Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
Wybory już za nami, a niektórzy kandydaci na niektórych stacjach wciąż wiszą...
- moonwalker
Na Powislu z tego co wiem to puszczane sa komunikaty ze Srodmiescia. Chyba ze cos sie zmienilo bo kiedys tak bylo.mobil one pisze:Co do megafonów i czytelności słyszanych zapowiedzi i komunikatów : na PKP Powiśle jest to w tragicznym stanie.Albo pani która zapowiada ma kluski w buzi (vide: "Zmiennicy").
Tak było, a do tego jest to syntezator. Jakość dźwięku mocno przeciętna.
- moonwalker
Czyli teraz juz glos leci z Powisla?przewoz pisze:Tak było, a do tego jest to syntezator. Jakość dźwięku mocno przeciętna.
Nie, ciągle ze Śródmieścia to jest sterowane. Ten sam syntezator co na Śródmieściu. Na Ochocie tak samo - ze Śródmieścia.
A na Stadionie wczoraj nie działał SIP wcale.
A na Stadionie wczoraj nie działał SIP wcale.
Z powodu zmienionej organizacji ruchu na linii Warszawa-Łowicz część pociągów na p.o Warszawa Ursus Płn. zatrzymuje się na peronie zwyczajowo przeznaczonego dla kierunku przeciwnego. Na rozkładzie zamieszczonym na stacji zaznaczono na którym peronie zatrzymują się pociągi. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt że na stacji nie ma żadnej tabliczki informującej który peron jest pierwszy a który drugi. Pasażerowie muszą zgadywać
Stan linii nr. 7 jest porażający. Ja jestem jednym ze zwolenników charakterystycznych wiat przedwojennych, ale na pewno nie zdartego asfaltu na stacjach i co najważniejsze zjechanych torów. Dlatego raport Siskomu specjalnie mnie nie dziwi. Za te lata męki to oni powinni tą linie zmodernizować do 300-stu na godzinę 
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Wielu ludzi marzy, żeby po swoich liniach jeździć 80 km/h... Co znowu nie znaczy, że obecny stan - zarówno torów, jak i przystanków jest akceptowalny.
Przykład: na p.o. Świder od spodu wiaty od strony rzeki można dostrzec formujący się powoli stalaktyt... Poza tym nie wiem, czy pisałem, ale megafony tam nie działają.
Przykład: na p.o. Świder od spodu wiaty od strony rzeki można dostrzec formujący się powoli stalaktyt... Poza tym nie wiem, czy pisałem, ale megafony tam nie działają.
Stalaktyty są powszechne na tej linii: Falenica, Miedzeszyn, Radość chyba Międzylesie też.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
- moonwalker
Ciekawe plany dotyczące remontu dworca Śródmieście zawierające m.in. otwarcie kilkanaście lat temu zamkniętego przejścia między peronami 1 i 3 oraz utworzenie łącznika ze stacją metra Centrum:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... -2619.html
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... -2619.html
Ostatnim razem jak z tego przejścia korzystałem, to biegłem z zatkanym nosem. Nostalgia
Tylko mam nadzieje, że będzie też wyjście na peron 2, bo ludzie raczej by korzystali z przejścia 2
1 i 3
2. Jak uznają że tylko 1
3 to chyba może być nietrafiona inwestycja.
Tylko mam nadzieje, że będzie też wyjście na peron 2, bo ludzie raczej by korzystali z przejścia 2
Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że można w ten sam sposób przejść górą... Przydałoby się, żeby można było wejść na pierwszy i trzeci od strony metra, tak jak od strony zachodniej.
Raczej przydałaby się kasa na peronie 2. I klapki. I zapowiadanie torami, nie peronami, żeby ludzi nie straszyć, że na złym peronie stoją.
A wyjście z tego zaślepionego tunelu na peron 2 za mojej pamięci czynne nie było.
A wyjście z tego zaślepionego tunelu na peron 2 za mojej pamięci czynne nie było.
To by było najlepsze. Zaraz po otwarciu dawnego przejścia pomiędzy p. 1 i 3 może się tam pojawić towarzystwo aromatyczno-trunkowe takie samo jak na półpiętrze przejścia od strony CentralnegoVLnt7 pisze:Przydałoby się, żeby można było wejść na pierwszy i trzeci od strony metra, tak jak od strony zachodniej.
- moonwalker
Na Warszawa Zachodnia trwa wymiana torów między peronami 4 i 5.