[RJ] O rozkładzie jazdy pociągów 2014
Moderator: JacekM
http://www.plk-sa.pl/biuro-prasowe/mapy/
Coś jeszcze?
Coś jeszcze?
Od dzisiaj do 24 listopada Pobrzeże codziennie przez Kwidzyn ![:o :o](./images/smilies/icon_surprised.gif)
![:o :o](./images/smilies/icon_surprised.gif)
- fik
- Naczelne Chamidło
Rzetelność dziennikarska prosto z Czerskiej:
Sensacyjny nagłówek tabloidu: Pendolino wypiera tańsze TLK.
Prawda: na każdej z trzech tras, na których kursować będą pociągi pendolino, pociągów TLK będzie więcej niż dziś.
Prawda: na każdej z trzech tras, na których kursować będą pociągi pendolino, pociągów TLK będzie więcej niż dziś.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
- a/p TALENT
Powrót 12.11.2014 r. EC Sobieski - rozgrzebany jest przejazd po CMK i dalej do W-wy. Czarno widzę zachowanie optymistycznych czasów przejazdów w nowym rozkładzie jazdy po tej trasie.
ZUS fundatorem emigracji
To zdanie można również odczytać z 'TLK' jako podmiotem.fik pisze:Pendolino wypiera tańsze TLK
![:) :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
A co do meritum - niestety, na umiarkowaną nierzetelność artykułów nakłada się katastrofalna wprost nierzetelność tytułów, zwłaszcza (w trójnasób) tytułów w portalu gazeta.pl, tam to robi jakaś pijana gimbaza na kacu, której zależy wyłącznie na tym, żeby dramatycznie wyglądało. Ostatnio napisali coś w stylu "już wiemy, kiedy w nas uderzy planetoida", czy jakoś tak. Oczywiście w treści artykułu nic takiego nie było.
W papierowym wydaniu tytuł brzmiał: "Pendolino wyprze tańsze połączenia". I to by się zgadzało, skoro do np. Krakowa nie będzie już żadnego InterRegio. Tytuł można też zrozumieć tak, że chodzi o lepszy czas podróży nowym wynalazkiem w porównaniu z dotychczasowymi wytworami kolejarzy. Osobiście nieustannie pozostaję sceptykiem wobec przyszłości tego środka transportu w Polsce i średnio mnie porusza ta cała histeria wokół Pendolino (zdążą - nie zdążą). Jeszcze się okaże, że mało kogo na to stać i po pierwszej fali zainteresowania (sam bym wypróbował) będzie jeździć puste.
- fik
- Naczelne Chamidło
"Jesień wyprze inteligentnych dziennikarzy". I to by się zgadzało, skoro materiały w Stołku są coraz bardziej idiotyczne.osa pisze:W papierowym wydaniu tytuł brzmiał: "Pendolino wyprze tańsze połączenia". I to by się zgadzało, skoro do np. Krakowa nie będzie już żadnego InterRegio.
Ja z kolei jestem delikatnym optymistą - spodziewam się jednak sporej liczby pasażerów biznesowych. Na trasach, gdzie jest możliwość dojazdu z/do Warszawy, załatwienia spraw i powrotu nawet normalna cena biletu na Pendolino wyjdzie taniej niż inny środek transportu plus hotel. Do tej pory w zasięgu Warszawy takimi miastami były Katowice, Kraków i Poznań (i ich okolice), a dojdą Wrocław i Trójmiasto. Z moich dotychczasowych doświadczeń z Pendolino wynika, że przynajmniej mi wypoczywa się w nim stosunkowo dobrze - lepiej niż w normalnym wagonie. Ja może tylko trochę inaczej podchodzę do zakupu tych pociągów, niż większość, bo nie traktuję ich jako coś super, tylko jako naturalną wymianę taboru (niekoniecznie najtańszą i najsensowniejszą, ale jednak) i jego uzupełnienie o kolejne jednostki o prędkości maksymalnej co najmniej 160 km/h.osa pisze:Osobiście nieustannie pozostaję sceptykiem wobec przyszłości tego środka transportu w Polsce i średnio mnie porusza ta cała histeria wokół Pendolino (zdążą - nie zdążą). Jeszcze się okaże, że mało kogo na to stać i po pierwszej fali zainteresowania (sam bym wypróbował) będzie jeździć puste.
Nieustający ziew wobec kolejnego tak merytorycznego i konkretnego głosu w dyskusji jak ten powyżej.fik pisze:"Jesień wyprze inteligentnych dziennikarzy". I to by się zgadzało, skoro materiały w Stołku są coraz bardziej idiotyczne.osa pisze:W papierowym wydaniu tytuł brzmiał: "Pendolino wyprze tańsze połączenia". I to by się zgadzało, skoro do np. Krakowa nie będzie już żadnego InterRegio.
A tak w ogóle w tym cudzie techniki będzie wi-fi?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Tu nic nie ma o wi-fi: http://www.intercity.pl/pl/site/dla-pas ... emium.html
![Obrazek](https://i.imgur.com/HHh8NNE.png)
- fik
- Naczelne Chamidło
Jako specjalista od brania pieniędzy za merytoryczne uwagi o leniwych urzędnikach, którzy wymyślają sobie programy unijne celem pognębienia biednego pana Romana, powinieneś mieć na tyle honoru, żeby się nie wypowiadać w tej kwestii publicznie.osa pisze:Nieustający ziew wobec kolejnego tak merytorycznego i konkretnego głosu w dyskusji jak ten powyżej.fik pisze: "Jesień wyprze inteligentnych dziennikarzy". I to by się zgadzało, skoro materiały w Stołku są coraz bardziej idiotyczne.
Wydaje mi się, że ta obsesja to już oznaka czegoś niezdrowego. Nie ma co tego dalej ciągnąć i zawracać wszystkim głowy.
No - ilość TLK na tych trzech trasach po prostu powala. Tyle ich jeździ że nie wiadomo czym jechać. Zwłaszcza na trasie Warszawa - Częstochowa - Opole - Wrocław, czy Warszawa - Gdynia p. Działdowo.fik pisze:Rzetelność dziennikarska prosto z Czerskiej:
![:D](./images/smilies/mg.gif)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę ![:D](./images/smilies/mg.gif)
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
![:D](./images/smilies/mg.gif)
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach