Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
We Wrocławiu coś takiego funkcjonowało. W Warszawie było nawet gotowe do wypuszczenia na miasto, ale się sprawa rozmyła i wagony wróciły do normalnej eksploatacji.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
I dlatego się to udało szybko uwalić.KwZ pisze:One nie są zabytkowe?
Były przygotowane 3 składy gdzie wagony były spięte 'tyłkami'. 6 wozów na 10xx - te, które mają diodowe lampki na czołach.KwZ pisze:A jeśli chodzi o pomysł podany przez Lonika, to słyszałem o czymś takim, tylko nie w Warszawie.
Zależy jak zepniesz elektrykę.MeWa pisze:Tylko że jak tyłem zepniemy dwa wagony stopiątki, to jeden z dwóch wagonów jest bezczynny...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ale chyba chodzi o nieczynność w sensie handlowym.MisiekK pisze:Zależy jak zepniesz elektrykę.MeWa pisze:Tylko że jak tyłem zepniemy dwa wagony stopiątki, to jeden z dwóch wagonów jest bezczynny...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Ale zużywa prąd tak samo jak 1. Stąd zleceniodawca i tak ma ponosić koszty jego kursowania.chester pisze:Ale chyba chodzi o nieczynność w sensie handlowym.
Obiektywnie nie, ale bywają inne powody.MeWa pisze:Czy jest to więc gra warta świeczki?
Tramwaje Warszawskie ustaliły z producentem PESA Bydgoszcz, żeby sześć z zamówionych 186 tramwajów Swing za 1,5 mld zł wyprodukować specjalnie dla mostu Północnego w wersji dwukierunkowej. Taki tramwaj jest o 15 – 20 proc. droższy od standardowego, więc wartość kontraktu wzrośnie. A to wcale nie koniec zakupu tramwajów dwukierunkowych.
– Na przełomie lutego i marca ogłosimy przetarg na 30 kolejnych takich pojazdów – zapowiada Michał Powałka z Tramwajów.
Murowanym uczestnikiem przetargu jest PESA, która dzięki tramwajom Swing dominuje w Warszawie. W szranki stanie też Solaris, który sprzedał właśnie dwukierunkowe pojazdy Tramino do miasta Jena w Niemczech.
– Jesteśmy znani w Warszawie z autobusów. Najwyższy czas zasłynąć też z tramwajów – mówi Mateusz Figaszewski z Solarisa.
Za: http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,6 ... ocnym.html
– Na przełomie lutego i marca ogłosimy przetarg na 30 kolejnych takich pojazdów – zapowiada Michał Powałka z Tramwajów.
Murowanym uczestnikiem przetargu jest PESA, która dzięki tramwajom Swing dominuje w Warszawie. W szranki stanie też Solaris, który sprzedał właśnie dwukierunkowe pojazdy Tramino do miasta Jena w Niemczech.
– Jesteśmy znani w Warszawie z autobusów. Najwyższy czas zasłynąć też z tramwajów – mówi Mateusz Figaszewski z Solarisa.
Za: http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,6 ... ocnym.html
Najlepiej będzie jeśli tak zostanie.alojzy pisze:– Jesteśmy znani w Warszawie z autobusów. [--] – mówi Mateusz Figaszewski z Solarisa.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ja tam bym chętnie zobaczył, co zaproponują. Bo co, samą Pesą jeździć? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Jednolitość taboru jest dużym ułatwieniem w obsłudze. A samą PESĄ jeździć nie będziesz - masz Konstale i AlstomyBastian pisze:A ja tam bym chętnie zobaczył, co zaproponują. Bo co, samą Pesą jeździć?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ale nie musi być stuprocentowa. 201 Pes to już na tyle dużo, że nie zaszkodzi inny producent (byle nie pojedyncze sztuki, rzecz jasna). A konkurencja w podejściu choćby do serwisu też dobrze by zrobiła...MisiekK pisze:Jednolitość taboru jest dużym ułatwieniem w obsłudze.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Mam nadzieję, że TW nie będą starały się wyeliminować Solarisa kryteriami przetargowymi, bo tym razem pewnie Solaris się odwoła i dostawa nowego taboru się odwlecze. A jeśli chodzi o jakość, to historie z autobusami w Warszawie pokazują, że jakość pojazdów tej samej marki a z różnych serii (dostaw) też może być inna. No i dla pasażerów różnorodność taboru też jest pozytywna, bo można sobie zrobić porównanie różnych producentów, a porównywanie taboru niskopodłogowego z wysokopodłogowym albo z częściowo obniżoną podłogą wychodzi dosyć średnio. A pojazdy jednego typu dostarczano za "komuny" teraz można sobie pozwolić na różnorodność w pewnym stopniu.