1)Czyli jednak pasażer powinien rozpoznawac po typie jednostki? A co jak zamiast pietrusa jedzie rezerwa?
2)Gdzie wyświetlane? Na bocznych dobrze widocznych tablicach w pociągu?
Opisałem przypadki, jakie mi się trafiały, kiedy o piętrusach jeszcze nikt nie śnił - to raz.
Dwa - napisałem, co było wyświetlone na pragotronie.
Rosa pisze:Lepiej się spytac niż byc wywiezionym na Zachodni.
OK. Tylko opisuję, że nawet duża ilość informacji nie uchroni od tego. Dodawanie koloru nie koniecznie musi pomóc.
Rosa pisze:Informacja na kolei totalnie lezy i jedyne co jest dziwne to to że niektórzy wciąz bronią istniejącego stanu rzeczy.
Nie bronię takich przypadków jak Ochota, Powiśle i Zachodni. Ten ostatni ma przynajmniej zapowiedzi, ale z reguły pociag już potrafi ruszać, kiedy pojawia się zapowiedź o odjeździe.
Na Ochocie czy Powiślu rozkłady (nie ważne czy KM czy SKM czy WKD) najwyraźniej są nieczytelne, ponieważ ludzie mają dużo wątpliwości.
Nie bronię również tego, że czasem nawet na Śródmieściu potrafi przez pomyłkę być wyświetlone co innego niż w praktyce. Czasem.
Ale w 99% przypadków wyświetlone jest OK i jest zapowiedziane OK. Na tablicach czołowych również OK. Skąd więc tyle wątpliwości wśród pasażerów?
Rosa pisze:Mapkę znalazłem dopiero jak wsiadłem do jakiegoś kibla. Na cholerę mi informacja o której jest pociąg do Tłuszcza skoro nie wiem którędy on jeździ i czy mi będzie pasował?
Brakuje informacji i biletomatów na środkowym peronie. Na 1 i 3 są i informacje i biletomaty i kasy i owe mapy. PS. Zapowiedzi pociągów z zachodniego do Tłuszcza przypadkiem nie lecą "przez Warszawę Rembertów, Zielonkę, Wołomin"? Chyba tak...
Rosa pisze:Na cholerę mi informacja o której jest pociąg do Tłuszcza skoro nie wiem którędy on jeździ i czy mi będzie pasował?
Ty się pytasz, czy pasażer bez dostępu do netu, telefonu etc? Bo jak Ty, no to sorki...
Zwykły pasażer nie mający pojęcia o istnieniu strony KM czy PKP może mieć wątpliwości, które można rozwiać po podejściu do kasy na 1/3 peronie (na pozostałytch przystankach tego problemu nie ma).
Gdzie jest kasa? Są znaki. Za mało? no to nie wiem jak to jeszcze ogłaszać. Na pewno brakuje takiej informacji jak na Śródmieściu na dużych dworcach jak Wschodni czy Zachodni.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem:
Podobnych przykładów mam sporo z racji częstych przesiadek na wschodnim czy śródmieściu. Zapowiedzi głosowe, wyświetlanie, pomoc współpasażerów potrafi nie pomóc... i tak ktoś pójdzie do kierownika pociągu, który powie, że pociąg nie jedzie do Wesołej, tylko do Mińska.. No i ten ktoś też będzie się wahał czy wsiąść
Są tacy ludzie, którym nawet dosłowne wytłumaczenie nie pomoże.
A kolorowanie linii SKM na pewno w takich przypadkach nic nie da. Może nawet będzie za dużo informacji, kto wie... Można będzie trafić na przypadek pociągu zapowiedzianego do Skierniewic, wyświetli się Żyrardów, a wjedzie "niebieski" Sochaczew.
Przypominam. Dyskusja - czy kolorować linie SKM, jeżeli tak - to w jaki sposób. Reszta wątku może trafić do jakiegoś innego tematu.