Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 paź 2011, 16:11

I co z tego? Przy Feliksplacu jest więcej pasów, więc samochody mogą autobusy omijać. Zresztą i tak część autobusów ma przystanek nie na torach.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 16 paź 2011, 16:25

ZEA_R-0 pisze:Historyczność :P
Wg mnie zerowa wartość merytoryczna takiego argumentu. Jeśli dany numer jest wolny, to ewentualnie wtedy można kombinować.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 16 paź 2011, 16:43

Byłby wolny, gdyby nie wielkie opory Wawra+Wesołej :P
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

michael112

Post autor: michael112 » 16 paź 2011, 16:53

Wolfchen pisze:Chciałem tylko zauważyć, że 173 kursuje obecnie. Więc po co je likwidować? Skrócić 127 i będzie OK. 8-(
Do Marysina i Wesołej miało wrócić 137. Nawet specjalnie po to zmieniono numer dawnego 137 na 245. Jeśli nie chcą zmian trasowych i częstotliwościowych, to niech to 137 wróci po prostu na obecną trasę 173, a numer 173 będzie można ewentualnie wykorzystać na skrócone 127.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 16 paź 2011, 16:55

Tyle, że taki zabieg to koszta, a zero korzyści, może poza historyczną zgodnością.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 16 paź 2011, 17:06

Os0 pisze:Tyle, że taki zabieg to koszta, a zero korzyści, tylko poza historyczną zgodnością.
Jabym wolał żeby na takie rzeczy szła kasa niż na wymienianie loga na kilku tysiącach słupkach i wiatach przystankowych oraz kasownikach... :roll:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 16 paź 2011, 17:27

michael112 pisze:Nawet specjalnie po to zmieniono numer dawnego 137 na 245.
Tego również nie pochwalam. Nie dość, że koszta, to dodatkowy zamęt dla pasażerów. No ale odbiegliśmy od tematu porządnie, więc czas do brzegu. :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 16 paź 2011, 17:36

JotPeCet pisze:Takie słowa nadają sensu mojej pracy i motywują do dalszych działań :D Ale zobaczymy jak to będzie działać, bo wczoraj widziałem dwa rzędy osobówek, ale lewy pas był pusty...Tak, jeden rząd stał na buspasie.
Ja wczoraj widziałem akurat na buspasie rząd taksówek, także jest chyba lepiej.
BTW, Fajnie, że moje wypowiedź nadała sens Twej pracy :D
JotPeCet pisze:Rano i w południe kilka osób zdecydowało się złamać zakaz parkowania. Około 12 udało się ściągnąć patrol SM do egzekwowania zakazu. Może akurat następna obsada przyjechała na podmianę.
Trochę słabo. Pamiętam, że na Grzybowskiej patrol drogówki odbijał się jeden od drugiego już od 11.06.
JotPeCet pisze:No właśnie. Te zjazdy/wjazdy miały być wykonane w pierwszej kolejności. Niestety na komisji zaczął padać najpierw lekki śnieg, potem lunął deszcz. Więc z wyklejania pasów nici. Ale dobrze że już są.
Kierowcy autobusów robili tak, że po obsłużeniu przystanku na torowisku zjeżdżali na asfalt. Wyjątkiem było ZP Stare Miasto, gdzie wszyscy obsługiwali z asfaltu. Jakieś zalecenie specjalne było?

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 16 paź 2011, 18:53

4 nie dowiezie do szpitala.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2011, 19:23

JotPeCet pisze:Ja chętnie porozmawiałbym o przeżartych rdzą wagonach, o ogrzewaniu(?) w 13N, o przypadkowych modernizacjach coraz bardziej przypominających wagony z krajów azjatyckich.
Niezłe ciekawostki prawisz - akurat jakość NG rośnie z roku na rok. Owszem, nie ma plastikowych mord (swoją drogą - charakterystycznych dla modernizacji na wschód od Odry), ale jest piaskowanie szkieletu, poszycie z nierdzewki, wymiana foteli na miękkie, wymiana sklejek na laminaty, testy klimatyzacji i elektronicznej informacji (zgodnie z wytycznymi ZTM jeśli chodzi o funkcjonalność) - o jakich konkretnie krajach azjatyckich mówisz?
A swoją drogą - znasz przedsiębiorstwo, które robi naprawy główne tramwajom na mniej niż 2 lata od kasacji? Zapraszam do stosownego wątku na TiP.
Tak, a z nim 527, 160... Najlepiej wszystko.
Zgadza się, to by było rozwiązanie najlepsze. Jasny podział - korytarz bródzieńsko - praskopółnocny tramwaje, korytarz targówkowo-zaciszańsko-marecki autobusy. Zdecydowanie jaśniejszy byłby wówczas podział na relacje.
Szkoda że o niedoróbkach trambuspasa nie chcesz tak ochoczo rozmawiać, a od czasu jego oddania "inne komórki miejskie" nie mogą ich poprawić (np. nocne przy miśkach).
Przepraszam bardzo, kto Twoim zdaniem powinien zlecić zmianę POR dla autobusów nocnych, jeśli nie ZTM? Ja w każdym razie jestem przekonany, że na pewno nie TW! Zresztą doskonale pamiętam, gdy była na ten temat dyskusja - ZTM zadeklarował, że te przystanki nie są mu tam potrzebne. Więc ich nie ma - i już. Owszem, TTA ma pewne niedoskonałości - można o tym podyskutować w wątku o trasie W-Z.
Jeszcze raz: wjazd 226 to lokalizacja wind.
226 jest ostatnią linią, która jest na TTA przy Błękitnym potrzebna, zwłaszcza przy wjeździe od południa.
Przy budowie trambuspasa też nikt ich nie tknął, a powinien.
Ja tam akurat nie uważam, że "powinien". Było studium wykonalności, które nie wykazało takiej potrzeby - sensownej, merytorycznej polemiki sobie nie przypominam. Nie przy tym jednym studium wykonalności zresztą, ale to tak na marginesie - nie będę tego wątku rozwijał.

Ja w każdym razie nie zgadzam się na inwestycje "na wszelki wypadek" - na wszelki wypadek poróbmy na całej sieci TTA z wjazdami ze wszytkich stron? Bez przesady.
Glonojad pisze:A tak mamy bieganie pasażerów przez płotki pod Błękitnym Wieżowcem. Oraz 20 na Woronicza. I oczywiście winny jest, jak zwykle, kto inny.
Bieganie jest odkąd powstało przejście podziemne.
Dlatego rozbijmy przystanki 190 i 718, skoro i tak jest bieganie? Dziwna logika.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 16 paź 2011, 20:20

JotPeCet pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Z komentarzy osób opuszczających Z-1 na Jagiellońskiej, dla niepoznaki podpisanej jako Dw. Wileński, wnioskuję, że społeczeństwo nie dało się nabrać i dostrzegło, że jednak nazwa przystanku nie oddaje stanu faktycznego.
Ok. Załóżmy ze przystanek nazywamy JAGIELLOŃSKA. I co? Więcej osób jadących na dworzec by wysiadło?
Wysiedliby np na Ząbkowskiej z której szybciej się dojdzie na Wileński niz z Jagiellonskiej. Po co udawać że Jagiellońska jest przy Dw Wileńskim? Nie jest, jest przystanek przed nim.

Inna kwestia. Miałem nieprzyjemnosc przesiadac się w 509 na przystanku DW Wileński 51. Ten przystanek to jedna wielka katastrofa. Juz nie mówie o braku wiat (bo jak rozumiem tymczasowo na >2 lata to wiat się u nas nie stawia) ale o tym że wysiada sie z autobusu na połamane i co gorsze calkiem ruchome płyty chodnikowe. W najgorszym wypadku ktoś tam sie niedługo połamie, w najlepszym po deszczu wszyscy beda mieli tam mokre buty i nogi. Najśmieszniejsze jest to że ten chodnik jest tak zniszczony tylko w miejscu przystanku, moze zniszczono go przy montowaniu slupków i ławek?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 paź 2011, 20:37

Tymczasem ruch jest już przełączony na kontrapas. No może częściowo, bo na Wileńskim nie da się już wyjechać z tej nitki bliżej dyrekcji PKP, ale na Rzeszotarską dalej jeszcze część autobusów przyjeżdża od tamtej nitki.

PS Parkingu nie widać.

[ Dodano: Nie 16 Paź, 2011 ]
Już chyba jeżdżą nową.

[ Dodano: Nie 16 Paź, 2011 ]
mgr MeWa pisze:Co nieco o zbliżających się utrudnieniach.
Przypadkiem całkiem trafiłem na artykuł w tym wątku ;)

PS jadąc od Bankowego nie ma żadnego zakazu ruchu.
Jest tylko strzałka informująca, którą część drogi należy zająć przy przejściu dla pieszych,
czyli znak C-9. Jest za to 250 zł i pewnie 5 punktów (za zakaz wjazdu też jest 250).
ŁK

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 paź 2011, 11:05

Żeby nie było, że nie mówiłem:

http://lukasz2891.wrzuta.pl/audio/2VRRcbZ4zQC/wilenski

A na parkingu P&R po 10 stało może w sumie 10 samochodów, licząc radiowóz ZTM i 2 z TVN 24.
ŁK

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 paź 2011, 11:24

Przy tego typu utrudnieniach ZAWSZE pierwszy dzień jest krytyczny, więc to żadne zaskoczenie nie jest.
Wszyscy czekali i pchali się do autobusów przy cerkwi, a zza rogu wyjeżdżały wcale nie pełne tramwaje...
Zobaczymy co będzie za 3-4 dni.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 11:54

person pisze:Wszyscy czekali i pchali się do autobusów przy cerkwi, a zza rogu wyjeżdżały wcale nie pełne tramwaje...
A to ja przeciwnie, byłem zaskoczony, że bardzo wielu ludzi szło do tramwajów.

Docelowo przystanek autobusowy będzie zresztą wyraźnie bliżej tego tramwajowego.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ