Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 paź 2011, 11:59

Znaczy - jeszcze dalej od dworca? Łojezu...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 12:05

Nie wygląda to tak źle - wbrew pozorom.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 paź 2011, 14:58

Ja natomiast zastanawiam się nad sensownością przystanku "RATUSZOWA" przy skręcie w 11 listopada. Tłumy zeń bynajmniej nie korzystają...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

bepe

Post autor: bepe » 17 paź 2011, 15:25

person pisze:Przy tego typu utrudnieniach ZAWSZE pierwszy dzień jest krytyczny, więc to żadne zaskoczenie nie jest.
Nie, nie. Krytyczny jest drugi i trzeci dzień. Dzisiaj kto mógł, ten odstawił samochód ostrzeżony przez media wszelakie. Skoro dzisiaj okazało się, ze jednak nie jest tak źle, to jutro część z nich wróci do samochodów i pół miasta stanie w gigantycznym korku. Potem do piątku sytuacja będzie się stabilizowała i od poniedziałku będzie już względnie normalnie. Tak było przy zamknięciu Prostej i tak jest przy każdym innym większym zamknięciu.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 15:39

Godzinę temu stała Zakroczymska w stronę mostu Gdańskiego, i Międzyparkowa do połowy długości. A szczyt jeszcze nie nadszedł.
Bastian pisze:Docelowo przystanek autobusowy będzie zresztą wyraźnie bliżej tego tramwajowego.
To może w ogóle go w cholerę zlikwidować, i niech ludzie ganiają do miśków? Ile będzie w metrach od wyjścia z dworca, do przystanków o nazwie dworzec? 300 w linii prostej, a do przejścia przez pieszego? To nie jest dogodna przesiadka, to nie jest nawet przyzwoita przesiadka, to parodia przesiadki. A za dwie godziny nastąpi ciężki szok, i niespodzianka, bo lud zamiast dowożącym nigdzie (tak, Jagiellońska to jest nigdzie) tramwajem, będzie chciał dojechać do dworca. Kto by się spodziewał?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 paź 2011, 15:55

Szeregowy_Równoległy pisze:zamiast dowożącym nigdzie (tak, Jagiellońska to jest nigdzie) tramwajem,
Tramwaj zdaje się jedzie dalej, nie kończy na Jagiellońskiej.

Nikt nie mówił, że będzie łatwo :P
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 16:15

To, że jedzie dalej, to wiem. I to mi pasuje, bo z reguły też jadę dalej :P Niemniej, proponowanie przesiadki z pociągu na Wileńskim do tramwaju na Jagiellońskiej to ponury żart. A przesuwanie przystanku autobusowego, żeby przestał być wyraźnie bliżej dworca niż tramwaj, jest jeszcze bardziej ponure, i jeszcze bardziej śmieszne.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Lipa

Post autor: Lipa » 17 paź 2011, 16:20

I właśnie teraz by się przydało 360 na trasie Szwedzka-Metro Ratusz Arsenał przez Wileńską, Rzeszotarskiej i Al. Solidarności (z powrotem: Al.Solidarności, Szwedzka).

ashir

Post autor: ashir » 17 paź 2011, 16:25

Lipa pisze:I właśnie teraz by się przydało 360 na trasie Szwedzka-Metro Ratusz Arsenał przez Wileńską, Rzeszotarskiej i Al. Solidarności (z powrotem: Al.Solidarności, Szwedzka).
ZTM wpadł na lepszy pomysł, mianowicie puszczenie 512 od środy przez Most Śląsko-Dąbrowski. :-$

Lipa

Post autor: Lipa » 17 paź 2011, 16:27

Ale do Bankowego czy będą odwracać Kapucyńską? Tyle że jak przez Kapucyńską to w dowozie do metra nic to nie pomoże. Lepsze i łatwiej "sterowalne" byłoby 360. Albo przetrasować 500 przez Szwedzką i Al. Solidarności do Bankowego. :-k

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 paź 2011, 17:06

Nie rozumiem niedasia z przystankiem na al. S przed placem Wileńskim (jadąc od wschodu). Nawet jeśli tam będą później jakieś przesunięcia i wykopki.
NB. Media donoszą, że o szóstej rano jakiś przegub pojechał parkingiem zamiast kontrapasem i próbował wymanewrować tak zręcznie, że zablokował przejazd na godzinę.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 17 paź 2011, 17:18

Szeregowy_Równoległy pisze:To, że jedzie dalej, to wiem. I to mi pasuje, bo z reguły też jadę dalej :P Niemniej, proponowanie przesiadki z pociągu na Wileńskim do tramwaju na Jagiellońskiej to ponury żart.
A gdzie linia tramwajowa jest bliżej dworca? Przy 11 Listopada?
Szeregowy_Równoległy pisze:A przesuwanie przystanku autobusowego, żeby przestał być wyraźnie bliżej dworca niż tramwaj, jest jeszcze bardziej ponure, i jeszcze bardziej śmieszne.
Może nie dało się inaczej zrobić? Ja nie patrzyłem na plany jak wyglądają kwestie własności terenów i linie cięć, więc nie wiem.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Georg

Post autor: Georg » 17 paź 2011, 17:24

A jaką trasę ma mieć 512?

kilovolt

Post autor: kilovolt » 17 paź 2011, 17:48

bepe pisze:
person pisze:Przy tego typu utrudnieniach ZAWSZE pierwszy dzień jest krytyczny, więc to żadne zaskoczenie nie jest.
Nie, nie. Krytyczny jest drugi i trzeci dzień. Dzisiaj kto mógł, ten odstawił samochód ostrzeżony przez media wszelakie. Skoro dzisiaj okazało się, ze jednak nie jest tak źle, to jutro część z nich wróci do samochodów i pół miasta stanie w gigantycznym korku. Potem do piątku sytuacja będzie się stabilizowała i od poniedziałku będzie już względnie normalnie. Tak było przy zamknięciu Prostej i tak jest przy każdym innym większym zamknięciu.
Ja myślę, że tu będzie trochę inaczej ponieważ jest bardzo dobrze zorganizowana komunikacja miejska przez most i szczerze wątpię aby ktoś kto widział te korki na Pradze dzisiaj po południu miał ochotę wsiąść do auta szczególnie jak kupił jeszcze bilet długookresowy. Oczywiście mogą się zdarzyć zapewne dni w których te korki będą jeszcze większe, choćby np. w piątek pewnie to jednak sytuacja ustabilizuje się. Część może jeszcze wróci do aut, ale zapewne część z tych co dzisiaj tkwili w korkach jednak zdecyduje się swe auta odstawić. Nie sądzę jednak że będą to znaczące ilości. Jutro sytuacja nie będzie wiele odbiegała od dzisiejszej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 paź 2011, 17:51

Myśl mnie naszła, że chyba przystanek przy Rzeszotarskiej jest bliżej peronu niż ten przy cerkwi - tylko że ludzie nie lubią się przesiadać do tyłu...

ODPOWIEDZ