Para Buch - Imprezy Kolejowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 27 kwie 2009, 18:48

radeom pisze:Na Przegubowcu chyba są.
Są i będzie więcej :D

[ Dodano: |27 Kwi 2009|, 2009 18:58 ]
Anna Jaworska pisze:...Nic co wymieniłeś nie wzięło się z powietrza.
Późną godzinę wyjazdu determinowała godzina na którą grupa miała dojechać na oprowadzenie do EC oraz miejsce na torach, niestety ale KM stwierdziło że tylko odjeżdżając po 11 nie będziemy kolidować z rozkładem. Próbowaliśmy przesunąć odjazd na 10, ale z ww. powodów się nie dało.
Rozkład układa PLK. Tak samo jak prowadzi ruch pociągów. Widać KM dostały informacje od PLK że wcześniejszy przejazd będzie kolidował z rozkładem planowych pociągów i z stąd taka informacja.
Anna Jaworska pisze:Wysoka cena wynikała z ceny wynajmu szynobusa od KM, która nie była niska.
Nie przesadzajmy. Osobiście uważam że 50 zeta było ceną umiarkowaną. Prawdę powiedziawszy byłem przygotowany na 2 razy tyle.
Anna Jaworska pisze:Na koniec dodam tylko że mamy apetyt na więcej takich imprez,..
Nie tylko wy :grin:

Generalnie - tak jak pisałem imprezę uważam za bardzo udaną. Nie wiem jak inni - osobiście fajnie się bawiłem, a przy okazji na Siekierkach spotkałem starego znajomego :dance:
Oby więcej takich imprez
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Jacenty

Post autor: Jacenty » 27 kwie 2009, 19:37

Dokładnie.
Impreza bardzo udana.

Co prawda komuś na Petrolocie nerwy puszczały i coś tam pod nosem marudził,że ktoś w kadrze mu się pałęta ale ogólnie wszystko ok.

Szkoda tylko że zabrakło fotostopu przy tym pożarze na Zawadach :smile:

p.s.
Długo Was trzymali na wyjeździe z bocznicy z Petrolotu?
p.s.2
Kierpoć KM12243 był zaskoczony widokiem pociągu na wylocie bocznicy :D

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 27 kwie 2009, 21:14

Jacenty pisze:p.s.
Długo Was trzymali na wyjeździe z bocznicy z Petrolotu?
Około 20kilku minut z tego co pamiętam.

[ Dodano: |27 Kwi 2009|, 2009 21:21 ]
rufio198 pisze:Rozkład układa PLK. Tak samo jak prowadzi ruch pociągów. Widać KM dostały informacje od PLK że wcześniejszy przejazd będzie kolidował z rozkładem planowych pociągów i z stąd taka informacja.
A i tak mam wrażenie zrobiliśmy zamieszanie. Wjeżdżając na bocznicę jakoś po 12 bodaj mijaliśmy na Okęciu stojące Cargo z ładownym składem - z reguły oni się koło 10.30 meldują już na Jeziornej. Poza tym wracając z EC na rzeczonej Jeziornej stały trzy ładowne składy plus jeden czekał na Okęciu - takie nagromadzenie ładownych składów się chyba nawet w zimie nie zdaża za często. A warto dodać, że w myśl zarządzenia składy ładowne winny być ściągane z Jeziornej w 3h po przyjeździe, z Okęcia w 4h.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 27 kwie 2009, 23:07

Siecool pisze:A i tak mam wrażenie zrobiliśmy zamieszanie. Wjeżdżając na bocznicę jakoś po 12 bodaj mijaliśmy na Okęciu stojące Cargo z ładownym składem - z reguły oni się koło 10.30 meldują już na Jeziornej. Poza tym wracając z EC na rzeczonej Jeziornej stały trzy ładowne składy plus jeden czekał na Okęciu - takie nagromadzenie ładownych składów się chyba nawet w zimie nie zdaża za często. A warto dodać, że w myśl zarządzenia składy ładowne winny być ściągane z Jeziornej w 3h po przyjeździe, z Okęcia w 4h.
Przy tak długim czasie przejazdu przez kolejne szlaki perturbacje są nieuniknione. Poza tym dyżurni dostali prikaz takiego organizowania ruchu, żeby pociąg specjalny mógł wyjechać z Okęcia o 12:10 (byliśmy ~30min. później), a do tego żebyśmy sobie jeszcze mogli fotki na szlaku porobić :D

Jacenty

Post autor: Jacenty » 28 kwie 2009, 7:04

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 29 kwie 2009, 10:56

17 maja 2009 r. Pociąg Promocyjno-Hobbystyczny ITK "TOWOS"
Lublin - Radzyń Podlaski - Lublin

"Zarząd Kolei Nadwiślańskich w Królestwie Polskim zawiadamia, że z dniem
30 stycznia 1898 roku nowobudowana linja kolei żelaznej Łuków-Lublin będzie oddaną
do temczasowego użytku publicznego. Od tej daty aż do odwołania codziennie kursować będą pociągi towarowo-osobowe z wagonami wszystkich trzech klas, według następującego rozkładu jazdy podanego podług zegara miejscowego..."

"Dnia 3 kwietnia 2000 r. na linii Łuków-Lublin został odwołany ruch pociągów pasażerskich. Ostatnim pociągiem który wyruszył w drogę, był pociąg towarowo-osobowy relacji Lublin-Parczew z wagonami towarowymi do Radzynia Podlaskiego."

Nietypowe pociągi towarowo-osobowe zwane"towosami" zaczęły i skończyły na linii Łuków-Lublin historię ruchu pasażerskiego. Od ich pierwszego przejazdu minęło 111 lat,
a 17 maja 2009 r. (niedziela) wyruszy jeszcze raz specjalny TOWOS, przypominający ostatnie przejazdy. Pociąg będzie dostępny dla wszystkich zainteresowanych.

TOWOS zostanie zestawiony z trzech wagonów pasażerskich drugiej klasy, sześciu wagonów brankardów, jakimi podróżują żołnierze w transportach wojskowych oraz sześciu węglarek. Poprowadzi go lokomotywa SM42-817, ostatnia w Lublinie w historycznym już zielonym malowaniu. Wagony towarowe będą w wycofywanym malowaniu czerwonym.

Pociąg wyruszy z peronu drugiego stacji Lublin o godzinie 9:20, powróci o 19:30.
W czasie jazdy zostaną urządzone fotostopy, czyli zatrzymania TOWOSA na szlaku, gdzie będzie można zrobić mu zdjęcia.

Podczas postoju w Lubartowie zostanie zaprezentowany odnowiony dworzec, będzie można także zwiedzić ekspozycję muzealną Izby Tradycji Kolejowej.

Na stacji Parczew ze składu TOWOSA zostaną wyłączone wagony pasażerskie. Od tej pory podróż do Radzynia i z powrotem odbędzie się w wojskowych brankardach.

Zaproszenie na przejazd przyjęły wojskowe grupy rekonstrukcji historycznych, które planują m.in. urządzenie ekspozycji w brankardach (wagon - polski punkt poborowy, wagon kuchnia polowa, wagon Wehrmachtu, wagon Ludowego Wojska Polskiego).

Pamiątkowe bilety na Pociąg będą dawnymi biletami kartonowymi.

Składka na przejazd TOWOSEM (bilet) z Lublina wyniesie 25 zł, od Ciecierzyna 15 zł, od Parczewa 10 zł. Dla dzieci urodzonych od 1994 r. od Lublina 10 zł, od Parczewa 5 zł. Bilety można nabyć u konduktorów w Pociągu oraz w kasie biletowej ITK na stacji Lubartów, czynnej 15 i 16 maja w godz. 16:00-19:00. W jednym wagonie pasażerskim można zarezerwować miejsca, miejscówka w cenie 5 zł. Przedsprzedaż i rezerwacja odbywa się przez Internet oraz w kasie biletowej ITK.
W Lubartowie i Parczewie dodatkowo zatrzymamy Pociąg na proponowanych przez ITK przystankach dla szynobusu. W TOWOSIE będzie można wypełnić ankietę poświęconą rozważanemu wznowieniu przewozów pasażerskich na linii Łuków-Lublin.
Pociąg uruchamia spółka PKP CARGO- na codzień kolejowy przewoźnik towarowy. Przejazd jest dofinansowany przez Urząd Miasta Lubartowa oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Honorowy patronat nad TOWOSEM sprawuje PKP Polskie Linie Kolejowe Zakład Linii Kolejowych w Lublinie.
Szczegółowe informacje można znaleźć na naszej stronie www.pkp.lubartow.pl

Zapraszamy!
Izba Tradycji Kolejowej
P.K.P. Stacja Lubartów
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

podrozny113

Post autor: podrozny113 » 28 maja 2009, 0:55

5-6 czerwca to Dni Techniki Kolejowej. Na Mazowszu odbędą się one w Warszawie, Siedlcach i Mińsku Maz. Szczegóły tu: http://www.pkp.pl/DTK2009

przewoz

Post autor: przewoz » 28 maja 2009, 8:26

Spojrzałem na plan i jakoś nie widzę wystawy taboru - KMy nic nie pokazują?
Z takich rzeczy to prezentacja tego nowego składu Stadlera może być ciekawsza (Siedlce). Ale w zasadzie to wszystko ;)

michael112

Post autor: michael112 » 31 maja 2009, 20:04

No właśnie, co z wystawą? Nie będzie? No szkoda, bo w takim razie nie będzie wiele do oglądania.

przewoz

Post autor: przewoz » 02 cze 2009, 9:06

Ktoś może się wybiera na przejście tunelem średnicowym? Mam oczekiwać jakiegoś potwierdzenia dopisania do listy (wysłane zgłoszenia na maila) etc?

radeom

Post autor: radeom » 03 cze 2009, 14:03

Z przykrością informujemy, że lista na nocne przejście tunelem średnicowym została zamknięta.
;/

przewoz

Post autor: przewoz » 03 cze 2009, 14:15

Kiedy ta informacja się pojawiła? Chyba dziś, wczoraj jej nie widziałem.
Zgłosiłem się ze znajomymi w poniedziałek, inni znajomi wczoraj, chyba się zmiściliśmy, co? Żadnych potwierdzeń, nic...

radeom

Post autor: radeom » 03 cze 2009, 14:20

Ja ją dziś zobaczyłem, akurat się chciałem zapisać.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 03 cze 2009, 15:11

Na jaki adres meilowy trzeba wysłać zgłoszenie?
Trzeba próbować tak czy siak. Ja nie zdążyłem się zapisać, ale i tak się wybiram ](*,)
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

przewoz

Post autor: przewoz » 06 cze 2009, 12:07

Ostatecznie jakoś nie wyganiali tych, co przyszli a nie byli na liście... Dali się dopisać. Wszedł każdy, a na końcu pączki i kawa. Miło z ich strony :)

ODPOWIEDZ