Pesa została wysłana na drzewo: rozstrzygnięcie protestuprzewoz pisze:Takie życie. Protestować można. SKM pewnie to odrzuci.
SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
-
Dzulikiewicz
To jaki typujecie podział wpływówDzulikiewicz pisze:Pesa została wysłana na drzewo: rozstrzygnięcie protestu
Wezmą 19WE, czy nie... a jak wezmą, to nie będzie to błąd? Czy to tabor aglomeracyjny w którym wejście do pociągu z typowego peronu będzie owocowało dużym krokiem lub korzystaniem ze stopnia? Powielony błąd z 14WE, w którym wysokość podłogi była wymuszona. Tutaj mieli dowolność. Nie rozumiem, dlaczego nie zrobili niżej.
Ciekawe, kiedy trafi na testy do nas, bo z tego co się dowiedziałem, to jednak trafi najpierw do Trójmiasta....
W tym przetarguStadler pewnie odpadnie, ale jak Pesa coś wystawi, to będzie się liczyć bardzo - szykuje się wojna cenowa.
- humptyangel
- Kontakt:
Jak się skończą przetargi - wyobraź sobie burzę, jaką rozpętałaby konkurencja NEWAGU, gdyby podczas negocjacji w SKMWA nagle na testach pojawił się 19WEprzewoz pisze:Ciekawe, kiedy trafi na testy do nas, bo z tego co się dowiedziałem, to jednak trafi najpierw do Trójmiasta....
Mocny argument, zwłaszcza, że zamówienia reguluje PZP. To nie jest firma prywatna lecz spółka miejska.Neoś_998 pisze:Uważam że wezmą 19WE ponieważ wzięli już pojazdy z NEWAGU i chyba są zadowoleni pozatym lepiej mieć wozy z jednej ''marki'' niż tych trochę tych trochę i w końcu trzeba zatrudniać dużo więcej pracowników do obsługi tego pojazdu(mechaników)
Poza tym 19WE ma bardzo złą widoczność z kabiny maszynisty - tu nie liczy się opływowa sylwetka, lecz parametry rozruchu i warunki techniczne wpływające na szybkość wymiany pasażerskiej.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
W zasadzie też na widoczność narzekać bym mógł - faktycznie lipna, ale kwestia wymiany pasażerów jest równie istotna. Powielanie błędów z 14WE to na prawdę złe rozwiązanie.humptyangel pisze:warunki techniczne wpływające na szybkość wymiany pasażerskiej.
Te nowe wozy - niezależnie czyjej produkcji - będa wymagać nowego podejścia czy SKM tego chce, czy nie.Neoś_998 pisze:lepiej mieć wozy z jednej ''marki'' niż tych trochę tych trochę i w końcu trzeba zatrudniać dużo więcej pracowników do obsługi tego pojazdu(mechaników)
Maszynista wykonuje próbę hamulca po każdym rozpoczęciu jazdy. Rozpędza się wtedy do 60km/h i hamuje do 30 km/h. W KM jest tak samo tylko że stacja początkowa jest gdzie indziejmarcin89 pisze:Czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć dlaczego SKM zawsze tuż przed peronem (z 50-100m) w Sulejówku w kierunku Warszawy zwalnia do hmm ok 20km/h a KM nie... ?
No OK, ale jak jedzie z Pruszkowa to przed Piastowem już tak nie hamujePremo pisze:Maszynista wykonuje próbę hamulca po każdym rozpoczęciu jazdy. Rozpędza się wtedy do 60km/h i hamuje do 30 km/h. W KM jest tak samo tylko że stacja początkowa jest gdzie indziejmarcin89 pisze:Czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć dlaczego SKM zawsze tuż przed peronem (z 50-100m) w Sulejówku w kierunku Warszawy zwalnia do hmm ok 20km/h a KM nie... ?
Sorry bardzo, ale hamuje. Nie często jezdżę SKM(napewno raz w miesiącu), ale przy stacji PKP w Pruszkowie i kawałek za nią w kier. Piastowa jestem często i zawsze hamuje. Jeszcze się nie zdarzyło, zeby nie hamowała.marcin89 pisze:No OK, ale jak jedzie z Pruszkowa to przed Piastowem już tak nie hamujePremo pisze:Maszynista wykonuje próbę hamulca po każdym rozpoczęciu jazdy. Rozpędza się wtedy do 60km/h i hamuje do 30 km/h. W KM jest tak samo tylko że stacja początkowa jest gdzie indziej
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie sądzę, żeby 14WE było w stanie wyciągnąć 60 i zahamować do 0 wyjeżdżając z torów odstawczych w Pruszkowie na stację. Abstrahując od tego, czy rozjazdy na to pozwalają.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Dzulikiewicz
My tu gadu gadu, a tymczasem na torach Newagu stoi 20WE.
Fotka kolegi Elektrowoza
Fotka kolegi Elektrowoza
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, dwa człony więcej i juz nowy numerek... chociaż czy on aby nie ma dodatkowego wózka napędowego na okazję długości?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.