No to będą mieli kilometr i 200 metrów, zamiast 1,5 km, a wiele osób straci czas przez zatrzymanie autobusu, ale nawet mniejsza o to. Nie wiem jakie tam są możliwości, bo okolicę znam bardzo dobrze, ale ulicę Informatyczną znam tylko z okien autobusu. Zastanawiam się nad tym, czy nie dało by radę zrobić przebicia do Głębockiej, bo wtedy do Okrągłej mieli by 200 - 300 metrów.JotPeCet pisze:Mieszkańcy osiedla Lewandów i Lewandów II z domów położonych najbardziej na południe, do najbliższego przystanku obecnie mają do przejścia ponad półtora kilometra.
Marki, Radzymin, Wołomin
Moderator: Wiliam
-
http://www.marki.pl/portal/index.php?cm ... az&id=1165
marki.pl pisze:Urząd miasta informuje, iż na terenie Marek została uruchomiana bezpłatna linia autobusowa 'MC'.
W każdą niedzielę, począwszy od dnia 18 kwietnia 2010 roku* pojazdy linii MC będą nieodpłatnie dowoziły pasażerów do Cmentarza Parafialnego przy ulicy ks. Bp. Władysława Bandurskiego w Markach, zgodnie z następującym rozkładem jazdy :
od Parkingu przy Kościele p.w. Matki Boskiej Królowej Polski w Markach przy ul. Jutrzenki 26,
do Parkingu przy Cmentarzu Parafialnym przy ulicy ks. Bp. Władysława Bandurskiego w Markach,
od Parkingu przy Cmentarzu Parafialnym przy ulicy ks. Bp. Władysława Bandurskiego w Markach,
do Parkingu przy Kościele p.w. Matki Boskiej Królowej Polski w Markach przy ul. Jutrzenki 26,
*Bus kursować będzie do 31 października 2010 r.
Opis:
K1 – kurs pierwszy ,
K2 – kurs drugi,
K3 – kurs trzeci,
K4 – kurs czwarty,
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Szkoda, że Knapik tego nie zapowiadaMZ pisze:Kapitalna nazwa przystanku .Przystanek: Parking przed Kościołem p.w. Matki Boskiej Królowej Polski w Markach, ul. Jutrzenki 26
Przystanek na ul. Jutrzenki:
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb2 ... rzenki.jpg
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... 5%82ad.jpg
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb2 ... rzenki.jpg
http://images2.wikia.nocookie.net/__cb2 ... 5%82ad.jpg
Ulice Stara i Jaworówka są od siebie oddalone o około 0,5 km. Mieszkańcy obecnie korzystający z przystanków STARA, POZIOMKOWA i JAWORÓWKA musieliby raz dziennie przebywać dystans 0,5 - 1,0 km pieszo. Problem w tym, że między tymi ulicami nie ma sensownych łączników - no może poza wyboistą i błotnistą ul. Poziomkową (która zresztą jest tzw. "drogą prywatną"). Dla mieszkańców pozostałych 2 przystanków (generujących największy ruch: NADMA i SĘKOCIN) w zasadzie problemu z dojściem nie ma.JotPeCet pisze:Na pewno nie będzie to wydłużenie 740. Nie wyobrażam sobie żeby mieszkańcy Jaworówki mieli jechać do Warszawy przez Zacisze, a wracać przez Kobyłkę.
P.S. Mieszkańcy ulicy Jaworówka za czasów PKS oraz prywaciarzy nie mieli wyjścia i musieli 2x dziennie docierać przez pola do ul. Starej (lub pieszo do ZP Struga). Teraz mają aż 3 przystanki ZTM pod nosem, łatwo tego nie oddadzą.
- brziszek
W związku z wakacyjnym rozkładem jazdy mieszkańcy Marek zaczęli się buntować przeciwko cięciom, a Urząd Miasta skierował w tej sprawie zapytanie do ZTM. Poniżej fragment strony internetowej miasta.
Pytanie: (kategoria: Komunikacja)
Mam pytanie dlaczego mieszkańcy Strugi zostali ponownie ukarani? Chodzi o zmniejszenie kursów linii 718 na okres wakacyjny. Wg. nowego rozkładu kursuje 1 lub 2 na godzinę. Dokładajac 738 i 740 mamy od 3 do 5 autobusów na godzinę. Urzypiwilejowani mieszkańcy mają od 5 do 12 kursów na godzinę. Dlaczego cały czas jestesmy traktowani jak obywatele gordszej kategorii. Czy nie można przykładem innych miast ograniczyć kursów linii dodatkowych (805) pozostawiając bez zmian 718 tak by Wszyscy mieszkańcy mieli możliwość swobodnego dojazdu do pracy i powrotu do domu. Nadmienię, że nie wszyscy mają 2 miesiące urlopu.
(karol, 05.07.2010 r.)
-
Odpowiedź:
Szanowny Panie,
W tej sprawie Urząd Miasta Marki skierował już pismo do ZTM wyrażające naszą negatywną opinię w zakresie wprowadzenia zmian w okresie wakacji w komunikacji zbiorowej. Poważne wątpliwości wzbudził właśnie "wakacyjny rozkład jazdy" dla linii nr 718. Wystąpiliśmy o wyjaśnienia w tej kwestii.
z poważaniem
Adam Stachoń
Wydział Zarządu Dróg
Pytanie: (kategoria: Komunikacja)
Mam pytanie dlaczego mieszkańcy Strugi zostali ponownie ukarani? Chodzi o zmniejszenie kursów linii 718 na okres wakacyjny. Wg. nowego rozkładu kursuje 1 lub 2 na godzinę. Dokładajac 738 i 740 mamy od 3 do 5 autobusów na godzinę. Urzypiwilejowani mieszkańcy mają od 5 do 12 kursów na godzinę. Dlaczego cały czas jestesmy traktowani jak obywatele gordszej kategorii. Czy nie można przykładem innych miast ograniczyć kursów linii dodatkowych (805) pozostawiając bez zmian 718 tak by Wszyscy mieszkańcy mieli możliwość swobodnego dojazdu do pracy i powrotu do domu. Nadmienię, że nie wszyscy mają 2 miesiące urlopu.
(karol, 05.07.2010 r.)
-
Odpowiedź:
Szanowny Panie,
W tej sprawie Urząd Miasta Marki skierował już pismo do ZTM wyrażające naszą negatywną opinię w zakresie wprowadzenia zmian w okresie wakacji w komunikacji zbiorowej. Poważne wątpliwości wzbudził właśnie "wakacyjny rozkład jazdy" dla linii nr 718. Wystąpiliśmy o wyjaśnienia w tej kwestii.
z poważaniem
Adam Stachoń
Wydział Zarządu Dróg
Witam,
jestem mieszkańcem Radzymina i z zaniepokojeniem obserwuję rozwój sytuacji wokół planów podniesienia przez ZTM kwot dopłat do komunikacji podmiejskiej. Czy plany wzrostu cen dotyczą także linii radzymińskich, w szczególnosci 738? Czy toczą się już w tej sprawie jakieś rozmowy?
Moje obawy budzi fakt, iż wobec ogromnego zadłużenia gminnej kasy Radzymina, jakakolwiek podwyżka kosztów ZTM spowoduje conajmniej zmniejszenie ilości kursów lub, co gorsza, zawieszenie tych linii.
Czy ktoś orientuje się w temacie?
jestem mieszkańcem Radzymina i z zaniepokojeniem obserwuję rozwój sytuacji wokół planów podniesienia przez ZTM kwot dopłat do komunikacji podmiejskiej. Czy plany wzrostu cen dotyczą także linii radzymińskich, w szczególnosci 738? Czy toczą się już w tej sprawie jakieś rozmowy?
Moje obawy budzi fakt, iż wobec ogromnego zadłużenia gminnej kasy Radzymina, jakakolwiek podwyżka kosztów ZTM spowoduje conajmniej zmniejszenie ilości kursów lub, co gorsza, zawieszenie tych linii.
Czy ktoś orientuje się w temacie?