Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
226 w prawo, reszta prosto, plus taksówkarze, i wszystko z jednego pasa, dodatkowo przy skróconym zielonym?
no i trzeci przypadek - jesli nie wiem to dopuszczam obie mozliwosci, wtedy patrze co robi 190.Bastian pisze:Wyobraź sobie, że skręcasz w lewo od mostu, a z przeciwka jedzie 169 i zaraz za nim 190. 169 się zatrzymuje. Co robisz? Jeżeli wiesz, że skręty są wydzielone, to nie jedziesz, bo wiesz, że to 190 może jeszcze mieć zielone. Jeśli wiesz, że nie są, możesz jechać, bo i on się zaraz zatrzyma.
Skad takie prawo?Bastian pisze:I ci z przeciwka muszą też to wiedzieć. Oni widzą, że lewoskręt jest wydzielony, to mają prawo zakładać, że i z przeciwnej strony jest tak samo.
A przy wagonie chociazby tak bylo. Moze nawet dalej jest.Bastian pisze:Mam nadzieję, że nie zabredziłem, ale nie kojarzę, bym gdzieś widział lewoskręt wydzielony jednostronnie...
A to OK. Myslalem ze ta taksowka ma byc niezbitym dowodem jaki ten skret jest niebezpieczny.Szeregowy_Równoległy pisze:Bo tak właśnie taksówka wjechała, na wczesnym czerwonym. Chodziło mi o to, że masz rację podając kolejność faz. Nawet jak przypadkiem przyznam ci rację (nie przyzwyczajaj się tylko do tego ) to musisz się kłócić?
Wystarczy, ze nie jezdzilyby 509 i potem 190 i s-ka. Chodzi o hipotetyczne tlumy, ktore chciales przesadzic z 503.Szeregowy_Równoległy pisze:Tak, szczególnie przy oddzielnym przystanku dla 503 (bo wspólnego nie zrobisz) w stronę Starego Miasta przy Wileniaku waliłyby tłumy, odciążając wszystkie pozostałe linie jadące do Bankowego.
No wiec jesliby tworzyc osobna faze to najzgrabniej poprzez sygnalizator zjazdowy ze skrzyzowania, zakazujacy jazdy kiedy z przeciwka maja jeszcze zielone. Wjazd oczywiscie na s. ogolnym, zeby lewy pas zrobic P-8e. A formalnie czy taka strzalka w kombinacji z sygnalizatorem S-3e jest dozwolona - nie wiem.Szeregowy_Równoległy pisze:A z ciekawości: jeśli już udałoby się stworzyć osobną fazę dla tego 503, to czy aby lewy pas nie musiałby stać się pasem wyłącznie do skrętu w lewo, czyli w stronę Wileńskiego zostałby tylko prawy (w prawo i prosto)?
[ Dodano: |29 Paź 2011|, 2011 21:19 ]
A i najwaniejsze (juz z tydzien czasu sie nosze zeby napisac i w kolko zapominam)
- wtyczki skrocone 512 zamiast ze Stalowej na rozklad powinny startowac z Wilenskiego na hejnal. Zdarza sie, ze biora 15 osob, tuz przed pociagiem, potem 5 autobusow (i wiecej) nie moze zabrac tlumu.
Inna opcja to sprawdzić pociągi i tak zrobić rozkład, żeby trafiało.mw158979 pisze: A i najwaniejsze (juz z tydzien czasu sie nosze zeby napisac i w kolko zapominam)
- wtyczki skrocone 512 zamiast ze Stalowej na rozklad powinny startowac z Wilenskiego na hejnal. Zdarza sie, ze biora 15 osob, tuz przed pociagiem, potem 5 autobusow (i wiecej) nie moze zabrac tlumu.
[ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 ]
Ile razy bym tam nie jechał, to jest tylko jeden autobus, z prawego pasa.Szeregowy_Równoległy pisze:226 w prawo, reszta prosto, plus taksówkarze, i wszystko z jednego pasa, dodatkowo przy skróconym zielonym?
Wg mnie światła przy miśkach to jakoś regulują.
No ale osobiście jestem za opcją z torowiska..
Poza tym 503 jak 503, ważniejsze by było coś wjeżdżającego na górę.
No i jeszcze też nie wiem gdzie przystanek 503 miałby być.
Zresztą 503... Jak zrobią ten parking na Śliwicach, to? Tramwaj co 8 minut?
ŁK
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Osobiście, to ja jestem przeciwny 503. Nie tyle przez Jagiellońską, co w ogóle po tej stronie Wisły.
Nie trafisz, często są kilkuminutowe opóźnienia.Łukasz pisze:Inna opcja to sprawdzić pociągi i tak zrobić rozkład, żeby trafiało.mw158979 pisze: A i najwaniejsze (juz z tydzien czasu sie nosze zeby napisac i w kolko zapominam)
Ale o czym Ty mówisz.person pisze:Spójrz na obecny rozkład (w DP) 18 i 20 i zdziw się, że tramwaj zatrzymuje się tam w szczycie częściej niż co 8 minut (w jednym kierunku).Łukasz pisze:Zresztą 503... Jak zrobią ten parking na Śliwicach, to? Tramwaj co 8 minut?
Szczyt na 18/20 kończy się o dziewiątej!
6 16 36 53
7 04 14 24 34 44 54
8 04 14 24 34 44 54
9 03 18 33 48
Jak ktoś będzie chciał do pracy jechać o 9 (na 9:30-10:00), albo wcześniej na 7 znowu, to ma do dyspozycji tramwaje co 8-10 minut. Pod warunkiem, że się nie zakleszczą na Żeraniu.
Poza tym 5 minut to też jest sporo, każda z linii co 7-8 po prostu mus być w szczycie, co 10 między, jeśli to ma coś dać.
ŁK
Co to za herezje?!
A jak będzie chciał jechać do pracy na 22:00 do będzie miał jeszcze gorzej.
Jaki odsetek osób jeździ na 9:30-10:30?
Zresztą… Jak parking będzie miał wzięcie to o tej godzinie (wzorem pozostałych) nikt już nie zaparkuje.
A jak będzie chciał jechać do pracy na 22:00 do będzie miał jeszcze gorzej.
Zresztą… Jak parking będzie miał wzięcie to o tej godzinie (wzorem pozostałych) nikt już nie zaparkuje.
A jakie to ma znaczenie? Umowy z przewoźnkami (nie pamiętam który przewoźnik jest odpowiedzialny za 138) nie mówią nic o zakazie sterowania z radiowozu.person pisze:Na której z pętli obsługiwanej przez 138 jest ekspedycja, która mogłaby wprowadzić SB?Łukasz pisze: Nie można zrobić SB
Wg mnie najlepsze rozwiązanie.Szeregowy_Równoległy pisze:Ja generalnie jestem zwolennikiem przekazania ekspedycji i sterowań Organizatorowi.
Polityka złym doradcą w pracy!
A ZTM to egzekwuje? (tutaj mam mieszane uczucie jaki emotikon dać; powtórzę: ja nie bronię status quo).JotPeCet pisze:Umowy z przewoźnkami (nie pamiętam który przewoźnik jest odpowiedzialny za 138) nie mówią nic o zakazie sterowania z radiowozu.
Amen.JotPeCet pisze:Wg mnie najlepsze rozwiązanie.Szeregowy_Równoległy pisze:Ja generalnie jestem zwolennikiem przekazania ekspedycji i sterowań Organizatorowi.
(tylko co na to ZZ MZA?
Coraz większy. Dlatego, że o 10 da się już przejechać przez miasto, ale do centrum dalej nie da się wjechać, więc dopiero wtedy mają sens jakiekolwiek P&R blisko centrum. Co komu po P&R, jeśli dojazd do niego to 45 minut? A do Śliwic to już się całą Modlińską przemierza.JotPeCet pisze:Co to za herezje?!
A jak będzie chciał jechać do pracy na 22:00 do będzie miał jeszcze gorzej.![]()
ŁK
Czy odwrócenie Kapitulnej to taki znowu wielki problem? O odwrócenie tam kierunku oprócz Tarchomina apelowali jeszcze mieszkańcy Targówka i Zacisza, żeby puścić tą trasą 512 na Krakowskie i do pl. Trzech Krzyży. Albo ten drugi wariant zjazdem na Wisłostradę i przez Powiśle koło Biblioteki Uniwersyteckiej.Szeregowy_Równoległy pisze:Zabrać 503 z Tarchomina, i niech się lud przesiada? Rozsądniejsze to, niż przeprogramowanie sygnalizacji, i odwracanie Kapitulnej, żeby Tarchomin mógł wygodniej dojechać do UW.
Czy ktoś wie czy coś postanowiono w tej sprawie?
11 autobusów i tramwajów między Wileńskim i Bankowym to gruba przesada, wykoszono praktycznie inne relacje. Wieczorem i w weekend po trasie W-Z jeżdżą puste stada, a na Powiśle i Świętokrzyską z Pragi jedzie się dłużej niż na Okęcie.
Jeśli jedziesz autem z Łodzi do Wawy, to dojazd na Okęcie zajmie ci więcej niż 45 minut, co wcale nie wpływa na atrakcyjność P+R w al. Krakowskiej przy kontynuowaniu podróży do centrum.Łukasz pisze: Co komu po P&R, jeśli dojazd do niego to 45 minut?
Ergo: wszystko zależy od tego skąd i dokąd jedziesz (to ogólne uwagi, a nie opinie nt. parkingu na Jagiellońskiej (choć wygląda to na ciekawy pomysł...)).
To w ogólnych uwagach: docelową grupą klientów mają być kierowcy dojeżdżający codziennie do pracy, ale z Tarchodworów, a nie Łodzi.
Tylko nie wiem, czy taka ankieta na stronie ZTM ma jakikolwiek sens poza informacyjnym. Imo skuteczniejsze byłoby wysłanie ankietera, który przeszedłby się wzdłuż samochodów stojących na światłach i popytał.
Tylko nie wiem, czy taka ankieta na stronie ZTM ma jakikolwiek sens poza informacyjnym. Imo skuteczniejsze byłoby wysłanie ankietera, który przeszedłby się wzdłuż samochodów stojących na światłach i popytał.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!