Problem tak naprawdę jest tylko/aż z jedynką. Zresztą - jakoś nie wierzę, żeby długo trwał ten stan. Albo się rozsypie, albo całkiem rozwali.person pisze:Jak dobrze, że samochody mogą jeszcze zatrzymywać się na tym wiadukcie.
Zaprawdę powiadam - gdyby tylko to miano zmienić, to od razu ktoś podjąłby drastyczne środki zaradcze.
A pasażer niech drepcze, niech drepcze, sam sobie winien, że niczego (czytaj: samochodu) w życiu nie osiągnął.
Modernizacja Linii Średnicowej
Moderator: JacekM
ŁK
-
Stary Pingwin
Gdyby było torowisko w Żelaznej. Były w Warszawie torowiska bez obsługi liniowej( Stawki), a z Żelazną się pośpieszono.
miłośnik 13N
Lepiej ćwicz jazdę 10 na godzinę i wjazd na plac Zawiszy bez zatrzymania. Pewnie tam będzie stały posterunek NR z radarem 
Jakieś tymczasowe by pewnie położyli, gdyby miało to zamknięcie zająć wiele lat. Tylko nie ma dokąd pojechać. Nawet jak skręcisz w Prostą, to potem do Obozowej trzeba jeździć przez Skierniewicką.Stary Pingwin pisze:Gdyby było torowisko w Żelaznej. Były w Warszawie torowiska bez obsługi liniowej( Stawki), a z Żelazną się pośpieszono.
Skończy się na nakładce plus spacerach przez kładkę nad peronami. Może nawet większy terminal by w 2 tygodnie wybudowali, albo zwykłą zawrotkę jak przy remoncie WZ.
ŁK
O ile planowanie z intencją polepszenia jest czymś szczytnym, to jednak może kiedyś powinno się zacząć liczyć koszty zaniechań.
Wiaduktu na Towarowej nie tykano i... wciąż nie wiadomo kiedy tkną.
Wiaduktu na Towarowej nie tykano i... wciąż nie wiadomo kiedy tkną.
No, ambitne plany kolejarzy. Dodatkowy peron pod W-wa Centralna z włączeniem... no właśnie gdzie? Pod W-wa Główna? Wiadukt Towarowej już na 6 torów dołem?
Fajna mapka, tylko zawsze mi się wydawało, że W-wa Główna Towarowa jednak nie jest przy ulicy Towarowej. Ale może coś się zmieniło.
Fajna mapka, tylko zawsze mi się wydawało, że W-wa Główna Towarowa jednak nie jest przy ulicy Towarowej. Ale może coś się zmieniło.
Wjazd do tunelu jest planowany na wysokości Warszawy Głównej która ma być rozebrana, wylot ma być na skarpie albo nawet za Wisłą.Paweł D. pisze: ↑11 lut 2026, 20:17No, ambitne plany kolejarzy. Dodatkowy peron pod W-wa Centralna z włączeniem... no właśnie gdzie? Pod W-wa Główna? Wiadukt Towarowej już na 6 torów dołem?
Miasto ma zamiar do końca dekady odbudować wiadukt, a PLK planuje przebudowę średnicy w latach 2031-2035.
Dawno, dawno temu z Głównej miał być przelot do Wileńskiego. Z Okęcia do Wileńskiego to nie rozumiem jak, wzdłuż M1?
ŁK
Czyli Warszawa Główna mająca przejąć ruch z remontowanej średnicy, w ramach remontu tejże średnicy zostanie rozebrana?
Tam się trzeba szybko nieźle zagłębić, bo po drugiej stronie Towarowej zaraz są fundamenty wieżowców - raczej nie do ruszenia.
Tam się trzeba szybko nieźle zagłębić, bo po drugiej stronie Towarowej zaraz są fundamenty wieżowców - raczej nie do ruszenia.
Nie, Warszawa Główna jest planowana do rozebrania po modernizacji średnicy, tunel jest planowany po modernizacji w latach 2035-2040.
Tak, doczytałem w innym tekście. 90 milionów wywalone w błoto. Sorry, ale Główna była wykorzystana może 3-4 miesiące podczas remontu Zachodniej.
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8896330
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8896330
Mam wrażenie, że od dłuższego czasu na Warszawę Główną dojeżdża cokolwiek, byle stacja była w jakikolwiek sposób wykorzystywana. Aktualnie pociągi odjeżdżają z niej wyłącznie w dni robocze i tylko po południu: 1xIR do Łodzi Kaliskiej, 2xKM do Grodziska Mazowieckiego. Jeszcze gorzej jest z przyjazdami, bo dojeżdża tam tylko 1xIR z Łodzi Fabrycznej i 1xKM z Grodziska Mazowieckiego. Tak wygląda wykorzystanie stacji w centrum miasta w stolicy Polski. 
Dokładnie tak jest. Ludzie chcą jeździć dalej niż Główna i trudno im się dziwić. Te kursy do Grodziska, wciśnięte na siłę z braku miejsca na średnicy, jeżdżą praktycznie puste. Linia retro na EW60 
Się za rok zacznie remont Wschodniej z przyległościami, to Główna wróci do łask.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem