[ZTM] Jest decyzja ś›rodowiskowa dla tramwaju na Tarchomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 25 lis 2010, 16:46

tarantula01 pisze:Swing ma 200 miejsc siedzących.
Dach ma długi.... :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lis 2010, 17:08

I można siąść w kucki też.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lis 2010, 21:20

tarantula01 pisze:Byłeś. Mogłeś zapytać.
Byłem służbowo, a nie po to, by pytania zadawać.
tarantula01 pisze:A z kwiatków, znaczy przejęzyczeń: p. Zając przypadkiem pomylił się i powiedział, ze Swing ma 200 miejsc siedzących.
Jak po turecku... :-k ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
SU45-206

Post autor: SU45-206 » 25 lis 2010, 21:34

Pozwolę sobie na mały OT, bo za każdym razem kiedy wchodzę na Infrastrukturę nurtuje mnie to pytanie: po co nam dwa tematy o tramwaju na Tarchomin? :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 lis 2010, 21:36

To jest bardzo dobre pytanie. Ale sam widzisz, kto założył ten... :P

Scalę to kiedyś. Tak przynajmniej sądzę ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 19 gru 2010, 9:49

Zdaje się, że 20 grudnia ZTM wg planów ma złożyć wniosek o ZRID dla inwestycji.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 16 sty 2011, 12:49

Właśnie RDOŚ zarządał oceny oddziaływania na środowisko dla krótszego odcinka tramwaju:
http://warszawa.rdos.gov.pl/index.php?o ... Itemid=129
Prędko ta decyzja nie zostanie wydana.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 lut 2011, 23:23

Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2011, 7:48

Co, o ile się nie mylę, nic nie zmienia w prawomocności obowiązującej decyzji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 lut 2011, 9:50

Glonojad pisze:Co, o ile się nie mylę, nic nie zmienia w prawomocności obowiązującej decyzji.
Dokładnie.... A ZTM i projektanci śpiąąąąąą..... Chrrrr... :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 11 lut 2011, 1:25

Obrazek

Spór o tramwaj na Tarchomin

Samorządowe Kolegium Odwoławcze zawiesiło postępowanie dotyczące 18 protestów przeciwko linii tramwajowej na Tarchomin. Ratusz obiecuje ruszać z budową. Ale czy mu wolno?

Szybki tramwaj ma umożliwić dojazd mieszkańcom Winnicy, Nowodworów i Tarchomina przez most Północny do I linii metra. Zarząd Transportu Miejskiego wymyślił pętlę przy ul. Poetów. Przeciw są mieszkańcy pobliskiego osiedla Winnica, którzy złożyli do SKO protesty przeciwko decyzji środowiskowej wydanej przez prezydent Warszawy.

Mieszkańcy boją się hałasu z pętli, nie chcą też poszerzenia ul. Światowida między Projektowaną a Dzierzgońską.

Samorządowe Kolegium Odwoławcze rozpatrywało 18 protestów. W tym tygodniu ogłosiło zawieszenie rozpatrywania tych skarg. Powód? Jeden z właścicieli domu przy ul. Modlińskiej zmarł. Spadkobiercy tej osoby muszą teraz dostarczyć do SKO dokumenty świadczące o prawach do nieruchomości.

– Poprosiliśmy, by nastąpiło to w ciągu miesiąca –mówi nam wiceprezes SKO Tomasz Podlejski. – Do tego czasu postępowanie jest zawieszone, a więc odwołania są nierozstrzygnięte. Z inwestycyjnego punktu widzenia nie jest to dobra wiadomość, bo do czasu rozstrzygnięcia nie można na tym terenie prowadzić prac.

Zupełnie inaczej interpretuje to ZTM: – To dla nas dobra wiadomość – twierdzi rzecznik ZTM Igor Krajnow. – W związku z zawieszeniem postępowania przez SKO mamy ważną decyzję środowiskową z rygorem natychmiastowej wykonalności. Do końca marca projektant dostarczy zezwolenie na realizację inwestycji. Wtedy Tramwaje Warszawskie ogłoszą przetarg na wykonawcę – zapowiada.

Mieszkańcy oburzają się, że ZTM chce działać metodą faktów dokonanych. Przypominają, że SKO nie oddaliło protestów, ale je tylko zawiesiło. – Takie działanie w przyszłości może ratuszowi odbić się czkawką – mówi Wojciech Tumasz z Białołęki, który walczy o odsunięcie pętli z ul. Poetów bliżej Modlińskiej. – Mieszkańcy mogą wnioskować o wstrzymanie inwestycji lub niedopuszczenie jej do użytku.

Linia na Tarchomin miała zacząć działać przed końcem roku, ale to mało prawdopodobne. Opóźnia się też budowa mostu Północnego.

Obrazek
Tramwaj na Tarchomin. Umożliwi dojazd na most Północny i do metra Młociny. Inwestycję utrudnia spór o pętlę. Mieszkańcy ul. Poetów chcą odsunąć ją od domów
http://www.zw.com.pl/artykul/10,566411_ ... omin-.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 lut 2011, 6:48

Wojtek chyba zapomina, że protesty dotyczą końcówki trasy - tamci mieszkańcy nie mają żadnego interesu prawnego w oprotestowywaniu tramwaju do Mehoffera :p

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 12 lut 2011, 18:40

Mamy kolejny powstawania trasy tramwajowej na Tarchomin, więc czas na kolejną aktualizację na podstronie o trasie

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 12 lut 2011, 22:31

Inwestorem Trasy Mostu Północnego nie jest Zarząd Dróg Miejskich a Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych.
Inwestycję owszem przygotowywał ZDM, a jego ówczesny wicedyrektor ds. inwestycji MK nie "zapomniał" a po prostu podjął decyzję że drogowcy nie będą budować sieci - po tym jak Schüßler Plan stwierdził że zasilanie trzeba zaprojektować dla całego odcinka od Marymonckiej do Winnicy.
Polityka złym doradcą w pracy!

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 13 lut 2011, 11:12

JotPeCet pisze: Inwestorem Trasy Mostu Północnego nie jest Zarząd Dróg Miejskich a Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych.
Zgadza się. Wydawało mi się jednak że zapis "w postępowaniu przetargowym inwestor tego odcinka czyli ZDM przewidział tylko torowisko" jednoznacznie określa zakres czasowy - w którym to inestorem był jeszcze ZDM. Skoro uważasz to niejednoznaczne to zrobię małą poprawkę.
JotPeCet pisze:Inwestycję owszem przygotowywał ZDM, a jego ówczesny wicedyrektor ds. inwestycji MK nie "zapomniał" a po prostu podjął decyzję że drogowcy nie będą budować sieci - po tym jak Schüßler Plan stwierdził że zasilanie trzeba zaprojektować dla całego odcinka od Marymonckiej do Winnicy.
Ciekawe. Wg Ciebie wykonawca wystąpił o zmniejszenie zakresu prac, inwestor to przyklepał - i już? A cena za wykonanie projektu została zmniejszona? A UZP o tym wiedział? A inne komórki miejskie o tym wiedziały?
Bo wygląda na to że ZTM o tym nie wiedział, w SIWZie do przetargu na zaprojektowanie trasy tramwajowej na odcinku TMP-Winnica zapisując (cytuję pkt 3.3 SIWZ) "system zasilania powinien być ... ściśle powiązany z projektowaną infrastrukturą torowo-trakcyjną ciągu Trasy Mostu Północnego"

Zablokowany