Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2006, 0:05

Tm pisze:Nowoczesność i Prestiż
MeWa pisze:Czystośc, Bezpieczeństwo, Niezawodność :D
No dobra, to mamy już całkiem zgrabny zestaw zalet merytorycznych, na których można budować wizerunek. Na które z nich według was mogą się powoływać tramwaje? Które z nich można najłatwiej osiągnąć?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 22 wrz 2006, 0:05

to już bardziej cechy merytoryczne, ale nie do końca, mam wrażenie, że w powszechnej opinii stacje są czystsze niż w rzeczywistości
MeWa pisze:kto uświadomi pasażerom, którzy byli przez lata przywyczajeni do tego, że tramwaj nie może szybciej jechać i zawsze ma gorzej ustawioną sygnalizację, którzy być może uważają już, że skoro tyle to funkcjonuje, to tak musi być, do tego, by domagali się radykalnych zmian polegających na wdrożeniu priorytetu dla tramwaju?
no właśnie PR, już nie takie rzeczy ludziom udawalo się wmówić
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 wrz 2006, 0:12

Tm pisze:
to już bardziej cechy merytoryczne, ale nie do końca, mam wrażenie, że w powszechnej opinii stacje są czystsze niż w rzeczywistości
no nie wiem, wystarczy pojeździć po Europie... Graffiti nie ma, pan(i) z szufelką na stacji o każdej porze nie jest rzadkim widokiem. Bo nie wiem, czego jeszcze chciałbyś oczekiwać? Żeby każdego roku sufity były malowane? Wytarte posadzki wymieniane?
Tm pisze:no właśnie PR
no i tu jest chyba w TW problem z tym...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2006, 0:15

MeWa pisze:no nie wiem, wystarczy pojeździć po Europie... Graffiti nie ma, pan(i) z szufelką na stacji o każdej porze nie jest rzadkim widokiem. Bo nie wiem, czego jeszcze chciałbyś oczekiwać? Żeby każdego roku sufity były malowane? Wytarte posadzki wymieniane?
Wracamy do tramów. Tu graffiti też niewiele, gorzej z szufelką. No i przede wszystkim - odpowiednikiem tramwaju jest pociąg metra, a nie stacja. Tej odpowiednikiem jest przystanek, a to już jest przestrzeń otwarta, niemożliwa do utrzymania tak, jak stacja metra. A przy okazji - w czyjej gestii jest sprzątanie przystanków? Mam wrażenie, że nie TW?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Tm

Post autor: Tm » 22 wrz 2006, 0:19

no to przecież przez ostatnią godzinę o tym piszę

[ Dodano: 2006-09-22, 00:20 ]
Bastian pisze:Mam wrażenie, że nie TW?
dobre wrażenie dodajmy :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 wrz 2006, 0:29

Kurczę, wyleciała mi nazwa z głowy - przystanki sprząta taka firma, zresztą na zlecenie ZTM-u. Ale przestrzeń metra skutecznie eliminuje żebrzących, grajków (i nie chodzi tutaj tylko o bramki, ale i o ochronę, policję), zupełnie pijani ludzie są wyrzucani, problem bezdomności nie występuje (a w tramwajach przecież nikt nie tknie pasażera, który ze względu na niewątpliwy zapach, czyni ciekawe wyludnienie części tramwaju). Pod względem czystości w tramwajach nie jest jakoś źle, choć trzeba czasem uważać...

[ Dodano: 2006-09-22, 00:25 ]
już wiem - chyba SITA Warszawa ;)

Tm pisze:
no to przecież przez ostatnią godzinę o tym piszę
i dużo na tym traci... Wystarczy popatrzeć na styl konferencji prasowych - w Metrze zwykle przybywa ktoś z ZTM-u, najwyższe władze miasta (choć to też pokazuje stosunek władz miasta względem TW), no i mam wrażenie, z prywatnych rozmów, że dziennikarze też trochę mniej "poważnie" patrzą na TW.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2006, 13:15

Lata propagandy zrobiły swoje...

Poza tym, ja wcale nie jestem pewien, czy to akurat TW powiny robić kampanię promocyjną tramwajów. Poważnie.

Bo to w sumie miastu (ZTMowi?) powinno zależeć na przesadzeniu ludzi, TW są tylko wykonawcą usług. Oczywiście, ważne jest dbanie o wizerunek firmy, ale po takiej kampanii zaraz pojawią się głosy, że ktoś próbuje wychodzić przed szereg.

Już i tak niektóre miejskie komórki się krzywią, że oni do Strategii Rozwoju Transportu pozagłaszali ogólnikowe hasła, a TW nie dość, że kilkustronicowe uzasadnienia projektów, to jeszcze na niektóre Studia Wykonalności opracowane mają...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dennis

Post autor: Dennis » 22 wrz 2006, 14:09

Bastian pisze:
MeWa pisze:13N w żadnym razie nei jest przyjazne dla pasażera, ale się rozpędza.
Zgoda, alejuż jazda nim w zimie to hardcore. Aż mi się w tej chwili zimno zrobiło, jak sobie przypomniałem podróż pewnym 36 tej zimy :/
Ja z kolei jechałem taką 13, w środku której szalała zamieć śnieżna :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2006, 14:26

Mam! "13N - w zgodzie z naturą.".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2006, 16:21

inż. Glonojad pisze:Poza tym, ja wcale nie jestem pewien, czy to akurat TW powiny robić kampanię promocyjną tramwajów. Poważnie.
Rozumiem twoje racje, ale w takim razie kto? My tu wymyśliliśmy, że promocja wizerunku ma wpłynąć na presję wywieraną przez opinię społeczną na władze. Innego sposobu za bardzo sobie nie wyobrażamy. Skoro nie tak, to jak? Inaczej chyba się tego łańcucha nie da przerwać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2006, 17:14

Cóż, nie widzę tu innego wyjścia niż kampania organizacji pozarządowych plus media, coś a'la kampania rowerzystów... liczę, że wiele SISKOM może zdziałać, skoro już zapowiadał zdecydowane "wejście na rynek". :-k

Poza tym, cóż.. niezależnie od tego, eksperci robią swoje. Śmiem twierdzić, że gdyby nie kilku ludzi inżynierów z Politechniki, to nawet moderny w Alejach by nie było.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 wrz 2006, 17:18

inż. Glonojad pisze:Śmiem twierdzić, że gdyby nie kilku ludzi inżynierów z Politechniki, to nawet moderny w Alejach by nie było.
Ale to tym bardziej świadczy o tym, w jakim stopniu rola tramwajów jest marginalizowana przez decydentów.

[ Dodano: 2006-09-22, 17:20 ]
Tak jeszcze wróciłem do twojej poprzedniej wypowiedzi.
inż. Glonojad pisze:po takiej kampanii zaraz pojawią się głosy, że ktoś próbuje wychodzić przed szereg.
inż. Glonojad pisze:Już i tak niektóre miejskie komórki się krzywią
Czy to ma oznaczać, że decydenci w TW boją się o stołki? I że bardziej zdecydowane działania promocyjne mogłyby doprowadzić do ich utraty? Rany, w jakim mieście ja mieszkam... ](*,) ](*,) ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2006, 17:27

Bastian pisze:
Czy to ma oznaczać, że decydenci w TW boją się o stołki? I że bardziej zdecydowane działania promocyjne mogłyby doprowadzić do ich utraty? Rany, w jakim mieście ja mieszkam... ](*,) ](*,) ](*,)
Dość lapidarne, chociaż chyba trochę przesadzone, ujęcie problemu. Niemniej nie da się ukryć, że obowiązkiem spółki miejskiej, jest wykonywać politykę miejską, a nie ją kreować.

Łatwo jest krytykować, jak się stoi z zewnątrz - sam pamiętam, jak się naśmiewałem, że Warszawa też ma PST: Powolny Stołeczny Tramwaj , ale jeszcze dwa-trzy lata temu nawet i ten skromny program rozwojowy na 07-13 był mirażem, a pięc lat temu nawet w powstanie odcinka Bemowo - Młociny mało kto wierzył. Tak się zawsze w chwilach zwątpienia pocieszam...

Tm

Post autor: Tm » 22 wrz 2006, 17:33

inż. Glonojad pisze:Cóż, nie widzę tu innego wyjścia niż kampania organizacji pozarządowych plus media, coś a'la kampania rowerzystów... liczę, że wiele SISKOM może zdziałać, skoro już zapowiadał zdecydowane "wejście na rynek". :-k
tyle, że nawet Siskom w przypadku tramwajów nie zdziała wiele, mozna ludziom wystawić tablicę, że tramwaj nie stoi w korku, że ekologia, że pojemny, ale to sa ograne hasła w ogranej formie, to TW ma mozliwości efektywnej kampanii, jak przyjada 120N to zrobic uroczysta prezentacje i zaprosic prezydenta miasta- władze zawsze lubia sie pokazać, wydarzenie jest medalne i mozna sprzedać ludziom wizerunek jednego z najnowoczesniejszych tramwajów na świecie, na pewneo będzie łatwiej jak w alejach staną tablice świetlne- to jest nowoczesne i robi wrażenie, jak powiedzieliby amerykańscy murzyni- błyska

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2006, 17:40

Tu jest clou - do czasu ukończenia Alej J, a nawet JPII i Tarcho, nie za bardzo jest na czym ten wizerunek budować.

Bo znowu Wyborcza napisze, "tory prosto na wybory" i że reklamujemy coś czego nie ma...

ODPOWIEDZ