Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2015, 22:23

Fakt, że tam za chwilę ruch spadnie o 2/3.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 gru 2015, 22:31

Ile tam będzie kursów na godzinę? 12? 15? Taki ruch tym bardziej nie potrzebuje długiej fazy, tylko fazy w odpowiednim momencie.
(Czy to jest na pewno najlepszy wątek na taką dyskusję?)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 gru 2015, 9:30

Szeregowy_Równoległy pisze: Niechaj spłonie w piekle ten, kto włączył światła na 11 listopada.
Ale przynajmniej jest bezpiecznie. Jak przy Deotymy.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 22 gru 2015, 9:51

Czy dzisiaj priorytet działa? Od Kondratowicza do Inzynierskej stalem na swiatlach tylko na Żabie. Na Wileńskim można zakwitnąć, ale to akurat nic nowego. 16 minut z Toruńskiej na Wileński ze spokojnym motorowym.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 30 gru 2015, 11:59

Odetchnąłem pełną piersią. Uruchomiono sygnalizację świetlną przy Odlewniczej. Nareszcie można spokojnie odstać przyspieszenie uzyskane na odcinku Żaba- Odlewnicza.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 31 gru 2015, 10:07

Pszam, że post pod postem. Na Zielenieckiej działa priorytet jak zaraz po uruchomieniu.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 gru 2015, 12:49

Cicho, bo zapeszysz ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 31 gru 2015, 15:14

Stary Pingwin pisze:Pszam, że post pod postem. Na Zielenieckiej działa priorytet jak zaraz po uruchomieniu.
Bo swieta, zara zamkno.
ŁK

drobert

Post autor: drobert » 01 sty 2016, 15:51

Już dziś nie działa a nawet jest gorzej niż było bo jakaś koordynacja była. Odcinek Lubelska-Kijowska jedzie się w obie strony 6 zamiast rozkładowych 3 minut.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 01 sty 2016, 21:38

Za to dzisiaj dwoma kursami wypluło mi dodatkową fazę w prawo z Kijowskiej w Targową bardzo mnie zaskakując tym.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 sty 2016, 12:36

Z dyskusji o tramwajach w Olsztynie wynikła informacja, że tam jest priorytet dla tramwaju, skonstruowany następująco:
1. Są sobie fazy dla samochodów, w stałym cyklu, powiedzmy S1-S2-S3-S4-S5.
2. Przyjeżdża tramwaj i dostaje od razu swoją fazę T, niezależnie od miejsca w cyklu samochodowym.
3. Cykl restartuje się od S1 (sic!!!).

W efekcie mamy sekwencję typu
S1-S2-T-S1-S2-S3-T-S1-S2-S3-T-...

Ostatnia faza (S5) pojawia się jak Bóg da po 8 czy 10 minutach.

Ktoś napisał, że we Wrocławiu też coś takiego jest.

Jeśli to prawda, to Galasowi trzeba pomnik wystawić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sty 2016, 16:01

W Niemczech standardem jest, że tramwaj jest obsługiwany ZAMIAST najbliżej fazy, która miała akurat być. Jak ktoś ma pecha, to przy dużym ruchu jego faza nie wejdzie zbyt prędko.

Natomiast w rewelacje olsztyńskie nie wierzę - to musi być jakiś błąd. System, który tam jest, umie to zrobić mądrze (kiedy działa) - prawie tak dobrze, jak algorytmy projektowane indywidualnie pod konkretne skrzyżowanie. Prawie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 sty 2016, 17:18

A dlaczego nie można fazy T po prostu wkładać miedzy Sn a Sn+1? Długość cyklu w rozporządzeniu jest tylko zalecana, poza tym nie wszędzie jest on aż tak długi... No i generalnie mozna by liczyć cykl od T:)
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sty 2016, 19:36

Można, o ile nie masz koordynacji na ciągu - wtedy Ci się wsyzstko sypnie bez dodatkowych manewrów.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 sty 2016, 18:37

Szlag mnie trafia, jak widzę tych kpiarzy i malkontentów piszących na temat sygnalizacji świetlnych. Internetowe trollowanie. Nie macie pojęcia, jak trudno jest zrobić porządny algorytm sterowania sygnalizacją z priorytetem. Żeby to zadziałało, żeby dało się zatwierdzić, żeby nie popsuto czegoś przy sprzęcie.
Na Zielenieckiej działa priorytet jak zaraz po uruchomieniu.
Już dziś nie działa a nawet jest gorzej niż było bo jakaś koordynacja była. Odcinek Lubelska-Kijowska jedzie się w obie strony 6 zamiast rozkładowych 3 minut.
Algorytmy zaprojektował nowy projektant. Starych algorytmów, uruchamianych rok temu już nie ma. Powodowały takie zatory, że nie dało się ich obronić. Nowe algorytmy są napisane tak, aby zatory się nie porozlewały. Niemniej udzielenie priorytetu dla skrętu w/z Zielenieckiej powoduje wylanie się zaturu na Kijowską. A udzielenie priorytetu na Kijowskiej powoduje cofkę do Zielenieckiej. Offsety koordynacyjne są tak dobrane, by była szansa na oczyszczenie tych kolejek.
Priorytet przy wyjeździe z Zamoyskiego (zawrotka) został okrojony, ponieważ zator na lewoskręcie/zawrotce gwałtownie blokował wyjazd z al. Zielenieckiej.
Niech ktoś spróbuje zrobić to lepiej.
Z dyskusji o tramwajach w Olsztynie wynikła informacja, że tam jest priorytet dla tramwaju, skonstruowany następująco:
1. Są sobie fazy dla samochodów, w stałym cyklu, powiedzmy S1-S2-S3-S4-S5.
2. Przyjeżdża tramwaj i dostaje od razu swoją fazę T, niezależnie od miejsca w cyklu samochodowym.
3. Cykl restartuje się od S1 (sic!!!).

W efekcie mamy sekwencję typu
S1-S2-T-S1-S2-S3-T-S1-S2-S3-T-...

Ostatnia faza (S5) pojawia się jak Bóg da po 8 czy 10 minutach.

Ktoś napisał, że we Wrocławiu też coś takiego jest.

Jeśli to prawda, to Galasowi trzeba pomnik wystawić.
Byłem w Olsztynie i cały ten priorytet to jedna wielka farsa. Tramwaj miał jechać 16 minut rozkładowo, a zabierało mu to 26. Szkoda gadać.
A dlaczego nie można fazy T po prostu wkładać miedzy Sn a Sn+1? Długość cyklu w rozporządzeniu jest tylko zalecana, poza tym nie wszędzie jest on aż tak długi... No i generalnie mozna by liczyć cykl od T:)
Można, o ile nie masz koordynacji na ciągu - wtedy Ci się wsyzstko sypnie bez dodatkowych manewrów.
W wariancie bez koordynacji będzie coś takiego na skrzyżowaniu Słowackiego / Popiełuszki. Dodatkowo będą rozmaite kombinacje faz, aby poobsługiwać tramwaje zjeżdżające się z konfliktowych relacji. Oraz fazy niezupełne, dla pojedyncznych grup tramwajowych, aby minimalizować straty dla pojazdów i pieszych. Długość cyklu jest tylko zalecana, taak... Inne skrzyżowanie tak oprogramowane to Budowlana / Rembielińska.

W wariancie skordynowanym takie algorytmy będą na całej Marymonckiej oraz na Odrowąża i na skrzyżowaniu Rembielińska/Bartnicza.

Algorytmy sam robiłem, są dwukrotnie przetestowane i w większości przypadków powgrywane do sterowników. Uruchomienia do końca stycznia. Trzymajcie kciuki. Rozwiązania są zupełnie pilotażowe, nigdzie tak nie programują i oby to zadziałało.

ODPOWIEDZ