Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

michael112

Post autor: michael112 » 26 maja 2009, 22:38

To czas na mój subiektywny komentarz do projektu:
Pierwsze miejsce w kategorii "Najlepsza zmiana" dla linii... 130. Bardzo dobrze, że powstanie (miejmy nadzieję) takie połączenie. I 119 to nie to samo, co 130 - nie tylko dlatego, że jedzie przez Lucerny a nie Zwoleńską, ale również ze względu na przebieg przez Dolną, a nie Spacerową.
Drugie miejsce - linia 172. Dobrze zastąpi 130 w Wilanowie. Mam nadzieję, że zmiany nie popsują protesty z Sadyby.
Niewielki plus za przywrócenie 137 na dawną trasę.
Minus niestety, za likwidację 514. 183 będzie częściej, ale generuje on dodatkową przesiadkę. To krok wstecz.
I teraz kilka pytań:
1. Czy planuje się sezonowe wydłużanie linii 172 do Powsina (w miejsce 130)? I czy słowa Bastiana:
Bastian pisze:
dzidek pisze:Jeśli proponowana trasa 172 stanie się faktem
Mam nadzieję, że nie :P
odnoszą się tylko do odcinka przy Blue City, czy także na Dln Mokotowie, bo do Blue City to akurat może sobie nie jechać, ale wydłużenie do Wilanowa (i ew. Powsina popieram), zwłaszcza że zniweluje to nieznaczne pogorszenie mojego dojazdu do Powsina po wycofaniu 130.
2. Co z linią 522? Czy ją zlikwidujecie?
I ostatnie pytanie, zadane przy okazji, a związane jest z ankietami, które jakaś firma ma podobno przeprowadzać (chyba w domach) w sprawie komunikacji na Mokotowie:
3. Czy można będzie samemu zgłosić się do wypełnienia tej ankiety (w ZTM-ie, czy gdziekolwiek indziej)?
EDIT:
4. Czy rozkład 147 i 130 zostanie skoordynowany?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 26 maja 2009, 22:43

Jasne, juz wierze. Po tej reformie nic w Wawrze nie ruszą przez anstepne 10 lat. Dla Anina bedzie nawet gorzej, bo do tej pory można bylo sie dostac na dziko do linii 119 , a teraz do 115 na Mrówczej bedzie zdecydowanie za daleko.
A uwierzcie, jak sie niekiedy wraca z miedzykesia do anina i czlowiek czeka 20 minut na przystanku zeby przejechac te glupie 2,5 km, to ...

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 26 maja 2009, 22:53

rhemek pisze:Jasne, juz wierze
To nie wierz i tak 125 skrócą do Wiatracznej, fakt pewnie za rok, ale do tego dojdzie i to nie będzie miało wpływ na inne linie w Wawrze prócz koordynacji z 525.

zzz

Post autor: zzz » 26 maja 2009, 22:57

rhemek pisze:czlowiek czeka 20 minut na przystanku zeby przejechac te glupie 2,5 km
Przespaceruj sie wyjdzie szybciej i zdrowiej.

mariow

Post autor: mariow » 26 maja 2009, 22:59

Bastian pisze:
mariow pisze:1. 137 i 183 - nie bedzie koordynacji dwoch linii z roznymi czestotliwosciami (10 i 15) - nie dało rady rzucic 137 tylko do Marysina a za to 183 co 10' do Woli Grzybowskiej (plus co 30' do Starej Miłosny)? wiem że ginie wtedy połączenie Marysina z Wolą ale pytanie czy jest az tak wazne :-k
Już i tak wychodzi nadpodaż na Komandosów i Ilskiego. Chodzi o to, by Marysin i Nowy Rembertów miały porządną komunikację na Grochów, Wesoła zyskuje niejako przy okazji. Także i po to, by wreszcie porządnie dowozić Groszówkę do kolei...
i w moim wariancie przeciez ten dojazd na Grochów jest zachowany i Groszówka tez dojazd ma do kolei dobry 183 co 10'. a po co tworzyc taką nadpodaż w Wesołej z tak długim 137?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 26 maja 2009, 22:59

zzz pisze:
rhemek pisze:czlowiek czeka 20 minut na przystanku zeby przejechac te glupie 2,5 km
Przespaceruj sie wyjdzie szybciej i zdrowiej.
Mam nadzieje, ze tą madra rade zastosujesz do Siebie.
I bedziesz sobie biegal obladowany zakupami...

zzz

Post autor: zzz » 26 maja 2009, 23:03

rhemek pisze:Mam nadzieje, ze tą madra rade zastosujesz do Siebie.
bardzo czesto stosuje, nie chce mi sie jechac samochodem lub czekac na autobus pojechac 2-3 przystanki to ide na spacer. A jak wracam z zakupami to moge poczekac te 20 minut.

dzidek

Post autor: dzidek » 26 maja 2009, 23:03

michael112 pisze:
Bastian pisze: Mam nadzieję, że nie :P
odnoszą się tylko do odcinka przy Blue City, czy także na Dln Mokotowie, bo do Blue City to akurat może sobie nie jechać,
Odnosi się tylko do BC bo Bastian by widział 172 ale pod Redutą a nie BC (i nic dziwnego bo wydłużenie prosto Jerozolimskimi do CHR zajęłoby niemal tyle samo czasu co sama zawrotka w tej chwili na RZS :-$ ). Całe szczęscie, że opcja z 172 pod BC jest tylko tymczasowa. Tylko co jeśli projekt o którym Bastian wspomniał (dotyczący 187 i 182) nie wypali? Coś musi 130 zastąpić by ta jechała na proponowanej trasie Rakowiecka- Międzylesie.

mariow

Post autor: mariow » 26 maja 2009, 23:08

no własnie, czy naprawdę coś MUSI zastapic tam to 130? przystanki są tak naprawdę tylko w jednym kierunku bo nikt na petli przy BC nie bedzie czekac. Na Bateryjce jest b. blisko RZS a Boh. Września blisko pętli Szczesliwice
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 26 maja 2009, 23:08

zzz pisze:
rhemek pisze:Mam nadzieje, ze tą madra rade zastosujesz do Siebie.
bardzo czesto stosuje, nie chce mi sie jechac samochodem lub czekac na autobus pojechac 2-3 przystanki to ide na spacer. A jak wracam z zakupami to moge poczekac te 20 minut.
To moze nim napiszesz madra rade zorientuj sie rozkladzie osiedli. W Aninie nie ma praktycznie zadnych sklepow i do Miedzylesia nie jezdzi sie rekraacyjnie. A jakbys prawie codziennie tracil po 20 minut z 2 -3 razy dziennie , bo 125 i 525 jada sobie para to na pewno bylbys szczesliwy.

zzz

Post autor: zzz » 26 maja 2009, 23:10

rhemek pisze:To moze nim napiszesz madra rade zorientuj sie rozkladzie osiedli. W Aninie nie ma praktycznie zadnych sklepow i do Miedzylesia nie jezdzi sie rekraacyjnie. A jakbys prawie codziennie tracil po 20 minut z 2 -3 razy dziennie , bo 125 i 525 jada sobie para to na pewno bylbys szczesliwy.
No tak 2-3 razy dziennie biegasz po zakupy i jeszcze pewnie w obie strony ](*,)

dzidek

Post autor: dzidek » 26 maja 2009, 23:13

mariow pisze:no własnie, czy naprawdę coś MUSI zastapic tam to 130? przystanki są tak naprawdę tylko w jednym kierunku bo nikt na petli przy BC nie bedzie czekac. Na Bateryjce jest b. blisko RZS a Boh. Września blisko pętli Szczesliwice
Że blisko do pętli Szczęśliwice to wiem dobrze. Sam jak wychodzę z BC od strony Opaczewskiej to idę na Szczęśliwice bo zajmuje mniej czasu niż podróż autobusem. Niestety jeden przystanek jest przy tym całym centrum rechabilitacji i obawiam się, że pewne osoby nie pozwolą by komunikacja przestała podjeżdżać pod sam budynek.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 26 maja 2009, 23:17

Aha - dużym minusem projektu jest zabranie Bobrowieckiej i Chełmskiej połączenia z "miastem" (tj.Politechnika - Centrum - DWC) - ludzie z tych okolic stanowią przecież większość zapełnienia 119...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 26 maja 2009, 23:18

Krzysiek_S pisze:Gorzej już z linią do PKP , jakoś nie widzę żadnej ulicy którą mogłaby dojechać linia autobusowa [ nie spełniają norm], chyba że na około
Można zrobić kryterium uliczne (kolejno: IX Poprzeczna*, Wydawnicza (czy jak jej tam), VIII Poprzeczna*) Pytanie tylko po co, skoro od przystanku przy IX Poprzecznej to jest rzut beretem. Chyba że taka linia wjeżdżałaby dalej w osiedle, co jest nie za bardzo mozliwe - Zambrowska za ciasna.

* oczywiście trzeba wtedy wprowadzić pierwszeństwo na VIII i IX.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 maja 2009, 23:21

Krzysiek_S pisze:jakoś nie widzę żadnej ulicy którą mogłaby dojechać linia autobusowa [ nie spełniają norm]
W grę wchodzą (jednokierunkowo i mikrobusem) dwie z Poprzecznych, jutro sprawdzę, które :]
floyd pisze:Mnie osobiście martwi 123. Ja bym skasował to w cholerę, 111 zrobił 8/12/12 i już.
Co z Meissnera, co z Wilgi na Grochów? Owszem, tu jeszcze jest coś do pomieszania (biorąc pod uwagę także 311), ale nie teraz...
michael112 pisze:Minus niestety, za likwidację 514. 183 będzie częściej, ale generuje on dodatkową przesiadkę. To krok wstecz.
Czy wstecz, czy nie wstecz, to nie jest jednoznaczne. Anachronizmem jest zapewnianie każdemu linii na patelnię, niezależnie od jakości funkcjonowania tego połączenia. Raczej podejrzewam, że wkrótce - gdy zamkną wjazd w Ostrobramską - kto żyw z Zapłowiecza będzie usiłował się wcisnąć do pociągu. A 514 akurat się co i rusz obija o linię kolejową...
michael112 pisze:2. Co z linią 522? Czy ją zlikwidujecie?
Na razie się nie da. W DS spada do 20 minut w celu skoordynowania z 520.
michael112 pisze:3. Czy można będzie samemu zgłosić się do wypełnienia tej ankiety (w ZTM-ie, czy gdziekolwiek indziej)?
Nie. ZTM nie ma wpływu na dobór próby (jeszcze tego brakowało, by miał! :idea:).
michael112 pisze:4. Czy rozkład 147 i 130 zostanie skoordynowany?
Powinien. Pamiętajcie, że to dopiero projekt do konsultacji, pewnie jeszcze z niego połowa linii wyleci ( :twisted:), a i częstotliwości trzeba będzie też pokorygować.
michael112 pisze:tylko do odcinka przy Blue City, czy także na Dln Mokotowie, bo do Blue City to akurat może sobie nie jechać, ale wydłużenie do Wilanowa (i ew. Powsina popieram), zwłaszcza że zniweluje to nieznaczne pogorszenie mojego dojazdu do Powsina po wycofaniu 130.
Mowa o BC. O Powsinie nikt jeszcze nie myślał, w tym roku jedzie przecież 130. W ogóle zresztą powinno się go załatwić kompleksowo, ale jest o tym oddzielny temat.
rhemek pisze:Jasne, juz wierze. Po tej reformie nic w Wawrze nie ruszą przez anstepne 10 lat.
A 125 pofrunie nad Świętokrzyską? :bredzisz:
rhemek pisze:Dla Anina bedzie nawet gorzej, bo do tej pory można bylo sie dostac na dziko do linii 119 , a teraz do 115 na Mrówczej bedzie zdecydowanie za daleko.
Jak dla mnie, mogłoby jechać Patriotów, ten północny odcinek Mrówczej to chora sytuacja. Tym niemniej póki przejście od PIECHURÓW jest, póty masz raptem 150 metrów dalej, gdy zaś przestanie ono istnieć, to i zmiana nabierze choć trochę zasadności.

[ Dodano: Wto 26 Maj, 2009 23:24 ]
R-9 Chełmska pisze:Aha - dużym minusem projektu jest zabranie Bobrowieckiej i Chełmskiej połączenia z "miastem" (tj.Politechnika - Centrum - DWC) - ludzie z tych okolic stanowią przecież większość zapełnienia 119...
Zastanawiam się nad zasadnością zrobienia czegoś rozsądnego ze 107 albo wykombinowania jakiegoś 3XX :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Zablokowany