Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
piechocinski
Kontakt:

Post autor: piechocinski » 12 maja 2007, 22:28

Wejdz na strone sisskom zobacz warszawski węzęł i będziesz mógł wrescie przeczytac.Czy to takie trudne.Info o POW jest aktualizacja na dzień 10 maja ,pozdrawiam ,jp,w środę przedstawiam audyt drogowy warszawskiego systemu komunikacyjnego ,jak przyślesz maila na janusz@piechocinski.pl to Cię na to zaproszę wtedy moze zrozumiesz więcej
lubię naszą okolicę

Awatar użytkownika
piechocinski
Kontakt:

Post autor: piechocinski » 14 maja 2007, 10:29

BUDOWA DROGI EKSPRESOWEJ S-2
ODCINEK węzeł PUŁAWSKA-węzeł LUBELSKA

GŁÓWNE PARAMETRY

Długość odcinka – ok. 19,50 km.
Klasa drogi – S.
Przekrój dwujezdniowy – 2 x 3 pasy ruchu.
Trasa z podstawowym układem drogowym powiązana będzie poprzez następujące węzły:
- w. Puławska,
- tzw. węzeł Ursynów podzielony na dwie części Zachód i Wschód (zapewnia możliwość wjazdu i wyjazdu z obszaru Ursynowa w kierunku wschodnim i zachodnim),
- w. Przyczółkowa,
- w. Wał Miedzeszyński,
- w. Patriotów,
- węzeł Lubelska z drogą krajową nr 17 (docelowo ekspresową S-17).
W ciągu trasy pozostawione będą rezerwy pozwalające w przyszłości na realizację węzłów z trasą Czerniakowska-bis i z trasą Olszynki Grochowskiej.
Obsługa terenów przyległych odbywać się będzie wyłącznie poprzez układ ulic powiązanych z Trasą w węzłach.
Cechą charakterystyczną rozwiązań POW na przedmiotowym odcinku są długie odcinki trasy prowadzone na obiektach:
- tunel pod Ursynowem – długości ok. 2650m, prowadzony pod linią metra,
- most przez Wisłę – długości ok. 1000m,
- estakada – długości min. 1600m, prowadzona przez Mazowiecki Park Krajobrazowy.

HARMONOGRAM PRAC PRZYGOTOWAWCZYCH I REALIZACJI - AKTUALNY STAN

- W oparciu o złożony w dniu 27.12.2006 r. wniosek do Wojewody Mazowieckiego, toczy się postępowanie w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach. Przewidywany termin uzyskania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach - lipiec 2007 r.
Ponadto wstępnie przyjęty harmonogram prac dla tego zadania przewiduje:
- Złożenie wniosku o uzyskanie decyzji lokalizacyjnej - 03.2008r.
- Uzyskanie decyzji lokalizacyjnej - 05.2008r.
- Projekt budowlany – 05.2009r.
- Pozwolenie na budowę - 07.2009r.
- Realizacja 08.2009r. – 05.2012r.

INFORMACJA O MOŻLIWYCH ZAGROŻENIACH
• nie uzyskanie decyzji administracyjnych w terminach przewidzianych w harmonogramie (decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach, decyzja lokalizacyjna, decyzje dające prawo do terenu na cele budowlane, decyzja o pozwoleniu na budowę),
• możliwe odwołania od decyzji administracyjnych na każdym etapie postępowania oraz konieczność rozpatrzenia odwołania przez organ odwoławczy,
• nie ujawnione w pełni problemy z pozyskiwaniem gruntu (nieruchomości zabudowane, nieruchomości będące zakładami pracy).

SZACUNKOWY KOSZT REALIZACJI

Szacunkowy koszt realizacji trasy – 3.250,0 mln zł łącznie z pracami przygotowawczymi.
lubię naszą okolicę

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 maja 2007, 12:17

Należy trzymać kciuki za tą inwestycję. Termin maj 2012, czyli tuż przed EURO2012 napawa optymizmem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 14 maja 2007, 14:51

Optymizmem, to mnie swego czasu napawały słowa byłego ministra Pola, gdy mówił, że w 2007 roku A2 dotrze do Warszawy.

Zwróć uwagę na opisane zagrożenia. Ja dodałbym jeszcze - komplikacje na styku Zyta-Polaczek, a także działania nieodpowiedzialnego ministra środowiska.

O to, by uwalić lub opóźnić budowę POW warszawscy pseudoekolodzy bąda się bić do upadłego. W sumie Państwo samo sobie hoduje hydrę dofinansowujac działalnośc m.in. takich grup, jak Zielone Mazowsze.

Brak też realnej informacji wśród społeczeństwa czym ma być POW i jaka jest jej rola.
SISKOM od ponad 2 lat stara się prezentować materiały. Nie możemy jednak wyręczać urzędów odpowiedzialnych za to - czyli MT i GDDKiA. Nie mamy środków, by wydawac broszury, by trafić pod strzechy nie tylko w wersji wiertualnej.

W zeszłym roku w lipcu i sierpniu planowana była akcja konsultacyjna dla POW od Puławskiej do Lubelskiej na takiej samej zasadzie, jak zrobiono to w lutym dla S-8 Marki - Radzymin. Z niewiadomych powodów zrezygnowano.

Możemy sie wiec spodziewac nieustających protestów i skrag po wszystkich sądach. Tym bardziej, że warszawscy pseudoekolodzy dostają od Państwa kasę na to, by się sądzić i blokowac tym samym państwowe inwestycje.

Dennis

Post autor: Dennis » 14 maja 2007, 15:47

Chciałem tylko zauważyć nieśmiało, że gdyby nie - w dużym stopniu - działalność, jako to uroczo nazywasz, "pseudoekologów", to Rospuda byłaby już rozjeżdżona i wszystkie kliny napowietrzające w Warszawie zabudowane wysoką zabudową (na tę chwilę zabudowana została jedynie część).

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 15 maja 2007, 2:14

Dennis pisze:Chciałem tylko zauważyć nieśmiało, że gdyby nie - w dużym stopniu - działalność, jako to uroczo nazywasz, "pseudoekologów", to Rospuda byłaby już rozjeżdżona i wszystkie kliny napowietrzające w Warszawie zabudowane wysoką zabudową (na tę chwilę zabudowana została jedynie część).
Właśnie że nic z tych rzeczy.
Gdyby nie działalność pseudoekologów, byłoby nam łatwiej w przypadku Rospudy.
Niestety, ale to przez nich panuje powszechne przekonanie w narodzie o nieczystych intencjach obrońców Rospudy. Poza tym całą walkę o Rospudę rozegrały organizacje przyrodnicze i ekologiczne (jak OTOP, CMOK, WWF, Bankwatch, Pracownia na Rzecz Wszystkich Istot, Greenpeace, Klub Przyrodników, itp), a nie pseudoekologiczne.
A co do zabudowy klinów napowietrzających - czasy się nieco zmieniają i obecnie pseudoekolodzy działają na rzecz developerów starając się usilnie o przesuniecie planowanych w Warszawie tras w tereny zielone, by uwolnić rezerwy terenu pod budownictwo mieszkaniowe:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,4108101.html

Dennis

Post autor: Dennis » 15 maja 2007, 11:38

Nie wiem gdzie wyczytałeś w tym artykule (czy gdziekolwiek indziej), że to Zielone Mazowsze, czy inne organizacje określane przez Ciebie mianem pseudoekologów (notabene jak przebiega u Ciebie podział na organizacje przyrodnicze/ekologiczne i "pseudoekologiczne"?) stoją za zmianą przebiegu S-7 w okolicach Bemowa i Chomiczówki oraz za działaniami chciwych i opętanych deweloperów :-? Z tego co ja wiem, to za tą zmianą stoi niejaki Pan Poncyliusz, poseł PiS oraz jakieś lokalne stowarzyszenie oszołomów z Chomiczówki. Notabene uważam takie działania za haniebne, a brany ponoć obecnie pod uwagę przez GDDKiA "nowy" przebieg S-7 w tej okolicy - za absurdalny. Jeśli zostanie on wybrany, co będzie oznaczało wycięcie kilkudziesięciu (bodajże) hektarów Parku Leśnego Bemowo oraz degradację terenów Radiowa i okolic, gdzie żadna taka trasa nie była planowana i nieświadomi zagrożenia ludzie postawili tam sobie domy i mieszkania, to będzie to świadczyło, że nie mamy - jako kraj - nic wspólnego z państwem prawa i raczej bliżej nam do Pakistanu, niż Niemiec ](*,)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 maja 2007, 12:15

Dennis pisze:Nie wiem gdzie wyczytałeś w tym artykule (czy gdziekolwiek indziej), że to Zielone Mazowsze, czy inne organizacje określane przez Ciebie mianem pseudoekologów (...) stoją za zmianą przebiegu S-7 w okolicach Bemowa i Chomiczówki oraz za działaniami chciwych i opętanych deweloperów :-? Z tego co ja wiem, to za tą zmianą stoi niejaki Pan Poncyliusz, poseł PiS oraz jakieś lokalne stowarzyszenie oszołomów z Chomiczówki.
Akurat w tym przypadku udział (choćby w nieznacznej mierze) Zielonego Mazowsza jest faktem. Była taka Masa krytyczna w zeszłym roku, która odbyła się we współpracy z ZM pod hasłem odsunięcia S-7 od Chomiczówki. To po niej Fikander bardzo krytycznie (w postawie Reytana ;)) wypowiadał się przeciwko jakiejkolwiek współpracy z takimi organizacjami (co dotyczyło zarówno ZM, jak i organizatorów MK).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 maja 2007, 12:18

Bastian pisze:Była taka Masa krytyczna w zeszłym roku, która odbyła się we współpracy z ZM pod hasłem odsunięcia S-7 od Chomiczówki.
Trasa ma być przy Chomiczówce i koniec. Nie wolno podrzucać zgniłego jabłka bądź jajka sąsiadom.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Dennis

Post autor: Dennis » 15 maja 2007, 12:40

Bastian pisze:Była taka Masa krytyczna w zeszłym roku, która odbyła się we współpracy z ZM pod hasłem odsunięcia S-7 od Chomiczówki.
Jakbyś znalazł gdzieś jakiś artykulik na ten temat, to podrzuć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 maja 2007, 12:56

Nie wiem, czy był taki artykulik. Musisz uwierzyć na słowo, ja to wiem z plakatów, które tę imprezę reklamowały. Oglądałem je na słupach wiaduktu na przystanku tramwajowym przy Centralu ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 15 maja 2007, 16:50

Z tego co ja wiem, to za tą zmianą stoi niejaki Pan Poncyliusz, poseł PiS oraz jakieś lokalne stowarzyszenie oszołomów z Chomiczówki. Notabene uważam takie działania za haniebne, a brany ponoć obecnie pod uwagę przez GDDKiA "nowy" przebieg S-7 w tej okolicy - za absurdalny. Jeśli zostanie on wybrany, co będzie oznaczało wycięcie kilkudziesięciu (bodajże) hektarów Parku Leśnego Bemowo oraz degradację terenów Radiowa i okolic, gdzie żadna taka trasa nie była planowana i nieświadomi zagrożenia ludzie postawili tam sobie domy i mieszkania, to będzie to świadczyło, że nie mamy - jako kraj - nic wspólnego z państwem prawa i raczej bliżej nam do Pakistanu, niż Niemiec
Dennis. Święte słowa.

Słyszałes może o czymś takim, jak Koalicja Lanckorońska?
http://lanckoronska.eu/?a=koalicja.koalicja
Na podanej liście jest kilka stowarzyszeń, które wsławiły się braniem ekoharaczy, jest też obecna filia Przyjaznego Miasta, są też te oszołomy z Chomiczówki, o których wspominasz.

Tak wiec ZM ściśle współpracuje z tymi oszołomami z Chomiczówki, a także z tymi co blokują rozbudowe oczyszczalni ścieków Czajka, z tymi co chcą zablokować budowe wiezowca Libenskida w centrum, z tymi, co chcą poprowadzić A2 przez obszar N2000 Bagno Całowanie, z tymi co brali łapówki za odejście od blokowania hipermarketów w Łodzi i Białymstoku. Uwierzysz mi na słowo, czy mam tu wklejac kolejne linki udowadniajace wszystko?

Gdzie jest linia podziału pomiedzy ekologami, a pseudoekologami?
To proste. Ekolodzy działają dla idei i wierzą w to, co robią. Ochrona środowiska jest dla nich czymś naczelnym.
Pseudoekolodzy działają dla kasy lub własnego interesu i zazwyczaj ich działania są sprzeczne z ochroną środowiska lub mają niewiele z tym wspólnego. Zwykle kryją się pod przykrywką "szlachetnych działań", na co wielu daje się nabierać.

Popatrz sobie na sprawozdanie z rocznej działalności ZM. M.in. ile wyciągnęli kasy na Koalicję Lanckorońską.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 17 maja 2007, 0:56

:arrow: Brzmi optymistycznie? Chyba nie bardzo:
GW pisze:Marzenia o obwodnicach na Euro 2012

Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-05-16 23:45

Czy na Euro 2012 powstanie cała ekspresowa obwodnica Warszawy? Najwyżej pół - oceniają specjaliści i przestrzegają urzędników przed kolejnymi opóźnieniami.

- Możliwy jest taki scenariusz, w którym nie uda się zbudować obiecanych stadionów i dróg i wtedy trzeba będzie wydzierżawić na mistrzostwa stadiony w Niemczech - mówił wczoraj pół żartem, pół serio Janusz Piechociński, były szef sejmowej komisji infrastruktury, a teraz ekspert firmy TOR.

Na specjalnej konferencji przestrzegał przed zagrożeniami, które mogą opóźnić inwestycje. Apelował o umiar w obietnicach budowy autostrad czy dróg ekspresowych. Drogowcy niedawno ogłosili, że budowa niezbędnych tras ekspresowych znacznie przyspieszy. Wojciech Dąbrowski, szef Generalnej Dyrekcji Dróg, liczy nawet, że przed 2012 r. uda się zbudować całą ekspresową obwodnicę Warszawy, która pomoże rozprowadzić ruch z autostrady docierającej od zachodu do stolicy. Potrzeba na to ponad 10 mld zł.

- To nierealne plany - twierdzi Janusz Piechociński. - Do mistrzostw powstaną najwyżej drogi ekspresowe w lewobrzeżnej części miasta od autostrady do Wisły - ocenia. Chodzi trasy o ekspresowe: ? S8 od autostrady A2 na peryferiach Piastowa przez Bemowo do Trasy AK razem z modernizacją Trasy AK i Trasy Toruńskiej do Marek ? S2 - czyli południowa obwodnica Warszawy - od autostrady w Piastowie skrajem Włoch i Ursusa do lotniska Okęcie i ul. Puławskiej ? S7/S8 - nowa trasa wylotowa na Kraków i Katowice, która ominie Raszyn i Janki.

Nikłe są szanse na to, że do 2012 r. uda się zbudować dalszy ciąg południowej obwodnicy przez Ursynów i Wawer czy wschodnią obwodnicę od Marek do trasy lubelskiej

Według Piechocińskiego najważniejsze zagrożenia to przeciągające się procedury przygotowawcze, rosnące ceny i braki materiałów. - Niewykluczone, że niedługo trzeba będzie sprowadzać kruszywo np. ze Szkocji - uważa. Na coraz wyższe ceny będzie zaś wpływać presja, żeby zdążyć na czas.

Dyr. Dąbrowski przygotowuje właśnie dla Ministerstwa Transportu listę problemów, które trzeba będzie rozwiązać. Przyznaje, że największy kłopot to przygotowanie niezbędnych pozwoleń i zdobycie gruntu pod drogę. - W najbliższych latach wojewoda będzie musiał wydać aż 17 tys. decyzji w sprawie odszkodowań za grunty - oblicza.

Kolejny problem to nagłe zmiany koncepcji rządowych. Niedawno okazało się, że budowa południowej obwodnicy może rozpocząć się z dwu- lub trzyletnim poślizgiem, bo Ministerstwo Transportu wraca do pomysłu wytyczenia nowego pasa startowego na Okęciu. W przyszłości kolidowałby on z trasą, dlatego przedsiębiorstwo Porty Lotniczą chcą ją przesunąć. Wojciech Dąbrowski prosi jednak ministra, by nie zmieniać planów, bo wtedy pierwszy fragment południowej obwodnicy powstałby nie w 2010, lecz dopiero trzy lata później. Odpowiedzi na razie nie ma.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 19 maja 2007, 18:38

Dane GDDKiA z dnia 29.04.2004 r. :

1. Południowa Obwodnica Warszawy (POW) - droga szybkiego ruchu S2 od
węzła "Konotopa" do węzła "Puławska" (15 km):
- wykup terenu do 01.2006 r.,
- zakończenie robót budowlanych 12.2007 r.,

2. Trasa NS - droga szybkiego ruchu S79 od węzła "Lotnisko" (z POW) do
węzła "Marynarska" (5 km):
- wykup terenu do 04.2006 r.,
- zakończenie robót budowlanych 12.2007 r.,
- koszt realizacji 1024 mln zł, w tym wykup gruntów 490 mln zł (łącznie oba
powyższe punkty)

3. Południowa Obwodnica Warszawy (POW) - droga szybkiego ruchu S2 od
węzła "Puławska" do węzła "Lubelska" (19,5 km):
- wykup terenu do 10.2006 r.,
- zakończenie robót budowlanych 12.2010 r.,
- koszt realizacji 3206 mln zł, w tym wykup gruntów 446 mln zł

4. Trasa Salomea - Wolica - droga szybkiego ruchu S7:
- wykup terenu do 08.2005 r.,
- zakończenie robót budowlanych 08.2007 r.,
- koszt realizacji 459,5 mln zł, w tym wykup gruntów 150 mln zł

5. Łącznik Dywizjonu 303 - droga szybkiego ruchu S8 od węzła "Konotopa" do
węzła "Prymasa Tysiąclecia" (11,1 km)
- wykup terenu do 05.2005 r.,
- zakończenie robót budowlanych 09.2007 r.,
- koszt realizacji 562,6 mln zł, w tym wykup gruntów 290 mln zł

6. Trasa AK - droga szybkiego ruchu S8 od węzła "Prymasa Tysiąclecia" do ul.
Piłsudskiego w Markach (12 km):
- wykup terenu do 04.2006 r.,
- zakończenie robót budowlanych 01.2009 r.,
- koszt realizacji 1615 mln zł, w tym wykup gruntów 60 mln zł

7. Wschodnia Obwodnica Warszawy (WOW) - droga szybkiego ruchu S17 od
węzła "Marki" do węzła "Zakręt" (17 km):
- wykup terenu do 01.2007 r.,
- zakończenie robót budowlanych 12.2009 r.,
- koszt realizacji 865 mln zł, w tym wykup gruntów 300 mln zł
------------------------------------------------------

3 lata temu były takie plany realizacji. Większość z tych tras miała konczyć się w tym roku.
Mineły 3 lata podczas których wykonano wiele prac, wykonano i złożono dokumentację, wykupiono grunty, znowelizowano Specustawę i ustawę o zamówieniach publicznych, by ułatwić wszelkie procedury.
I po 3 latach zastanawiamy się, czy te inwestycje będa gotowe przed Euro 2012, czyli za 5 lat.

Czy macie wrażenie, że chyba cofamy się, a nie idziemy do przodu?

Pytanie dobre, na które chcielibyśmy poznać odpowiedź. Może Pan Piechociński jej udzieli.
Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy?

Po części można wytłumaczyć to znowelizowaniem w 2005 roku Prawa ochrony środowiska bez vacatio legis i koniecznością rozpoczynania od nowa wielu inwestycji. Tyle, że POW od Konotopy do Puławskiej idzie wg starego trybu. Podobnie budowa Trasy AK od Konotopy do Powązkowskiej oraz Trasa Salomea-Wolica. Tych arterii też nie zbudowano na czas i nawet nie rozpoczęto.
Zamęt z brakiem funduszy w GDDKiA to dopiero sprawa tego roku.
Skarg NIMB-ów i ekooszołomów można było się spodziewać.

O co więc tak na prawdę chodzi?
Ktoś zawinił całej tej sytuacji. By wyjść z drogowo-inwestycyjnego marazmu trzeba znaleźć jego przyczynę i ją szybko usunąć.
Ja osobiscie mam dość już kolejnych obiecanek i nustalania kolejnych terminów. Nawet jak powstają kolejne strategie rozwoju, to nie chce mi się ich czytać, bo wiem doskonale, że to, co jest tam napiane będzie się miało nijak do przyszłosci.

Panie Januszu. czekamy na odpowiedź

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 20 maja 2007, 19:17

robert-c pisze:Czy macie wrażenie, że chyba cofamy się, a nie idziemy do przodu?
To nie wrażenie, to rzeczywistość. #-o
Do 2012 roku nic z tych planów nie wyjdzie, jedyne co wyjdzie to wielka afera, a ludziki pokroju piechocińskiego zostaną wywiezieni na taczkach :D
Skandal z Euro 2012 wisi w powietrzu, to tylko kwestia pieciu lat [-(

ODPOWIEDZ