Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2007, 22:51

Krzysiek pisze:
pawcio pisze:Dobra. Dęboszczaku! Możesz powiedzieć, jak ma być wytrasowana linia przez Odkrytą? Bo ja cały czas wychodzę z założenia, że NOWODWORY, Światowida, Ordonówny, Odkryta, Stefanika, Światowida, ...
Bo jeżeli trasa przez Odkrytą ma usuwać z trasy przystanek Ordonówny, to rzeczywiście moja koncepcja się sypie.
A nie Stefanika - Odkrytą - Dzierżgońską [nie wiem czy dobrze napisałem] - Swiatowida - Nowodwory.?
No właśnie - ja też zakładałem coś takiego. Zwłaszcza, iż zatoki na Odkrytej są np. w rejonie Grzymalitów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 paź 2007, 22:56

A to już jest dojazd od tamtej strony do pętli?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2007, 22:59

Już dawno. Tylko że wąski.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 08 paź 2007, 23:04

Bastian pisze:
Krzysiek pisze:A nie Stefanika - Odkrytą - Dzierżgońską [nie wiem czy dobrze napisałem] - Swiatowida - Nowodwory.?
No właśnie - ja też zakładałem coś takiego. Zwłaszcza, iż zatoki na Odkrytej są np. w rejonie Grzymalitów.
Właśnie taka trasa. Ale wiecie, to wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Także proszę podchodzić do tego z pewną rezerwą.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 paź 2007, 23:06

No to zgryz. Ale jeszcze pomyślę nad zagadnieniem. Nie mniej jednak powoduje to, że chęć stworzenia 411 wydaje się całkiem zasadne.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 08 paź 2007, 23:10

pawcio pisze:Nie dłoby rady podmienić 508 i 510 na Picassa
Tak jest. Ale od początku.

Sprawa Nowodworów jest dość skomplikowana; dojazdu do metra potrzebują różne części osiedla, co sprawia, że łączenie potrzeb choćby dwu jest ryzykowne. Odkryta z całą pewnością nie powinna jeździć razem ze Świdrami, które same z racji położenia najbardziej na południe mogą - względnie - zahaczać o przystanki w rodzaju EC Żerań z proporcjonalnie mniejszymi stratami czasowymi. Na Odkrytej nie widzę absolutnie 508, jeśli miałoby dalej pojechać starą trasą. 508 ma obsługiwać Porajów.

Z drugiej strony, rozłożenie przystanków i brak rezerwy miejsc w E-4 wymuszają jakieś zmiany. Przystanek przy UD czy Ekspresowa to czyste kuriozum, ponieważ za Myśliborską (a nierzadko ostatnim zabieralnym przystankiem jest Ćmielowska) do E-4 wejść najzwyczajniej w świecie nie można (ja również wiem, co piszę). A zatem: 510 przez Picassa, a 508 wywalone ze Świdrów (no i na Wisłostradę) przy założeniu jako takiej koordynacji 510 i 511 w międzyszczycie oraz w DS. Tyle że to w żadne sposób problemu przesiadających się w E-4 a jadących z Legionowa (przy UD oraz korzystających z tego przystanku mieszkańców) etc. nie rozwiązuje. Ekspresowa na nic się nikomu nie przydaje, bo nie jest w stanie zabrać pasażerów dojeżdżających z Plochocińskiej, zatem sprawa jest jasna i oczywista: żeby przyśpieszyć jakkolwiek E-4 oraz zapewnić sprawny dojazd Odkrytej musi powstać linia, która złapie w koralach zarówno UD Białołęka (tzn. Białołęka-Ratusz), jak i Konwaliową w celu przerzucenia przesiadek z Żerania/północnej Białołeki oraz oczywiście Ekspresową.

Wiem dobrze, że dostać się do E-4 rano nie sposób i mam świadomość dość niewdzięcznej żonglerki przystankami na Tarchominie. Nie zgłaszam wobec tego zastrzeżeń natury merytorycznej wobec planowanych zmian .

Nijak to jednak nie zmienia faktu, że usprawnienia są czynione selektywnie i że zapewne i tym razem skończy się zabraniem brygad komuś innemu. Dlaczego dostrzega się problemy tylko i wyłącznie mieszkańców Białołęki? Przepełnione autobusy usprawiedliwiają zmiany, ale nie usprawiedliwiają ograniczonego zasięgu takich korekt. W ubiegły piątek jechałem wieczorem doszczętnie zapchanym 189, słowo "niewygoda" mógłbym deklinować wte i we wte. Codziennie rano na Ostrobramskiej w drodze na uczelnie przerabiam ten same scenariusz: brak możliwości wejścia do 520 i 525 za Zamieniecką, a jeśli jakimś cudem przy swojej ograniczonej korpulencji się wcisnę, to na wypełniony nie w stu, a dwustu procentach autobus przypuszcza na Saskiej szturm ~ 100 osób, które mają autentyczne przerażenie w oczach, niespecjalnie skrywane w obliczu możliwego spóźnienia w pracy. 131 wypchane na Gagarina po dach, 162, do którego rano na Powiślu w stronę Mokotowa też wejśc nie można

Mógłbym tak długo jeszcze, ale o tym wszystkim doskonale wiadomo. Proszę o równomierne zaspokajanie potrzeb w warszawskim zbiorkomie. I o nic więcej.

Proszę także, by niniejszej wypowiedzi nie traktować jako kolejnego demagogicznego ataku na ZTM, do rozważań nt. Tarchomina czynionych w obrębie tego tematu starałem się odnieść możliwie rzetelnie. Jednak zestawiając sobie moje permanentnie anormalne warunki podróży na TŁ z kolejną propozycją usprawnienia połączeń na Tarchominie czuję się nieco rozżalony.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 paź 2007, 23:31

emdegger pisze:
Nijak to jednak nie zmienia faktu, że usprawnienia są czynione selektywnie i że zapewne i tym razem skończy się zabraniem brygad komuś innemu. Dlaczego dostrzega się problemy tylko i wyłącznie mieszkańców Białołęki? Przepełnione autobusy usprawiedliwiają zmiany, ale nie usprawiedliwiają ograniczonego zasięgu takich korekt. W ubiegły piątek jechałem wieczorem doszczętnie zapchanym 189, słowo "niewygoda" mógłbym deklinować wte i we wte. Codziennie rano na Ostrobramskiej w drodze na uczelnie przerabiam ten same scenariusz: brak możliwości wejścia do 520 i 525 za Zamieniecką, a jeśli jakimś cudem przy swojej ograniczonej korpulencji się wcisnę, to na wypełniony nie w stu, a dwustu procentach autobus przypuszcza na Saskiej szturm ~ 100 osób, które mają autentyczne przerażenie w oczach, niespecjalnie skrywane w obliczu możliwego spóźnienia w pracy. 131 wypchane na Gagarina po dach, 162, do którego rano na Powiślu w stronę Mokotowa też wejśc nie można

Mógłbym tak długo jeszcze, ale o tym wszystkim doskonale wiadomo. Proszę o równomierne zaspokajanie potrzeb w warszawskim zbiorkomie. I o nic więcej.

Proszę także, by niniejszej wypowiedzi nie traktować jako kolejnego demagogicznego ataku na ZTM, do rozważań nt. Tarchomina czynionych w obrębie tego tematu starałem się odnieść możliwie rzetelnie. Jednak zestawiając sobie moje permanentnie anormalne warunki podróży na TŁ z kolejną propozycją usprawnienia połączeń na Tarchominie czuję się nieco rozżalony.
Cóż - pozostaje mi się podpisać wszystkimi kończynami pod Twoją wypowiedzią =D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 paź 2007, 0:10

Colony pisze:Nie można po prostu zlikwidowac ekspresowego statusu E-4? Te 2,3 minuty więcej to naprawdę nie jest dużo. Oczywiście nadal jeździłoby Wisłostradą.
Mozna, ale nic nie zmienisz na Modlinskiej - dalej ludzie beda zostawac na przystankach, a w takiej reformie miejsca w busach pojawialyby sie wlasnie w linii 4xx.
Paweł_K pisze:Oczywiście brygady tylko ze starego E-4 ?
Co to znaczy starego? Podaz miejsc sie nie zmienilaby, a umozliwila wieksza elastycznosc.
jacek pisze:Gdyby doszło do zamknięcia wiaduktow TT, a linia Legionowska przeszla by modernizacje i dobra częstotliwośc, to jestem pewien że przy dobrej czestotliwości przedłuzenie 104 na Nowodwory mialo by sens i odpowiednia frekwencje, zarowno z okolic Bialołeckiej, jak i Tarchomina [-(
Mrzonka. Gdyby linia legionowska byla po remoncie, to Tarchomin bylby wywozony na Pludy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 paź 2007, 0:42

Mozna, ale nic nie zmienisz na Modlinskiej - dalej ludzie beda zostawac na przystankach, a w takiej reformie miejsca w busach pojawialyby sie wlasnie w linii 4xx.
A na pewno nie zapchają jej tarchominianie, zachęceni szybkością, a wypchnięci przez nowodworzan z E-4? Jakie przystanki miałyby te dwie linie na terenie samych osiedli?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 paź 2007, 8:23

emdegger pisze:Proszę o równomierne zaspokajanie potrzeb w warszawskim zbiorkomie. I o nic więcej.
1. Kasa
2. Tabor
3. Kierowcy

I będzie wszystko ok ;)

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 09 paź 2007, 8:57

MisiekK pisze:Co to znaczy starego? Podaz miejsc sie nie zmienilaby, a umozliwila wieksza elastycznosc.
No z obecnego E-4, czyli po utworzeniu nowej linii 4xx sumaryczna częstotliwość 4xx i E-4 taka sama jak E-4 w kształcie obecnym. Jeśli to miałoby być na tej zasadzie, to dla mnie Tarchomin może sobie linie mnożyć w nieskończoność, byleby nie zabierano brygad na ten cel z innych dzielnic...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 09 paź 2007, 11:09

Zaraz, proszę mi pomóc wyjaśnić bo się zagubiłem. Chcecie podzielić E-4 na 2 linie. Dotychczasową i 4xx. Z czego ta pierwsza ma omijać większość Tarchomina, żeby być hiperekspresowa, tak? Bez zmiany ilości brygad, tak? No to w tej sytuacji Nowodwory i tak zapchają tą 4xx, a Tarchomin będzie miał mniej. Chyba, że naprawdę ze mną źle i nic nie rozumiem. :-k
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 paź 2007, 12:04

MisiekK pisze:Mrzonka. Gdyby linia legionowska byla po remoncie, to Tarchomin bylby wyworzony na Pludy.
O tym też wspominałem, ale też nie dokońca jest pewne, czy stacja Płudy, by dała rade przerobić Tarchomin i Nowodwory :-k

Obecna sytuacja na Tarchominie i Nowodworach przypomina sytuacje Ursynowa i Natolina z okresu kiedy Metro było w budowie.
#-o

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 09 paź 2007, 12:55

Colony pisze:Zaraz, proszę mi pomóc wyjaśnić bo się zagubiłem. Chcecie podzielić E-4 na 2 linie. Dotychczasową i 4xx. Z czego ta pierwsza ma omijać większość Tarchomina, żeby być hiperekspresowa, tak? Bez zmiany ilości brygad, tak? No to w tej sytuacji Nowodwory i tak zapchają tą 4xx, a Tarchomin będzie miał mniej. Chyba, że naprawdę ze mną źle i nic nie rozumiem. :-k
Napisalem: "Moim zdaniem E-4 powinno wrocic 'na szczyty' (6-9, 14.30-19) bez obslugi Ekspresowej i UD Bialoleka, a 'po trasie' (chociaz moglaby zaliczac Cmielowska i Milenijna jak 144) powinna pojsc linia marki 4xx zaliczajaca Konwaliowa, Ekspresowa i UD Bialoleka. " Czytaj wiec ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 paź 2007, 13:31

Więc wymyśliłem sobie tak:
Podstawowym warunkiem jest skoordynowanie zmian z wprowadzeniem normalnego ruchu na stacji Marymont.
510 NOWODWORY, Światowida, Świętosławskiego, Świderska, (z powrotem: Świderska, Mehoffera, Światowida), Porajów, Myśliborska, ..., DW. CENTRALNY (6/15/10//20)
508 NOWODWORY, Światowida, Modlińska, Most Grota-Roweckiego, Wybrzeże Gdyńskie, Krasińskiego, PL. WILSONA (5/15/7,5//10)
E-4 NOWODWORY, Światowida, Dzierzgońska, Odkryta, Stefanika, Światowida, Modlińska, Most Grota-Roweckiego, Wybrzeże Gdyńskie, Krasińskiego, PL. WILSONA (5/15/7,5//-) (od Myśliborskiej do Pl. Wilsona bez przystanków pośrednich)
Chyba zrealizowane są wszystkie lokalne potrzeby, jak i wywozowe. Trzeba by tylko policzyć, czy brygadowo można się obrobić. Ale chyba jest szansa.

Zablokowany