Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 26 lut 2011, 20:11

Pytanie po co to? Dworzec Zachodni jest ważnym punktem przesiadkowym i generuje daleko większe potoki niż Berestecka. Pchanie 182 i kombinatoryka na dalekiej Ochocie jest po prostu pozbawiona sensu.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

reserved

Post autor: reserved » 26 lut 2011, 20:16

fik pisze:Nie wiem, czy zauważyłeś, ale te dwa przystanki są podzielone wjazdem na parking. :>
Właśnie pisząc to próbowałem sobie przypomnieć to i tak mi się własnie wydawało. Zawsze można na upór iść i drugi czy tam trzeci autobus w kolejce stałby w drugiej zatoczce jako taki postój. :P
Colony pisze:Dworzec Zachodni jest ważnym punktem przesiadkowym i generuje daleko większe potoki niż Berestecka.
Potoki turystów owszem, ale pasażerów komunikacji miejskiej...tu bym polemizował, zwłaszcza, że autobus jadący do Beresteckiej dowiezie także tych do DWZ. Poza tym obecne 382 dowoziło do DWZ ale też utrudniało przesiadkę w cokolwiek dalej przez to, że nie zatrzymywało się na przystanku w Alejach tylko wjeżdżało na pętlę. Kolejny argument? A choćby patrzę na mojego kolegę, który dojeżdża czasem z TŁ na Skorosze. Pasażerowie podróżujący w tej relacji mieliby przesiadkę w 178. A takich też sporo.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 lut 2011, 20:48

Rav5202 pisze:
rufio198 pisze:Wspólna Droga to droga lokalna - jak autobus tam stanie tak jak proponujesz - to zablokuje ruch samochodów. Nie jest to dobry pomysł.
No ale jest wystarczająco szeroka aby zmieścić tam autobus na poboczu i dwa pasy ruchu. Tam jest pobocze na którym stoją samochody! Chłopickiego jest podobną ulicą.
Gdzie Ty tam masz pobocze na którym mógłby parkować autobus? :shock:
Pod blokami/ punktami usługowymi?
Tam gdzie te samochody parkują to jest właśnie pas oddzielający ruch uliczny od pieszego/bloków mieszkalnych. To że kierowcy z okolicznych bloków łamią przepisy i tam parkują to nie powód żeby ludziom prosto pod okna autobusy.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lut 2011, 20:50

Co was w ogóle napadło, by wymyślać tę Wspólną Drogę? Po kiego?! #-o
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 lut 2011, 20:56

Rav zapodał pomysł, chciał Ci pomóc - skoro stwierdziłeś że na Wiatraku może brakować miejsca na silną linie przegubową. I tak się wywiązała ta dyskusja :P
Obiecuję już milczenie na temat Wspólnej Drogi :-#
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lut 2011, 21:19

rufio198 pisze:Rav zapodał pomysł, chciał Ci pomóc - skoro stwierdziłeś że na Wiatraku może brakować miejsca na silną linie przegubową.
Było to w kontekście ewentualnego skracania np. 523, czego potrzeby ja w ogóle nie widzę, ale doprawdy wycofywanie go z Olszynki po to, by się nim pętać po Szaserów i Wspólnej Drodze to pomysł z zupełnie niestosownej części ciała =;
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 26 lut 2011, 22:20

Bastian pisze:
rufio198 pisze:Rav zapodał pomysł, chciał Ci pomóc - skoro stwierdziłeś że na Wiatraku może brakować miejsca na silną linie przegubową.
Było to w kontekście ewentualnego skracania np. 523, czego potrzeby ja w ogóle nie widzę, ale doprawdy wycofywanie go z Olszynki po to, by się nim pętać po Szaserów i Wspólnej Drodze to pomysł z zupełnie niestosownej części ciała =;
To jednak lepszy będzie Gocławek Wschodni... =;

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 27 lut 2011, 0:18

Rav5202 pisze:To jednak lepszy będzie Gocławek Wschodni... =;
Żeby jeździł pusty jak bęben?

ness

Post autor: ness » 27 lut 2011, 4:38

Colony pisze:Pytanie po co to?
A po co nie?
Czy to kwestia wyboru czy na dwz czy na redute? Z tego co kojarze to nie, mozna machnac jedno i drugie.
Koszt brygadowy zamknalby sie w kwocie 1 brygada +/- wiec nie trzeba bedzie zarznac 214 z tego powodu :>
Fakt ze malo tam miejsca, ale gdyby parkowalo tam samo to daloby rade (3 przeguby wejda).
158 na wlochy 157 vis-a-vis pod BC a 130 gdzies na krancowa czy cos, albo do kosza za rakowiecka (niestety niemcewicza nie da).
Dworzec Zachodni jest ważnym punktem przesiadkowym i generuje daleko większe potoki niż Berestecka.
Masz jakies pomiary na ten temat czy 'na oko'? ;>
Bo na oko to wg mnie poza porannym szczytem berestecka > dwz.
Wieczorami i w DS nawet zdecydowanie.
Pchanie 182 i kombinatoryka na dalekiej Ochocie jest po prostu pozbawiona sensu.
Nie wiem czy kombinatoryka jest bez sensu, poki co 382 poza szczytami na ochocie jest bez sensu.
Przemaglowanie go na 182 nic tutaj cudownie nie zmieni, tylko bedzie jescze wiekszym marnowaniem taboru (ktorego ponoc nie ma jak zwykle).
Zachodnia koncowka jest o wiele za slaba po prostu, jezdzi to pustawe poza ww godzinami a nawet i w nich (jak sie przyjedzie za 523/187 na politechnike)..

Co do 523 i olszynki to nic sie tam nie zdziala w szczycie. Z wiatraka na pld nic majacego tam petle sie tez nie pusci, bo nie ma jak.
Jednak w miedzyszczycie i w DS nie ma chyba zadnego logistycznego problemu zeby podbic je na 12-15. To samo 188.

SG

Post autor: SG » 27 lut 2011, 5:05

Rav5202 pisze:
Bastian pisze: Było to w kontekście ewentualnego skracania np. 523, czego potrzeby ja w ogóle nie widzę, ale doprawdy wycofywanie go z Olszynki po to, by się nim pętać po Szaserów i Wspólnej Drodze to pomysł z zupełnie niestosownej części ciała =;
To jednak lepszy będzie Gocławek Wschodni... =;
Nie najlepiej będzie zostawić to 523 w spokoju tak jak jest.

robbo2k

Post autor: robbo2k » 27 lut 2011, 9:30

Na trasie Łazienkowskiej powinna kursować JEDNA linia na jednakowym taborze o dobrej charakterystyce (elektryczne ?) czyli cos w postaci BRT. Trasy
1) (Marsa/PKP Gocławek) Ostrobramska - TŁ - Dw. Zachodni
2) Rondo Wiatraczna- Metro Politecznika - Centrum- DW. centralny.

Kazdy co 3 minuty dajac w ciagu TL kursowanie co 90sek a wszystko nazywac (patrz inny post) Metrobusem.

Wszystkie pozostałe linie skrocic do wezła przesiadkowego Marsa(PKP Gocławek) lub wezła w okolicach zajezdni Ostrobramska. Z drugiej strony klasycznie Rondo Wiatraczna.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 27 lut 2011, 10:21

Tahamata pisze:Nie najlepiej będzie zostawić to 523 w spokoju tak jak jest.
Raczyłbyś dodać interpunkcje, ponieważ bez niej twój post nie ma sensu.
robbo2k pisze:Na trasie Łazienkowskiej powinna kursować JEDNA linia na jednakowym taborze o dobrej charakterystyce (elektryczne ?) czyli cos w postaci BRT. Trasy
1) (Marsa/PKP Gocławek) Ostrobramska - TŁ - Dw. Zachodni
2) Rondo Wiatraczna- Metro Politecznika - Centrum- DW. centralny.

Kazdy co 3 minuty dajac w ciagu TL kursowanie co 90sek a wszystko nazywac (patrz inny post) Metrobusem.
Powiało s-f. Może lepiej zaprojektować tramwaj? Rozwiązanie bardziej konwencjonalne, a przez to - przynajmniej dla obecnych władz miasta i urzędników - mniej popularne.

robbo2k

Post autor: robbo2k » 27 lut 2011, 10:26

Bus pas jest.... wiec potencjalny BRT nikomu nic nie zabierze. Pozatym tramwaj chyba bylby zbyt ciezki dla lichawej TŁ. Jednak bardziej chodzi o organizacje i takt. Autobusy jadace z Rembertowa czy Marysina, Bemowa tego nie zapewnia.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 27 lut 2011, 10:32

Na TŁ powinny jeżdzić dwie silne linie: 182 w takiej formie jak od 1 marca i 188 z PKP Olszynki do GUSu. Silne 188 zastąpiłoby na Grochowie 523, które można by przerzucić do obsługi Promenady. Jeździłoby wtedy z TŁ na Rodziewiczówny i Witolin.
A docelowo to ja bym tam widział metro.

Rosa

Post autor: Rosa » 27 lut 2011, 10:32

A zdajesz sobie sprawę z tego że węzła przesiadkowego Marsa nie ma i w przewidywalnej przyszłości nie bedzie? Równie dobrze w tym momencie możemy sobie pogadac o 3 czy 4 linii metra w ciągu TŁ.

ODPOWIEDZ