Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2011, 13:54

Majusi pisze: Zawsze uważałem, że w porównaniu z innymi środkami transportu (wydzielone torowiska) na zakorkowanych ulicach jeżdżą najszybciej.
Na zakorkowanych. A na niezakorkowanych? I czy rzeczywiście są szybsze od innych wydzielonych środków komunikacji, np. metra albo autobusu na buspasie?
Majusi pisze: Może w swoich obliczenia weźcie i ten parametr pod uwagę. Wiem jaki jest to stres dla pasażerów jak stoję na czerwonym a T mi ucieka
Analogiem dla autobusu byłoby czekanie na dobiegającego pasażera. Czy mamy to zakładać na każdym przystanku?

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 01 kwie 2011, 15:43

KwZ pisze: Analogiem dla autobusu byłoby czekanie na dobiegającego pasażera. Czy mamy to zakładać na każdym przystanku?
Oczywiście bo KZ jest dla ludzi a nie sama dla siebie. Bez pasażerów KZ nie ma racji bytu. KZ wykonuje usługę dla klientów. Frontem dla klienta.
KZ nie jest tylko dla stałych pasażerów. Jeżeli dla stałych to po co przyspieszać, oni i tak wiedzą ile czasu im zabiera podróż.
Z powyższej dyskusji widzę, że wszyscy jej uczestnicy dbają li tylko o interesy firm obsługujących KZ czyli szybciej, punktualnie itd. Zadania wykonane, premia jest itd... A pasażer, przecież on musi... pojechać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 kwie 2011, 15:47

Nigdy nie będzie dobrej komunikacji, jeśli będzie się ją projektować tak, żeby spóźniony pasażer zdążył dogonić tramwaj pieszo.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 kwie 2011, 15:47

w szczycie tramwaje jeżdżą dosłownie co chwilę. Nie ma uzasadnienia wstrzymawanie odjazdu, by wszyscy piesi zdążyli. No chyba, że to ma być definitywne uzasadnienie, czemu nie da się u nas przyspieszyć tramwajów, mimo że gdzie indziej nie ma z tym takich problemów?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 01 kwie 2011, 16:09

Ciężko zrozumieć o co mu chodzi... Interesy firm? Co mnie to obchodzi, ja jestem pasażerem i klnę (po cichu) jak stoję na kolejnym świetle. Ja chcę jechać szybciej, a nie żeby pan Karos zapłacił parę zł mniej za prąd. I tak walę światła, jak widzę że tramwaj nadjeżdża (a następny będzie za 10 minut).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 kwie 2011, 17:19

Ale przecież pan Karos straci mniej zł za prąd, jeśli będzie priorytet (bo to obejmuje m.in. ograniczenie liczby postojów innych niż na przystankach, ale także krótszy czas pracy np. klimatyzacji w przeliczeniu na jeden kurs!).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 kwie 2011, 8:31

Jesem najbardziej zaskoczony tym, że najbardziej rzekomo "broni" pasazerów ktoś, kto deklaruje, że zazwyczaj pasażerem tramwajowym nie jest, jak Majusi. Natomiast regularni pasażerowie nie chca takich udogodnień. Jest to cokolwiek zaskakujące. Albo pasażerowie tramwajów są głupi, albo w wypowiedziach Majusiego na temat interesu pasażerów jest dużo hipokryzji.

Może nalezałoby zrobić ankietę wśród pasazerów tramwajowych?

[ Dodano: |2 Kwi 2011|, 2011 11:15 ]
A może trzeba zrobić wycieczkę tramwajową z Majusim? ;-)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 kwie 2011, 11:23

W ogóle pomysł, że dla pasażera lepiej jest systemowo wstrzymać poprzedni kurs (na każdych światłach, zatem na całej trasie to jest wydłużenie czasu przejazdu o dobry kwadrans) niż zaoferować mu za 5 (lub mniej) minut kurs kolejny, jadący szybciej, a zatem dojeżdżający do celu wcześniej niż dojechałby tamten!!!, no więc taki pomysł jest tak głęboko szkodliwy, że osoba go głosząca nie powinna nawet się zbliżać do osób projektujących sygnalizacje.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 kwie 2011, 11:24

Myślę, że tego typu osobom lepiej zafundować dożywotnią emeryturę na Karaibach, niż ponosić koszty społeczne i finansowe (dodatkowy tabor chociażby) ich działalności.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 kwie 2011, 11:29

Zgadza się. Właśnie, jakoś niezauważanie w mediach i w ogóle wśród ogółu publiczności przechodzi fakt, że szybciej jadący tabor może zrobić więcej kółek dziennie i mamy więcej kursów bez konieczności dokładania brygad...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 kwie 2011, 12:29

Jarek pisze:A może trzeba zrobić wycieczkę tramwajową z Majusim? ;-)
Nie - poszukać ludzi kompetentnych. Jak widać opieranie się na 'swoich' bez patrzenia im na ręce przynosi takie różne kwiatki.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 03 kwie 2011, 21:44

Obrazek

Dzięki nowej sygnalizacji bezpieczniej przy zoo

Nowy program sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Jagiellońskiej i Ratuszowej, opracowany przez Tramwaje Warszawskie, wprowadził ZDM, by usprawnić ruch w tym rejonie.

Wykonany przez TW projekt sygnalizacji świetlnej ma na celu podniesienie bezpieczeństwa ruchu bez konieczności kompleksowej przebudowy skrzyżowania. Dzięki zmianom tramwajowe relacje skrętne wykonywane przez linie 22 i 28 odbywają się bezkolizyjnie - na własnej, wydzielonej fazie sygnalizacyjnej. Ponadto dla tramwajów linii 16 jadących prosto ulicą Jagiellońską sygnał "zielony" został wydłużony o kilkanaście sekund, dzięki czemu tramwaje krócej będą oczekiwały na skrzyżowaniu.

Opracowane rozwiązanie będzie funkcjonowało do czasu przebudowy skrzyżowania w ramach budowy ścieżki rowerowej w ciągu ul. Jagiellońskiej.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... y-zoo.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 kwie 2011, 13:41

Jeździjcie po sobie tak dalej, to będę miał okazję pierwszego punkta karnego tutaj wlepić. :dance:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2011, 13:46

MichalJ pisze:pomysł, że dla pasażera lepiej jest systemowo wstrzymać poprzedni kurs (na każdych światłach, zatem na całej trasie to jest wydłużenie czasu przejazdu o dobry kwadrans) niż zaoferować mu za 5 (lub mniej) minut kurs kolejny, jadący szybciej, a zatem dojeżdżający do celu wcześniej niż dojechałby tamten!!!, no więc taki pomysł jest tak głęboko szkodliwy
=D> =D> =D>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 04 kwie 2011, 17:30

OK pod warunkiem, że teraz jest idealnie a ja chcę pogorszyć. Ale tak raczej nie jest (jak czytam). Podobno jest żle (gorzej być nie może) to może spróbować zoptymalizować istniejące plany sygnalizacyjne pod kątem pasażera i wydaje mi się (tak jak tu większości wydaje się w różnych sprawach), że nie pogorszy to stanu istniejącego a może poprzez optymalizację polepszy. I będą zadowoleni pasażerowie bo mimo wszystko nie jadą oni od pętli do pętli (na pewno jedzie motorniczy) i wtedy nawet ten wysiadający, o ile przystanek jest przed skrzyżowaniem nie będzie mudsiał oczekiwać na przystanku.

ODPOWIEDZ