Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 maja 2009, 10:38

To nie jest lenistwo kanarów, tylko brak skutecznych i osadzonych w realiach rozwiązań pozwalających na postępowanie z takim przypadkiem.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

desert_eag

Post autor: desert_eag » 31 maja 2009, 10:52

Nie raz widziałem kanarów czekających na policję. ja wiem, że w tym czasie złapie się trzech innych jeleni z dokumentami, ale coś z tym trzeba zrobić...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 maja 2009, 10:59

desert_eag pisze:ale coś z tym trzeba zrobić...
Jakieś konkretne propozycje rozwiązań?

desert_eag

Post autor: desert_eag » 31 maja 2009, 11:44

Chyba jedyny jaki mi przychodzi do głowy to uniezależnienie zarobków kontrolerów od ilości złapanych i nakazanie im położenia szczególnego nacisku na osoby bez dokumentów.
Z resztą tych realnie bez dokumentów jest zapewne garstka.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 31 maja 2009, 12:06

jajcys pisze:
rhemek pisze:Cóz, zawiść potrafi byc zabojcza... Niestety o mieszkaniu na takim "zadupiu" ( wedlug twojej mapki) jak Ja możesz sobie tylko pomarzyc :)
tak, marzę o mieszkaniu w środku lasu :dance:

[
To zobacz sobie ceny działek w Aninie :) Niestety w Bogatych spoleczestwach w cetrum mieszka biedota, a klasa srednia i wyzsza mieszka na przedmiesciach , wlasnie przy lesie.
Bo swieze powietrze jest w cenie.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 31 maja 2009, 12:13

rhemek pisze:Niestety w Bogatych spoleczestwach w cetrum mieszka biedota, a klasa srednia i wyzsza mieszka na przedmiesciach , wlasnie przy lesie.
Ale mówisz o Europie, czy Stanach? :-s

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 31 maja 2009, 12:16

rhemek pisze:To zobacz sobie ceny działek w Aninie :) Niestety w Bogatych spoleczestwach w cetrum mieszka biedota, a klasa srednia i wyzsza mieszka na przedmiesciach , wlasnie przy lesie.
Bo swieze powietrze jest w cenie.
hahaha, rozbawiłeś mnie, porównajmy cenę, np. ara w Aninie i w Centrum (np na jakiś apartamentowiec). Na pewno w Aninie będzie wyższa, hm?
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 31 maja 2009, 21:50

przewoz pisze:Takie pytanie... czy przypadkiem do grona kontrolerów ZTM nie przeszedł ostatnio ktoś z Kolei Mazowieckich (a wcześniej pracownik Renomy? ;) Tak mi się coś wydaje, że widziałem ostatnio znajomą twarz wśród kontrolerów......
Zgadza się, ostatnio doszedł jeden pracownik Renomy, który obecnie ma już bodajże uprawnienia kierownika pociągu i dorabia w pkb.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 01 cze 2009, 22:39

ZTM pisze: Nowy automat na testach w ZTM
Zarząd Transportu Miejskiego rozpoczął testy biletomatu dostarczonego przez krakowską firmę ASEC. Do końca miesiąca w Warszawie, głównie w metrze, stanie 15 takich urządzeń.

Urządzenie rzuca się w oczy już z daleka - dzięki temu, że utrzymany jest w żółto-niebieskiej kolorystyce. Automat koduje bilety na kartach miejskich sprzedaje tradycyjne bilety kartonikowe z paskiem magnetycznym. Co ważne, urządzenie sprzedaje wszystkie bilety dostępne w taryfie. Przyjmuje opłatę w bilonie i w banknotach. Wydaje również reszty (do 10 zł).

Jeśli przejdzie pomyślnie testy, ASEC rozpocznie instalację urządzeń. W pierwszej kolejności, do końca czerwca, 15 sztuk pojawi się w metrze. Docelowo ma ich być 100. Zostaną zainstalowane do 25 listopada bieżącego roku. Będą działały całą dobę. Staną w miejscach użyteczności publicznej, przez które "przewija się" duża liczba pasażerów. Trwa obecnie uzgadnianie tych lokalizacji.

W tym samym okresie czasu firma ASEC uruchamia także sieć punktów kodowania biletów na WKM (do 300).

ASEC będzie drugim operatorem automatów biletowych w Warszawie. Pierwszym jest Mennica Polska. Dzięki urządzeniom Mennicy oraz firmy ASEC, jeszcze w tym roku warszawiacy powinni korzystać z 260 czynnych przez całą dobę automatów.
Obrazek
Ten automat jest po prostu brzydki. Do tego wygląda jak spory parkomat. Będą dwie sieci automatów, każda inaczej będzie wyglądać, zero ujednolicenia, maksymalnie dużo pstrokacizny. Do tego oczywiście na początku zostaną ustawione na stacjach metra, gdzie i tak są po minimum dwa automaty już teraz. Tak, wiem, wiem - tam ustawić je jest najłatwiej.
Szkoda, że tak schrzania się system biletomatów. W pojazdach też będą inne, mało kto będzie się mógł w tym połapać :/

Adam G.

Post autor: Adam G. » 01 cze 2009, 23:00

Bez sensu. Abstrahując od wyglądu i różnic pomiędzy automatami - jaki jest sens pakowania ich w nadmiernych ilościach do metra, gdzie akurat są najmniej potrzebne? Bo nikt nie zniszczy? To może w ogóle wystawmy je w muzeum jako okazy...
noidea

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 01 cze 2009, 23:04

Zamawiam jedną sztukę na Stację Krwiodawstwa!
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 cze 2009, 23:09

Adam G. pisze:jaki jest sens pakowania ich w nadmiernych ilościach do metra, gdzie akurat są najmniej potrzebne?
Przypominam, że tylko w metrze nie kupisz biletu u prowadzącego pojazd.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 01 cze 2009, 23:14

E tam. Po prostu w metrze najłatwiej jest je zainstalować. Nie potrzeba masy pozwoleń z ZDM, ZOM, czy Bóg raczy wiedzieć kogo jeszcze .

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 01 cze 2009, 23:45

Nie, nie, nie i jeszcze raz NIE! niebieskiemu kolorowi w warszawskiej komunikacji miejskiej!
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 01 cze 2009, 23:51

a ja mam podstawowe pytanie: w dobie powszechnej informatyzacji, wiele osób nie nosi przy sobie gotówki, czy w związku z tym którykolwiek z biletomatów (oprócz tych montowanych w pojazdach) będzie umożliwiał płatność kartą?

obecnie sytuacja wygląda dosyć abstrakcyjnie: stacja metra, bankomat, parę metrów dalej biletomat. Procedura zakupu biletu: wyjęcie kasy z jedej maszyny by po chwili wetknąć ją do drugiej stojacej obok. Nie prościej było by umożliwić płatnośc kartą bezpośrednio w biletomacie?
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Zablokowany