Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
To 131 chcesz zsiekierzyć, czy do Wilanowa?
Zdecyduj się. 
Dwie linie co 7,5 minuty nie są potrzebne, dlatego zrobimy tam jedną linię z taką samą częstotliwością? Cóż za logika!Wiliam pisze:A 180 to się musi wlec aż na Wilanów? Gdyby tak je do Sanktuarium, a 131 zsiekierzyć do Wilanowa? Nie wiem tylko co ze 167 wtedy...
Pierwsza prawdziwie turystyczna linia dojeżdżająca do elektrociepłowni.Wiliam pisze:A 180 to się musi wlec aż na Wilanów? Gdyby tak je do Sanktuarium, a 131 zsiekierzyć do Wilanowa? Nie wiem tylko co ze 167 wtedy...
ŁK
<prywata> Musi. Czym by moja żona do pracy dojeżdżała? W którym miejscu by się mogła przesiąść? </prywata>Wiliam pisze:A 180 to się musi wlec aż na Wilanów? Gdyby tak je do Sanktuarium, a 131 zsiekierzyć do Wilanowa? Nie wiem tylko co ze 167 wtedy...
Już taki pomysł, żeby 131 wydłużyć kosztem 180 był. Nie przeszedł. I dobrze, bo nie wierzę w 7-minutową częstotliwośc na tym odcinku. A na obecnej trasie 131 bardzo dobrze pracuje.
A moim skromnym zdaniem jakiekolwiek ruchy z czymkolwiek na Przyczółkowej mogą mieć miejsce dopiero po ukończeniu ulicy Branickiego na całej długości. Wtedy ta linia, która jedzie ciągiem Powsińska/Przyczółkowa, będzie mogła zyskać nowe znaczenie po wprowadzeniu do Nowego Wilanowa.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
Niezależnie od manipulowania końcami 131 i 180 mają wspólne przystanki na Gagarina, i to kilka.
Nawet jeśli oddana zostanie Branickiego, to taka linia mijałaby tzw. Miasteczko Wilanów bokiem. Przy Przyczółkowej póki co jest parę jeszcze budowanych bloków i galeria handlowa dla dość specyficznej klienteli czy co to tam jest. Ani jedni ani drudzy nie wypełnią takiej linii, zwłaszcza często kursującej.Piottr pisze:A moim skromnym zdaniem jakiekolwiek ruchy z czymkolwiek na Przyczółkowej mogą mieć miejsce dopiero po ukończeniu ulicy Branickiego na całej długości. Wtedy ta linia, która jedzie ciągiem Powsińska/Przyczółkowa, będzie mogła zyskać nowe znaczenie po wprowadzeniu do Nowego Wilanowa.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Linia jadąca tak: Nowa pętla na końcu Al. Rzeczypospolitej - Branickiego - Przyczółkowa - Powsińska i dalej w miasto wcale nie mija Nowego Wilanowa bokiem, tylko jedzie przez jego środek ale w poprzek a nie wzdłuż i daje połączenie Nowego Wilanowa m.in. z:Poc Vocem pisze:Nawet jeśli oddana zostanie Branickiego, to taka linia mijałaby tzw. Miasteczko Wilanów bokiem. Przy Przyczółkowej póki co jest parę jeszcze budowanych bloków i galeria handlowa dla dość specyficznej klienteli czy co to tam jest. Ani jedni ani drudzy nie wypełnią takiej linii, zwłaszcza często kursującej.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć że w Miasteczku Wilanów jest popyt na usługi ZUS.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Znaczy - w ZUS-ie interes mają tylko emeryci a w MW nie mieszka nikt starszy niż 40 lat? Jedno i drugie jest nieprawdą.
Inna sprawa, że tłumy do ZUS-u to w ogóle nie jeżdżą. Ale jest jeszcze sąd...
Branickiego to jednak taki sobie średnio środek. Ale przez geometryczny środek linii nie będzie nigdy.
Inna sprawa, że tłumy do ZUS-u to w ogóle nie jeżdżą. Ale jest jeszcze sąd...
Branickiego to jednak taki sobie średnio środek. Ale przez geometryczny środek linii nie będzie nigdy.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A gdyby do Miasteczka Wilanów pojechało 162 przez Bonifacego i Sobieskiego 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
MW to w ogóle powinno mieć linię przez Klimczaka koło ratusza. Ale że ktoś wymyślił jak wymyślił, to teraz się będą męczyć...
Ja zaryzykowałbym nawet trasę przez al. Wilanowską, ale raczej nie 162, a czegoś na krótkich wozach, może 159 albo 185. To drugie chyba lepsze, bo ma mniej korkogenną trasę.Kleszczu pisze:A gdyby do Miasteczka Wilanów pojechało 162 przez Bonifacego i Sobieskiego
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
W jakim sensie przez al. Wilanowską?
Nie rozumiem jakie dwie linie i gdzie?Domas pisze:Dwie linie co 7,5 minuty nie są potrzebne, dlatego zrobimy tam jedną linię z taką samą częstotliwością? Cóż za logika!Wiliam pisze:A 180 to się musi wlec aż na Wilanów? Gdyby tak je do Sanktuarium, a 131 zsiekierzyć do Wilanowa? Nie wiem tylko co ze 167 wtedy...
Podnoszę tylko problem mnogości linii na Czerniakowskiej i Powsińskiej, które ciężko jakoś koordynować. Dla czytelności układu było by lepiej gdyby jeździło tam przynajmniej bardzo mocne 131, zaś wywalić np. 180 (ewentualnie dać mu końcówkę na Bartyckiej). Ja tylko szukam możliwości.
Skoro do Sanktuarium, to przecież nie przez elektrociepłownię.Łukasz pisze:Pierwsza prawdziwie turystyczna linia dojeżdżająca do elektrociepłowni.Wiliam pisze:A 180 to się musi wlec aż na Wilanów? Gdyby tak je do Sanktuarium, a 131 zsiekierzyć do Wilanowa? Nie wiem tylko co ze 167 wtedy...
reserved pisze:To 131 chcesz zsiekierzyć, czy do Wilanowa?Zdecyduj się.

Przyczółkowa - al. Wilanowska - al. Rzeczypospolitej. Organizacja ruchu na skrzyżowaniu al. Rzeczypospolitej z al. Wilanowską w Konstytucji nie została zapisana, a fizycznie możliwość lewoskrętu istnieje.MichalJ pisze:W jakim sensie przez al. Wilanowską?