Komunikacja na Trakcie Królewskim
Moderator: Wiliam
102 ma swoich stałych pasażerów, mimo kiepskiej częstotliwości i korków na Tamce, Kopernika i Świętokrzyskiej. 202 zaczyna się zapełniać od Chłopickiego, na przyst. Szaserów-Szpital dopełnia się bardzo dobrze. Sporo osób wysiada w zależności od tego kto do pociągu jedzie na Dw. Wschodnim. A także od pory dnia sporo osób dojeżdża do M2. W drugą strone z M2 czeka duża liczba pasażerów i od RKS Orzeł powoli sie wyludnia. Dużo osób wysiada na Szaserów-Szpital. Oczywiście są to pojedyncze obserwacje w tygodniu, o rożnych porach dnia, jak się przemieszczałem tą linia w rejon pracy i do domu.Kleszczu pisze:Wiliam pisze:Kombinowanie czegokolwiek ze 102 po za jego likwidacją w obecnym kształcie nie ma większego sensu.
102 to smutny przykład jak można zdegradować, długofalowymi działaniami, niezłą linię, funkcjonującą dobrze przez wiele lat.
Swoją drogą - jak wygląda zapełnienie 202 w ciągu tygodnia? Korzystałem z tej linii jedynie w weekendy...
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
Przecież E-2 ma obsługiwać wszystkie przystanki na początku trasy, potem kilka pominąć i stanąć w środku miasta. To, że obecnie E-2 bardziej przypomina (na odc. Wilanów-UW) linię 402 niż ekspres, to inna sprawa.Łukasz pisze:Właśnie chciałem powiedzieć, że 103 jeszcze. Może wtedy rsvd zrozumie:/Georg pisze: Popełniłeś duży błąd przy trasowaniu. Linia nie ma 103 i przejeżdża przez Hutę i Dw. Wschodni.
A 323 bedzie miało dedykowaną brygadę? Jakoś te godziny takie dziwaczne, że wyglada na same BWLki...
Z Wilanowa to można przede wszystkim wywalić E-2 na Stegny, dalej już nie jest nawet przyspieszone. Ze 116 zrobić siekierę w szczycie do Konwiktorskiej (na dużym odcinku razem z 503 nie potrzebowaliby wsparcia, 116 co 5, E-2 co 10, 503 co 10 - to miedzy Dolną a Pl.Zamkowym, autobus co 2.5). Na Chomiczówkę coś z Piłsudskiego z kryterium do Królewskiej żeby obsłużyć UW.
116 bardzo rozsądnie poza tym Piłsudskim. Pamiętasz, że pętla (z wiadomych przyczyn, o których jest specjalny temat kilka pięter niżej) niedługo zostanie zlikwidowana? Bardziej takie 116 widziałbym na trasie Chomiczówka - Pl. Trzech Krzyży, gdyby nie fakt, że tam nie ma miejsca na postój. Ale przy częstotliwości 10 minut i krótszej trasie na pl. Trzech Krzyży 19 minut postoju chyba byłoby wystarczająco. Nie wiem, czy byłaby możliwość dojazdu od Ronda de Gaulle`a tak, aby jako kraniec obowiązywał przystanek 08 (dwa przeguby na 07 ograniczają ruch na wylocie Wiejskiej). Innymi słowy czy byłaby możliwość wykonania prawoskrętu z Nowego Światu w prawo w łącznik między Żurawią, a Książęcą, a następnie w lewo w łącznik między Bracką a pl. Trzech Krzyży? Kiedyś coś tam tak jeździło, ale to chyba była linia na solówkach.
Ale Łukasz pisał o Konwiktorskiej, a nie o Piłsudskim w kontekście 116Georg pisze: 116 bardzo rozsądnie poza tym Piłsudskim...
Pozdrawiam
Zapędziłem się. Chodziło mi o linię z Chomiczówki. Dzięki za zwrócenie uwagi.rudy pisze:Ale Łukasz pisał o Konwiktorskiej, a nie o Piłsudskim w kontekście 116Georg pisze: 116 bardzo rozsądnie poza tym Piłsudskim....
Na Trakcie ma być dopuszczony jedynie tabor elektryczny. Tak piszą. Super, teraz każda zmiana będzie torpedowana, "bo nie ma taboru", "nie ma infrastruktury do ładowania elektryków", itp. 
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Z drugiej strony, taka zmiana na elektryki, może wymusić konieczność reorganizacji tras. Chyba mało kto sobie wyobraża budowę stacji ładowań na Os.Górczewska, czy Olszynce Grochowskiej ze względu na 102 i 105.

No tak, ale połączenie Grzybowskiej z UW przydałoby się jakoś zachować.Wiliam pisze:Z drugiej strony, taka zmiana na elektryki, może wymusić konieczność reorganizacji tras. Chyba mało kto sobie wyobraża budowę stacji ładowań na Os.Górczewska, czy Olszynce Grochowskiej ze względu na 102 i 105.
Ja sobie średnio wyobrażam ładowanie 116 i 180 na Chomiczówce przy dzisiejszej organizacji pętli 
Pójście w elektryki to może i okazja do reorganizacji, ale również do zabetonowania danego układu...
Pójście w elektryki to może i okazja do reorganizacji, ale również do zabetonowania danego układu...
To już bardziej Wilanów. Tam doszedłby jeszcze Edward.person pisze:Ja sobie średnio wyobrażam ładowanie 116 i 180 na Chomiczówce przy dzisiejszej organizacji pętli
Tym bardziej nie wyobrażam tego sobie.
Piszą o Wilanowie że ma być. To chyba będzie w formie jakiejś wiaty bo o wmontowaniu pantografów w autobusy piszą... 
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Pewnie będą gniazda ładowania na peronach i tyle.Tak się robi na niektórych parkingach, w krajach, gdzie samochody elektryczne są w miarę popularne
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Dlatego nie powiedziałem nic o Mariensztacie i Młynowie.Georg pisze:No tak, ale połączenie Grzybowskiej z UW przydałoby się jakoś zachować.Wiliam pisze:Z drugiej strony, taka zmiana na elektryki, może wymusić konieczność reorganizacji tras. Chyba mało kto sobie wyobraża budowę stacji ładowań na Os.Górczewska, czy Olszynce Grochowskiej ze względu na 102 i 105.

A teraz przed oczami staje mi pętla, na której stoi kilka brygad danej linii, które co kilka minut podciągają do przodu...Poc Vocem pisze:Pewnie będą gniazda ładowania na peronach i tyle.Tak się robi na niektórych parkingach, w krajach, gdzie samochody elektryczne są w miarę popularne
To może już lepiej niech MZA powiesi druty nad pętlą i ładuje wozy jak MPK Kraków przed dworcem