KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 paź 2008, 18:02

Bastian pisze:Jak nie? Mokotów miał zablokowany dostęp do strony ZTM?
Mokotów najpierw by się musiał domyślić, że 522 na coś wspólnego z Bielanami :!:

A zobacz po jakim czasie Levar załapał, że w wątku o Wawrze toczy się dyskusja o zabraniu 130.

Ciekawe ilu mieszkańców Mokotowa wie o planowanym zamachu na ich linie? Pewnie mniej niż 1%.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 15 paź 2008, 20:57

Bastian pisze:
tadeo pisze:to może oznaczać jedynie około 100 rodzin
Dla kogoś, kto nie rozumie pojęcia "reprezentatywny", to tak, rzeczywiście może to właśnie oznaczać...
masz słuszność. dla kogoś, kto nie rozumie.
przeczytajmy co na ten temat mówią :
1.słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego
reprezentatywny, posiadający określone cechy jakiejś większej całości a. zbioru, których jest częścią, typowy, charakterystyczny.
2.słownik języka polskiego
reprezentatywny «mający cechy charakterystyczne dla jakiejś zbiorowości»
zarówno człowiek indywidualny jak rodzina przykładowo czteroosobowa stanowią część większego zbioru i posiadają określone cechy charakterystyczne dla większej całości. rodzina przykładowo czteroosobowa – przyznasz- składa się z czterech osób indywidualnych, które są jej częścią i osoby takie również posiadają cechy charakterystyczne dla owej rodziny, dla owej zbiorowości. cóż więc dziwnego w moim stwierdzeniu, które cytujesz i które to podlega powyżej określonemu hasłu ?
odniosłem się do Twoich słów tutaj nie chcąc zakładać nowego tematu w „Wolnych Chwilach” dotyczącego słowa „reprezentatywny”.
jestem jednocześnie zaniepokojony takim Twoim działaniem
Bastian pisze: :mur:
, które gdy wprowadzisz w czyn może wywołać uraz w postaci przynajmniej nabicia guza. pomyśl chwilę czy byłoby Ci z nim „do twarzy” ?
a propos zmian bielańskich po otwarciu do użytku ostatnich stacji Metra zauważyłem jeszcze jedną sprzeczność.
na stronie głównej http://ztm.waw.pl/ ZTM napisał : Zakończenie konsultacji bielańskich.
Więcej >>
po kliknięciu w owo „Więcej >>” ukazuje się tytuł artykułu "Konsultacje dobiegły końca..." natomiast w jego treści widzimy "Wkrótce zostanie przedstawiony ostateczny projekt..." sugerujący dalsze konsultacje.
o tym mówi słowo „projekt” oznaczające m.in. wstępną wersję czegoś, tutaj wersję zmienionego układu komunikacyjnego.
dlatego pytanie, które zadałem w poprzednio pisanym przeze mnie poście w tym temacie nadal pozostaje aktualne ale prawdopodobnie „TGM” ma słuszność porównując konsultacje ZTM-u do demokracji na Białorusi.
.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 paź 2008, 21:11

Polecam wobec tego wyszukanie pojęcia "próba reprezentatywna". Google wypluwa mnóstwo materiałów na ten temat.

Zapewniam, że nikt nie będzie badał czteroosobowej rodziny. Mało tego, jest to w zasadzie niemożliwe.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 paź 2008, 22:04

tadeo pisze:
...- Dziękujemy za każdy głos - mówi Sebastian Tuszyński z Działu Analiz Układu Komunikacyjnego Zarządu Transportu Miejskiego - Każdy z nich jest dla nas bezcenny. Komunikacja miejska jest dla pasażera, także zależy nam aby układ komunikacyjny dostosować w możliwie największym stopniu do oczekiwań i potrzeb mieszkańców...
normalna uprzejmość zawodowa jak obyczaj nakazuje.
no ba, jakżeby inaczej - nasz forumowy kolega miałby być nieżyczliwy? :D
tadeo pisze:400 wybranych osób stanowi reprezentację całej dzielnicy ? powyższe zdania zaprzeczają idei wcześniejszych konsultacji organizownych przez ZTM m.in. na drodze elektronicznej.
dla mnie jakoś badania na reprezentacyjnej próbie
wydają się bardziej miarodajne niż głosy, które wpłynęły do ZTM-u - wiadomo powszechnie, że protestujący (a jak trafi się na fanatycznych krzykaczy to w ogóle...) zawsze będą bardziej aktywni niż zwolennicy... Dlatego takie badanie dają pełniejszy obraz.

[ Dodano: Sro 15 Paź, 2008 22:07 ]
tadeo pisze:cóż więc dziwnego w moim stwierdzeniu, które cytujesz i które to podlega powyżej określonemu hasłu
czasem nie wystarczą słowniki, by coś zrozumieć. Tu akurat bardziej przydatna byłaby wiedza socjologiczna / metodologiczna...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 16 paź 2008, 10:30

MeWa pisze:...no ba, jakżeby inaczej - nasz forumowy kolega miałby być nieżyczliwy? :D ...
w życzliwość Bastiana nie wątpię. jednak życzliwość nie zawsze jest tożsama z obyczajem zawodowym. a ten nakazuje określone formy wypowiedzi. trudno sobie wyobrazić aby przedstawiciel instytucji powiedział mediom coś w rodzaju : "mamy pasażerów gdzieś tam a ankiety robimy po to aby polepszyć samopoczucie pasazerów".
nawet jeśli prywatnie tak myśli to publicznie nie wypada mu tak głosić. myślę, że zwierzchnictwo nie dopuściłoby takiego delikwenta do wypowiedzi.
MeWa pisze:...dla mnie jakoś badania na reprezentacyjnej próbie wydają się bardziej miarodajne niż głosy, które wpłynęły do ZTM-u - wiadomo powszechnie, że protestujący (a jak trafi się na fanatycznych krzykaczy to w ogóle...) zawsze będą bardziej aktywni niż zwolennicy... Dlatego takie badanie dają pełniejszy obraz...
gdybym był przekonany, że takie badania mają realny wpływ na poprawę układu komunikacyjnego przeznaczonego dla pasażerów to ewentualnie mógłbym sie z Tobą w tej mierze zgodzić.
MeWa pisze:...czasem nie wystarczą słowniki, by coś zrozumieć...
wyszedłem Twojemu zapotrzebowaniu z pomocą.
MeWa pisze:...bardziej przydatna byłaby wiedza socjologiczna / metodologiczna...
a niektórym socjotechniczna.
.
ps. na tutejszym forum występuje całkiem spora reprezentatywna grupa pasażerów komunikacji miejskiej.
.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 paź 2008, 14:52

Chyba się nam wszystkim linia metra obsunęła!
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 20 paź 2008, 8:48

podobno już w najbliższą sobotę otwierają całość :D Ciekawe jak będzie wyglądał układ komunikacyjny :-k A swoją drogą czy ZTM ma na swoich stronach jakieś komunikaty dot. tego wydarzenia ???

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 paź 2008, 12:48

Jutro zostanie otwarta pętla autobusowa.
Niestety, ale między 24, a 26 będzie ponownie zamknięta z powodu Wydarzenia :D

Komunikat zapewne pojawi się wkrótce...

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 paź 2008, 18:36

ZTM pisze:2008-10-20 | Uruchomienie pętli METRO MŁOCINY | Od dnia 21.10.br. (wtorek) od początku kursowania linii dziennych wprowadzone zostaną poniższe zmiany stałe.
Przystanki końcowe linii 103, 114, 132, 156, 184, 195, 712 zostają przeniesione na nową pętlę METRO MŁOCINY. Na nowej pętli zlokalizowany zostaje przystanek przelotowy dla linii 106 w kierunku OKĘCIA.
Utrzymana zostaje trasa linii 712 przebiegająca ul. Sokratesa.
Dla linii N01 i N41 utrzymane zostają obecne trasy.
Odjazdy linii 712 z krańca METRO MŁOCINY będą przyspieszone o 3 min. w stosunku do obowiązującego rozkładu jazdy z krańca HUTA.

Ulega zmianie nazwa zespołu przystankowego HUTA na METRO MŁOCINY.

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 20 paź 2008, 22:00

Solaris U10 pisze:
ZTM pisze:2008-10-20 | Uruchomienie pętli METRO MŁOCINY | Od dnia 21.10.br. (wtorek) od początku kursowania linii dziennych wprowadzone zostaną poniższe zmiany stałe.
Przystanki końcowe linii 103, 114, 132, 156, 184, 195, 712 zostają przeniesione na nową pętlę METRO MŁOCINY. Na nowej pętli zlokalizowany zostaje przystanek przelotowy dla linii 106 w kierunku OKĘCIA.
Utrzymana zostaje trasa linii 712 przebiegająca ul. Sokratesa.
Dla linii N01 i N41 utrzymane zostają obecne trasy.
Odjazdy linii 712 z krańca METRO MŁOCINY będą przyspieszone o 3 min. w stosunku do obowiązującego rozkładu jazdy z krańca HUTA.

Ulega zmianie nazwa zespołu przystankowego HUTA na METRO MŁOCINY.
No a pętla tramwajowa będzie się nazywała "Młociny"?
Czy może tablice na peronach tramwajowych są nieaktualne?
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 paź 2008, 22:12

Glonojad pisze:Jak to czasy przejazdów się zmienią, bo ja durny jestem - że pętla rozleglejsza to aż na rozkładu wydłużenie wpłynie? O kuchnia.
Coś tam będzie zmieniane. Nie siedziałem w tym, więc szczegółów Ci nie powiem.
Glonojad pisze:Przede wszystkim ograniczając liczbę zgrywanych linii, czyli silne 19 Huta - Rakowiecka, zwykłe 22 Piaski - jak było, 16 po śladzie 33, 10 po śladzie 19 na Puławską, 17 jak 9, 14 Wilanowska - Służewiec, 36 na Banacha itd, 18 na 48, 4 co 4-8/7,5/7,5 i to chyba tyle.
A tak realnie? Bo na etapie rewolucji trasowych to oczywiście dużo można wykombinować.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 20 paź 2008, 22:14

156 uratowane :-# 8-(
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

hs

Post autor: hs » 21 paź 2008, 19:11

Desert pisze:156 uratowane :-# 8-(
Na jakiej podstawie wnosisz? Póki co, żadnych zmian w układzie linii nie ma... Miejmy nadzieję, że po ich wprowadzeniu 132, 156, 184 i 195 zakończą swój żywot na Bielanach. :smile:
pozdrawiam
hs

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 21 paź 2008, 22:39

Desert pisze:156 uratowane
Należałoby nie wzmacniać 112. Jesli to się stanie, los linii 156 będzie tylko kwestią czasu, bowiem kursujące na lepszej trasie 112 zabierze mu większość pasażerów.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 21 paź 2008, 22:56

hehe no 195 w piachu pewnie na bielanach. Co z reszta zobaczymy.
156 mam nadzieje ze tez, 132 na Marymoncie, a 184... duża część trasy się pokrya ze 189, też ciekawe jak sie rozwinie jej przyszlosc
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

ODPOWIEDZ