KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 gru 2008, 11:08

TGM pisze:Na szczęście potrzeby przemieszczania się maleją.
Większej bzdury dawno nie czytałem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2008, 11:10

To przecież dokładnie tak samo, jak 46 na końcowym odcinku czy pomysły 41 pojawiające się, niech nie skłamię, od półtora roku chyba.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 gru 2008, 11:12

Glonojad pisze:To przecież dokładnie tak samo, jak 46 na końcowym odcinku czy pomysły 41 pojawiające się, niech nie skłamię, od półtora roku chyba.
Nie to samo. Ty mówisz o trasie wariantowej, co mogę sobie wyobrazić całkiem łatwo. Ja zaś o linii funkcjonującej tylko w jednym kierunku.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2008, 11:15

No jakże. Na Wolskiej, Skierniewickiej czy Kasprzaka, rano 46 jedzie TYLKO w jedną stronę, a po południu - TYLKO w drugą, prawda? Z 316 będzie tak samo, tylko powroty będą nie inną trasą, lecz na PT.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 13 gru 2008, 11:35

Albo zrobić powrót 316 z Marymontu na Chomiczówkę po trasie liniowo jako 316. Skoro takie 319 może jechać pustawe z Jeziorek na MW, to i 316 by mogło... Na pewno uniknęłoby się w ten sposób dezinformacji :-k

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 gru 2008, 11:51

Glonojad pisze:No jakże. Na Wolskiej, Skierniewickiej czy Kasprzaka, rano 46 jedzie TYLKO w jedną stronę, a po południu - TYLKO w drugą, prawda? Z 316 będzie tak samo, tylko powroty będą nie inną trasą, lecz na PT.
TW na to idzie, ZTM jeśli chodzi o autobusy ma większą odpowiedzialność, więc pewnie dlatego nie...
Choć zawsze jest ryzyko, że jacyś wybredni pasażerowie na taką zmianę zareagują negatywnie i posypią się liosty, maile, telefony etc.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

fraktal

Post autor: fraktal » 13 gru 2008, 11:59

Stołeczna pisze:W planach jest nowa linia łącząca stację Marymont z pl. Bankowym przez pl. Wilsona, pl. Inwalidów i objazd zamkniętego wiaduktu przy Dworcu Gdańskim.
Co To za jakieś dziwne pomysły? Czyżby ZTM zapomniał, że w godzinach szczytu objazd wiaduktu bywa kompletnie zatkany? Przykład z wczorajszego popołudnia (przed 17) - megakorek na Konwiktorskiej i przepychające się objazdem w kierunku Żoliborza 116, 157 (który miał trudności z wjechaniem z Muranowskiej w Konwiktorską i przez skrzyżowanie przejechał na czerwonym świetle, tylko dzięki temu, że wpuścił go kierowca drugiego 116), no i kolejne 116. Oczywiście pasażerowie z Żoliborza zaraz zaczęli żałować, że nie skorzystali tego popołudnia z metra. Tak więc tak jest, jeszcze więcej autobusów na objazd - to nic, że się zatka jeszcze bardziej, ale przynajmniej Żoliborz przestanie grymasić, że ma za mało linii!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 13 gru 2008, 12:00

503 skrócić do Konwiktorskiej, 144 wydłużyć do Spartańskiej od ronda i git :P .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 gru 2008, 12:01

TGM pisze:503 skrócić do Konwiktorskiej,
Myślę, że tego...

[ Dodano: Sob 13 Gru, 2008 12:02 ]
TGM pisze:144 wydłużyć do Spartańskiej
...nie zastąpi to :> ;P
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 13 gru 2008, 12:04

ZTM chce też skierować linię 510 prawdopodobnie od Hali Marymonckiej przez pl. Wilsona, pl. Inwalidów i al. Wojska Polskiego do al. Jana Pawła II (ta zmiana zależy od terminu przebudowy jezdni na pl. Inwalidów).
PO WAŁA??? Po to żeby uwalić już do reszty tą linię?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2008, 12:11

ziomal pisze:
Glonojad pisze:No jakże. Na Wolskiej, Skierniewickiej czy Kasprzaka, rano 46 jedzie TYLKO w jedną stronę, a po południu - TYLKO w drugą, prawda? Z 316 będzie tak samo, tylko powroty będą nie inną trasą, lecz na PT.
TW na to idzie, ZTM jeśli chodzi o autobusy ma większą odpowiedzialność, więc pewnie dlatego nie...
Ja kompletnie nie rozumiem tej wypowiedzi.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 gru 2008, 12:15

michael112 pisze:http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... sami_.html
Gazeta Stołeczna z 13.12.2008 pisze:144 wróci na Mokotów? Zdecydujcie sami
Pasażerowie pomogą ZTM i rozstrzygną dylemat. Czy linia 144 powinna wrócić na tradycyjną trasę z Konwiktorskiej na Spartańską? Co na to mieszkańcy Tarchomina?

Urzędnicy zadają te pytania m.in. za pośrednictwem „Gazety”, bo wkrótce będzie okazja do wprowadzenia zmian. 1 stycznia ZTM chce zlikwidować linię Z-2, która powstała z dnia na dzień po zamknięciu dla komunikacji wiaduktu przy Dworcu Gdańskim. Przed miesiącem zastąpiła wycofaną z Mokotowa linię 122, która teraz ma skróconą trasę i jeździ tylko między Bemowem a Marymontem.
Tak się złożyło, że Z-2 kursuje tymi samymi ulicami, co kiedyś autobusy 144. Przez 38 lat woziły warszawiaków z Górnego Mokotowa na Trakt Królewski i Starówkę. Kiedy wiosną 1996 r. w „Gazecie” ukazała się informacja, że popularne czwórki zastąpi linia 122 (trzeba było zmniejszyć liczbę autobusów na zwężonym po remoncie Nowym Świecie), miesiącami odbieraliśmy telefony i listy rozżalonych mokotowian. Wytykali, że 144 to kolejny po 112, 125 i 171 numer tradycyjnie związany z ich dzielnicą, z którym muszą się rozstać.
– Teraz chcielibyśmy przywrócić 144 na Mokotowie, ale mamy dylemat, jak zareagują na to na Tarchominie – powiedział w piątek szef ZTM Leszek Ruta. Bo decyzją jego poprzednika od 2005 r. czwórki przejeżdżają przez tamtejsze osiedla w drodze z Dworca Wschodniego do peryferyjnego Bukowa. ZTM nie chce likwidować tego połączenia, tylko zmienić jego numer na 244. – Ale jeśli opór na Tarchominie będzie duży, 244 zacznie kursować z Konwiktorskiej na Spartańską – planują w ZTM. Decyzję podejmą na podstawie opinii na forach internetowych (m.in. „Gazetowego”), które regularnie przegląda dyrektor Ruta. Można też pisać maile na adres: konsultacje@
ztm.waw.pl lub dzwonić na bezpłatnej infolinią ZTM: 94 84.

Lepszy dojazd z Żoliborza

Większość zmian związanych z otwarciem ostatniego odcinka metra na Bielanach wejdzie w życie dopiero po feriach zimowych, czyli 1 lutego - zapowiedział w piątek wicedyrektor ZTM Andrzej Franków. Wcześniej się nie da, bo teraz przygotowywane są rozkłady świąteczne. Poza tym ZTM czeka na trzy dodatkowe pociągi metra, które zaczną kursować po nowym roku i rozładują tłok w godzinach szczytu.

Przy okazji urzędnicy chcą zlikwidować skrócone kursy autobusów oznaczane w rozkładach jazdy literkami "f". Ponieważ dezorientuje to wielu pasażerów, ZTM zamierza tworzyć dodatkowe numery. Na przykład 316 z Chomiczówki do Metra-Marymont (dziś to trasa wybranych autobusów linii 116, których większość jeździ z Chomiczówki do Wilanowa).

W planach jest nowa linia łącząca stację Marymont z pl. Bankowym przez pl. Wilsona, pl. Inwalidów i objazd zamkniętego wiaduktu przy Dworcu Gdańskim. Poprawi to dojazd do centrum z południowego Żoliborza. Mieszkańcom okolic Cytadeli łatwiej będzie już od poniedziałku, ponieważ powstanie dodatkowy przystanek na ul. Krajewskiego (w okolicach skrzyżowania z Dymińską). ZTM chce też skierować linię 510 prawdopodobnie od Hali Marymonckiej przez pl. Wilsona, pl. Inwalidów i al. Wojska Polskiego do al. Jana Pawła II (ta zmiana zależy od terminu przebudowy jezdni na pl. Inwalidów).

Niewykluczone, że w okolice skrzyżowania ul. Mickiewicza i gen. Zajączka z Bielan dojadą też dwukierunkowe tramwaje. Mają one kabiny motorniczego na obu końcach, a drzwi po obu stronach - do zawracania nie trzeba więc budować pętli, wystarczą dwa rozjazdy łączące oba tory. Warszawa chce sprowadzić kilkanaście takich wagonów. Można by je wykorzystywać także przy innych remontach zapowiadanych na przyszły rok, m.in. na Służewcu czy Trasie W-Z. Sondowano już możliwość dzierżawy tramwajów dwukierunkowych w Hannoverze, teraz ZTM zapowiada rozmowy z władzami Gdańska i Krakowa.
Co Wy na to? Ja jestem za i zastanawiałem się nad taką ewentualnością. Szkoda, że ZTM nie pomyślał o tym kilka dni temu, bo tarchomińskie 144 można było zmienić na 203 i ten numer by bardziej pasował, bo jakieś 20 lat temu 203 już jeździło Modlińską. Poza tym 203 to anagram numeru 302, od którego wywodzi się 144. A 244 to trochę wysoki numer. Niestety, 203 pójdzie na Kwitnącą (a mógł tam pójść jakikolwiek inny numerek).
PS. Jeśli natomiast nie zmienią numeru na Tarchominie to 244 będzie chyba piąta propozycja numeru dla tej relacji: 1 - 144; 2 - 122; 3 - 222; 4 - Z(-)2; 5 - 244.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-12-13, 10:53 ]
Uzupełniłem artykuł o drugą połowę, nie mniej istotną - choćby dlatego, że chyba po raz pierwszy oficjalnie pada w nim 1 lutego jako data zmian na Bielanach.

Ta... Bo nie dało się o tym pomyśleć _PRZED_ zrobieniem tablic z napisem Z-2.

244 to 2x122 (mimo, że trasy to ma mniej niż pół). 203 i 302 to nawet palindrom,
ale ja sobie nie wyobrażam, żeby w okolicach Wileńskiego miały zacząć jeździć midiki
(i to na Białołękę, dokąd (i skąd) 509 odjeżdża praktycznie każdym kursem niezabieralne,
bo 101 to za dużo i na siłę trzeba było zmuszać ludzi do 21+516).

A Na Tarchomin to bardziej pasuje 209 z Pragi, niż 244 (chyba, że tak duże linie będą niemidikowe).
ŁK

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 13 gru 2008, 12:17

Łukasz pisze:ale ja sobie nie wyobrażam, żeby w okolicach Wileńskiego miały zacząć jeździć midiki
A skąd taki pomysł?

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 13 gru 2008, 12:18

Krzysiek_S pisze:
Łukasz pisze:ale ja sobie nie wyobrażam, żeby w okolicach Wileńskiego miały zacząć jeździć midiki
A skąd taki pomysł?
Jeroizolimskimi Alejami już jeżdżą...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 13 gru 2008, 12:19

Łukasz pisze:(chyba, że tak duże linie będą niemidikowe).
A czy linie 2xx to tylko minibusy?
Na 210 były większe wozy. Jeżeli 2xx to tylko dla minibusów to przykłądy: 104, 134, 137.
2xx to powiększenie zakresu. Przynajmniej tak mi się wydaje i tak było pisane przez ZTM.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ