Jak dojechać szybko i sprawnie?
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
http://www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_4.htm
Dodam, że w tym miejscu jest kładka przez tory, więc dojście od strony ul. Poczty Gdańskiej też jest możliwe.
Dodam, że w tym miejscu jest kładka przez tory, więc dojście od strony ul. Poczty Gdańskiej też jest możliwe.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A jeszcze lepiej do Piaseczna.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Częstochowa - Warszawa, nocne połączenie:
a) Polski Bus (wyjazd: 1:10, przyjazd: 4:30) 30 zł, brak zniżek
b) Polonus (wyjazd: 1:50, przyjazd: 5:40) 42 zł, chyba są jakieś zniżki studenckie? tylko się mniej orientuję.
Co byście wybrali? Zależy mi zarówno na cenie, szybkości*, ale i na wygodzie. Na tym ostatnim chyba najbardziej, żeby można było ew. przekimać. I nie bardzo się orientuję, ale będę szedł do autobusu prosto z Jasnej Góry, więc też pytanie, czy te autobusy startują z tych samych miejsc, i jak to jest daleko?
PS
Jak myślicie? Spieszyć się z rezerwacją biletu? Czy na parę dni przed spokojnie zakupię bilet?
* niby szybkość można wywnioskować z rozkładu, ale mam na mysli rzeczywisty czas przejazdu, bo Polonus może mieć w rozkładzie dłuższy czas przejazdu, a np. przyjechać przed czasem
b) Polonus (wyjazd: 1:50, przyjazd: 5:40) 42 zł, chyba są jakieś zniżki studenckie? tylko się mniej orientuję.
Co byście wybrali? Zależy mi zarówno na cenie, szybkości*, ale i na wygodzie. Na tym ostatnim chyba najbardziej, żeby można było ew. przekimać. I nie bardzo się orientuję, ale będę szedł do autobusu prosto z Jasnej Góry, więc też pytanie, czy te autobusy startują z tych samych miejsc, i jak to jest daleko?
PS
Jak myślicie? Spieszyć się z rezerwacją biletu? Czy na parę dni przed spokojnie zakupię bilet?
* niby szybkość można wywnioskować z rozkładu, ale mam na mysli rzeczywisty czas przejazdu, bo Polonus może mieć w rozkładzie dłuższy czas przejazdu, a np. przyjechać przed czasem
No tym wcześniej kupisz bilet to tym tańszy będzie, zwłaszcza w przypadku PolskiegoBusa.
Wątpię, żeby Polonus miał na wyrost rozkład, za to PolskiBus zwłaszcza w nocy może dużo minut urwać z rozkładu. 

To zalezy - niektóre sklepy (np. Tommy Hilfiger) w Piasecznie nie maja prawie nigdy fajnych obniżek a w Ursusie w tym samym czasie jest -70%.pawcio pisze:A jeszcze lepiej do Piaseczna.
ŁK
Co oni w ogole robią w Polonusie z Częstochowy przez 5:40, jesli to jest napięty rozklad)?
No i po co siedzieć do polnocy na Jasnej Gorze

ŁK
Tzn. chodziło mi o porównanie obu kursów w przypadku, gdybym kupował bilety TERAZ (czyli przy takich cenach). Natomiast moje drugie pytanie dotyczy właśnie tego, czy nie powinno być problemu później z zakupem biletu, czy jednak lepiej, żebym teraz się o niego postarał. No bo nie jeżdżę po Polsce raczej, więc nie orientuje się, czy sprzedają się szybko takie bilety.ashir pisze:No tym wcześniej kupisz bilet to tym tańszy będzie, zwłaszcza w przypadku PolskiegoBusa.Wątpię, żeby Polonus miał na wyrost rozkład, za to PolskiBus zwłaszcza w nocy może dużo minut urwać z rozkładu.
Będę na nocnym czuwaniu, ale nie wytrzymam do rana, po północy wymięknę, proste.Łukasz pisze:

Dzięki wszystkim .Bastianie mapa super podpowiada tylko trzeba wiedzieć ,że coś takego istnieje.Bastian pisze:http://www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_4.htm
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, zakładam, że Google'a też masz...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- R-9 Chełmska
Lepiej wybrać PB. W Polonusie częściej się obudzisz z racji przystanków po drodze. No i możesz się nie zmieścić - Lądek ma niezła frekwencję.reserved pisze:Częstochowa - Warszawa, nocne połączenie:
PS
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Ja to raczej w autobusie spać nie zamierzam. Nie potrafiłbym. Lądek ma niezłą frekwencję mówisz? A jak zarezerwujemy bilety?
PKS ma dla mnie jedną zaletę - zatrzymuje się przy PR Al. Krakowska, a i z Zachodniego nie mam daleko do siebie na Szczęśliwice. Z Metra Wilanowska z PB jest jednak kawałek.
PKS ma dla mnie jedną zaletę - zatrzymuje się przy PR Al. Krakowska, a i z Zachodniego nie mam daleko do siebie na Szczęśliwice. Z Metra Wilanowska z PB jest jednak kawałek.
- R-9 Chełmska
To jedź PKSem
Ani jedno ani drugie tańsze już nie będzie. Niegdyś PKS "zapominał" o biletach z przedsprzedaży, może się teraz zmieniło. Zasadniczo ani jedno ani drugie nie gryzie, a nie jest to podróż na drugi koniec kontynentu by na wybór przewoźnika poświęcić więcej, niż 2 minuty 

5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Ano znam, ,znam także stronę ZTM i trzeba było tam poszukać mapy.Bastian pisze:No, zakładam, że Google'a też masz...
Po południu (15-16) z okolic Galerii Mokotów na któryś z przystanków między pętlą Gocławek a Pl. Szembeka (mniejsza o jego nazwę, bo i tak jej nie pamiętam):
401 do Płowieckiej i coś w lewo, autobus+metro+tram z Centrum czy 17+9?
Ostatnia opcja chyba najdłuższa.
401 do Płowieckiej i coś w lewo, autobus+metro+tram z Centrum czy 17+9?
Ostatnia opcja chyba najdłuższa.