Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 wrz 2011, 23:41

Dokładnie, po co by były zielone strzałki? :>

@Glonojad: mam dać link do definicji słowa "poczekać"? :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 11 wrz 2011, 23:44

Z tego samego pasa nie - tak, "omija".

Zakładam, że w przypadku tramwaju nie jest konieczne wydzielenie pasa ruchu ;]
ŁK

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 wrz 2011, 0:12

I co, tramwaj też omija te wszystkie samochody, które miał po swojej prawej stronie?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 wrz 2011, 1:08

Bastian pisze:A jest tam sygnalizator kierunkowy na wprost? Mi się wydaje, że nie.
Przepis ten jest przepisem ogólnym dotyczącym wszystkich sygnalizatorów tej 'rodziny'.

Natomiast wszyscy twierdzący, że w przypadku braku sygnalizatora dla danego kierunku nie można wykonać relacji podpierają się paragrafem 106, który w punkcie 1 twierdzi: "Sygnały nadawane przez sygnalizatory kierunkowe STK dotyczą tramwajów jadących w kierunkach wskazanych przez strzałki umieszczone na tabliczce nad sygnalizatorem;". To jest ewidentna nadinterpretacja tego przepisu, bo on jedynie wskazuje, że jeśli jest sygnalizator kierunkowy dla danej relacji, to wykonując ta relację należy stosować się do jego wskazań.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 wrz 2011, 21:22

JacekM pisze:BTW, czy jest jakaś furtka dla szarego człowieka, aby mógł zgłosić do Inżyniera Ruchu swoje uwagi i obiekcje dot. konkretnego skrzyżowania? Mam niezbyt dobre doświadczenia z pisaniem maili do różnych miejskich instytucji, więc odpowiedź w stylu adresu na Solcu mnie średnio urządza.
jest - wysyłasz mejla z adresem itp., a potem dostajesz pismo podpisane przez Galasa pocztą.

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 ]
MisiekK pisze:To jest ewidentna nadinterpretacja tego przepisu, bo on jedynie wskazuje, że jeśli jest sygnalizator kierunkowy dla danej relacji, to wykonując ta relację należy stosować się do jego wskazań.
ale ja się nie dziwię, że motorniczowie zrobili dym - dzięki temu może coś wreszcie się ruszy. Nie jest to jakieś podrzędne skrzyżowanie z małym ruchem...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 wrz 2011, 22:18

MeWa pisze:ale ja się nie dziwię, że motorniczowie zrobili dym - dzięki temu może coś wreszcie się ruszy. Nie jest to jakieś podrzędne skrzyżowanie z małym ruchem...
Tylko robiąc dym trzeba najpierw poczytać przepisy i czepiać się rzeczywistych problemów, bo to właśnie doprowadzi do zmian na lepsze.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Tranzystor

Post autor: Tranzystor » 14 wrz 2011, 17:58

Dziś padła sygnalizacja na RZS - masakra ](*,) .

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 15 wrz 2011, 0:01

Były korki? Przecież jak światła nie działają, to zazwyczaj nie ma korków.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 wrz 2011, 8:33

Nie zawsze i nie wszędzie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mcdm

Post autor: mcdm » 15 wrz 2011, 9:06

Dzis korek od Pruszkowa w Jerozolimskich rekordowy , w przeciwnym kierunku podwojony wzgledem dni poprzednich (o 7.30). Moze warto uprzywilejowac ciag Jerozolimskich zanim powstana wanny na poziomie -1 pod wezlem Lopuszanska. Teraz wyglada to tak, jakby cykle ustawiono dla docelowego rozwiazania.

http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,no ... 83924.html

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 24 paź 2011, 16:14

http://www.zdm.waw.pl/informacje/wiadom ... dynca.html
ZDM pisze:Sygnalizacja na Odyńca

Po weekendzie rozpocznie się budowa nowej sygnalizacji świetlnej.

Antoniego Odyńca spokojna acz ważna dla Mokotowa ulica. Łączy Ochotę z Dolnym Mokotowem. Po wschodniej stronie dwupiętrowe kamienice otoczone licznymi drzewami. Z okien tych kamienic rozpościera się widok albo na Park imienia generała Gustawa Orlicz-Dreszera albo na Ogród Jordanowski albo na Ogrody Działkowe. Mimo to ruch jest tu spory, w godzinach szczytu ilość pojazdów ulica wręcz pęka w szwach. Nic dziwnego, że piesi boją się przejść na drugą stronę przez przejścia bez sygnalizacji świetlnej.

Dlatego też Zarząd Dróg Miejskich dokonał analizy sytuacji drogowej i zdecydował na instalację nowej sygnalizacji świetlnej na ulicy Antoniego Odyńca pomiędzy jakże łatwymi do wypowiedzenia ulicami Fryderyka Joliot-Curie i Rabindrannatha Tagore'a. W rejonie dwóch przystanków autobusowych, między którymi usytuowano przejście dla pieszych, dochodziło do nieprzyjemnych sytuacji, bowiem ulica Odyńca odchyla się lekko na północ. Pasażerowie komunikacji miejskiej, w tym dzieci, wychodząc zza autobusów mieli ograniczoną widoczność. Kierowcy nie zważali na pieszych, którzy po opuszczeniu autobusu tłoczyli się przed przejściem dla pieszych. Często decydowali się na manewr omijania stojącego autobusu lub wyprzedzania go jeszcze lub już w ruchu. Odnotowano najechania na pieszego i na zatrzymujący się przy przystanku autobus.

Wykonawca, oprócz budowy sygnalizacji świetlnej dokona również korekty układu zieleni (przesadzenia) pod zmianę geometrii ulicy. Aby zapobiec dalszemu blokowaniu ruchu przez autobusy podczas wymiany pasażerów zostaną wybudowane zatoki autobusowe. Do czasu uruchomienia sygnalizacji w kolorach, ruch pieszych będzie regulować tymczasowy azyl na środku jezdni.

Koszt wszystkich prac 390.000 zł.

Przewiduje się niewielki przewężenia w ruchu w rejonie prac.
No właśnie, w godzinach szczytu ulica pęka w szwach, a kolejne światła dochodzą. Cóż, nie wydaje mi się, aby było tam jakoś strasznie dużo wypadków, ale może o czymś nie wiem. Argumentacja, że wysiadający pasażerowie mieli ograniczoną widoczność też niespecjalnie do mnie trafia, nie można poczekać chwilę na odjazd?
Aczkolwiek wybudowanie zatok powinno być raczej na plus.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 18 lis 2011, 17:58

TVN Warszawa pisze:Rośnie system
na piratów drogowych

Na Mokotowie rosną elementy nowego systemu fotoradarowego, który obejmie całe skrzyżowanie. Ma wyjątkowo szybko wychwytywać, pędzących na złamanie karku kierowców. Być może podobne urządzenia pojawią się także w innych miejscach.
- To bardzo nowoczesny fotoradar. Rejestrowanie wykroczeń będzie odbywać się dzięki pętlom indukcyjnym. Wychwyceni zostaną nie tylko lekceważący ograniczenia prędkości, ale i wjeżdżający na późnym żółtym - opisuje Monika Niżniak, rzeczniczka prasowa straży miejskiej.

Kolejna nowość: tuż po zarejestrowaniu wykroczenia, zdjęcia zostaną przesłane do jednostki straży miejskiej, w której funkcjonariusze zajmą się ich opisywaniem i wysyłaniem, wraz z mandatem, do kierowców. Największa możliwa kara, 1000 złotych i 15 punktów karnych, grozi temu, kto przekroczy prędkość (maksymalna kara 500 zł i 10 punktów karnych) oraz wjedzie na skrzyżowanie na czerwonym świetle (500 zł i 5 pkt.).
Liczą na zmniejszenie korków
Urządzenia będą testowane na skrzyżowaniu ul. Jana Sobieskiego i al. Witosa przez trzy miesiące.
- Chcemy się przekonać, czy w tym miejscu poprawi się bezpieczeństwo. Sprawdzimy też, czy zmniejszą się korki. Liczymy na to, że kierowcy nie będą wjeżdżać na skrzyżowanie, jeżeli nie będą mogli z niego zjechać – wyjaśnia rzeczniczka straży miejskiej.

Strażnicy czekają na ZDM

Strażnicy planowali, że system zadznie działać 1 listopada, jednak jego uruchomienie się opóźnia.
– Pętle indukcyjne i fotoradary instalujemy przy okazji przebudowy skrzyżowania – informuje Adam Sobieraj, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich. – Prace planujemy zakończyć w połowie grudnia. Niestety, straż miejska musi się dostosować do naszych terminów – dodaje Sobieraj.
Jak informuje rzeczniczka straży, urządzenia zostaną oznakowane zgodnie z przepisami - znakiem D-51 oraz kolorem żółtym.
Będą następne?
Jeżeli system na tym skrzyżowaniu się sprawdzi, to podobny pojawi się również w innych miejscach.
– Na razie nie wiemy, gdzie staną kolejne fotoradary ani ile ich będzie. Wraz z miejskimi urzędnikami zastanowimy się nad tym po okresie próbnym - komentuje Niżniak.
:-?
Bezpieczeństwo może i wzrośnie, ale przepustowość tego skrzyżowania zmaleje. Tam raczej nie było problemu że ktoś wjechał na skrzyżowanie i nie mógł z niego zjechać.
Lepiej by się wzięli za porządną przebudowę tego skrzyżowania. Z tego co widziałem to raczej nie zamierzają nawet zmienić pierwszeństwa przejazdu (choć to akurat na plus :D ).

http://bi.gazeta.pl/im/1/10670/z10670971X.jpg
Monolit niemal jak z odysei kosmicznej (od którego małpy powariowały) ;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 lis 2011, 18:00

TGM pisze:Lepiej by się wzięli za porządną przebudowę tego skrzyżowania. Z tego co widziałem to raczej nie zamierzają nawet zmienić pierwszeństwa przejazdu (choć to akurat na plus :D ).
W sensie za kontynuację budowy obwodnicy?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 18 lis 2011, 18:03

pawcio pisze:
TGM pisze:Lepiej by się wzięli za porządną przebudowę tego skrzyżowania. Z tego co widziałem to raczej nie zamierzają nawet zmienić pierwszeństwa przejazdu (choć to akurat na plus :D ).
W sensie za kontynuację budowy obwodnicy?
Póki co przesunąć przystanek Tor Stegny NŻ przed Idzikowskiego aby skrętu na Ursynów nie blokować i całkowicie prawy pas przeznaczyć do skrętu.

kajo

Post autor: kajo » 18 lis 2011, 21:59

TGM pisze:Bezpieczeństwo może i wzrośnie, ale przepustowość tego skrzyżowania zmaleje.
Nie znam tego skrzyżowania, ale zakładam, że jest tam 50 km/h, we wszystkich znanych mi publikacjach (no dobra 2 artykułach) mówi się, że prędkość 50-60km/h jest najlepsza ze względu na przepustowość drogi.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ODPOWIEDZ