Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 03 gru 2008, 10:02

Mam pytanie - czy w związku z tym w nowym rozkładzie pociąg relacji Warszawa Centralna - Tomaszów Mazowiecki przechodzi w ręce InterCity i przewóz rowerów będzie tam kosztował 9zł??

Dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 gru 2008, 15:13

Tak.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 gru 2008, 19:27

Ja się cały czas zastanawiam nad tym, kiedy wprowadzą rezerwację do wszystkich swoich pociągów. W sumie jest to kwestia czasu tylko, aczkolwiek 9 złotych za przewóz roweru nie zapowiada nic szczególnie dobrego... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 22 gru 2008, 10:05

PKP PLK poza Grupą PKP?
Jak dowiedział się "Rynek Kolejowy", na posiedzeniu prezydium sejmowej komisji infrastruktury minister Cezary Grabarczyk potwierdził, że chce wyprowadzić PKP PLK do końca 2009 r. ze struktur Grupy PKP.

Minister zarysował także problem niezbędnej reorganizacji PKP PLK. Być może zostanie z niej wyłączona działalność inwestycyjna.

Plany resortu infrastruktury zakładają, że do końca przyszłego roku spółka ma stać się własnością nie PKP SA, ale bezpośrednio Skarbu Państwa.

Obrazek
źródło: Rynek Kolejowy
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 gru 2008, 10:26

Rynek Kolejowy pisze:Być może zostanie z niej wyłączona działalność inwestycyjna.
Nowa spółka, nowe stołki do obsadzenia i jeszcze więcej biurokracji? :-?

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 22 gru 2008, 12:12

geograf pisze:
Rynek Kolejowy pisze:Być może zostanie z niej wyłączona działalność inwestycyjna.
Nowa spółka, nowe stołki do obsadzenia i jeszcze więcej biurokracji? :-?
Przecież trzeba więcej kolesiów obsadzić na wygodnych i ciepłych posadach za grube państwowe pieniądze!!!!
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 gru 2008, 12:28

Wydzielenie PLK z PKP to jedyne słuszne rozwiązanie. Czy przy okazji trzeba mnożyć byty - wątpię.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 22 gru 2008, 12:32

Glonojad pisze:Wydzielenie PLK z PKP to jedyne słuszne rozwiązanie. Czy przy okazji trzeba mnożyć byty - wątpię.
Dokładnie, zastanawia mnie tylko jaki sens miałoby ewentualne wyłączanie z niej działalności inwestycyjnej?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 22 gru 2008, 12:32

Yoo - skończą się ,,obiektywne trudności'' z dopuszczeniem innych przewoźników do sieci kolejowej w PL :dance:
Miejmy nadzieje że Grabarczykowi starczy sił na zamiary
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 gru 2008, 12:47

Siecool pisze: Dokładnie, zastanawia mnie tylko jaki sens miałoby ewentualne wyłączanie z niej działalności inwestycyjnej?
Hm, może zarządca byłby Generalną Dyrekcją w strukturach MI, zaś inwestor - spółką celową, mogącą np. odliczyć sobie VAT? Może chodzi o wyjście z widełek "Ustawy kominowej", żeby móc fachowcom zapłacić przyzwoite pieniądze? :-k A może chodzi o kolejne stołeczki rzeczywiście :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 22 gru 2008, 23:50

Oficjalnie mówi się, że to ma związek z koleją dużych prędkości.
Nieoficjalnie ... [tajemnica służbowa].

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 23 gru 2008, 13:59

Spółka Polskie Linie Kolejowe może zostać wydzielona z grupy PKP
Ministerstwo Infrastruktury chce z początkiem roku zacząć prace nad wydzieleniem PKP PLK, spółki zarządzającej torami, z grupy PKP – ustaliła „Rz” – Jest taka koncepcja – przyznał Mikołaj Karpiński, rzecznik resortu infrastruktury. Ma ona polegać na wyłączeniu PKP PLK ze struktur grupy i podporządkowaniu jej bezpośrednio ministrowi infrastruktury. Reszta spółek z grupy ma trafić pod skrzydła ministra skarbu, który ma je w ciągu dwóch lat sprywatyzować.

Wyodrębnienie spółki budującej tory i zarządzającej infrastrukturą kolejową ma przynieść korzyści przewoźnikom kolejowym, których znaczna część jest – po przekazaniu samorządom spółki PKP Przewozy Regionalne – niezależna od grupy PKP. Ma też przyczynić się do sprawniejszego wykorzystania funduszy unijnych na budowę i modernizację torów. Prace nad ustawą, na podstawie której mają być dokonane przekształcenia, rząd ma rozpocząć po Nowym Roku.

– To dobry ruch – podsumowuje Adrian Furgalski, dyrektor Zespołu Doradców Gospodarczych TOR. – W pierwszej kolejności należałoby zrobić porządki z tymi elementami infrastruktury, które służą do nieuczciwej walki z konkurencją spółkom z grupy PKP – dodaje. Mowa głównie o przejściach granicznych na wschodniej granicy, do których PKP Cargo rości sobie wyłączne prawo. – Równocześnie wraz z PLK powinny zostać wydzielone i połączone ze spółką PKP Informatyka i PKP Energetyka, by wszystkim zapewnić jednakową, kompleksową usługę – podsumowuje Furgalski.

Przewoźnikom jest obojętne, czy PKP PLK zostanie usamodzielniona, czy wciąż będzie jedną ze spółek w ramach grupy. – Dla nas najważniejsza jest jakość torów, to jak szybko możemy się po nich poruszać i na ile nowoczesne są perony, z których korzystają nasi pasażerowie – mówi Czesław Warsewicz, prezes PKP InterCity. – Jeżeli wyodrębnienie spółki ma poprawić jakość usług, będziemy temu kibicować.

– Nasze kontakty z PKP PLK są przykładne, jednak na świecie podmioty zajmujące się infrastrukturą z reguły są niezależne od jej użytkowników – mówi Maciek Królak, rzecznik PCC Arriva.

Nie wiadomo jeszcze, czy ministerstwo zdecyduje się na wyodrębnienie tylko części zajmującej się inwestycjami, która miałaby w swojej dyspozycji środki unijne przyznane na lata 2007 – 2013, czy również tej części spółki, która zajmuje się bieżącym utrzymaniem torów i ustala wysokość opłat od przewoźników.

– W tym pierwszym przypadku może powtórzyć się historia, jaką znamy z PKP PR. Spółka była w fatalnej kondycji finansowej i nie płaciła za dostęp do torów, bo przecież zadłużona była wobec spółki z grupy, która wzajemnie powinna się wspierać – przewiduje Adrian Furgalski. – Teraz w złej sytuacji finansowej jest PKP Cargo i sytuacja może się powtórzyć. PLK będzie miała wierzytelności, ale nie będzie mieć środków na współfinansowanie inwestycji dotowanych przez Brukselę.
(źródło: Rzeczpospolita, 23 grudnia 2008 cyt. za Rynek Kolejowy)

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 gru 2008, 7:36

kulikowski pisze:
Spółka Polskie Linie Kolejowe może zostać wydzielona z grupy PKP...Nie wiadomo jeszcze, czy ministerstwo zdecyduje się na wyodrębnienie tylko części zajmującej się inwestycjami, która miałaby w swojej dyspozycji środki unijne przyznane na lata 2007 – 2013, czy również tej części spółki, która zajmuje się bieżącym utrzymaniem torów i ustala wysokość opłat od przewoźników.

– W tym pierwszym przypadku może powtórzyć się historia, jaką znamy z PKP PR. Spółka była w fatalnej kondycji finansowej i nie płaciła za dostęp do torów, bo przecież zadłużona była wobec spółki z grupy, która wzajemnie powinna się wspierać – przewiduje Adrian Furgalski. – Teraz w złej sytuacji finansowej jest PKP Cargo i sytuacja może się powtórzyć. PLK będzie miała wierzytelności, ale nie będzie mieć środków na współfinansowanie inwestycji dotowanych przez Brukselę.
(źródło: Rzeczpospolita, 23 grudnia 2008 cyt. za Rynek Kolejowy)
Czy spółka PLK, jeśli miałaby takie wierzytelności, nie mogłaby ich po prostu odsprzedać za np. 80-90% wartości nominalnej firmie specjalizującej się w tego typu transakcjach? Potem skupujący ten dług zacząłby egzekucję.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 gru 2008, 14:56

owszem, o ile jedna spóła w ogóle odważy się zrobić coś takiego wobec drugiej spółki...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

fidzio

Post autor: fidzio » 25 gru 2008, 19:59

Gdyby PLK miała jaja to by wysłała przedprocesowe wezwanie do załpaty PRom (tak jak PRy zrobiły KMom) i ciekawe wtedy co związkowe bydło napisałoby w "Wolnej Drodze", że ten "najlepszy najpewniejszy i najcudowniejszy" przewoźnik jakim jest PKP PR jest dręczone przez niedobre PLK które wyszło z grupy PKP. Ale do tego nie dojdzie, jeden rodowód, ci sami kolesie... słowem ręka ręke myje...

ODPOWIEDZ