Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
POlska w budowie ( a raczej-w prowizorce)...
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Może przy okazji ktoś się zajmie tym burdelem (żebrakami, handlem obnośnym, etc)...Teokryt pisze:W sumie to nie wiem gdzie to dać, bo z koleją trochę związane:
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 96869.html
Teraz zacznie sie kontrola i wyrzucanie bud z przejścia podziemnego.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie, cały tunel.Wolfchen pisze:A nie tylko od dworca PKS, tym łącznikiem?
Niektórzy tak robili, jednak to też nie było takie łatwe, bo jedyne takie przejście przez płotek było w jednym miejscu przy peronie 1 WKD, w innych miejscach po prostu się nie dało przejść, chyba że z zaliczeniem jakiś dołów i krzaków. Mój pociąg widziałem jak parę metrów obok mnie przejeżdża, a nawet do niego nie miałem jak wsiąść.Wolfchen pisze:Ja bym w takiej sytuacji lazł przez tory, siła wyzsza...
- vernalisadonis
Czy na Centralnym będzie remont wszystkich ruchomych schodów czy tylko tych które nie działają? Bo dzisiaj widziałem, że coś tam zaczęli robić przy tych schodach.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Nie, na razie tylko 10 ciągów - z peronów na środkową galerię i ze środkowej galerii do hali głównej (i oczywiście z powrotememyl pisze:No już robią od tygodnia, chyba etapowo wymieniane mają być wszystkie, bo wszystkie co jakiś czas defektują.
Że tak trochę z innej beczki - mam trywialne pytanie: Jak to jest z tymi skrótami nazw dworców i przystanków używanymi na kolei? Zdaje się, że jest to powiązane z nastawniami...
Na przykład: Warszawa Wschodnia (osobowa) ma chyba tylko jeden skrót - WWO. Ale już na "grzybku" Zachodniej widnieją aż trzy: WZS, WZP, WZD, czyli Warszawa Zachodnia Szczęśliwicka (wiadomo), Podmiejska i Dalekobieżna (ale która jest która, skoro na pulpicie WZP widać aż 6 torów...). Dla odmiany, przystanki osobowe Warszawa Praga i Warszawa Toruńska leżą zdaje się w obrębie jednej nastawni - Warszawa Praga Tranzytowa (WPT)? Czy każdy z nich ma więc swój odrębny skrót literowy?
Na przykład: Warszawa Wschodnia (osobowa) ma chyba tylko jeden skrót - WWO. Ale już na "grzybku" Zachodniej widnieją aż trzy: WZS, WZP, WZD, czyli Warszawa Zachodnia Szczęśliwicka (wiadomo), Podmiejska i Dalekobieżna (ale która jest która, skoro na pulpicie WZP widać aż 6 torów...). Dla odmiany, przystanki osobowe Warszawa Praga i Warszawa Toruńska leżą zdaje się w obrębie jednej nastawni - Warszawa Praga Tranzytowa (WPT)? Czy każdy z nich ma więc swój odrębny skrót literowy?
Te skróty to "nazwy" okręgów nastawczych i nie mają nic wspólnego z punktami handlowymi - przystanek osobowy może być na szlaku (większość) i wtedy pod żadne takie "oznaczenie literowe" podpadał nie będzie. Co do Warszawy Zachodniej WZP to faktycznie 6 torów "stacyjnych" wchodzi w ten okręg nastawczy - dwa przy peronie 2, dwa przy peronie 3, jeden pomiędzy peronami trzecim i czwartym i jeden przy peronie czwartym (nie pamiętam numerów - niestety plan schematyczny z numerami torów mam w pracy...) - w miarę sensownie widać to tu: http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/imag ... hodnia.png - widać jak tory się "schodzą", zwłaszcza po zachodniej (na planie prawej) stronie stacji.Jacek Z. pisze:Że tak trochę z innej beczki - mam trywialne pytanie: Jak to jest z tymi skrótami nazw dworców i przystanków używanymi na kolei? Zdaje się, że jest to powiązane z nastawniami...