał tuż przy linii tramwajowej? Na forum Piaseczna ktoś(powiązany z jednym kontrowersyjnym radnym najprawdopodobniej) zalożył temat o tym, że wkrótce rusza przedłużenie metra na południe. Podał nawet położenie stacji zresztą idiotyczniejsze od samego pomysłu kopania pod lasem. Niedługo radny na plakacie wyborczym umieści sobie hasło o metrze do Piaseczna, inna radna promuje wykorzystanie bocznicy siekierkowskiej- jak ten pomysł się zwie?-Metro 2. Tramwaj wzdłuż Puławskiej? nie, tramwaje się wloką. Metro natomiast jest nowoczesne, czyste, szybkie. Metro to przyszłość, metro jest medialne. Oczywiście przewozi mnóstwo ludzi, jest bardzo przydatne, nie umniejszam jego roli(i tez nie chcę, aby tubyła kolejna dyskusja o metrze). Jednak metro jest też przeceniane, nie przez znających się na rzeczy, ale przez zwykłych ludzi, i przez tych spośród zwykłych ludzi, którzy dostali się na górę. Jeżeli tramwaje chcą dostać w pełni zielone światło powinny popatrzeć na metro i też zacząć być modne.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2006, 22:31

Tm pisze: Jeżeli tramwaje chcą dostać w pełni zielone światło powinny popatrzeć na metro i też zacząć być modne.
I robią to, w miarę posiadanych (a właściwie - nie posiadanych) - środków. Abstrahując już od nieistniejącego w TW pijaru, 13N się ludziom jako Combino nie sprzeda po prostu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 22:34

Zgoda. Ale mimo wszystko nie stawiałbym opozycji metro - tramwaje. Obydwa te środki są pożądane, co najwyżej w różnym stopniu. Tym czasem u nas wciąż króluje komunikacja kołowa (na oponach ;)).

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 22:40

Trawa na Powstańców to krok w dobrą stronę, ale trzeba dużo więcej. Może pojawianie się w serialach- serio, to ma siłę oddziaływania. Parówa nie będzie Combino, ale obecne i przyszłe niskacze- jak nabardziej.

Rosa

Post autor: Rosa » 21 wrz 2006, 22:46

Tm pisze:
Bastian pisze:Pytanie: czy to się w ogóle jakoś da zmienić?
Moim zdaniem jest rozwiązanie- presja społeczna. Trzeba ludzi przeonać, że tramwaje są modne, trzeba im sprzedać podróżowanie tramwajem. Powrócę do metra(wybacz), metro dostaje pieniądze, bo metro jest modne. deweloperzy reklamują sie- blisko planowanej stacji metra nawet gdy ma ona powstać dalej, widział ktos, aby pisał tuż przy linii tramwajowej?
Metro zapewnia szybki dojazd do Centrum i nikomu nie przeszkadza co w znaczący sposób podnosi cenę nieruchomości.
Tramwaj zapewnia wolny dojazd do Centrum i ja ktory przez kilkanascie lat mieszkalem przy Solidarności nie moge sobie wyobrazić czegoś co może bardziej przeszkadzać mieszkańcom.

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 22:49

Bastian pisze:Zgoda. Ale mimo wszystko nie stawiałbym opozycji metro - tramwaje.
ja nie stawiam opzycji, chcę najwyżej pokazać laczego takie przeciwstawienie zachodzi.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 22:51

Czyli wracamy do dwóch głównych wad: priorytety i tabor, bez tego nic. To drugie wymaga kasy, ale do tego pierwszego trzeba woli. No i problem, bo zaklęty krąg się zamyka... :(

[ Dodano: 2006-09-21, 22:52 ]
Tm pisze:ja nie stawiam opzycji, chcę najwyżej pokazać laczego takie przeciwstawienie zachodzi.
OK, rozumiem. W tym problem, że tu mamy idealną ilustrację przysłowia "gdzie dwóch się bije...".

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 23:11

Bastian pisze:W tym problem, że tu mamy idealną ilustrację przysłowia "gdzie dwóch się bije...".
kim jest trzeci?
Bastian pisze:Czyli wracamy do dwóch głównych wad: priorytety i tabor, bez tego nic. To drugie wymaga kasy, ale do tego pierwszego trzeba woli.
a więc trzeba porządnego PR

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 23:23

Tm pisze:
Bastian pisze:W tym problem, że tu mamy idealną ilustrację przysłowia "gdzie dwóch się bije...".
kim jest trzeci?
Samochody, autobusy.
Tm pisze:
Bastian pisze:Czyli wracamy do dwóch głównych wad: priorytety i tabor, bez tego nic. To drugie wymaga kasy, ale do tego pierwszego trzeba woli.
a więc trzeba porządnego PR
No tak, tylko jak robić PR z rozsypującym się taborem powolnie przepychającym się przez miasto? Przez DWC na osi Chałubińskiego - JP rzadko się zdarza, by dwa tramwaje zdołały na jednej fazie przejechać przez rondo, tak krótko ona trwa. I są dziesiątki przykładów takich "kłód rzucanych na szyny". Ja po prostu nie wiem, jak to zrobić.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:29

Bastian pisze:
piotram pisze:czy władze traktują je poważnie i wpisali gdzieś w jakąś "strategię".
Dokładnie w tym rzecz. Bo projekt rozbudowy całej sieci to i ja mogę zrobić.
Jest Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, o którym pewnie za kilka lat nikt nie będzie pamiętał...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 23:32

No tak, tylko jak robić PR z rozsypującym się taborem powolnie przepychającym się przez miasto? Przez DWC na osi Chałubińskiego - JP rzadko się zdarza, by dwa tramwaje zdołały na jednej fazie przejechać przez rondo, tak krótko ona trwa. I są dziesiątki przykładów takich "kłód rzucanych na szyny". Ja po prostu nie wiem, jak to zrobić.
zatrudnić specjalistów od wizerunku, ludzi którzy wyeksponują zalety i ukryją wady, a jeżeli nie da się tego zrobić to pokazą je w korzystnym świetle. Dbać, aby tabor sprawiał dobre wrażenie. Wsadzić do wagonu ekipę filmową i pokazać w nim Rysia z Klanu,i komisarza Zawadę. Krótko- stworzyć markę.

ODPOWIEDZ