Przedterminowe wybory parlamentarne - 21 paĹşdziernika 2007

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Na który Komitet Wyborczy (KW) oddasz (lub oddałbyś mając ukończone 18 lat) swój głos?

Czas głosowania minął 20 paź 2007, 0:08

Nr 2 - KW Polska Partia Pracy (PPP)
1
1%
Nr 3 - KW Liga Polskich Rodzin (LPR)
1
1%
Nr 6 - KW Prawo i Sprawiedliwość (PiS)
14
14%
Nr 8 - KW Platforma Obywatelska RP (PO)
49
51%
Nr 10 - KW Polskiego Stronnictwa Ludowego (PSL)
6
6%
Nr 15 - KW Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej (Samoobrona RP)
0
Brak głosów
Nr 19 - KW Wyborców "Mniejszość Niemiecka" (MN)
1
1%
Nr 20 - KKW Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP (LiD)
17
18%
Nr 21 - KW Partii Kobiet (PK)
0
Brak głosów
Oddam nieważny głos
4
4%
Nie interesuje mnie udział w wyborach
4
4%

Liczba głosów: 97

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 paź 2007, 9:29

SP45-166 pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: A ja wolę mieć premiera, który nie będzie wyzywał mnie od ZOMO.

Nareszcie normalność przybyła :dance: :dance: :dance: :dance:
Jeżeli się poczuwasz to twoja sprawa. Normalności nie będzie. Za to widzę morze naiwności, szczególnie u młodzieży, która jak zwykle swe pierwsze wybory traktuje jak próbę zbawienia ojczyzny.
To nie były moje pierwsze wybory, a we wszystkich poprzednich głosowałem także za PO. Mówisz, że nie będzie normalności. Jeśli uważasz za normalne to, że na każdym kroku ukazywały się coraz bardziej chamskie - bo inaczej tego nie nazwę - głosy polityków w kierunku społeczeństwa :!: Można źle mówić o różnych rządach jakie miała Polska, ale jeszcze żaden premier nie był tak burakowaty. Nie będzie minister spraw zagranicznych, która umiała rzec tylko "nie wiem", nie będzie minister sportu, która o sporcie wiedziała tyle ile ja wiem z chemii (czyli praktycznie nic), nie będzie koalicji z Giertychem, nie będzie oszczercy Ziobry.
SP45-166 pisze: -popierają bądź nie przeszkadzają pedałom i tym innym dziwolągom.
Tolerancja.
SP45-166 pisze: przyjmowanie EURO co skończy się wzrostem cen i inflacją.
Ceny wzrosną. Ale w pewnym momencie wszystko się unormuje. Z autopsji znam przykład Włoch, gdzie ludzie jeszcze rok temu okropnie narzekali na EURO jako walutę, a obecnie bardzo już sobie ją zachwalają.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 22 paź 2007, 9:31

SP45-166 pisze:-popierają bądź nie przeszkadzają pedałom i tym innym dziwolągom.
Oto głos prawdziwego Polaka-Katolika. Brawo! Zróbmy w Polsce raj na ziemi, otwórzmy obozy odosobnienia/pracy/zagłady (niepotrzebne skreślić) dla "pedałów i innych dziwolągów". Tylko kto chwalił się w Brukseli, że "ma w swoim otoczeniu przyjaciół, także o innej orientacji seksualnej i wcale nie jest przeciwny homoseksualizmowi" ? Czyżby Jarosław K. ?
SP45-166 pisze:-jak przychodziło co do czego to w sejmie poprzedniej kadencji PO swoje własne pomysły ustaw podniesione przez PiS do głosowania ODRZUCAŁA w głosowaniu w imię chyba tylko dopieprzenia PiSowi do spółki z LiDem. Gratulacje! Honorowo nie ma co!
Też nie chciałbym, żeby ktoś przedstawiał mój pomysł jako swój i jeszcze potem chwaliłby się nim w kampanii wyborczej...
SP45-166 pisze:-chcą wprowadzić podatek liniowy. Jako człowiek niebogaty dlaczego mam płacić podatek taki sam jak Kulczyk. Niech on płaci więcej na biedniejszych ode mnie.
jw - nie wiem, jak wyliczyłeś, że zapłacisz tyle samo, co Kulczyk...
SP45-166 pisze:Normalności nie będzie.
Może przynajmniej ten rząd nie nazwie mnie zomowcem, nie będzie ogłaszał, że "prawdziwa Polska" jest na zlocie rodzin radia Maryja... Jeśli normalnością mają być transmisje telewizyjne z zatrzymań lekarzy, wycięte fragmenty rozmów telefonicznych jako "twarde i porażające" dowody na wyimaginowane przestępstwa, to ja dziękuję za taką normalność. Jak widać, nie tylko ja...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 22 paź 2007, 9:36

R-11 Kleszczowa pisze:Ceny wzrosną. Ale w pewnym momencie wszystko się unormuje. Z autopsji znam przykład Włoch, gdzie ludzie jeszcze rok temu okropnie narzekali na EURO jako walutę, a obecnie bardzo już sobie ją zachwalają.
Już teraz jesteśmy w stanie zauważyć, że ceny rosną. Pamiętajmy kto rządził do tej pory ;-)
R-11 Kleszczowa pisze:To nie były moje pierwsze wybory, a we wszystkich poprzednich głosowałem także za PO. Mówisz, że nie będzie normalności. Jeśli uważasz za normalne to, że na każdym kroku ukazywały się coraz bardziej chamskie - bo inaczej tego nie nazwę - głosy polityków w kierunku społeczeństwa Można źle mówić o różnych rządach jakie miała Polska, ale jeszcze żaden premier nie był tak burakowaty. Nie będzie minister spraw zagranicznych, która umiała rzec tylko "nie wiem", nie będzie minister sportu, która o sporcie wiedziała tyle ile ja wiem z chemii (czyli praktycznie nic), nie będzie koalicji z Giertychem, nie będzie oszczercy Ziobry.
Ci, których przeszanowne nazwiska wymieniłeś skutecznie odstraszają ludzi od PiSu. Sądzę, ze gdyby zachowywali się jak na polityków przystało a nie mówili ludziom tylko, że Po to zło i układ samo z siebie , to mieli by wyższe poparcie. Popatrzmy tylko na wszelkie działania CBA :^o

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2007, 9:36

Piotrek pisze:No i niestety chyba PO nie będzie miało większości.
I dobrze. Nikomu (nawet tym, na których sam głosowałem) nie ufam na tyle, by mu dawać wszystko. U nas jeszcze na to jest za wcześnie. Miodowicz na czele służb specjalnych jest tylko nieco bardziej bezpieczny, niż Macierewicz. Pamiętacie kampanię prowadzoną dwa lata temu przeciwko Cimoszewiczowi? Ziobro by się nie powstydził, a to tylko Miodowicz był...

Przede wszystkim mam nadzieję, że skompromitowany został pewien sposób sprawowania władzy - i PO wyciągnie z tego wnioski.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 paź 2007, 9:48

I dobrze. Nikomu (nawet tym, na których sam głosowałem) nie ufam na tyle, by mu dawać wszystko. U nas jeszcze na to jest za wcześnie.
Czy PO z PSLem w takim razie będzie miało wystarczającą ilość mandatów? Bo na razie widzę, że PO ma już nie 227, a 207 mandatów w sejmie. Każdy głos faktycznie tu może mieć znaczenie.

Nie wiem czy to dobrze, czy nie dobrze, bo fakt - łatwiej rozliczyć potem taką partię jak rządzi sama. PiSowi byłoby to na rękę, bo sami nawyżywali się jak mogli na Samoobronie i LPR, przejęli ich prawie wszystkich wyborców, a teraz mogliby atakować tylko i wyłącznie na PO. I jeśli Kaczor mówi, że ich opozycja będzie konstruktywna... 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 paź 2007, 9:55

Piotrek pisze:
I dobrze. Nikomu (nawet tym, na których sam głosowałem) nie ufam na tyle, by mu dawać wszystko. U nas jeszcze na to jest za wcześnie.
Czy PO z PSLem w takim razie będzie miało wystarczającą ilość mandatów? Bo na razie widzę, że PO ma już nie 227, a 207 mandatów w sejmie. Każdy głos faktycznie tu może mieć znaczenie.
Póki co koalicja jest możliwa. Mam nadzieję, że tak pozostanie, bo liczę na mariaż PO z PSLem i cichą koalicję (nieoficjalną) z opozycją czyli LiDem. Bo LiD z PiSem, ani PO z PiSem się nie dogadają, a w pewnych sytuacjach dobry układ z jednym z ugrupowań opozycyjnych może być przydatny :-k
Piotrek pisze: jeśli Kaczor mówi, że ich opozycja będzie konstruktywna... 8-[
Paradoksalnie PiS w opozycji póki co może być groźniejszy niż PiS będący przy władzy :-?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 22 paź 2007, 10:00

SP45-166 pisze:O właśnie. Bo ja na PO nie zagłosowałem chocby z tego powodu że:
-chcą wprowadzić podatek liniowy. Jako człowiek niebogaty dlaczego mam płacić podatek taki sam jak Kulczyk. Niech on płaci więcej na biedniejszych ode mnie.
I tak płaciłby więcej - pamiętej, że podatek dochodowy to procent od zarobków. A pamiętaj, że biznes mogą najlepiej rozkręcić ludzie z dużym kapitałem, a zatem mogą dać pracę - jeśli zabierzesz im więcej (dodatkowo pamiętaj o "efekcie utraconych pieniędzy", gdy pobierasz podatek), to wtedy będą mieli mniej kapitału, a więc hamujesz gospodarkę i dajesz mniej miejsc pracy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2007, 10:04

No właśnie - bogaci są bogaci nie dlatego, że śpią na forsie, tylko dlatego, że nią obracają - to znaczy pompują z powrotem do gospodarki, bezpośrednio "do ludzi" (a nawet, jeśli je "przepuszczają", to przecież u ludzi kupują auta, wille itp., o inwestycjach biznesowych nie wspominając), bez pośrednictwa mielenia budżetowego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 22 paź 2007, 10:11

inż. Glonojad pisze:No właśnie - bogaci są bogaci nie dlatego, że śpią na forsie, tylko dlatego, że nią obracają - to znaczy pompują z powrotem do gospodarki, bezpośrednio "do ludzi" (a nawet, jeśli je "przepuszczają", to przecież u ludzi kupują auta, wille itp., o inwestycjach biznesowych nie wspominając), bez pośrednictwa mielenia budżetowego.
Dokładnie, niestety prawda jest też taka, że niektórzy ludzie czekają na swojego "Janosika", który zabierze bogatym i przywiezie im pieniądze w prazencie, bo są biedni. I właśnie takiego "Janosika" próbują udawać PiS, LPR i Samoobrona.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 paź 2007, 10:14

R-11 Kleszczowa pisze:Paradoksalnie PiS w opozycji póki co może być groźniejszy niż PiS będący przy władzy :-?
To jest prawda. Będą dzień w dzień siać zgniliznę. Ale mam nadzieję, że PO będzie silniejsza w działaniach od nich.
R-11 Kleszczowa pisze:ani PO z PiSem się nie dogadają,
Broń o takiej koalicji. To by było samobójstwo Platformy i zrobienie mimo wszystko w bambuko część ich wyborców.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 22 paź 2007, 10:15

inż. Glonojad pisze:No właśnie - bogaci są bogaci nie dlatego, że śpią na forsie, tylko dlatego, że nią obracają - to znaczy pompują z powrotem do gospodarki, bezpośrednio "do ludzi" (a nawet, jeśli je "przepuszczają", to przecież u ludzi kupują auta, wille itp., o inwestycjach biznesowych nie wspominając), bez pośrednictwa mielenia budżetowego.
Bogaci są źli, bo są bogaci, na pewno dorobili się na przekrętach albo ukradli (trawestując "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz": ten pan to oligarcha, i złodziej, bo każdy oligarcha to złodziej), jedzą ananasy za 2,5 PLN/kg i krewetki za 6,99 PLN/kg i tak ogólnie rzecz biorąc, to są oligarchami, uczestniczą w układach i sieci zła, która chce zniszczyć najlepszy rząd od 17 lat. I pieniądze im trzeba zabrać (na pewno ukradli :!: ) i dać najbiedniejszym. Uff, jak dobrze że to było aktualne do wczoraj ;)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Rosa

Post autor: Rosa » 22 paź 2007, 10:37

Byłem nieco rozdarty między głosowaniem na PO lub Pis. Zagłosowałem w końcu po raz pierwszy na PiS i szczerze mówiąc było mi prawie obojetne ktora z tych partii wygra. Ważne dla mnie jest i się cieszę z tego że LiD bedzie raczej poza rządem (w teście z Rzeczypospolitej miałem 15% zgodności pogladów z LiD :D )

Skoro PO bedzie rządziło to może oznaczać dobre wieści dla Warszawy bo HGW jest jednak dosyć ważną osobą w tej partii i jest nadzieja że nowy rząd sypnie troszkę kasy.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 paź 2007, 10:53

SP45-166 pisze:
TGM pisze:Wpisujcie osiedla, na których ludzie z radości odpalają fajerwerki.

Sadyba :D .
Następny naiwny. Zobaczymy czy za 2-4 lata nie będziesz pluł na rząd platformy i Donalda Tuska.
Ja ich nie odpalałem. Aczkolwiek wynik cieszy.
gazeta.pl pisze: - Warszawa to hołota. Prawdziwej Warszawy już nie ma. Zginęła w Katyniu i Charkowie - krzyczała w kierunku dziennikarzy działaczka PiS podczas wieczoru wyborczego w hotelu Hyatt.

- Tutaj jest warszawka, która nie potrafi nas docenić - wykrzykiwała w kierunku dziennikarzy Anna Rudzka, którą rozzłościły bardzo złe wyniki PiS w Warszawie.

W sztabie PiS-u w ogóle panowało przygnębienie.- PiS zaniedbał elity. Poczuły się dotknięte "wykształciuchami". I przez to Warszawa zagłosowała przeciw nam. To był nasz błąd. Szkoda - podsumował Zbigniew Romaszewski, stołeczny senator PiS

Polityków partii Jarosława Kaczyńskiego najbardziej zasmuciła wysoka frekwencja w Warszawie. - Wieś nas olała, a Warszawa wykończyła - krzyknął 40-letni działacz w szarym garniturze.

Czarę goryczy przelała informacja, że do urn poszło połowa młodych między 18 a 20 rokiem życia. - O Boże! Młodzi poszli głosować. To jesteśmy pogrzebani - dodał jego kolega.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 paź 2007, 10:57

SP45-166 pisze:-chcą wprowadzić podatek liniowy. Jako człowiek niebogaty dlaczego mam płacić podatek taki sam jak Kulczyk. Niech on płaci więcej na biedniejszych ode mnie.
A z matematyki to co kolega mial? Ledwie mierniaka? Obliczenia wygladaja tak: 17% od 1000 zl to 170zl, a od 10 000zl to 1700zl - wiec jaki to taki sam podatek?
SP45-166 pisze:-popierają bądź nie przeszkadzają pedałom i tym innym dziwolągom.
Lepiej walczyc z pedalstwem, grzebac ludziom w zyciorysach, wprowadzac do rzadu wyrokowcow i przestepcow, a nie prowadzic inwestycje w kraju?
SP45-166 pisze:-jak przychodziło co do czego to w sejmie poprzedniej kadencji PO swoje własne pomysły ustaw podniesione przez PiS do głosowania ODRZUCAŁA w głosowaniu w imię chyba tylko dopieprzenia PiSowi do spółki z LiDem. Gratulacje! Honorowo nie ma co!
Brednia. Wiekszosc ustaw, ktore byly potrzebne do rzadzenia krajem bylo przez PO popierane, w tym rowniez nieszczesna ubita przez TK ustawa lustracyjna. Dopieprzanie sie do PiS to odwalila Samoobrona i LPR po wylocie z rzadu.
SP45-166 pisze:-zacznie się włażenie w dupę unii,
To jest wlazenie w dupe sobie - jestesmy czescia UE.
SP45-166 pisze:propagowanie dla nas niekorzystnych zapisów czyli wspólnej konstytucji, oraz przyjmowanie EURO co skończy się wzrostem cen i inflacją.
Twoje pojecie na temat wprowadzenia EURO jest niewielkie. Kraj wprowadzajacy walute europejska jest zobowiazany do utrzymywania scislej dyscypliny finansowej, z zakazem dodruku pieniedzy bez pokrycia.

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 22 paź 2007, 11:10

TGM pisze:- Warszawa to hołota.
OSz ty k.wo Rudzka.....

Ale nic to- ja mam dzis świeto bo mamy szanse na SPOKÓJ. Po prostu- bez politycznych awantur, bo większosć w Sejmie zdobyły partie względnei normalne- tj PO, PSL, LID (za którym nie przepadam, bo nigdy nie przepadałem ani za socjalizmem, ani za komunizmem- mimo to cenię tę partie za brak rozrabiania)
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

ODPOWIEDZ