(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Na widok rozkładu 23 żal aż tyłek ściska. Ale co jest najlepsze: wg moich szybkich przeliczeń dodanie jednej brygady do 13 pozwoliłoby ją wydłużyć na Bemowo. W imię zaoszczędzenia jednej brygady 13 będzie sobie wozić powietrze na Obozowej. Nie da się tego nazwać inaczej jak głupotą, by nie wyrazić się dosadniej. 
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Colony
- Kontakt:
Tramwaj co 7-8 minut to za mało dla Bemowa, abstrahując od kretyńskiego skracania 13?Dennis pisze:Co tu gadać o Jelonkach (chociaż 26 to oczywiście nie tylko to osiedle), skoro Nowe Bemowo właśnie zostaje z 8 kursami do miasta na godzinę w DŚ (+tyle samo w potworkach)?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Owszem, zresztą do tego jeździ z różnych miejsc, a ewentualna przesiadka z 26 jest mało pewna (minuta zapasu).
Nawiasem, nie co 7-8 lecz co 5-10.
Nawiasem, nie co 7-8 lecz co 5-10.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Proponuję skrócić 7 do Narutowicza, wydłużyć 13 na Bemowo, wydłużyć 46 do Koła z dodatkowych dodatków z 23
.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Colony
- Kontakt:
Jednocześnie tniemy 23, a doczepiamy brygady z 7 na 9? A jak tu zrobić koordynację z 21 i 25?inż. Glonojad pisze:Proponuję skrócić 7 do Narutowicza, wydłużyć 13 na Bemowo, wydłużyć 46 do Koła z dodatkowych dodatków z 23
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nic bym tu nie zmieniał, ewentualnie w dziury między 21 i 25 powstawiać 7 i 8.
Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
- Colony
- Kontakt:
Bardzo ryzykowna teza z 2 powodów:inż. Glonojad pisze: Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
1. Zieleniecka idzie to kasacji. Powstanie tam nowa pętla przy Stadionie Narodowym, ale ta prędzej czy później (a raczej prędzej) zniknie. A powinniśmy myśleć o zmianach na stałe.
2. Nie ma między 7, a 9 rano tramwaju na Waszyngtona nie wypchanego po dach. Nawet podkręcone 9 nie zastąpi 22, szczególnie po zabraniu 521 stamtąd.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na razie to są wieści dziwnej treści, nikt o likwidacji pętli do TW nie napisał. Oczywiście, na czas modernizacji będzie zamknięta, ale do tego jeszcze sporo czasu.Colony pisze:Bardzo ryzykowna teza z 2 powodów:inż. Glonojad pisze: Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
1. Zieleniecka idzie to kasacji. Powstanie tam nowa pętla przy Stadionie Narodowym, ale ta prędzej czy później (a raczej prędzej) zniknie.
Żarty na bok. Ile już "ostetecznych rewolucji" mieliśmy? Twierdzę, że dwa lata nie miną a będzie następna wielka stała zmiana.A powinniśmy myśleć o zmianach na stałe.
Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?2. Nie ma między 7, a 9 rano tramwaju na Waszyngtona nie wypchanego po dach. Nawet podkręcone 9 nie zastąpi 22
To dla mnie nowa informacja. Pewna?szczególnie po zabraniu 521 stamtąd.
- Colony
- Kontakt:
No ale jeżdżace co 3 minuty 9 nie zmieści się na obu pętlach. Chociaż Bemowo teraz nie obraziłoby się za podkręcone 24 na przykład.inż. Glonojad pisze:Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?
Też prawda, teraz nawet linie z 30-letnim tradycjami znikają na zawsze.inż. Glonojad pisze:Żarty na bok. Ile już "ostetecznych rewolucji" mieliśmy? Twierdzę, że dwa lata nie miną a będzie następna wielka stała zmiana.![]()
Wawer śpiewa, że pewna tylko nie wiadomo kiedy. Nie słyszałem żeby zmieniło się coś w tym temacie, ale też nie byłem na bieżąco. Zresztą zanosiło się na przenosiny tej linii.inż. Glonojad pisze:To dla mnie nowa informacja. Pewna?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?Colony pisze:No ale jeżdżace co 3 minuty 9 nie zmieści się na obu pętlach.inż. Glonojad pisze:Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?
- Colony
- Kontakt:
Na Okęciu zgoda, ale jak na Gocławku? Nikt stamtąd nie zabiera chyba pozostałych 3 linii?inż. Glonojad pisze:Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?
P.S. Mam nadzieję, że mój kolega informator nie obrazi się za zdradzenie wieści z UD Wawer.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A widzisz, myślałem, że 22 tam jednak za 24 pojedzie... czyli 24 do Wiatracznej a superczęste 9 na Gocławku, 22 na Zielenieckiej.Colony pisze:Na Okęciu zgoda, ale jak na Gocławku? Nikt stamtąd nie zabiera chyba pozostałych 3 linii?inż. Glonojad pisze:Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?
- Colony
- Kontakt:
Nie za rzadko dla Gocławka. Jednak sporo osób wysiada tam zamiast jechać na Wiatrak. Poza tym jak można rozciągnąć rozkład 9. Co 2 minuty w szczycie?inż. Glonojad pisze:A widzisz, myślałem, że 22 tam jednak za 24 pojedzie... czyli 24 do Wiatracznej a superczęste 9 na Gocławku, 22 na Zielenieckiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wydaje mi się, że co 3 powinno starczyć, o ile dobrze pamiętam prognozy, to nawet po modernizacji popyt nie zbliżał się nawet z daleka do 5 000 miejsc (a mielibyśmy jeszcze 2 500 do Wiatracznej w 3 i 6). Częściej chyba jednak nie ma sensu.