Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 lip 2013, 17:25

chyba najlepsza propozycja
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lip 2013, 19:04

A tylko jeden taki w Warszawie mamy? :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 lip 2013, 19:34

Centralny Szpital?
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lip 2013, 19:58

Tak mi się właśnie wydawało...

... zawsze można dać Szpital Ministerstwa właściwego ds. Wewnętrznych - będzie uniwersalnie :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 08 lip 2013, 20:13

O tym nie pomyślałem że inne się tak nazywają :D
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 lip 2013, 20:14

Z drugiej strony - stacji krwiodawstwa też jest więcej niż jedna. O stacjach benzynowych nie wspominając.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lip 2013, 20:52

No ale w systemie ZTM stacja benzynowa jest jedna, i to z nazwą miejscowości (podwójnie nawet). Stacja krwiodawstwa rzeczywiście dodatkowego wyróżnika nie ma...

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 lip 2013, 21:06

Centralny Rządowy Szpital Kliniczny :?:
O-)
Stacja Krwiodawstwa jest chyba jedna. Pozostałe punkty to jej oddziały. ;-)
Obrazek

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 lip 2013, 21:09

Ale jednak z jakigoś powodu tamta stacja krwiodawstwa jest charakterystyczna.

Jestem daleki od robienia patronów różnym inwestycjom, ale dla tych szpitali sie prosi o jakiś patronów medycznych i wtedy można by nazywać od nazwiska patrona Szpital "xyz".

Albo może od dzielnic, Szpital Kliniczny Ochota, Szpital Kliniczny Mokotów, Szpital Kliniczny Praga, Szpital Kliniczny Bielany?
Obrazek

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 lip 2013, 21:13

Ja bym strasznie chciał żeby takie nazwy nie brzmiały tak sztucznie, by nie powiedzieć niepoprawnie. Dlaczego nie Ochocki Szpital Kliniczny, Mokotowski Szpital Kliniczny czy Praski Szpital Kliniczny?
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lip 2013, 21:24

Rządowy Szpital Kliniczny brzmi sensownie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lip 2013, 21:46

MichalJ pisze:stacji krwiodawstwa też jest więcej niż jedna
O, a gdzie jest jeszcze? Bo na Saską mi nijak nie po drodze, a wszystkie inne likwidowały się przez ostatnie 20 lat na moich oczach...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
snooker

Post autor: snooker » 08 lip 2013, 22:11

Wiliam pisze:Ja bym strasznie chciał żeby takie nazwy nie brzmiały tak sztucznie, by nie powiedzieć niepoprawnie. Dlaczego nie Ochocki Szpital Kliniczny, Mokotowski Szpital Kliniczny czy Praski Szpital Kliniczny?
Po usłyszeniu Praski Szpital Kliniczny 99% osób myślałoby, że chodzi o Szpital Praski, a gdy dowiedzieliby się, że jednak nie, to ci gorzej znający Warszawę szukaliby w okolicach Dworca Wileńskiego, ci lepiej znający zrobiliby wielkie oczy. Na pewno nikt nie szukałby praskiego szpitala na Grochowie... Zresztą nie znam żadnej osoby, która mówiłaby inaczej niż "Szpital na Szaserów". Tak samo z Ochockim Szpitalem Klinicznym, dla zdecydowanej większości osób będącym po prostu "Szpitalem na Banacha".
Bastian pisze:
MichalJ pisze:stacji krwiodawstwa też jest więcej niż jedna
O, a gdzie jest jeszcze? Bo na Saską mi nijak nie po drodze, a wszystkie inne likwidowały się przez ostatnie 20 lat na moich oczach...
Stacja jako taka jest jedna, ma natomiast swoje terenowe oddziały w Szpitalu Bielańskim i na Nowogrodzkiej.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 lip 2013, 22:51

Mi chodziło o samą formę językową, a nie o konkretne przypadki bo nie wiem do jakich szpitali by to się miało odnosić. Jeśli w tym praskim chodzi o Szaserów to oczywiste że powinno to się nazywać Wojskowy. A szpital na Banacha powinien się nazywać akademicki czy uniwersytecki.
Obrazek

ODPOWIEDZ