Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 sty 2012, 12:33

One nie są zabytkowe?
A jeśli chodzi o pomysł podany przez Lonika, to słyszałem o czymś takim, tylko nie w Warszawie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sty 2012, 12:34

We Wrocławiu coś takiego funkcjonowało. W Warszawie było nawet gotowe do wypuszczenia na miasto, ale się sprawa rozmyła i wagony wróciły do normalnej eksploatacji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sty 2012, 12:38

Tylko że jak tyłem zepniemy dwa wagony stopiątki, to jeden z dwóch wagonów jest bezczynny... Bardziej mi się podoba to, co zrobili w Poznaniu - tam w stopiątce dorobili kabinę z drugiej strony.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 sty 2012, 12:38

KwZ pisze:One nie są zabytkowe?
I dlatego się to udało szybko uwalić.
KwZ pisze:A jeśli chodzi o pomysł podany przez Lonika, to słyszałem o czymś takim, tylko nie w Warszawie.
Były przygotowane 3 składy gdzie wagony były spięte 'tyłkami'. 6 wozów na 10xx - te, które mają diodowe lampki na czołach.
MeWa pisze:Tylko że jak tyłem zepniemy dwa wagony stopiątki, to jeden z dwóch wagonów jest bezczynny...
Zależy jak zepniesz elektrykę.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 09 sty 2012, 12:43

MisiekK pisze:
MeWa pisze:Tylko że jak tyłem zepniemy dwa wagony stopiątki, to jeden z dwóch wagonów jest bezczynny...
Zależy jak zepniesz elektrykę.
Ale chyba chodzi o nieczynność w sensie handlowym.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 sty 2012, 12:54

chester pisze:Ale chyba chodzi o nieczynność w sensie handlowym.
Ale zużywa prąd tak samo jak 1. Stąd zleceniodawca i tak ma ponosić koszty jego kursowania.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sty 2012, 14:08

Tak - chodziło mi o nieprzewożenie pasażerów (drzwi nie po tej stronie co trzeba). Czy jest to więc gra warta świeczki?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 sty 2012, 14:14

MeWa pisze:Czy jest to więc gra warta świeczki?
Obiektywnie nie, ale bywają inne powody.

alojzy

Post autor: alojzy » 09 lut 2012, 9:46

Tram­wa­je War­szaw­skie usta­li­ły z pro­du­cen­tem PESA Byd­goszcz, że­by sześć z za­mó­wio­nych 186 tram­wa­jów Swing za 1,5 mld zł wy­pro­du­ko­wać spe­cjal­nie dla mo­stu Pół­noc­ne­go w wer­sji dwu­kie­run­ko­wej. Ta­ki tram­waj jest o 15 – 20 proc. droż­szy od stan­dar­do­we­go, więc war­tość kon­trak­tu wzro­śnie. A to wca­le nie ko­niec za­ku­pu tram­wa­jów dwu­kie­run­ko­wych.

– Na prze­ło­mie lu­te­go i mar­ca ogło­si­my prze­targ na 30 ko­lej­nych ta­kich po­jaz­dów – za­po­wia­da Mi­chał Po­wał­ka z Tram­wa­jów.
Mu­ro­wa­nym uczest­ni­kiem prze­tar­gu jest PESA, któ­ra dzię­ki tram­wa­jom Swing do­mi­nu­je w War­sza­wie. W szran­ki sta­nie też So­la­ris, któ­ry sprze­dał wła­śnie dwu­kie­run­ko­we po­jaz­dy Tra­mi­no do mia­sta Je­na w Niem­czech.

– Je­ste­śmy zna­ni w War­sza­wie z au­to­bu­sów. Naj­wyż­szy czas za­sły­nąć też z tram­wa­jów – mó­wi Ma­te­usz Fi­ga­szew­ski z So­la­ri­sa.
Za: http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,6 ... ocnym.html

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 lut 2012, 11:39

alojzy pisze:– Je­ste­śmy zna­ni w War­sza­wie z au­to­bu­sów. [--] – mó­wi Ma­te­usz Fi­ga­szew­ski z So­la­ri­sa.
Najlepiej będzie jeśli tak zostanie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lut 2012, 11:49

A ja tam bym chętnie zobaczył, co zaproponują. Bo co, samą Pesą jeździć? ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

tatra

Post autor: tatra » 09 lut 2012, 11:52

Pesa nie ma wyłączności ,chętnie bym zobaczył Solarisa.
tatra

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 lut 2012, 14:51

Bastian pisze:A ja tam bym chętnie zobaczył, co zaproponują. Bo co, samą Pesą jeździć? ;)
Jednolitość taboru jest dużym ułatwieniem w obsłudze. A samą PESĄ jeździć nie będziesz - masz Konstale i Alstomy :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lut 2012, 15:24

MisiekK pisze:Jednolitość taboru jest dużym ułatwieniem w obsłudze.
Ale nie musi być stuprocentowa. 201 Pes to już na tyle dużo, że nie zaszkodzi inny producent (byle nie pojedyncze sztuki, rzecz jasna). A konkurencja w podejściu choćby do serwisu też dobrze by zrobiła...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

fraktal

Post autor: fraktal » 09 lut 2012, 20:53

Mam nadzieję, że TW nie będą starały się wyeliminować Solarisa kryteriami przetargowymi, bo tym razem pewnie Solaris się odwoła i dostawa nowego taboru się odwlecze. A jeśli chodzi o jakość, to historie z autobusami w Warszawie pokazują, że jakość pojazdów tej samej marki a z różnych serii (dostaw) też może być inna. No i dla pasażerów różnorodność taboru też jest pozytywna, bo można sobie zrobić porównanie różnych producentów, a porównywanie taboru niskopodłogowego z wysokopodłogowym albo z częściowo obniżoną podłogą wychodzi dosyć średnio. A pojazdy jednego typu dostarczano za "komuny" teraz można sobie pozwolić na różnorodność w pewnym stopniu.

ODPOWIEDZ