(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 04 kwie 2008, 21:37

Na widok rozkładu 23 żal aż tyłek ściska. Ale co jest najlepsze: wg moich szybkich przeliczeń dodanie jednej brygady do 13 pozwoliłoby ją wydłużyć na Bemowo. W imię zaoszczędzenia jednej brygady 13 będzie sobie wozić powietrze na Obozowej. Nie da się tego nazwać inaczej jak głupotą, by nie wyrazić się dosadniej. :/
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 21:38

Dennis pisze:Co tu gadać o Jelonkach (chociaż 26 to oczywiście nie tylko to osiedle), skoro Nowe Bemowo właśnie zostaje z 8 kursami do miasta na godzinę w DŚ (+tyle samo w potworkach)? :/
Tramwaj co 7-8 minut to za mało dla Bemowa, abstrahując od kretyńskiego skracania 13?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 21:41

Owszem, zresztą do tego jeździ z różnych miejsc, a ewentualna przesiadka z 26 jest mało pewna (minuta zapasu).

Nawiasem, nie co 7-8 lecz co 5-10.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 21:45

No to faktycznie spartolenie wysokiej klasy. Albo szybko skoczą rozkłady obu liniom, albo 13 prędzej czy później wróci na Bemowo. Innej sensownej opcji nie ma. 8-(
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 21:50

Proponuję skrócić 7 do Narutowicza, wydłużyć 13 na Bemowo, wydłużyć 46 do Koła z dodatkowych dodatków z 23 :-k.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 21:52

inż. Glonojad pisze:Proponuję skrócić 7 do Narutowicza, wydłużyć 13 na Bemowo, wydłużyć 46 do Koła z dodatkowych dodatków z 23
Jednocześnie tniemy 23, a doczepiamy brygady z 7 na 9? A jak tu zrobić koordynację z 21 i 25?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 21:59

Nic bym tu nie zmieniał, ewentualnie w dziury między 21 i 25 powstawiać 7 i 8.

Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 22:02

inż. Glonojad pisze: Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
Bardzo ryzykowna teza z 2 powodów:

1. Zieleniecka idzie to kasacji. Powstanie tam nowa pętla przy Stadionie Narodowym, ale ta prędzej czy później (a raczej prędzej) zniknie. A powinniśmy myśleć o zmianach na stałe.

2. Nie ma między 7, a 9 rano tramwaju na Waszyngtona nie wypchanego po dach. Nawet podkręcone 9 nie zastąpi 22, szczególnie po zabraniu 521 stamtąd.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 22:07

Colony pisze:
inż. Glonojad pisze: Przy dalszym podkręceniu 9 można by pomyśleć nad skróceniem 22 do Zielenieckiej, ale to trzeba by zobaczyć jak wyglądać będzie sytuacja od poniedziałku na Waszyngtona i Grochowskiej.
Bardzo ryzykowna teza z 2 powodów:

1. Zieleniecka idzie to kasacji. Powstanie tam nowa pętla przy Stadionie Narodowym, ale ta prędzej czy później (a raczej prędzej) zniknie.
Na razie to są wieści dziwnej treści, nikt o likwidacji pętli do TW nie napisał. Oczywiście, na czas modernizacji będzie zamknięta, ale do tego jeszcze sporo czasu.
A powinniśmy myśleć o zmianach na stałe.
Żarty na bok. Ile już "ostetecznych rewolucji" mieliśmy? Twierdzę, że dwa lata nie miną a będzie następna wielka stała zmiana.;)
2. Nie ma między 7, a 9 rano tramwaju na Waszyngtona nie wypchanego po dach. Nawet podkręcone 9 nie zastąpi 22
Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?
szczególnie po zabraniu 521 stamtąd.
To dla mnie nowa informacja. Pewna?

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 22:13

inż. Glonojad pisze:Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?
No ale jeżdżace co 3 minuty 9 nie zmieści się na obu pętlach. Chociaż Bemowo teraz nie obraziłoby się za podkręcone 24 na przykład.
inż. Glonojad pisze:Żarty na bok. Ile już "ostetecznych rewolucji" mieliśmy? Twierdzę, że dwa lata nie miną a będzie następna wielka stała zmiana.;)
Też prawda, teraz nawet linie z 30-letnim tradycjami znikają na zawsze. ;)
inż. Glonojad pisze:To dla mnie nowa informacja. Pewna?
Wawer śpiewa, że pewna tylko nie wiadomo kiedy. Nie słyszałem żeby zmieniło się coś w tym temacie, ale też nie byłem na bieżąco. Zresztą zanosiło się na przenosiny tej linii.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 22:16

Colony pisze:
inż. Glonojad pisze:Dlaczego? To chyba zależy od liczby kursów, nieprawdaż?
No ale jeżdżace co 3 minuty 9 nie zmieści się na obu pętlach.
Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 22:18

inż. Glonojad pisze:Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?
Na Okęciu zgoda, ale jak na Gocławku? Nikt stamtąd nie zabiera chyba pozostałych 3 linii?

P.S. Mam nadzieję, że mój kolega informator nie obrazi się za zdradzenie wieści z UD Wawer. ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 22:20

Colony pisze:
inż. Glonojad pisze:Dlaczego? Przecież miałoby dwa tory na Okęciu (5 składów) i dwa tory na Gocławku (4 składy)?
Na Okęciu zgoda, ale jak na Gocławku? Nikt stamtąd nie zabiera chyba pozostałych 3 linii?
A widzisz, myślałem, że 22 tam jednak za 24 pojedzie... czyli 24 do Wiatracznej a superczęste 9 na Gocławku, 22 na Zielenieckiej.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 kwie 2008, 22:21

inż. Glonojad pisze:A widzisz, myślałem, że 22 tam jednak za 24 pojedzie... czyli 24 do Wiatracznej a superczęste 9 na Gocławku, 22 na Zielenieckiej.
Nie za rzadko dla Gocławka. Jednak sporo osób wysiada tam zamiast jechać na Wiatrak. Poza tym jak można rozciągnąć rozkład 9. Co 2 minuty w szczycie?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 kwie 2008, 22:26

Wydaje mi się, że co 3 powinno starczyć, o ile dobrze pamiętam prognozy, to nawet po modernizacji popyt nie zbliżał się nawet z daleka do 5 000 miejsc (a mielibyśmy jeszcze 2 500 do Wiatracznej w 3 i 6). Częściej chyba jednak nie ma sensu.

ODPOWIEDZ