Kolej w aglomeracji warszawskiej
Moderator: JacekM
-
Jak to "do Iwicznej"?? Na szlaku ich wywalą?Stary Pinwin pisze:O kolei do Konstancina słyszałem 4 lata temu , 8 lat temu też. Magiczne słowo-wybory .Skład dojedzie do Iwicznej i pasażerowie zmieszczą się do nabitego składu z Radomia , Warki czy Czachówka
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
-
-
Jeju, znowute wybory. Nawet nikt się nie zastanawia, skąd KM mają brać sprawne szynobusy. Zakupów nie widać!ŻW pisze:Szynobusy kursujące co kwadrans, a w drodze do Warszawy zatrzymujące się przy pięciu nowych przystankach. Samorząd Mazowsza chce przywrócić uzdrowisku kolej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taaak, szynobus co kwadrans do pociągu co 30 minut (w porywach), bo więcej się ze względu na linię lotniskową nie zmieści...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Podobno do Okęcia trasa jest z rezerwą na trzy tory projektowana. Chociaż po układzie przystanków (brzegowe Żwirki i Rakowiec na przykład) tego za gwizdek nie widać.
Tylko nawet ten tor z boczku byłby mało funkcjonalny, potrzebny byłby raczej tor odstawczy pośrodku torów głównych po północnej stronie stacji - przesiadka jednokrawędziowa. I wtedy koordynacja z rozkładami SKM z Okęcia, a nie regiami.
Pomijam fakt, że gdyby peron był na Okęciu ułożony równolegle do terminala, a wjazd nań - od północy, to można by SKM do Piaseczna przedłużyć. Jasne, nadłożenie drogi w każdym kursie by było, ale jaka częstotliwość za to.
Tylko nawet ten tor z boczku byłby mało funkcjonalny, potrzebny byłby raczej tor odstawczy pośrodku torów głównych po północnej stronie stacji - przesiadka jednokrawędziowa. I wtedy koordynacja z rozkładami SKM z Okęcia, a nie regiami.
Pomijam fakt, że gdyby peron był na Okęciu ułożony równolegle do terminala, a wjazd nań - od północy, to można by SKM do Piaseczna przedłużyć. Jasne, nadłożenie drogi w każdym kursie by było, ale jaka częstotliwość za to.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A na trasach tramwajowych dyndają nam komplikujące obsługę liniową poprzeczki i ogryzki.
Ale z M2 to już prawie dobrze było na zachodzie, tylko ktoś na mory liniowo przeciąga i teraz wydłużyć można tylko do Ursusa, obsługiwanego przez dwie linie kolejowe - a na ewentualne pasmo babickie nic. Może i lepiej, zrobi się tramwaj na Człuchowskiej i dalej
Ale z M2 to już prawie dobrze było na zachodzie, tylko ktoś na mory liniowo przeciąga i teraz wydłużyć można tylko do Ursusa, obsługiwanego przez dwie linie kolejowe - a na ewentualne pasmo babickie nic. Może i lepiej, zrobi się tramwaj na Człuchowskiej i dalej
Z tego, co pamiętam, nie jest potrzebny. Po przebudowie w ramach LCS Okęcie, będzie tam peron wyspowy, pomiędzy bocznicą, a torem w kierunku Warszawy. Ale żeby nie było zbyt pięknie - będzie na nim płotekPotrzebny jest drugi peron w Nowej Iwicznej na wypadek, gdyby kursy odbywały się wahadłowo pomiędzy tą stacją a Konstancinem
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43