Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Odczepcie się wreszcie od likwidacji połączenia Bartyckiej z Rakowiecką.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Nie jest to właściwy temat na tę dyskusję (chociaż w sumie i tak pojawia się ona dosłownie wszędzie), ale już sto razy tłumaczyłem, że na Central z Radzymińskiej powinna jeździć słabsza linia. Powiedzmy, o częstotliwości 512. Jeśli dałoby się załatwić to, co widać na tablicach, to pewnie i taką drobnostkę też. A 517 i tak wydaje mi się nieusuwalne po wsze czasy, patrząc po aktualnym rozwoju, nomen omen, wypadków... EOT.
Michale Jocie, coś za coś, tutaj oferuje się samo Centrum w zamian. A także krótszą, a więc bardziej regularną linię
Michale Jocie, coś za coś, tutaj oferuje się samo Centrum w zamian. A także krótszą, a więc bardziej regularną linię
Centrum nie oznacza cywilizacji. Tzn. nie takiej, która jest niezbędna do codziennego życia.
Tu moim zdaniem akurat wypadałoby. I pisze to na podstawie obserwacji wymian na tej linii, gdzie ludzie wsiadający na ww. przystankach wysiadają właśnie przy metrze.MichalJ pisze:Każdy przystanek musi mieć bezpośrednią linię do metra?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ale, c'mon... 187 jedzie przez CAŁE miasto. Połączenie tych przystanków z metrem nie musi być realizowane przez takiego dziwoląga, imho zupełnie, ale to zupełnie zbędnego na południe od Sielc. A problem Zaruskiego, załatwiłoby przekierowanie 162, co z uwagi na przeładowaną szkołę pt. Sobieski, z pewnością przydałoby pasażerów popołudniowym wtyczkom. 162 daje dobre połączenie na kolej! 
Niedługo problem ze 187 rozwiąże się sam, bo zostanie zamknięta estakada wjazdowa z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską. Jeśli więc 187 koniecznie musi zostać na odcinku Metro Politechnika - Mokotów (a mam duże wątpliwości), to należałoby je skierować przez Gagarina - Spacerową - Waryńskiego jako wzmocnienie 131, które ostatnio spotykam wręcz niezabieralne.
Tak się zastanawiam (odchodzę ciut od Mokotowa, wiem), czy dałoby się reaktywować kraniec Zwycięzców (tzn. znaleźć nowe miejsce na przystanek w miejsce tego, który jest w bocznej jezdni, a ten przeznaczyć na krańcowy). Jeśli tak to puścić 187 przez most i dalej Al. USA - Urugwajska - Lizbońska - Saska - Zwycięzców - ZWYCIĘZCÓW - Międzynarodowa - Al. USA. Mamy wtedy z głowy problem 187, mamy dodatkową linię na TŁ na najbardziej obciążonym odcinku, możemy zrezygnować z tych durnych wtyczek na 514 - same plusyosa pisze:Niedługo problem ze 187 rozwiąże się sam, bo zostanie zamknięta estakada wjazdowa z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską.
Estakadę zjazdową zamknięto już dawno a 187 zostało.osa pisze:Niedługo problem ze 187 rozwiąże się sam, bo zostanie zamknięta estakada wjazdowa z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Pomysł z 160 i 171 ciekawy. Szczególnie cieszy pomysł przywrócenia numeru 171 na Mokotów.
Też mnie to dziwi, bo powstał dziwny łamaniec, poza tym 187 dubluje 107, 118 i 159 na najmniej uczęszczanym odcinku. Ale ponoć ZTM brakuje autobusów, jak dziś wielokrotnie słyszałem na spotkaniu w urzędzie Bielan.MichalJ pisze:Estakadę zjazdową zamknięto już dawno a 187 zostało.osa pisze:Niedługo problem ze 187 rozwiąże się sam, bo zostanie zamknięta estakada wjazdowa z Wisłostrady na Trasę Łazienkowską.
Zatem po zamknięciu drugiej estakady nic wielkiego ze 187 się nie stanie. Pójdzie na analogiczny objazd w drugą stronę i tyle.
Trzeba mieć nadzieję, że jednak nie, bo dublowanie pustych autobusów 107 i 159 w stronę Śródmieścia zamiast naprawdę obciążonego 131 byłoby już piramidalną bzdurą.
Czym się różni "w stronę Śródmieścia" od "w stronę Mokotowa"?
Pytałem się, po co dwie trasy z Czerniakowskiej do metra (131 i 187) i niejako dostałem odpowiedź: 187 to tam po nic.
Dyskusja rozgorzała, tymczasem ja nadal będę się pytać o warunki brzegowe:
Czy na Antoniewskiej, tj. pomiędzy Siekierkami-Sanktuarium a EC Siekierki, musi być coś w zamian za 108? Czy może to być coś na 12 m, czy też nawierzchnia zbyt zła?
Konkretniej: czy hipotetyczne 159 mogłoby/miałoby/musiałoby być dociągnięte do EC przez Siekierki, żeby wypełnić tą lukę?
Czy Bartycka musi mieć dojazd na Rakowiecką, czy wystarczy coś do Gagarina?
Konkretniej: czy wystarczy jej np. 187: ... - M Politechnika - Waryńskiego - CH - Spacerowa - mięsny - Czerniakowska - Bartycka - Sanktuarium?
Dlaczego 107 wypadło z Centrum? To przecież mogła być podstawowa linia dla Czerniakowskiej pomiędzy 131 a TŁ.
Czy można wydłużyć 171 do Sanktuarium? Ew. z zamianą końcówek ze 109 na Bemowie (na tym poziomie nie zastanawiajmy się nad tym)?
Żeby jeszcze namieszać w dyskusji, to przypomnę się ze swoim pomysłem skierowania 174 od SGH po trasie 167 do Sanktuarium. Poprzednim razem ten pomysł upadł, bo takie 174 odjeżdżałoby od metra z nieprawomyślnego przystanku (06 a nie 05); tymczasem ten argument nie przeszkodził w uruchomieniu 168 (i 195).
Dyskusja rozgorzała, tymczasem ja nadal będę się pytać o warunki brzegowe:
Konkretniej: czy hipotetyczne 159 mogłoby/miałoby/musiałoby być dociągnięte do EC przez Siekierki, żeby wypełnić tą lukę?
Konkretniej: czy wystarczy jej np. 187: ... - M Politechnika - Waryńskiego - CH - Spacerowa - mięsny - Czerniakowska - Bartycka - Sanktuarium?
Żeby jeszcze namieszać w dyskusji, to przypomnę się ze swoim pomysłem skierowania 174 od SGH po trasie 167 do Sanktuarium. Poprzednim razem ten pomysł upadł, bo takie 174 odjeżdżałoby od metra z nieprawomyślnego przystanku (06 a nie 05); tymczasem ten argument nie przeszkodził w uruchomieniu 168 (i 195).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Emylu, już nowe 171 proponujesz, jak ja jeszcze nie zapomniałem i wciąż marzę o tym twoim 171 zjeżdżającym z trasy WZ na Powiśle i potem do Politechniki?