Jakimi znowu ekonomicznymi? Masz na myśli jazde po powierzchni? Zapomnij, skłądy nieprzystosowane, a do tego kwestie bezpieczeństwa, hałasu, etc...st1545 pisze:Po to, żeby uniknąć uwalenia inwestycji z innych podanych już w odwołaniach powodów - tych podstawowych, które można nazwać "ekonomicznymi".
Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
Cóż, prawda jest taka, że gdyby inwestor przestrzegał prawa i DŚU byłaby wydana zgodnie z przepisami, to by nie było problemów. A tak, to pierwszy lepszy ekoterrorysta napisze odwołanie, że tunele utrudnią życie mrówkom, a GDOŚ uwali DŚU nie na podstawie wyssanej z palca argumentacji ekoterrorysty, tylko na podstawie rażących naruszeń przepisów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
A tak w ogóle z wariantowaniem w decyzji środowiskowej to generalnie jest ciekawie. Miejscowe plany zazwyczaj narzucają jeden wariant, a wariant niezgodny z planem zagospodarowania jest podstawą do niewydania decyzji, co pokazuje właśnie II linia.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nigdzie nie jest napisane, że wariantowanie MUSI polegać na wariantowaniu TRASY. Akurat metro - z racji faktu, że przebieg TRASY musi być ustalony na wiele lat przed decyzją środowiskową, na etapie zdecydowanie bardziej strategicznym - jest najlepszym przykładem inwestycji, gdzie NIE POWINNO.
Inna sprawa, że jest to także dobry przykład na wariantowania innych typów - jak rzadko gdzie można dobrze wariantować choćby przebieg wysokościowy, technologię budowy... np. w wariancie najlepszym dla środowiska założyć transport materiałów wyłącznie koleją, co jednak wiąże się z koniecznością podłączenia bocznic itd.
Inna sprawa, że jest to także dobry przykład na wariantowania innych typów - jak rzadko gdzie można dobrze wariantować choćby przebieg wysokościowy, technologię budowy... np. w wariancie najlepszym dla środowiska założyć transport materiałów wyłącznie koleją, co jednak wiąże się z koniecznością podłączenia bocznic itd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
No jest, tylko planu zagospodarowania nie ma.MichalJ pisze:Widocznie nie musi, skoro nie jest.Glonojad pisze:Akurat metro - z racji faktu, że przebieg TRASY musi być ustalony na wiele lat przed decyzją środowiskową(...)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"