Trasa i Most Krasińskiego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 wrz 2012, 18:41

Ale po co w ogóle budować przeprawę szerszą niż przepustowość węzłów?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 wrz 2012, 19:17

A to już nie moja sprawa, jak dla mnie, to most Krasińskiego (ten tymczasowy) może mieć 1x2... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

cns80

Post autor: cns80 » 27 wrz 2012, 7:50

Vilén pisze:Strrraszne.
Ano straszne, bo to czyni z Krasińskiego ulicę ryzykowną i jak wpuścisz tam duży ruch to będą kolizje i cała stanie. Nie ma mowy o przeskalowaniu. Jest tak jak powinno być na tą chwilę, ale jak dołożysz samochodów to będzie kiepsko.
Vilén pisze:ZTCP, jedno z holenderskich miast niedawno zlikwidowało swój odpowiednik Trasy Łazienkowskiej, w wielu miastach likwiduje się ichnie Wisłostrady…
Słowo klucz = OBWODNICE
Vilén pisze:Zresztą, w większości wypadków, starczyłoby ich zwężenie do 2×2/1×4 z całodobowym buspasem,
Zwłaszcza ten całodobowy buspas potrzebny jest jak świni siodło ](*,)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 wrz 2012, 8:46

cns80 pisze:
Vilén pisze:ZTCP, jedno z holenderskich miast niedawno zlikwidowało swój odpowiednik Trasy Łazienkowskiej, w wielu miastach likwiduje się ichnie Wisłostrady…
Słowo klucz = OBWODNICE
Ile % ruchu wewnątrz-miejskiego pojedzie przez POW :?: Ile % ruch z Wisłostrady (dalej mówimy o ruchu wewnątrz-miejskim) zdejmie S17 :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

cns80

Post autor: cns80 » 27 wrz 2012, 10:02

Kleszczu pisze:Ile % ruchu wewnątrz-miejskiego pojedzie przez POW
Bardzo dużo. Tak jak dużo poszło na S8 zamiast pchać się Prymasa Tysiąclecia, Powstańców Śląskich i Lazurową na Połczyńską jak teraz można to zrobić od Konotopy.
Kleszczu pisze:Ile % ruch z Wisłostrady (dalej mówimy o ruchu wewnątrz-miejskim) zdejmie S17 :?:
Tu już trochę mniej, ale nie wiem dlaczego piszesz tylko o ruchu lokalnym. Przecież kolega odniósł się do likwidacji Wisłostrady, a tą drogą jeździ przecież tranzyt. Obwodnice zdejmą tranzyt zarówno z Wisłostrady jak i z Siekierkowskiego oraz Hynka i Doliny Służewieckiej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 wrz 2012, 10:15

cns80 pisze:
Kleszczu pisze:Ile % ruchu wewnątrz-miejskiego pojedzie przez POW
Bardzo dużo. Tak jak dużo poszło na S8 zamiast pchać się Prymasa Tysiąclecia, Powstańców Śląskich i Lazurową na Połczyńską jak teraz można to zrobić od Konotopy.

A korki na Prymasa jak sięgały Powązek tak sięgają.
cns80 pisze:
Kleszczu pisze:Ile % ruch z Wisłostrady (dalej mówimy o ruchu wewnątrz-miejskim) zdejmie S17 :?:
Tu już trochę mniej, ale nie wiem dlaczego piszesz tylko o ruchu lokalnym. Przecież kolega odniósł się do likwidacji Wisłostrady, a tą drogą jeździ przecież tranzyt. Obwodnice zdejmą tranzyt zarówno z Wisłostrady jak i z Siekierkowskiego oraz Hynka i Doliny Służewieckiej.
Nadal ciekawi mnie procentowy podział na "tranzyt" i "ruch wewnątrz-miejski" (no może aglomeracyjny) na tych trasach.

Owszem część ruchu trasy obwodowe przejmą. Tylko, że np. przy wyznaczaniu bus-pasów na TŁ najbardziej krzyczeli Ci, którzy samochodem jadą do Śródmieścia. Krzyczeli, że powinno się pasy wyznaczać po zbudowaniu obwodnic. Tylko, że tymi obwodnicami by do tego Śródmieścia nie jechali :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

cns80

Post autor: cns80 » 27 wrz 2012, 10:54

Kleszczu pisze:A korki na Prymasa jak sięgały Powązek tak sięgają.
Tyle że nie ma ich od kilka wiaduktów wcześniej. Teraz do powązek jedzie się jako tako, a wcześniej można było stać już od Łabiszyńskiej.
Kleszczu pisze:Tylko, że np. przy wyznaczaniu bus-pasów na TŁ najbardziej krzyczeli Ci, którzy samochodem jadą do Śródmieścia.
Łazienkowska to nie tranzyt, bo tam jest tylko do 10 lub 12 ton. Typowy tranzyt waży do 40 ton :)
Kleszczu pisze:Krzyczeli, że powinno się pasy wyznaczać po zbudowaniu obwodnic. Tylko, że tymi obwodnicami by do tego Śródmieścia nie jechali :roll:
I mieli rację, bo część ruchu przelotowego (nie tranzytu) zejdzie z Ostrobramskiej i Wawelskiej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 wrz 2012, 11:12

cns80 pisze:
Kleszczu pisze:A korki na Prymasa jak sięgały Powązek tak sięgają.
Tyle że nie ma ich od kilka wiaduktów wcześniej. Teraz do powązek jedzie się jako tako, a wcześniej można było stać już od Łabiszyńskiej.
Kleszczu pisze:Tylko, że np. przy wyznaczaniu bus-pasów na TŁ najbardziej krzyczeli Ci, którzy samochodem jadą do Śródmieścia.
Łazienkowska to nie tranzyt, bo tam jest tylko do 10 lub 12 ton. Typowy tranzyt waży do 40 ton :)
Kleszczu pisze:Krzyczeli, że powinno się pasy wyznaczać po zbudowaniu obwodnic. Tylko, że tymi obwodnicami by do tego Śródmieścia nie jechali :roll:
I mieli rację, bo część ruchu przelotowego (nie tranzytu) zejdzie z Ostrobramskiej i Wawelskiej.
Tranzyt ważący do 40ton to jedzie DK50 i DK62, a nie przez miasto :roll:

Albert Camus-"Dżuma"

cns80

Post autor: cns80 » 27 wrz 2012, 11:28

Kleszczu pisze:Tranzyt ważący do 40ton to jedzie DK50 i DK62, a nie przez miasto :roll:
Siekierkowską jedzie konkretnie ;) Czyli jakby nie było przez miasto.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 wrz 2012, 12:19

Siekierkowską jechać nie powinien.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 27 wrz 2012, 16:04

Ta tymczasowa przeprawa miałaby o wiele więcej sensu (albo po prostu miałaby sens), gdyby ją podciągnięto do Odrowąża-Wysockiego. Tylko do Jagiellońskiej może być ciekawą ofertą dla jadących Modlińską - ale oni przecież mają nowy most.
Tak więc jestem stanowczo na nie. Na Grotę wsadzamy 1 pas dla tranzytu przez miasto (chociażby nawet z permanentym zablokowaniem wjazdów na most na węzłach od Głębockiej do S8 włącznie dla ruchu indywidualnego), 1 bus-pas (dla hiperczęstego 6/10//10 414->1xx, częstego 8/12//12 112 z f-kami od UD Targówek (oczywiście skrócenie do Chomiczówki + wywalenie 110 do Młocin + wywalenie 156 z mostu) i częstego 8/12//12 132 z naturalną kasacją 527), 185 nieporównywalnie częściej, wywalamy wszystko, co się da z Gdańskiego, wsadzając tam wszelki ruch prywatny z Białołęki/Bródna, Tarchomin niech pcha się Północnym do metra, 7xx z Legionowa do Nowodworów, 7xx z Płochocińskiej nadal do FSO i tam w 112/132/186-bis do metra a jeśli chodzi o płacze Tarchomina po 186 to wreszcie zmusić ich do przesiadek na FSO, 510 oczywiście out.
Ups, za bardzo poleciałem z OTem.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 27 wrz 2012, 16:10

Dantte pisze:Ta tymczasowa przeprawa miałaby o wiele więcej sensu (albo po prostu miałaby sens), gdyby ją podciągnięto do Odrowąża-Wysockiego.
Czyli dokładnie tak, jak napisałem na początku ;) Trasy dojazdowe w docelowym kształcie (ewentualnie z pasami tymczasowo zamkniętymi, tak żeby dojazd nie był szerszy niż sam most) od krańców do mostu...

cns80

Post autor: cns80 » 28 wrz 2012, 10:11

MichalJ pisze:Siekierkowską jechać nie powinien.
Kierowcy powinni przepuszczać pieszych, a tramwaj powinien być na Tarchomin i na Gocław. A teraz porozmawiajmy o realiach :)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 wrz 2012, 10:17

Pojedź sobie na DK50. Tranzyt ciężki przez Warszawę jest mały, naprawdę.
Nie każda ciężarówka zresztą to tranzyt...

cns80

Post autor: cns80 » 28 wrz 2012, 10:41

MichalJ pisze:Pojedź sobie na DK50.
Akurat tamtędy często jeżdżę, bo to moja wylotówka na "Krakowską". Zamiast się pchać przez miasto to lecę z Wawra do Góry Kalwarii i dalej do Grójca.
MichalJ pisze:Tranzyt ciężki przez Warszawę jest mały, naprawdę.
W porównaniu z "50-ką" tak. Ale w porównaniu z dużymi miastami europy to zdecydowanie za dużo u nas ciężarówek. A i osobówek też, bo nawigacja pokazała że przez środek Warszawy będzie krócej ;)

ODPOWIEDZ