Korekta taryfy - 2011

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 kwie 2011, 18:13

drapka pisze:Czy to "w zamian" zawiera już standardowe opóźnienia spodowowane:
mi się wydaje, że to tylko pomysły Ruty na przykrycie tematu podwyżki biletów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 07 kwie 2011, 18:51

Będzie jak w Wietnamie - każdy kupi motorower i korki znikną :D . Ja sobie chwalę taki sposób transportu bo przy spalaniu 1,4-1,5 l/100km. koszty są znikome, a korki się omija.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 kwie 2011, 19:29

tylko że w Wietnamie jest trochę inny klimat;)

[ Dodano: |7 Kwi 2011|, 2011 19:32 ]
primoż pisze:Może przestańmy się podniecać i poczekajmy na konkrety? Nie od dziś wiadomo, że Rzycie Warszawy powinno iść na makulaturę jeszcze przed jej wydaniem.
szczególnie że jest to chyba stołeczny dodatek do równie genialnej Rzycipospolitej

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 07 kwie 2011, 19:32

jasiu pisze:tylko że w Wietnamie jest trochę inny klimat;)
Zimą będziemy zapieprzać na saniach :razz:

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 kwie 2011, 19:34

px33 pisze:I taka drobna dygresja - w Łodzi cena migawki ma spadać, a nie rosnąć ;)
przejedź się po Łodzi tramwajem - niezapomniane wrażenia.

px33

Post autor: px33 » 07 kwie 2011, 19:36

jasiu pisze:
przejedź się po Łodzi tramwajem - niezapomniane wrażenia.
Co fakt to fakt ;) Chociaż tylko część odcinków jest w takim złym stanie (niestety z jakiegoś powodu remonty nie były prowadzone od zwrotnicy do zwrotnicy), a plan remontowy na ten rok jest wyjątkowo obfity (za to korzyści raczej znikome, powinni wziąć się za inne odcinki po których coś jeździ)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 kwie 2011, 20:07

MeWa pisze:
drapka pisze:Czy to "w zamian" zawiera już standardowe opóźnienia spodowowane:
mi się wydaje, że to tylko pomysły Ruty na przykrycie tematu podwyżki biletów.
Nie, przygotowywałem pewne wyliczenia na spotkanie w Ratuszu, które było w tej sprawie tydzień temu.

A czy realne, to inna sprawa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

kajo

Post autor: kajo » 07 kwie 2011, 21:07

http://www.zm.org.pl/?a=bilety_ztm-103-zm

Komentarz Zielonego Mazowsza, jak dla mnie bardzo ciekawy. Proponują wprowadzenie opłat za P&R, i parkowanie w Centrum w tym abonament dla mieszkańców, który jest wyjątkowo niski (30 zł).
Poza tym standard obniżenie kosztów przez Bus pasy, zieloną falę itd.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 07 kwie 2011, 21:09

Ja ze swojej strony powiem, że jeżeli cena miesięcznego nie przebije 90 zł, będę uważał, że jest ok. Wszyscy się oburzają ile kosztuje jednorazówka. Ile razy ostatnio kasowaliście jednorazówkę? Ja już nie pamiętam. Podkreślam - minutowe rulez. Jednorazowe są praktycznie wyłącznie dla przyjezdnych. A z nich trza zdzierać ile wlezie. :)
Poza tym - taka Praha za miesięczny płaci 550 CZK. Czyli 90 zł. I to chyba jest dobre porównanie. Budapeszt 9800 HUF = 137 zł - jeszcze lepiej.
Bo z polskimi miastami to może tylko z Poznaniem i Krakowem jest sens. Cała reszta kraju nie dorasta Warszawie do pięt. Bo czy oferta typu 2 autobusy co 20 min w centrum 4. największego polskiego miasta jest porównywalna z takimi liniami jak 190, pocztem czerwoniaków na TŁ i 382 czy 1 i 9-tką?
Ja twierdzę, że wszyscy Warszawiacy powinni odprawić pieszą pielgrzymkę do Częstochowy za 1) udany podział MZK na ZTM i przewoźników. Bo tylko dzięki temu mogli powstać stabilni, w miarę niezawodni ajenci z nowymi wozami i znacznie mniejszymi kosztami. W innych miastach nie wyszło to aż tak dobrze (np. takie DLA i Sevibusy to śmiech na sali) 2) Za postawienie w ostatnich latach na system "mniej linii a częściej". Czasem wychodzi to różnie, ale i tak nie jest źle.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 kwie 2011, 21:58

Daniel_FCB pisze:Poza tym - taka Praha za miesięczny płaci 550 CZK.
przy czym w Pradze ciekawie wychodzi porównanie cen biletów dobowych, tygodniowych i miesięcznych...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Aligator

Post autor: Aligator » 07 kwie 2011, 23:10

kajo pisze:http://www.zm.org.pl/?a=bilety_ztm-103-zm

Komentarz Zielonego Mazowsza, jak dla mnie bardzo ciekawy. Proponują wprowadzenie opłat za P&R, i parkowanie w Centrum w tym abonament dla mieszkańców, który jest wyjątkowo niski (30 zł).
Poza tym standard obniżenie kosztów przez Bus pasy, zieloną falę itd.
Jak dla mnie jest jak zawsze zabawny :)
Podobał mi się szczególnie motyw o tym że trzeba zwiększyć koszty użytkownikom samochodów bo komunikacja biedna masowa nie może konkurować - to to już prawie PRL (aczkolwiek zieloni zawsze orbitowali na "lewo" - a koszty czy uczciwość dla nich nie istniała).
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 07 kwie 2011, 23:49

taa, może jeszcze myto wprowadźmy

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 kwie 2011, 23:52

Aligator pisze: Podobał mi się szczególnie motyw o tym że trzeba zwiększyć koszty użytkownikom samochodów bo komunikacja biedna masowa nie może konkurować - to to już prawie PRL (aczkolwiek zieloni zawsze orbitowali na "lewo" - a koszty czy uczciwość dla nich nie istniała).
Jeżeli popyt na dane dobro przekracza podaż, to ceny rosną, i nie ma to nic wspólnego z PRLem. A jak komuś nie podoba się, że miasto ustala wysokie ceny za korzystanie z dobra należącego doń, to może sobie założyć własne, konkurencyjne, miasto. Niech żyje wolny rynek, precz z socjalem, gdzie moja muszka?!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

por.Arek

Post autor: por.Arek » 08 kwie 2011, 0:26

fik pisze:
Aligator pisze: Podobał mi się szczególnie motyw o tym że trzeba zwiększyć koszty użytkownikom samochodów bo komunikacja biedna masowa nie może konkurować - to to już prawie PRL (aczkolwiek zieloni zawsze orbitowali na "lewo" - a koszty czy uczciwość dla nich nie istniała).
Jeżeli popyt na dane dobro przekracza podaż, to ceny rosną, i nie ma to nic wspólnego z PRLem. A jak komuś nie podoba się, że miasto ustala wysokie ceny za korzystanie z dobra należącego doń, to może sobie założyć własne, konkurencyjne, miasto. Niech żyje wolny rynek, precz z socjalem, gdzie moja muszka?!
A miasto to z czyich pieniędzy się utrzymuje? Ludzie płacą podatki, opłaty,inne daniny publiczne i mają pełne prawo oczekiwać np. tego że Ci których z tych podatków utrzymują nie będą windować cen biletów KM. No i zapomniałes chyba, że miasto jest monopolistą na rynku przewozów komunikacją miejską. Nadużywanie pozycji dominującej poprzez m.in. narzucanie nadmiernie wygórowanych cen jest zakazane z mocy prawa. Pamiętacie sprawę słynnych 5 zł za wyrobienie karty miejskiej? ZTM zdaje się dostał wtedy porządnie po paluszkach od UOKiKu... ;)

Wolny rynek tak, ale nie hulaj dusza - szczególnie ze strony monopolistycznych spółek prawa publicznego

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 kwie 2011, 1:06

Coś ci się bardzo pomyliło - moja wypowiedź nie dotyczyła podwyżek cen biletów.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ