Niby przejazd skąd?Wolfchen pisze:Ale czy przejazd koleją na Bemowo czy Włochy (nawet uwzględniając przesiadki) jest opłacalny?
Tereny pod zabudowę
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wcale się nie zdziwię, jeśli będzie linia z Ursusa przez nowy wiadukt na Gierdziejewskiego na Jelonki/Bemowo. Strzelaj dalej...Wolfchen pisze:A dajmy na to z PKP Ursus - Wrocławska
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
To byłoby bardzo pożądane.Bastian pisze:Wcale się nie zdziwię, jeśli będzie linia z Ursusa przez nowy wiadukt na Gierdziejewskiego na Jelonki/Bemowo.
Jednak ja odnosiłem się do twierdzenia MichałaJ, który stwierdził, że trudno o lepiej skomunikowane miejsce koleją...
Ponadto:
Wolfchen o 16:37 pisze:Ale czy przejazd koleją na Bemowo czy Włochy (nawet uwzględniając przesiadki) jest opłacalny?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
geograf_OSU
Nawet gdybys zaplanowal ten nowy Ursus wielofunkcyjny to nie masz gwarancji ze akurat osoby tam mieszkajace tez by tam pracowaly. Zeby skrocic dojazdy do pracy i zmniejszych negatywne skutki z tym zwiazane trzeba myslec i planowac calosciowo w skali regionu a nie pojedynczej dzielnicy jak ta.pawcio pisze:Nie. Że nie powinno się planować dzielnic o jednolitym charakterze użytkowym.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Amen. Podstawą nowoczesnej planistyki, z punktu widzenia optymalizacji transportu, jest jak największa mieszanka różnych funkcji tak, by jak najwięcej osób miało cel podróży jak najbliżej źródła. Stąd w strefach mieszkaniowych lokalizuje się czasem nawet nieuciążliwy przemysł! Wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa rośnie jego mobilność, także mieszkaniowa; związane jest to z możliwością zakupu/wynajmu samodzielnego lokum, bez oczekiwania na pomoc gminy. Zawsze w tym momencie podaję przykład firmy IBM, której warszawska siedziba mieści(ła) się przy ul. 1 Sierpnia. Wielu pracowników, po przeprowadzce firmy tamże, przeprowadziło się do osiedla położonego po drugiej stronie ul. Żwirki i Wigury. Ci pracownicy to kilkadziesiąt samochodów mniej na ulicach, bo pracowników IBM na samochód, owszem, stać było.pawcio pisze:Wszyscy prezentujecie dwudziestowieczny styl myślenia o planowaniu przestrzennym.Wolfchen pisze:Przede wszystkim - jak i czym ci ludzie do tej pracy dojadą...
Hm. W pewnym sensie jest to powrót do standardów XIX wiecznej industrializacji, ale tylko w pewnym sensie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dlatego też Białołęka nie powinna być mieszkaniową monokulturą. Dodatkowo zresztą inna część ruchu (pracownicy/klienci miejsc pracy, mieszkający w innych częściach miasta) stanowiliby całkiem niezły przeciwpotok.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z drugiej strony - Białołęka jest delikatnie mówiąc zacofana infrastrukturalnie, więc siłą rzeczy większe inwestycje mogą być problemowe.
Trudno w to utrafić, ideałem byłoby moim zdaniem, gdyby różnica w ilości miejsc pracy, a "pojemnością mieszkaniową" była mniej więcej na jednakowym poziomie, z odchyłami do 20%... Ale założę się, że wtedy niektórzy by zaczęli mówić, że są getta związane z miejscami pracy i zmieniając pracę trzeba się przeprowadzać
Trudno w to utrafić, ideałem byłoby moim zdaniem, gdyby różnica w ilości miejsc pracy, a "pojemnością mieszkaniową" była mniej więcej na jednakowym poziomie, z odchyłami do 20%... Ale założę się, że wtedy niektórzy by zaczęli mówić, że są getta związane z miejscami pracy i zmieniając pracę trzeba się przeprowadzać
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Połczyńska nie jest połączeniem Ursusa, bo nie przebiega przez jego teren, ponadto Nowolazurowa to pieśń przyszłości, a w ciągu najbliższych lat będzie tylko Gierdziejewskiego 

Polemizowałbym - Ursus ma o wiele mniej terenów "wolnych". Klamka zapadła, że tereny ZM Ursus przerobia na większościową mieszkaniówkę...MichalJ pisze:Jeśli chodzi o dzielnice mieszkaniowo-produkcyjną, to chyba Ursus ma większe szanse niż Białołęka na przykład...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Swoją drogą ciekawe co tamtędy pojedzieBastian pisze:Wcale się nie zdziwię, jeśli będzie linia z Ursusa przez nowy wiadukt na Gierdziejewskiego na Jelonki/Bemowo.Wolfchen pisze:A dajmy na to z PKP Ursus - Wrocławska
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel