http://www.polskatimes.pl/warszawa/6128 ... ,id,t.htmlPolska The Times pisze:Nowe diodowe tablice w zimnych autobusach
Piotr Figiel 2008-11-19 11:36:18, aktualizacja: 2008-11-19 11:36:18
W starych ikarusach będzie nadal zimno. MZA zajęły się wymianą tablic z numerami linii.
Z początkiem przyszłego roku Miejskie Zakłady Autobusowe zamontują z przodu i z tyłu w starych ikarusach tablice diodowe informujące o numerze linii. Koszt zawieszenia takiej tablicy to 18 tys. zł. MZA nie chce natomiast wprowadzać w tych samych pojazdach "ciepłych guzików", bo twierdzi, że są za drogie. Instalacja guzika w autobusie to koszt rzędu 3 tys. zł.
Obecnie po ulicach Warszawy w barwach MZA jeździ 521 ikarusów. - Wymianą przednich i tylnych tablic zostanie objętych 248 ikarusów i trzy jelcze - wyjaśnia Agata Zaklika z działu marketingu MZA. Reszta wiekowych autobusów zostanie wycofana z ruchu. Tablice pojawią się również w 194 starszych niskopodłogowych autobusach Jelcz i Neoplan. W ubiegłych latach zamontowano w nich przednie tablice diodowe. Teraz zawisną również z tyłu.
- Nowe tablice mają poprawić czytelność numeru linii, zwłaszcza w godzinach wieczornych - uzasadnia Igor Krajnow, rzecznik prasowy Zarządu Transportu Miejskiego. - Najprawdopodobniej wymóg instalacji tablic diodowych zostanie zawarty w umowie wieloletniej na usługi przewozowe, którą zamierzamy podpisać z MZA - dodaje Krajnow.
MZA nie zamierza jednak czekać na oficjalne podpisanie porozumienia. Już wyłoniły w przetargu firmę R&G, która dostarczy diodowe tablice. - Ikarusy będą jeździć jeszcze przez kilka lat, dlatego zdecydowaliśmy się na modernizację tych autobusów - mówi Agata Zaklika.
MZA chce montować tablice, nie zamierza jednak w tych samych autobusach montować tzw. ciepłego guzika, który zimą znacznie zwiększa komfort podróży pasażerów. Dzięki przyciskom w autobusie stojącym na przystanku pasażerowie mogą sami otwierać drzwi.
- Montaż instalacji z "ciepłym guzikiem" wymagałby częściowego demontażu autobusu, co byłoby bardzo pracochłonne i kosztowne - wyjaśnia Agata Zaklika.
Tymczasem instalacja diodowych plansz jest znacznie droższa niż montaż przycisków. W Zakładzie Napraw Samochodów w Solcu Kujawskim montuje się m.in. właśnie takie tablice do autobusów z innych miast. Instaluje się również "ciepłe guziki".
- Wyposażenie autobusu w diodowe tablice wraz z komputerem sterującym to koszt około 18 tys. zł netto - informuje Mateusz Nowak z ZNS. Dodaje, że montaż przycisków do otwierania drzwi przez pasażerów w przegubowym Ikarusie to wydatek około 3 tys. zł. Mateusz Nowak podkreśla jeszcze jeden fakt: - Diodowe tablice produkowane przez firmę R&G są najdroższe z dostępnych na polskim rynku - mówi.
Informacja pasażerska
Sensacyjne wiadomości...
Niby będzie lepiej widać numer linii, ale z drugiej strony trzeba się poważnie zastanowić nad opłacalnością tego rozwiązania. 
Pozdrawiam.
Proponuję zobaczyć 116, 195 i zapewne kilka pozostałych linii, które zmieniły trasy. Już to gdzieś było pisane.Dechy 114 to jakaś kpina chyba? Jak ktoś jedzie tą linią to nie wie na których przystankach staje autobus
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Tzn, że chcą wymienić w nich zielone na pomarańczowe?Polska The Times pisze:Tablice pojawią się również w 194 starszych niskopodłogowych autobusach Jelcz i Neoplan. W ubiegłych latach zamontowano w nich przednie tablice diodowe. Teraz zawisną również z tyłu.
Na to wygląda. I bardzo dobrze.Mr_Kolesław pisze:Tzn, że chcą wymienić w nich zielone na pomarańczowe?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Zacznijmy od tego, że np. na 172 możemy się przejechać 512. Czasami nie przebijają linii.Mr_Kolesław pisze:Mnie one strasznie denerwują... Nie dość, że słabo wyświetlają cyferki, to w dodatku te okienka są często porządnie zasyfione.
A co do zasyfienia to jest straszne. Rano, wieczór, we dnie i w nocy nie można do końca być pewnym co to za linia.
ciekaw jestem czy Z-2 będzie jeździć przez te 2-3 lata z dechami z naklejonymi kserówkami 
18 31 189 193 401 N01 M1 S2 S3 KML Veturilo
Poszukuję wozu #8754
>>> Parkingi rowerowe w Warszawie <<<
Poszukuję wozu #8754
>>> Parkingi rowerowe w Warszawie <<<
ehh, teraz to już mza pokazało swoje prawdziwe obliczePolska The Times pisze:Nowe diodowe tablice w zimnych autobusach
Czyż nie można nazwać tego sprzeniewierzaniem środków publicznych?
Może chcą podnieść ich wartość podczas ewentualnej odsprzedarzy wozów na Śląsk
(Przepraszam kogokolwiek mogącego poczuć się urażony) Zawsze mogą chcieć pozbyć się "małych" dech.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.