Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 05 cze 2009, 22:35

Mechanizm decyzyjny jest chory to fakt. Może wstępne zobowiązania powinne być czynione pisemnie, tak by żaden lokalny się z niego potem nie mógł chyłkiem wycofać?

Pogadajcie z Rutą, czy nic się z tym nie da zrobić lub zrezygnujcie z formuły konsultacji. Nie wiedziałem, że kiedykolwiek będę chciał napisać takie słowa...
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 cze 2009, 22:37

Emdegger pisze:czy nic się z tym nie da zrobić lub zrezygnujcie z formuły konsultacji.
Konsultacje projektu oznaczają jego śmierć. Przecież gdyby nie wiadukt Andersa, też nie wiadomo co by zostało z projektu bielańskiego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 05 cze 2009, 22:37

Emdegger pisze:zrezygnujcie z formuły konsultacji.
I to byłoby najlepsze rozwiązanie, wtedy by nie było takiego jarmarku jaki opisałeś.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 05 cze 2009, 22:41

Trzeba zrobił rozwałkę z wiaduktem na Marsa, może wtedy projekt przejdzie :sad:

Dzień dobry

Uprzejmie informuję, że Pana pismo w sprawie zmian komunikacji miejskiej
z dnia 03-06-2009r. zostało zarejestrowane pod numerem UD-XIII-BB-K/77/09
przekazane do Wydziału Infrastruktury.
Ponadto zgodnie z zaproponowanym stanowiskiem przedstawiciela
ZTM i Zarządu Dzielnicy Wawer korespondencja z propozycjami
zmian przebiegu tras poszczególnych linii autobusowych na terenie
naszej dzielnicy jest sukcesywnie przesyłana do analizy Dyrekcji ZTM.
Sądzimy, że kolejne zmiany sugerowane przez ZTM będą przedstawiane nam
do dalszych konsultacji.

Z poważaniem

Lidia Grodzka

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 05 cze 2009, 22:43

No tak, ale wtedy zaprotestują radni, że odbiera im się możliwość wytarcia słomy z butów :D
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2009, 22:53

Emdegger pisze:Pogadajcie z Rutą, czy nic się z tym nie da zrobić lub zrezygnujcie z formuły konsultacji.
To doprawdy nie na nasze możliwości, "pogadać" z Rutą. Znaczy - pogadać o czym? Relacje ze spotkań zdajemy na bieżąco, chyba nikt już - z nim na czele - nie ma złudzeń na temat tego, czego można oczekiwać od wszelakich radnych. Ale Ratusz i ZTM się za bardzo chlubi konsultacjami, by z nich zrezygnować. Taka teraz moda - na budowanie PiAru. Konsultacje, blog ZTM, jesteśmy dla was, bla bla. Polityka, panie, polityka. Czasem miewam dość demokracji.

To teraz sobie wyobraź, co będę w poniedziałek (po przerwie od środy, spowodowanej szkoleniami) miał do przeczytania w kilkuset mailach z konsultacji. Tu o wiele więcej głosów rozsądniejszych, w tym poparcia, ale i pretensji mnóstwo. I postulatów z sufitu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 05 cze 2009, 23:12

Emdegger pisze:Możecie zapomnieć o całej reformie, która dziś na Marysinie ostatecznie padła na pysk.
To ja nie chcę wiedzieć jak będą wyglądały "rozmowy" w Rembertowie. Serdecznie Ci współczuję, że pojechałeś tam z dobrymi intencjami, a wróciłeś ledwo żyw!
Emdegger pisze:Gdy wspomniałem, że pocięto tam podstawową linię, jaką było 515 do rozmiarów karła, odparowano mi "no ale jest".
:dance:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2009, 23:16

PiotrekP pisze:To ja nie chcę wiedzieć jak będą wyglądały "rozmowy" w Rembertowie.
Ja wiem, choć tylko z opowiadań, że są równie konstruktywne :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 05 cze 2009, 23:23

A wiesz Bastian może kiedy będą? Z chęcią przedstawię równie długą relację. :P

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2009, 23:29

Nie wiem, czy będą.*

Poza tym poukładajmy to sobie: we wtorek było spotkanie Komisji Samorządowej Wawra, na które owa komisja zaprosiła przedstawiciela ZTM, by zreferował sprawę.

Wczoraj Emdegger był na spotkaniu lokalnym, bodajże samorządu osiedla Marysin. To nie jest szczebel, na którym ZTM jest zapraszany. A nie zapraszany nie uczestniczy, to chyba oczywiste. A więc to od Rembertowa zależy, czy się chce w jakiejkolwiek sprawie z ZTM-em spotkać, czy też nie. Zazwyczaj dzielnice przysyłają swoje opinie na piśmie, spotkania to rzadkość, a jeżeli już, to raczej w dzielnicach "wiodących" w projekcie. Białołęka to Białołęka, Ursynów i Ursus to też sprawy oczywiste, w sprawie zaś projektu bielańskiego chcieli się z nami widzieć radni Bielan, Bemowa i Żoliborza. Aha, było też spotkanie z Izabelinem. Pozostałe dzielnice (projekt bielański zahaczał bodaj o 13 ;) się nie spotykało.

*) Mogą być, jeżeli się zawiesi 408 na wakacje :]

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 05 cze 2009, 23:38

Czytałem cały opis Emdeggera oraz sam dyskutowałem z paroma dobrymi znajomymi z Wawra z grona studenckiego. Czyli teoretycznie z grupą najbardziej otwartą na zrozumienie idei zmian na system przesiadkowy. Takich ludzi, do których trafiają generalnie argumenty w dyskusji. A tu dupa. Sami zgłoszą (o ile już nie zgłosili) protest przed zabraniem linii z Bronowskiej do Centrum.

Sami jako ambitni i aktywni ludzie chcieli działać nad wzmocnieniem wszystkich wawerskich stoczterdziestek. Krzysiek pewnie wie o kogo chodzi, ale zabranie 119 w ogóle nie wchodzi w grę.

Na mój argument, że takie trzymanie się połączeń bezpośrednich w całej Warszawie uniemożliwi wzmocnienie jakichkolwiek z tych linii usłyszałem: "Trudno, niech zostanie tak jak jest wobec tego." Od inteligentnych i świadomych świata dwudziestoparolatków. Od społeczników... To jest wiercenie w gównie.

Albo system nakazowo-rozdzielczy albo zostaniemy na zawsze w "krakowskim" bałaganie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2009, 23:43

Colony pisze:Sami zgłoszą (o ile już nie zgłosili) protest przed zabraniem linii z Bronowskiej do Centrum.
Jest to pewnego rodzaju szczęście w nieszczęściu. Najgorsze, co by teraz mogło się stać, to proste przełożenie 119 na Kadetów. A tak można próbować zmontować jakiś układ podstawowy poprzez wzmacnianie 14X (tylko ten cholerny Aleksandrów, im bardziej się im wzmocni 142, tym bardziej go nie oddadzą :/) i pozostawienie osłabianej 119 jako "nałożonej" na ten układ.

Szkoda, że nie ma wozów, puściłbym przyzwoite 130 prostą trasą i z lepszą częstotliwością, a 119 niech zdycha - a tu dupa... :(

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 05 cze 2009, 23:44

Naprawdę nie uda się już go skrócić aż do Falenicy?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 cze 2009, 23:55

Zostawiając Aleksandrowi tylko 115? Ich postulaty były gdzieś wcześniej, zajrzyj... :P

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 06 cze 2009, 0:12

Bastian pisze:im bardziej się im wzmocni 142, tym bardziej go nie oddadzą
Zostawcie więc im TYLKO 142, a 115 skrócić do Falenicy z oberkiem przez Narcyzową, czy jak jej tam. Takie, za przeproszeniem, zadupie, nie potrzebuje więcej niż 1 linii częstszej niż co 20 min. A w Falenicy będą mieli przesiadkę w 115. Druga kwestia - 115. Jeżeli już uwala się projekt 215, niedasie tego skrócić do Marysina?

Zablokowany