Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ano właśnie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ostatnio dość regularnie na tym obiegu. Wraca to rano o 7 z Mińska. Dobry pociąg, bo przynajmniej czasem jeszcze w Halinowie albo nawet w Sulejówku można znaleźć jakieś miejsce... w 2x57 nie ma na to często szans już u mniemarcin89 pisze:Dziś 19:36 ze Śródmieścia (Żyrardów) do Mińska jechał 2xen71.
Problem wystawania składu już sygnalizowałem. Maszyniści często zapominają że mają za sobą o 2 wagony dłuższy skład... Może to doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji (które już widywałem przy takich zestawieniach, np cały wagon poza peronem).
Nie wiem, który 71 jechał jako drugi w składzie (na przodzie chyba 102), ale po raz któryś jedne z drzwi w jednym z silnikowych niedziałają.
No i chyba zaczynam się niepokoić o napędy drzwi. Dziś bez większego problemu przytrzymałem przy otwieraniu jeden płat. Śnieg i lód zimą? Drzwi nie będą się otwierać.
Aha - pomysł termostatów w silnikowym (zbiorowo umieszczonych) - nie wiem, jaki to ma cel. Chyba lepiej byłoby po termostacie na wagon, tylko sprawnym i nie nastawionym na full
- Solaris U10
może i są montowane, ale mają tendencję do szybkiego znikania. łatwiej wyrwać coś z ziemi niż wspinać się na słup
Tylko takie znaki musiałyby uwzględniać EN57, EN75 i ER75 (przynajmniej na mazowszu). Coś tam by trzeba odnowić tak, żeby punkt "3" EN57-2EN71 i ER75. Inaczej ogon by wystawał 
Gdzieś w Warszawie jeszcze jakiś czas temu chyba widziałem te znaki. Tylko kurdę gdzie - nie mogę sobie przypomnieć. Albo to było jakieś wschodnie Mazowsze.
Gdzieś w Warszawie jeszcze jakiś czas temu chyba widziałem te znaki. Tylko kurdę gdzie - nie mogę sobie przypomnieć. Albo to było jakieś wschodnie Mazowsze.
Na peronach o długości 200 metrów najlepiej postawić znak "120", co sprawi że tylko pociągi dłuższe niż 2*EN57 będą dojeżdżały do końca peronu. Jak są jakieś długie perony to oczywiście trzeba to dobierać indywidualnie, np. w Mińsku znak "150" się doskonale sprawdza, ponieważ dotyczy prawie samych Flirtów (EN57 rzadko podjeżdżają od strony Siedlec).
ps. Niedawno udało się zatrzymać Flirta o dwa człony za blisko. Czyżby mechanik myślał że ma jedną jednostkę?
ps. Niedawno udało się zatrzymać Flirta o dwa człony za blisko. Czyżby mechanik myślał że ma jedną jednostkę?
Widzieliście, jak kibla odpicowali dla Łodzi?
http://www.rynek-kolejowy.pl/19814/Prez ... tm#k148592
Odpowiednik naszej AKM z dodatkowymi bajerami.
Jak sobie popatrzę na te wybajerzone LEDowie podświetlenie, które w większości przypadków nie działa już dobrze... No ale wybory się zbliżają, składy piękne jak diabli
Ciekawe czy będą używać hamulca ED.
http://www.rynek-kolejowy.pl/19814/Prez ... tm#k148592
Odpowiednik naszej AKM z dodatkowymi bajerami.
Jak sobie popatrzę na te wybajerzone LEDowie podświetlenie, które w większości przypadków nie działa już dobrze... No ale wybory się zbliżają, składy piękne jak diabli
Ciekawe czy będą używać hamulca ED.
Ciekawe jak długo bez awarii pojeździ? PR chcą te AKM-y podobno na IR-y puścić. 
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przepraszam, jak można zepsuć LEDowe podświetlenie? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Można. Samo się psuje. Zapraszam do EN71KM. Chyba już w każdym przy drzwiach LEDy albo nie działają wcale, albo w większości. Aczkolwiek w 101 chyba coś wymieniali, bo ostatnio wydawało mi się, że znowu widziałem że przynajmniej część się świeciła.