Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 paź 2009, 20:17

MZ pisze:czytają Wawkom, czy co?
Może i czytają, ale pismo na ten temat leżało na dyspozytorni już ze dwa tygodnie temu :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

dzidek

Post autor: dzidek » 07 paź 2009, 20:24

fik pisze:
MZ pisze:czytają Wawkom, czy co?
Może i czytają, ale pismo na ten temat leżało na dyspozytorni już ze dwa tygodnie temu :P
No i super =D> Tylko co ma pismo na dyspozytorni do wyjaśnienia ZTMu, które pojawiło się dziś w internecie? I jak zauważył MZ po wpisie na forum :>

Jerzy Dąbczak

Post autor: Jerzy Dąbczak » 07 paź 2009, 20:34

dzidek pisze:
fik pisze: Może i czytają, ale pismo na ten temat leżało na dyspozytorni już ze dwa tygodnie temu :P
No i super =D> Tylko co ma pismo na dyspozytorni do wyjaśnienia ZTMu, które pojawiło się dziś w internecie? I jak zauważył MZ po wpisie na forum :>
Na stronie wyjaśnienie też pojawiło się jakieś dwa tygodnie temu. Tyle, że poprzednio link znajdował się gdzieś na dole między innymi informacjami, a teraz powędrował na górę i został okraszony zdjęciem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 paź 2009, 20:34

To pysiaczku, że problem w ZTMie był znany już dwa tygodnie temu, a nie dowiedziano się o nim z wafla. Logika.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 07 paź 2009, 20:43

MeWa pisze:
rhemek pisze:wszędzie kontrolują
bzdura
Poproszę o wymienienie w takim razie miejsc , gdzie nie kontrolują.

dzidek

Post autor: dzidek » 07 paź 2009, 20:43

No cóż fiku, widać, że dopiero teraz po wpisie na forum (całkiem przypadkowo oczywiście) komunikat został poprawiony by był zauważalny przez pasażerów wchodzących na stronę ZTM. I bardzo dobrze :)

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 07 paź 2009, 21:07

Ale co to daje, skoro na 20 kontroli z dizckiem w ciagu ostatnich lat, zarówno w KM , jak i ZTM moje dziecko było pod względem biletu ignorowane. ANI RAZU nikt nie prosił o bilet.

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 07 paź 2009, 21:51

rhemek pisze:Ale co to daje, skoro na 20 kontroli z dizckiem w ciagu ostatnich lat, zarówno w KM , jak i ZTM moje dziecko było pod względem biletu ignorowane. ANI RAZU nikt nie prosił o bilet.
To Ty bilety masz jedynie po to, żeby okazać je podczas kontroli, a nie dlatego, że trzeba je mieć?
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 paź 2009, 22:08

rhemek pisze:
MeWa pisze:bzdura
Co, mam wymienić miasta, gdzie nie miałem - podczas pobytu - kontrolowanego biletu lub kontrole są mniej skrupulatne? Fakt, że nie kontrolują Twojego dziecka, nie jest wyznacznikiem skuteczności kontroli lotnych.
Dzidek pisze:No cóż fiku, widać, że dopiero teraz po wpisie na forum
jeśli już, to raczej przez artykuł

[ Dodano: Sro 07 Paź, 2009 22:09 ]
floyd pisze:
rhemek pisze:Ale co to daje, skoro na 20 kontroli z dizckiem w ciagu ostatnich lat, zarówno w KM , jak i ZTM moje dziecko było pod względem biletu ignorowane. ANI RAZU nikt nie prosił o bilet.
To Ty bilety masz jedynie po to, żeby okazać je podczas kontroli, a nie dlatego, że trzeba je mieć?
Ma pretensje, że go traktują jako uczciwego ojca :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 08 paź 2009, 0:39

rhemek pisze:
Pink pisze:Myślę, że mało który kontroler - mimo wszystko - będzie chętny do tego, by wlepiać 6-latkowi wezwanie do zapłaty #-o

Jeśli jednak zacznie węszyć szansę, jest pewien bardzo prosty sposób na to, w jaki sposób kontroler staje się bezradny wobec takiego dzieciaka...ale nie jestem pewien, czy powinienem go tutaj zdradzać ;-)
Bzdura, moje dziecko ma 9 lat, ma kartę miejska i ani razu kontroler o nia go nie poprosił. Zawsze go ignoruje podczas kontroli. Zresztą dałem o tym znać do gazety, bo czuję sie naciagany.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... zdura.html
Ale, przepraszam, co dokładnie jest bzdurą? Przecież w ogóle nie odniosłeś się do mojej wypowiedzi :-?

W ogóle Twoje żale są dość dziwne, a argumentacja kulawa. Trochę to dziwne, żeby dorosły facet mazał się, bo jest uczciwy, lecz nikt tej uczciwości nie kontroluje. I tenże brak kontroli powoduje poczucie bycia naciąganym. Bardzo to dziwaczne spojrzenie na całą kwestię kasowania biletów. Już to zresztą podkreślali moi przedmówcy. To tak, jakbyś regularnie wpłacał kwoty na cele charytatywne i marudził, że nie jesteś za to w jakiś sposób chwalony przez owe organizacje, które sprawują opiekę nad tymi datkami. Nie sądzisz, że coś tu nie gra :-s

Natomiast Twoja replika nawołująca w tej sytuacji do zniesienia kontroli jest zupełnie nietrafna, ponieważ kontrole istnieją zasadniczo ze względu na tych nieuczciwych. Co by o tym nie mówić, kontrola ma na celu przede wszystkim wyłapanie właśnie ich oraz wymuszenie zadośćuczynienia za niewywiązanie się z kontraktu, jaki zawiera każdy pasażer wsiadający do pojazdu komunikacji miejskiej. Gdyby wszyscy byli kryształowo uczciwi i niezapominalscy, wówczas kontrole byłyby pozbawione racji bytu. Dlatego nie dziw się, że jako uczciwy obywatel nie jesteś głównym celem kontrolerów. I słusznie, ponieważ - jak trafnie zauważył Floyd - kasuje się bilety nie po to, by je posiadać w trakcie kontroli, lecz po to by je po prostu skasować i tym samym zachować się uczciwie.

Proste, nieprawdaż?

Adam G.

Post autor: Adam G. » 08 paź 2009, 12:39

rhemek pisze:
MeWa pisze:bzdura
może to i nie dotyczy komunikacji miejskiej, ale np. w Szwecji jak wsiadałem do autobusu jadącego z lotniska do miasta, powiedziałem tylko "mam rezerwację" i kierowca uwierzył na słowo. To samo było w pociągu, bilety leżały na stole a konduktor tylko na nie spojrzał, nie sprawdzając dokładnie, co tak naprawdę na nich jest. Na tym polega uczciwość i w krajach skandynawskich najwyraźniej nie trzeba ludzi trzymać za pysk, żeby nie oszukiwali. No ale żyjemy w zaściankowej Polsce i nasze społeczeństwo jest gdzieś na samym dnie Europy (tak, wiem - uogólniam, ale o to mi akurat chodzi).
noidea

radeom

Post autor: radeom » 08 paź 2009, 18:03

TVN Warszawa pisze:Skorpion ukarany za pobicie pasażera
16:20 08.10.2009 / tvnwarszawa.pl

Ochroniarz, który pobił pasażera komunikacji miejskiej, został zwolniony z pracy. Zarząd Transportu Miejskiego nałoży również karę finansową na agencję ochrony Skorpion, w której pracował zwolniony.

Podczas kontroli biletów doszło do szarpaniny, pomiędzy pasażerem nie posiadającym biletu. Sprawę nagłośniła jedna z lokalnych gazet. To po jej publikacji, 21 września, sprawą zainteresował się ZTM.

Kara za pobicie

Urzędnicy przeanalizowali raporty kontrolerów, pracowników agencji, którzy uczestniczyli w zajściu oraz nagrania z kamer monitoringu. Dowody wskazują, że pracownik agencji ochrony przekroczył uprawnienia. W związku z tym, zgodnie z umową, na firmę została nałożona kara finansowa.

mjc/par
Link do artykułu - TVN W-wa

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 08 paź 2009, 18:31

to Michaś AdeHade czy któryś inny?
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 08 paź 2009, 19:20

elijah pisze:to Michaś AdeHade czy któryś inny?
Ktoś inny. A zwolniony to został już jakiś czas temu.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 12 paź 2009, 1:32

MZ pisze:Wyjaśnienie ZTM (czytają Wawkom, czy co? :D ):
Czytają, zapewniam Was, że nawet "góra" czyta i jesteśmy wszyscy pod lupą =; .

Zablokowany