Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Emylu, już nowe 171 proponujesz, jak ja jeszcze nie zapomniałem i wciąż marzę o tym twoim 171 zjeżdżającym z trasy WZ na Powiśle i potem do Politechniki? 

Jako mieszkaniec okolic Czerniakowska/Bartycka powiem trochę o potencjalnych relacjach ludzi:
- Najszybsze połączenie z Metrem stanowi 187 (czyli relacja przez TŁ, nie numerek)
- Połączenie Bartyckiej z Gagarina spokojnie można by realizować solówkami (w drodze do Sanktuarium 167 wyludnia się na Sielcach)
- Największą klientelą linii 162 są pracownicy sądów jadący do Dworca Wileńskiego
- 107 jako socjal większej różnicy nie robi, czy jest, czy by go nie było
- 108 dowozi do Bartyckiej na przesiadkę z Siekierek, dalej nie ma większego znaczenia
- 141 pracuje ładnie w obu kierunkach
- 159 nie generuje większych potoków w żadną stronę
- 162 j.w. potoki do Dworca Wileńskiego
- 167 zapełnia i wyludnia się na Sielcach, dalej ma marginalne znaczenie
- 185 pracuje ładnie w obu kierunkach
- 187 do Stegien dubel 185, ale do Metra stanowi najszybsze połączenie.
- Najszybsze połączenie z Metrem stanowi 187 (czyli relacja przez TŁ, nie numerek)
- Połączenie Bartyckiej z Gagarina spokojnie można by realizować solówkami (w drodze do Sanktuarium 167 wyludnia się na Sielcach)
- Największą klientelą linii 162 są pracownicy sądów jadący do Dworca Wileńskiego
- 107 jako socjal większej różnicy nie robi, czy jest, czy by go nie było
- 108 dowozi do Bartyckiej na przesiadkę z Siekierek, dalej nie ma większego znaczenia
- 141 pracuje ładnie w obu kierunkach
- 159 nie generuje większych potoków w żadną stronę
- 162 j.w. potoki do Dworca Wileńskiego
- 167 zapełnia i wyludnia się na Sielcach, dalej ma marginalne znaczenie
- 185 pracuje ładnie w obu kierunkach
- 187 do Stegien dubel 185, ale do Metra stanowi najszybsze połączenie.
107 "pracuje" na Kruczej oraz na Bankowym.Więc z tą linią nie jest "wszystko jedno".
108-"mieszkańcu" widzę że słabo znasz tę linię...
159-j.w.
108-"mieszkańcu" widzę że słabo znasz tę linię...
159-j.w.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Na południowym odcinku 108 pracuje najlepiej między Dworcem Południowym a Sadybą. 10 osób w Libero w środku Warszawy w godzinach szczytu na siekierkach to nie jest szczyt marzeń.
Ciężko oczekiwać, by 131 zapełniało się już na Czerniakowskiej. Przecież wówczas Gagarina by nie miało dla siebie miejsca.131 jest linią głownie dla Gagarina, a nie dla Czerniakowskiej, na której w szczycie zajętość nie przekracza zazwyczaj miejsc siedzących, pracuje dobrze właściwie dopiero od Sielc.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Naczytali się w "Wybiórczej" narzekania na luzy na początkowych odcinkach a to tramwaju, a to SKM, to teraz bezmyślnie powtarzają.
Wsiadając na Sielcach miejsca siedzącego w szczycie (ba, nawet o 9) nie mam. Czyli co najmniej 50 osób już jechało. To jest mało ludzi?
Wsiadając na Sielcach miejsca siedzącego w szczycie (ba, nawet o 9) nie mam. Czyli co najmniej 50 osób już jechało. To jest mało ludzi?
Co to za pytanie w ogóle? To nie Krucza, która ma w strefie dojścia tysiąc tramwajów i metro.KwZ pisze: Dyskusja rozgorzała, tymczasem ja nadal będę się pytać o warunki brzegowe:
Czy na Antoniewskiej, tj. pomiędzy Siekierkami-Sanktuarium a EC Siekierki, musi być coś w zamian za 108?
Chcesz dołożyć pasażerom dodatkowo półtora kilometra dojścia do tego, co idą teraz?
Tak sobie myśle ze gdyby ul.Bluszczańską wyremotowali na całym odcinku ( teraz coś na niej robią tylko nie wiem na jakiej długości) to by można było puścić 108 zamiast w bartycką a w ul.Nehru-Bluszczańska-Siekierkowska i dalej jak do tej pory albo 167 od Gagarina prosto j.w do Sanktuarium.na Bluszczańskiej coraz więcej powstaje bloków więc i chętnych też przybędzie.
187 można by skrócić do Sielc czyli z czerniakowskiej skręt w nehru zrobić zawrotke na wysokości bazarku(w listopadzie 171 chwilowo tam zawracało) i postój na długim przystanku Sielce02 najlepiej przy kiosku.
Jak zaludnisz 131 na południe od Sielce, to Sielce się do niego przestaną mieścić.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Bluszczańska nawet wyremontowana jest wąska. Poza tym rozbijanie komunikacji na dwa dość bliskie ciągi...
Da się jeździć normalnie na dwunastkach, jeszcze niedawno był na tym PKS ze Scaniami (być może nadal jest). Ergo 159 może tam pojechać, choć wtedy fundujemy tamtym okolicom obsługę mocno nieregularną (bo przez Koszykową), z czym może być problem społeczny.[/quote]KwZ pisze:Dyskusja rozgorzała, tymczasem ja nadal będę się pytać o warunki brzegowe:
Czy na Antoniewskiej, tj. pomiędzy Siekierkami-Sanktuarium a EC Siekierki, musi być coś w zamian za 108? Czy może to być coś na 12 m, czy też nawierzchnia zbyt zła?
Konkretniej: czy hipotetyczne 159 mogłoby/miałoby/musiałoby być dociągnięte do EC przez Siekierki, żeby wypełnić tą lukę?
Mnie się marzy jednak coś lokalnego. Poza tym po zabraniu 167 pojawi się bardzo duży problem z tym, że Gagarina na Rakowiecką już niestety musi i nie jest to potok na 168, bo ci ludzie zapełiają rano w miarę szczelnie przegubowe MAN-y co 10 minut (jakieś 600-800 pasażerów/h). Oznacza to konieczność zapewnienia na Gagarina innego ekwiwalentu.KwZ pisze:Czy Bartycka musi mieć dojazd na Rakowiecką, czy wystarczy coś do Gagarina?
Konkretniej: czy wystarczy jej np. 187: ... - M Politechnika - Waryńskiego - CH - Spacerowa - mięsny - Czerniakowska - Bartycka - Sanktuarium?
O ile dobrze pamiętam, chodziło o protesty ludności po zamknięciu Świętokrzyskiej, ale mogę się mylićKwZ pisze:Dlaczego 107 wypadło z Centrum? To przecież mogła być podstawowa linia dla Czerniakowskiej pomiędzy 131 a TŁ.
Nie, Bartycka musi na Gagarina.KwZ pisze:Czy można wydłużyć 171 do Sanktuarium? Ew. z zamianą końcówek ze 109 na Bemowie (na tym poziomie nie zastanawiajmy się nad tym)?
Ten pomysł jest niewątpliwie ciekawy, choć ja cały czas optowałbym za linią lokalną z Rakowieckiej na Siekierki-Sanktuarium. Nie wypada łączyć jedną linią skrajnie odrębnych potoków i to jeszcze relacją, którą nie tak dawno niemałym wysiłkiem wytępiono. Z drugiej strony jednak opór społeczny przed likwidacją 301, bo o nim mowa, może świadczyć, że jednak była to relacja dość istotna. Zresztą, jeśli mnie pamięć nie zwodzi, na tymże skręcie linia ta zawsze cieszyła się dużym powodzeniem, dlatego pozostanę przy stwierdzeniu, że pomysł jest ciekawy.KwZ pisze:Żeby jeszcze namieszać w dyskusji, to przypomnę się ze swoim pomysłem skierowania 174 od SGH po trasie 167 do Sanktuarium. Poprzednim razem ten pomysł upadł, bo takie 174 odjeżdżałoby od metra z nieprawomyślnego przystanku (06 a nie 05); tymczasem ten argument nie przeszkodził w uruchomieniu 168 (i 195).
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
PKS Grodzisk Mazowiecki nadal jeździ na 108.Poc Vocem pisze:Da się jeździć normalnie na dwunastkach, jeszcze niedawno był na tym PKS ze Scaniami (być może nadal jest). Ergo 159 może tam pojechać, choć wtedy fundujemy tamtym okolicom obsługę mocno nieregularną (bo przez Koszykową), z czym może być problem społeczny.KwZ pisze:Dyskusja rozgorzała, tymczasem ja nadal będę się pytać o warunki brzegowe:
Czy na Antoniewskiej, tj. pomiędzy Siekierkami-Sanktuarium a EC Siekierki, musi być coś w zamian za 108? Czy może to być coś na 12 m, czy też nawierzchnia zbyt zła?
Konkretniej: czy hipotetyczne 159 mogłoby/miałoby/musiałoby być dociągnięte do EC przez Siekierki, żeby wypełnić tą lukę?