Nie wiem, jak jest w Policji, ale w ŻW jest to rygorystycznie przestrzegane. Ale podejrzewam, że za niechlujstwo w prowadzeniu raportu służbowego można dostać dyscyplinarkę.Adam G. pisze:W ilu to zawodach teoria różni się drastycznie od praktyki?![]()
Policja
Moderator: Szeregowy_Równoległy
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Czy Ty przypadkiem nie mylisz dwóch rzeczy. Jedna to wpis w notatnik służbowy dot. legitymowania osoby lub innej czynności i notatki służbowej dotyczącej określonego zdarzenia. Nie mogę zrozumieć sensu sporządzania notatki służbowej zawierającej rysopis osoby, która posiadała dokument tożsamości i nie jest w kręgu zainteresowania służb (kod 00) a została wylegitymowania "prewencyjnie".Wolfchen pisze:Ze studiów. Na dzień dobry każdy został przeszkolony z patrolowania i kierowania ruchem.Paweł D. pisze:Można wiedzieć skąd masz te informacje?
Notatka służbowa to wpis dotyczący jednego zdarzenia w notatniku służbowym. Odpis czy raport ze służby, to zupełnie inne rzeczy.
Z tym, że sporządzenie "dedkowanej" notatki służbowej w przypadku legitymowania "prewencyjnego" mija się z celem, bo zasadniczo nie wolno legitymować prewencyjnie. Legitymowanie, a więc ustalanie tożsamości osoby może nastąpić tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia danej osoby.Paweł D. pisze:Nie mogę zrozumieć sensu sporządzania notatki służbowej zawierającej rysopis osoby, która posiadała dokument tożsamości i nie jest w kręgu zainteresowania służb (kod 00) a została wylegitymowania "prewencyjnie".
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
I zasadniczo się to każe robić, robi, i z tego rozliczaWolfchen pisze:Z tym, że sporządzenie "dedkowanej" notatki służbowej w przypadku legitymowania "prewencyjnego" mija się z celem, bo zasadniczo nie wolno legitymować prewencyjnie. Legitymowanie, a więc ustalanie tożsamości osoby może nastąpić tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia danej osoby.
Nie masz całkiem racji. Papier na notatnik służbowy się znajdzie. Ale tak mówiąc konkretnie, to przynosi to wyniki. Zobacz jak chętnie patrole czepiają się bezdomnych. Są to ludzie, którzy z reguły weszli w jakiś kontakt z prawem. Zwykle są poszukiwani w celu ustalenia miejsca pobytu do prowadzonych spraw. Już "wynik" jest. Tak samo sprawdzanie nr IMEI. Też są "trafienia". Ludzie wpadają na głupim braku biletu. To jak w lotto. Żeby wygrać trzeba graćWolfchen pisze:Przecież to szkoda papieru i czasu funkcjonariuszy...
A że akcje typu 11.09 legitymujemy z automatu każdego "południowca" w okolicy metra czy dworca to niestety...
Z tymi numerami IMEI to niezła ciekawostka... Kiedyś chcieli mi sprawdzić IMEI, to się spytałem, czy jestem podejrzany o kradzież telefonu. Miny mieli nietęgie i odpuścili.
czy o odpisie z notatnika (raporcie z legitymowania) sporządzonemu na żądanie przełożonego, np. w wyniku skargi?
Dobra, ale czy my mówimy o notatce służbowej w notatniku, która jest sporządzana każdorazowo w wyniku podjęcia działania, npPaweł D. pisze:Papier na notatnik służbowy się znajdzie.
Kod: Zaznacz cały
Jan Kowalski, syn Adolfa i Genowefy z.d. Trzaskalska, zam. przy ulicy Trzebiatowskiej 1/3 m 5, numer PESEL 80022912345, ubrany w czarną, skórzaną kurtkę i bordowy beret, legitymowany dnia 10.02.2010 o godzinie 12:20 w: ulica Lazurowa/posesja 111, z powodu spożywania alkoholu w miejscu publicznymS4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie wiem, jak jest w Policji, ale w ŻW trzeba odnotować dane osoby legitymowanej, powód i rysopis. Każdorazowo i bezwzględnie, czy dana osoba ma dokumenty, czy też ich nie ma...
No i powiedz mi, czy spotkałeś się z przypadkiem, że legitymujący policjant nic nie zapisuje? Bo ja nie...
No i powiedz mi, czy spotkałeś się z przypadkiem, że legitymujący policjant nic nie zapisuje? Bo ja nie...
Nie, nie spotkałem się z takim przypadkiem, nawet ciężko mi to sobie wyobrazić. Chociaż to sprawdzenie jest w komputerze, to rozliczeniem służby są wpisy w notatniku. Natomiast często widzę jak policjant nic nie robiącyWolfchen pisze:No i powiedz mi, czy spotkałeś się z przypadkiem, że legitymujący policjant nic nie zapisuje? Bo ja nie...